Ben je op zoek naar manieren om je immuniteit te vergroten, net als iedereen? Zo ja, kent u het meest voorkomende type immuniteit dat uw lichaam ontwikkelt als reactie op een infectie? Het is actieve immuniteit.

Ja, dit betekent dat u moet weten hoe actieve immuniteit werkt, waarom het belangrijk is en wat de voordelen ervan zijn. Blijf lezen voor meer informatie.

Hoogtepunten:

  • Wat is actieve immuniteit?
  • Actief immuniteitsproces
  • Soorten actieve immuniteit
  • Voordelen van actieve immuniteit
  • Actieve immuniteit VS Passieve Immuniteit

Wat is actieve immuniteit?

Actieve immuniteit wordt ontwikkeld door uw lichaam als reactie op stimulatie door ziekteverwekkers. [1] Wanneer uw immuunsysteem wordt blootgesteld aan verschillende ziekteverwekkende organismen, de B-cellen (type witte bloedcel) daarin [2] creëert antilichamen die de effecten van dergelijke ziektekiemen vernietigen of neutraliseren.

Elk van deze antilichamen is gebouwd op basis van een specifieke ziekte die uw lichaam doormaakt. Dit betekent dat één antilichaam u slechts tegen één infectie kan beschermen. Bijvoorbeeld als uw lichaam antilichamen tegen normale influenza had ontwikkeld [3], het geeft je geen bescherming tegen verkoudheid of een andere vorm van koorts.

Je lichaam bouwt geen actieve immuniteit op onmiddellijk nadat het is blootgesteld aan een ziekte. Het kan een paar dagen of soms weken na de eerste blootstelling duren. Maar als het eenmaal is gebouwd, kan het een leven lang meegaan.

Wanneer de B-cellen een pathogeen tegenkomen, genereren ze geheugencellen [4] samen met antilichamen. Deze geheugencellen zijn vergelijkbaar met de B-cellen die worden gevormd nadat uw lichaam is hersteld van de primaire infectie.

Geheugencellen blijven lang om tegen dezelfde infectieuze agentia te vechten, als het je in de toekomst aanvalt. In het geval dat uw lichaam voor de tweede keer wordt bedreigd door dezelfde ziekteverwekker, werkt uw immuunsysteem sneller en efficiënter om het gezondheidsprobleem op te lossen.

embryo mitose onder microscoop

Actief immuniteitsproces

1. De witte bloedcellen in je immuunsysteem komen de eiwitten tegen van de virussen, bacteriën en andere vreemde elementen.

2. Je immuunsysteem leert over deze eiwitten die aanwezig zijn in die bacteriën en viruscellen en creëert een eiwitoppervlak om het antigeen te omringen.

3. Als je het eiwit in die bacteriën als een sleutel beschouwt, dan is het eiwit dat door je immuunsysteem wordt gecreëerd het slot.

4. Je immuunsysteem geeft veel antilichamen af om vreemde lichamen en bacteriën te identificeren.

6. Deze antilichamen reizen door je bloed om schadelijke bacteriën en virussen te vinden, ze aan te pakken en uiteindelijk te bestrijden om te voorkomen dat je ziek wordt.

Soorten actieve immuniteit

Uw lichaam ontwikkelt actieve immuniteit op twee manieren – natuurlijk of na toediening van vaccins.

1. Natuurlijke immuniteit

Je lichaam creëert op natuurlijke wijze immuniteit wanneer het wordt blootgesteld aan een ziekteverwekker. Als u bijvoorbeeld besmet bent met waterpokken, maakt uw immuunsysteem antilichamen aan die de ziekteverwekkende agent kunnen vernietigen, na de eerste infectie. De geheugencellen die naast de antilichamen worden aangemaakt, maken uw lichaam immuun voor elke verdere aanval door waterpokkenpathogenen.

2. Kunstmatige immuniteit

Kunstmatige immuniteit kan worden ontwikkeld door vaccin-geïnduceerde immunisatie, een proces waarbij je bescherming krijgt tegen een specifieke ziekteverwekker door vaccinatie. Wanneer u wordt geïnjecteerd met de antilichamen tegen een bepaalde ziekte, ontwikkelt uw lichaam de kunstmatige actieve immuniteit. Als je een vaccin voor een bepaalde ziekte hebt genomen, heb je heel minder kans om er weer last van te krijgen.

Een vaccin [5] is een zwakke versie van een bepaalde ziekte die je immuunsysteem voorbereidt om te beschermen tegen de ziekteverwekkers. Deze vaccins komen meestal in de vorm van injecties of neusspray.

Net als bij het natuurlijke actieve immuniteitsproces, produceert uw lichaam nieuwe antilichamen met geheugencellen die specifiek zijn voor die ziekteverwekker zodra u zich hebt gevaccineerd voor een bepaalde ziekte. Als je in de toekomst ooit dat specifieke infectieuze agens tegenkomt, zal je lichaam klaar zijn om je te beschermen.

Neem het huidige scenario, de hele wereld is momenteel op zoek naar een covid-19-vaccin om een grote bevolking van het gevaarlijke coronavirus te houden. Als het vaccin wordt gemaakt en verdeeld onder mensen, zouden ze immuun zijn voor de ziekte.

Voordelen van actieve immuniteit

  • Actieve immuniteit biedt langdurige bescherming omdat het geheugencellen vormt die bescherm u in de toekomst tegen de specifieke ziekte.
  • Als uw lichaam opnieuw wordt blootgesteld aan hetzelfde infectieuze agens, wordt het actieve immuunsysteem binnen de kortste keren gereactiveerd en beschermt het u met dubbele kracht.
  • Het kost je niet veel als je voor kunstmatige actieve immuniteit gaat.
  • Actieve immuniteit VS Passieve Immuniteit

Actieve immuniteit

Passieve immuniteit

Actieve immuniteit is uw natuurlijke immuniteit die uw lichaam produceert door antilichamen en lymfocyten aan te maken om u te beschermen tegen infectieuze agentia.

Passieve immuniteit is wanneer u antilichamen of lymfocyten neemt van een andere persoon die al immuniteit voor een bepaalde ziekte heeft ontwikkeld.

Om actieve immuniteit te ontwikkelen, moet uw lichaam worden blootgesteld aan de specifieke ziekteverwekker.

Passieve immuniteit vereist niet dat uw lichaam wordt beïnvloed door een antigeen of infectieziekte.

Je immuunsysteem neemt actief deel aan dit proces van het ontwikkelen van antilichamen tegen een bepaalde ziekteverwekker.

Je immuunsysteem is niet direct betrokken bij het passieve immuniteitsproces, maar heeft een passieve deelname.

Het actieve immuunsysteem begint op natuurlijke wijze te werken wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan een gevaarlijke ziekteverwekker.

De enige natuurlijke manier om passieve immuniteit te krijgen is via je moeder tijdens de borstvoeding of via de placenta van de moeder.

Het draait allemaal om de productie van antilichamen om elk effect van de ziekte te genezen of te neutraliseren.

Passieve immuniteit omvat geen productie van iemand, het vereist eerder directe overdracht van een andere persoon.

Actieve immuniteit creëert niet alleen antilichamen, maar produceert ook geheugencellen die je later beschermen tegen dezelfde ziekte als dat nodig is.

Passief immuniteitssysteem vormt niets zoals geheugencellen. Het biedt slechts tijdelijke bescherming.

Inpakken

Actieve immuniteit helpt je een sterk immuunsysteem op te bouwen. Hoe sterker je immuniteit wordt, hoe meer je veilig bent voor ziekten. Je immuunsysteem kan een ziekteverwekker identificeren en ertegen vechten. Zelfs als je ziek wordt, kaatst je immuunsysteem terug met dubbele kracht om de kiem te bestrijden wanneer je er in de toekomst aan wordt blootgesteld. Het krijgen van noodzakelijke vaccinaties in de kindertijd en wanneer de situatie daarom vraagt, kan uw immuunsysteem stimuleren en uw lichaam beschermen tegen verschillende schadelijke ziekten.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen