Inmiddels hebben we genoeg gehoord over het belang van exfoliatie voor een helderdere, zachtere en jonger uitziende huid. Wist je dat hydroxyzuren een van de grootste winnaars zijn op deze afdeling? Dit komt omdat ze wetenschappelijk onderbouwd zijn, afgeleid van de natuur, zacht voor de huid en veilig te gebruiken voor de meeste huidtypen.

Dus laten we begrijpen wat ze zijn en welke u kunt gebruiken om uw huidproblemen te bestrijden.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn hydroxyzuren?
 • AHA’s Alfa-Hydroxyzuren
 • BHAs Beta-Hydroxy Zuren
 • Kun je AHA’s en BHAs samen gebruiken?

1. Wat zijn hydroxyzuren?

Hydroxyzuren werken als chemische exfoliators. Dit type exfoliatie maakt gebruik van zuren die diep in de huid doordringen, verstopte poriën opruimen en de celvernieuwingsratio verhogen. Ze hebben een langdurig effect op de huid. Als u echter een gevoelige huid heeft, kan uw dermatoloog deze in lagere concentraties aanbevelen.

Hydroxyzuren werken door je huid en ontstoppen poriën gevuld met olie en dode huidcellen. Sommige hydroxyzuren regelen ook de productie van overtollig talg. Dit voorkomt de ontwikkeling van acne vulgaris.

Er zijn twee soorten hydroxyzuren:

 • Alfa-hydroxyzuren (AHA’s)
 • Beta-hydroxyzuren (BHAs)

Wat doen ze voor je huid?

 • Dode huidcellen verwijderen
 • Verhoog de celomzetratio
 • Heeft ontstekingsremmende eigenschappen
 • Verminder het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels
 • Voorkom acne
 • Verbeter de textuur van de huid

2. AHA’s Alfa-Hydroxyzuren

AHA’s zijn in water oplosbare zuren. Dit betekent dat ze gemakkelijk oplossen in water. Ze zijn afgeleid van fruit en werken als exfolianten door de bovenste laag van je huid voorzichtig af te pellen. Dit legt nieuwe huidcellen bloot, waardoor je huid er egaal, gezond, glad en steviger uitziet. Ze worden aanbevolen in concentraties van 10-15 procent.

AHA’s dringen niet door in de diepere lagen van uw huid en worden meestal gebruikt om huidaandoeningen aan te pakken, zoals:

 • Ouderdomsvlekken
 • Zonnevlekken
 • Ongelijkmatige teint
 • Vergrote poriën
 • Fijne lijntjes en rimpels

Hoewel AHA’s als veilig worden beschouwd om voor alle huidtypen te worden gebruikt, kunnen ze licht uitdrogen en de gevoelige huid irriteren. Als u een droge of gevoelige huid heeft, begin dan met het aanbrengen van producten op basis van AHA met een lage concentratie een of twee keer per week. Als u geen reactie ziet en het product uw huid niet irriteert, kunt u het uiteindelijk opnemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime.

Er zijn 6 hoofdAHA’s:

1. Glycolzuur

Glycolzuur is het kleinste alfa-hydroxyzuur (1). Deze kwaliteit maakt het mogelijk om door te dringen in diepere lagen van de dermis en een gezonde huid te behouden. Dit van suikerriet afgeleide hydroxyzuur wordt in de volksmond gebruikt in een aantal huidverzorgingsproducten.

A. Exfoliatie

Glycolzuur is een uitstekende exfoliant. Het absorbeert dode huidcellen, opgehoopt op het huidoppervlak. Dit zorgt voor de blootstelling van nieuwe en gezonde cellen, waardoor uw huid er stralender uitziet.

vrouw die haar gezicht exfolieert

B. Verhoogt de collageenproductie

Collageen is een vezelig eiwit dat in de dermis wordt aangetroffen. Het houdt je huid bij elkaar en voorkomt dat deze verslapt. Naarmate we ouder worden, daalt het collageengehalte op natuurlijke wijze. De zonnestralen kunnen ook bijdragen aan de afbraak van dit eiwit.

Glycolzuur werkt zich een weg door de dermis en bevordert de collageenproductie in de diepere lagen van je huid. Dit maakt het effectief in het verminderen van het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels.

C. Effectief bij de behandeling van acne

Afgezien van het feit dat het een effectief exfoliërend middel is, heeft glycolzuur ook antimicrobiële eigenschappen die het effectief maken bij de behandeling van milde tot matige acne.

D. Bevochtigingsmiddel

Bevochtigingsmiddelen trekken vocht uit de omgeving aan op je huid. Hierdoor blijft je huid gehydrateerd. Glycolzuur werkt goed bij het aantrekken van vocht naar het oppervlak van de huid bij gebruik in moisturizers. Een aantal chemische peelings bevatten dit ingrediënt.

2. Citroenzuur

Citroenen met zout

Citroenzuur, afgeleid van citrusvruchten, is op een aantal manieren gunstig voor je huid.

A. Brengt de pH-waarden van de huid in evenwicht

De pH-waarden van de huid variëren tussen 4,7-5,7. Vervuiling, schade door de zon en schadelijke schoonheidsproducten kunnen de pH-waarde van uw huid verstoren. Dit maakt het gevoelig voor een groot aantal huidproblemen. Citroenzuur helpt de verhoogde pH-waarden van de huid te behouden en draagt bij aan de gladde textuur (2).

B. Antibacteriële eigenschappen

Citroenzuur bezit antibacteriële eigenschappen die acne-veroorzakende bacteriën kunnen doden. Dit kan acne symptomen voorkomen.

C. Vermindert schade door de zon

Citroenzuur is een natuurlijk bleekmiddel dat helpt het verschijnen van donkere vlekken, bruining en pigmentatie te verminderen. Het is ook effectief in het verhogen van de werkzaamheid van topisch aangebrachte zonnebrandmiddelen.

3. Appelzuur

Appelzuur is een combinatie van een AHA en een BHA. Het is afgeleid van appelzuren en is mogelijk niet zo effectief bij de behandeling van huidaandoeningen alleen. Het wordt aanbevolen in combinatie met andere alfa-hydroxyzuren zoals glycolzuur om huidproblemen te helpen verminderen (3).

4. Mandelic zuur

Amandelnoten

Mandelic acid is afgeleid van amandelen. Het pakt een breed scala aan huidproblemen aan en verjongt uw huid, waardoor de textuur en gezondheid worden verbeterd.

A. Exfoliant

Mandelic acid kan worden gebruikt in combinatie met andere AHA’s om het tempo van exfoliatie te verhogen. Het verwijdert de opbouw van dode huidcellen en legt nieuwe, gezonde huidcellen eronder bloot.

B. Behandelt Acne

Afgezien van de exfoliërende eigenschappen, heeft mandelic acid antimicrobiële eigenschappen. Dit maakt het een goede optie om milde tot matige acne en comedonen te behandelen (4). Het zuur vermindert ook het uiterlijk van vergrote poriën en verbetert de textuur.

5. Melkzuur

Zoals de naam al doet vermoeden, is melkzuur afgeleid van zure melk / wrongel. Het is extreem zacht voor de huid en draagt bij aan de gladde textuur. Als je een gevoelige huid hebt, kan melkzuur een goede optie voor je zijn.

Melkzuur is in staat om je huid “zo glad als melk” te maken. De hydraterende eigenschappen kunnen de droge huid kalmeren. Melkzuur verbetert ook de huidbarrièrefuncties (5). Het helpt je huid vocht vast te houden waardoor het gehydrateerd en zacht blijft.

6. Wijnsteenzuur

Wijnsteenzuur is een alfa-hydroxyzuur, gemaakt van druivenextracten. Het wordt meestal aanbevolen om te worden gebruikt in combinatie met glycolzuur of melkzuur om het tempo van exfoliatie te verbeteren.

3. BHAs Beta-Hydroxy Zuren

BHAs zijn in olie oplosbare exfoliators die door de diepere lagen van je huid dringen. Dit maakt ze effectiever in het behandelen van problemen die specifiek zijn voor de vette huid. Ze verwijderen dode huidcellen en overtollig talg van je huid, ontstoppen poriën en verminderen ontstekingen en acnesymptomen.

BHAs werken door de diepe lagen van je huid, ontstoppen poriën en beheersen de productie van overtollig talg. Als u een gevoelige huid heeft, worden BHAs mogelijk niet aanbevolen voor uw huid. Ze drogen overtollige oliën op en kunnen je huid gevoeliger en geïrriteerder maken. Om huidaandoeningen zoals acne en rosacea op de vette huid te behandelen, kunnen BHAs echter bijzonder effectief zijn.

Hier zijn de twee soorten BHAs:

1. Salicylzuur

Salicylzuur is de meest gebruikte BHA en is een populair ingrediënt in de schoonheidsindustrie. Het wordt aanbevolen in concentraties van 0,5 procent en 5 procent. Salicylzuur wordt gebruikt als een actuele behandeling voor milde tot matige vormen van acne (6). Het werkt door door de huid te dringen en absorbeert al het vuil en puin dat je poriën verstopt. Dit vermindert puistjes en acne symptomen zoals roodheid en ontsteking.

2. Citroenzuur

Hoewel voornamelijk geclassificeerd als een alfahydroxy, kan citroenzuur in sommige vormen ook worden gecategoriseerd als een bètahydroxy. Citroenzuur kan worden gebruikt om te veel talg onder de huid uit te drogen en dode huidcellen in de poriën te verwijderen.

4. Kun je AHA’s en BHAs samen gebruiken?

AHA’s en BHAs die samen in de juiste concentraties worden gebruikt, hebben veel te bieden aan uw huid. Ze kunnen echter uw huid opdrogen en irritatie veroorzaken als u geen rekening houdt met deze factoren – tijd van aanbrengen, concentratieniveaus van de ingrediënten en de gevoeligheid van uw huid.

Hoewel het woord ‘zuur’ klinkt alsof het een ravage op je huid kan aanrichten, komen hydroxyzuren je huid op veel manieren ten goede. Praat met uw dermatoloog over welke hydroxyzuren uw huidproblemen zullen helpen verminderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen