Zit je het grootste deel van de tijd aan je smartphone of laptop gekluisterd? Dan riskeer je misschien de gezondheid van je huid, naast het belasten van je ogen. Benieuwd hoe?

Het blauwe licht dat door elektronische apparaten wordt uitgezonden, heeft de neiging om op de lange termijn ernstige schade aan uw huid te veroorzaken. U kunt de effecten ervan echter minimaliseren door gezonde gewoonten te oefenen en goed voor uw huid te zorgen.

Laten we eens nader bekijken wat blauw licht is en hoe u uw huid kunt beschermen tegen de schadelijke effecten ervan.

Hoogtepunten:

  • Wat is blauw licht?
  • Hoe beïnvloedt blauw licht uw huid?
  • Hoe bescherm je je huid tegen blauw licht?
  • Effecten van blauw licht op je huid

Wat is blauw licht?

Zoals we weten, splitst zonlicht zich in verschillende kleuren, waaronder violet, indigo, blauw, groen, geel, oranje en rood. Elk van de lichten in het zichtbare lichtspectrum heeft verschillende golflengten en effecten. Blauw licht of High Energy Visible light (HEV) is een deel van het zichtbare spectrum met kortere maar hogere energiegolflengten [1] variërend tussen 380 – 500 nanometer. Blauw licht is overdag gunstig omdat het helpt om je aandacht, geheugen en algehele stemming te stimuleren. Terwijl de effecten op uw gezondheid en huid ernstig kunnen zijn na zonsondergang of wanneer u er langdurig aan wordt blootgesteld. [2]

Zonlicht is de primaire bron van blauw licht. Er zijn echter ook kunstmatige bronnen. Deze omvatten TL-licht, flatscreen LED-televisies, smartphones, tablets, laptops, spaarlampen, LED-licht, enz. Omdat het een van de kortste golflengten is die hogere hoeveelheden energie produceren in het zichtbare lichtspectrum, flikkert het blauwe licht veel sneller dan andere soorten lichtgolflengten. Het werpt een schittering die uw visuele helderheid beïnvloedt, wat resulteert in hoofdpijn, vermoeide ogen, enz. U wordt vatbaar voor dergelijke effecten wanneer uw blootstelling aan elektronische apparaten hoger is.

Hoewel de effecten van blauw licht dat wordt uitgezonden door de schermen van elektronische apparaten minder zijn in vergelijking met blootstelling aan de zon, is er een toenemende bezorgdheid over de langetermijneffecten vanwege de nabijheid van het scherm en de belichtingstijd die wordt besteed aan het kijken naar het scherm.

meisje dat 's nachts in bed ligt en de smartphone gebruikt

Hoe beïnvloedt blauw licht uw huid?

Je besteedt bijna een halve dag interactie met de media op het scherm [3]. Maar wat je je vaak niet realiseert, is dat de schermtijd je gezondheid op veel manieren beïnvloedt, van het verstoren van je slaap, geheugen, metabolisme tot minder bekende manieren zoals het beïnvloeden van je huid. Ja, je leest het goed. Blauw licht kan ook schadelijk zijn voor je huid. Het kan uw huidcellen ernstig beschadigen, uw huid vroegtijdig verouderen en resulteren in pigmentatie.

Een onderzoek toont aan dat langdurige blootstelling aan blauw licht op hoog niveau effecten kan hebben die vergelijkbaar zijn met blootstelling aan UV-licht. Dat komt omdat blauw licht hetzelfde type vrije radicalen produceert als UV-licht, dat huidbeschadiging veroorzaakt, waaronder rimpels en huidverkleuring. [4]

schoonheidsconcept van huidveroudering en anti-aging procedures

Ook suggereert een andere studie dat de melanineproductie verdubbelt wanneer uw huid gedurende een langere periode wordt blootgesteld aan het blauwe licht in vergelijking met UVA- en UVB-straling. Verhoogde melanine kan leiden tot donkere vlekken, vroegtijdige veroudering, melasma, enz. Verder, wanneer uw huid wordt blootgesteld aan blauw licht en vervolgens afzonderlijk aan UVA, verschijnt er meer zwelling en roodheid op uw huid. [5]

Verwijzend naar de wetenschappelijke studies hierboven, kan worden gezegd dat blauw licht schadelijke effecten heeft op uw huid en cellulaire schade kan veroorzaken. Omdat blauw licht dieper in je huidlagen kan doordringen, beschadigt het de epidermale barrière, wat leidt tot hyperpigmentatie. Het kan ook oxidatieve stress in je huid veroorzaken. Als gevolg hiervan heeft je huid de neiging om zijn stevigheid te verliezen. U kunt donkere vlekken, rimpels en andere tekenen van huidveroudering opmerken wanneer deze urenlang wordt blootgesteld aan blauw licht.

Aziatische vrouw met huidprobleem het controleren van haar gezicht met donkere vlek

Hoe bescherm je je huid tegen blauw licht?

vrouw die vochtinbrengende crème aanbrengt

1. Gebruik Screen Guards

Omdat de meesten van jullie nu gewend zijn aan een thuiswerkopstelling, is er geen manier waarop je je schermbelichtingstijd kunt verkorten. Het goede nieuws is echter dat u schilden of filters kunt gebruiken voor schermen die blauw licht blokkeren en daardoor de schadelijke effecten op uw huid verminderen. Sommige smartphones hebben al een ingebouwde instelling die de uitstoot van blauw licht minimaliseert. U kunt anders de helderheid op uw apparaat minimaliseren of ’s nachts de nachtmodus kiezen om de uitstoot van blauw licht te regelen.

2. Zonnebrandcrème is een must

Zon is de primaire bron van blauw licht. Je moet er dus voor zorgen dat je huid goed beschermd is als je buiten bent. Kies een zonnebrandcrème die breedspectrum is en boordevol antioxidanten zit. Hoewel de antioxidanten het blauwe licht niet blokkeren, neutraliseren ze de vrije radicalen die worden gegenereerd door het blauwe licht. Controleer of de zonnebrandcrème die je hebt gekozen niet-chemische mineralen bevat en minimaal SPF 30 heeft.

3. Let op je dieet

Hoewel actuele toepassing van antioxidanten een must is, moet u rekening houden met uw dieet. Idealiter zou uw dieet voedsel moeten bevatten dat rijk is aan antioxidanten zoals vers fruit en groenten, wat uw huid kan helpen de vrije radicalen te bestrijden.

beste gezonde voedingsmiddelen fruit groentezaden superfood

4. Geniet van het nachtopvangregime

Neem nachtverzorgingscrème en serum rijk aan hyaluronzuur op in uw nachtverzorgingsroutine. Dit houdt je huid gehydrateerd en helpt het te herstellen.

5. Kies het juiste huidverzorgingsproduct

Kies huidverzorgingsproducten die vol zitten met vitamine C om de vrije radicalen te helpen bestrijden die worden geproduceerd door het blauwe licht.

Effecten van blauw licht op je huid

Blauwe lichten hebben verschillende effecten op je huid. Het kan meer melaninesecretie veroorzaken, waardoor u donkere vlekken kunt opmerken. Langdurige blootstelling aan blauw licht ’s nachts kan ervoor zorgen dat uw huid zijn natuurlijke circadiane ritme verliest. Dit betekent dat de huidcellen blijven denken dat het overdag is, zelfs ’s nachts, waardoor het nachtelijke herstelproces van de huid verloren gaat. Dit kan leiden tot vroege tekenen van veroudering, rimpels en zelfs kringen onder de ogen.

Inpakken

Blauw licht dat door uw elektronische apparaten wordt uitgezonden, kan een tol eisen van de gezondheid van uw huid.

Van vroegtijdige veroudering tot zwarte vlekken, blootstelling aan dit licht kan op veel manieren potentiële schade aan uw huid veroorzaken. U kunt de effecten echter minimaliseren door gezonde levensstijlroutines, een goed huidverzorgingsregime en vooral uw langdurige blootstelling aan digitale apparaten te verminderen. Houd rekening met uw schermtijd, eet een uitgebalanceerd dieet, gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème en gebruik geschikte producten vol met antioxidanten om huidproblemen als gevolg van blauw licht te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen