Als je een frequente zwemmer bent, ben je je er waarschijnlijk van bewust dat chloor je haar ernstig kan verwoesten. Hoewel chloor geweldig is voor het uitroeien van schadelijke bacteriën en het schoonhouden van het zwembadwater, is het ook hard voor je haar.

Wist je dat kraanwater ook chloor bevat? Dus als u regelmatig douchet in water met een hoog chloorgehalte, kan dit irriteren of schade aan uw hoofdhuid en haar veroorzaken.

In dit artikel duiken we diep in het begrijpen van de effecten van chloor op je haar en hoe je chloor beschadigd haar kunt behandelen en voorkomen. Lees verder voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat doet chloor met je haar?
 • Kan chloor je haar beschadigen?
 • Hoe chloor beschadigd haar te behandelen
 • Hoe chloor beschadigd haar te voorkomen
 • Wie loopt er risico?
 • Maakt chloor je haar groen?

Wat doet chloor met je haar?

Hoewel incidentele blootstelling aan gechloreerd water misschien geen reden tot bezorgdheid is, kan regelmatige blootstelling een probleem zijn.

 • Chloor kan natuurlijke oliën uit je haar verwijderen, waardoor het droog en broos wordt.
 • Regelmatige blootstelling aan chloor kan je haar zeer poreus maken.
 • Chloor kan de kleur van je haar veranderen.
 • Het kan je haarlokken verzwakken, wat resulteert in gespleten haarpunten.
 • Als je huid gevoelig is voor chloor, kan dit resulteren in een jeukende en geïrriteerde hoofdhuid.

Kan chloor je haar beschadigen?

Haarschade door chloor

Ja. Langdurige en regelmatige blootstelling aan gechloreerd water kan aanzienlijke schade aan uw haar veroorzaken.

Hoe chloor beschadigd haar te behandelen

Het is gemakkelijk om chloor beschadigd haar te detecteren. Je haar kan extreem droog en pluizig worden, terwijl het de hele tijd verward blijft. Het goede nieuws is echter dat je chloor beschadigd haar kunt doen herleven en repareren.

Hier zijn enkele beproefde manieren die u thuis kunt proberen.

Notitie:

Voordat u iets doet aan uw chloor beschadigde haar, is het belangrijk om de mate ervan te begrijpen. Praat met je haarstylist om te bepalen welke behandeling het beste is voor je haar.

1. Gebruik een haarzuiveraar tijdens het wassen van je haar. Een haarzuiveraar verwijdert alle agressieve chemicaliën uit je haar. Je kunt gaan voor een verhelderende shampoo of thuis een clarifier maken met zuiveringszout en appelciderazijn.

2. Chloor droogt niet alleen je haar uit, maar het kan ook je hoofdhuid aantasten. Het is essentieel om te controleren op de gezondheid van uw hoofdhuid. Is het te droog of schilferig? Praat met uw arts om te begrijpen hoe u uw beschadigde hoofdhuid kunt behandelen.

3. Voor ernstig chloor beschadigd haar, moet je minstens twee keer per week diep conditioneren. Als alternatief kunt u kokosolie gebruiken om verloren vocht aan te vullen. Masseer je haar zachtjes met lauwe kokosolie om de gezondheid van je haar en hoofdhuid te verbeteren. Laat het een tijdje zitten en dan shampoo.

4. Het repareren van beschadigd haar kan veel tijd in beslag nemen. Je moet veel geduld hebben en een gezonde haarverzorgingsroutine volgen om verbetering te zien.

Hoe chloor beschadigd haar te voorkomen

Vrouw die haar in douche wast

Je kunt een paar stappen nemen voor en na het raken van het zwembad om te voorkomen dat chloor je haar beschadigt. Dit is wat u moet onthouden:

1. Spoel na het zwemmen in een zwembad je haar onmiddellijk uit om eventuele chloorsporen uit je haar te verwijderen. Wassen met normaal water voorkomt de opbouw van chloor, zout of andere metalen.

2. Houd de lengte van je haar kort of trim je haar om de drie maanden. Regelmatige trims kunnen helpen extra schade te voorkomen en je haar gezond te houden.

3. Breng een royale hoeveelheid kokosolie aan op je haar voordat je in het zwembad stapt. De kokosolie werkt als een barrière en laat het chloor niet op je haar zitten.

4. Bind je haar in een knot, knoop of een vlecht om te voorkomen dat je haar in het water drijfnat wordt, vooral als je in een zwembad of de zee bent. Probeer je hoofd zoveel mogelijk uit het water te houden.

5. Een van de beste manieren om je haar te beschermen tegen chloor is om je haar te spoelen met schoon kraanwater voordat je het zwembad binnengaat. Wanneer je haar al nat is en verzadigd met schoon water, zal het minder chloorwater opnemen.

6. Als u regelmatig in chloorwater zwemt, overweeg dan om een siliconen badmuts te dragen. Het voorkomt dat je haar nat wordt en beschermt het tegen chloorwater.

7. Hoewel shampoo helpt bij het verwijderen van chloorafzettingen uit je haar, is het ook belangrijk om het natuurlijke vocht van je haar aan te vullen dat chloor heeft afgescheurd. Gebruik een eiwitrijke conditioner na elke wasbeurt om je droge haar te voeden.

8. Nat haar is meestal verward en krachtig borstelen kan het beschadigen. Gebruik een zachte kam met brede tanden om je natte haar te ontwarren.

Wie loopt er risico?

 • Als je gekleurd of chemisch behandeld haar hebt, loopt je haar een hoger risico om beschadigd te raken door chloor.
 • Chloor kan extreem hard zijn voor haar dat dun en fijn is.
 • Als je al droog en beschadigd haar hebt, dan kan chloor nog meer schade aan je haar veroorzaken.
 • Permed of geblondeerd haar is ook kwetsbaarder voor chloorwater.

Maakt chloor je haar groen?

Nee. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, maakt chloor je haar niet groen. Je haar wordt groen door de aanwezigheid van harde metalen zoals koper, mangaan en ijzer in het zwembadwater. Chloor speelt echter wel een rol bij het oxideren van deze metalen. De metalen kleven dan aan je haar en maken het groen, terwijl je haarkleur er extreem dof en ashy uitziet.

Inpakken

Chloor is misschien wel het ergste deel van zwembadwater voor je haar. Het is echter vereist om ongewenste ziektekiemen daar te doden. Omdat je het niet helemaal kunt vermijden, is het beste wat je kunt doen begrijpen wat chloor met je haar doet en het de juiste zorg en behandeling geven. Met deze kennis kunt u ook passende maatregelen nemen om te voorkomen dat chloor uw haar beschadigt.

Begin met het kennen van je huid