Heb je een glanzend, vettig gezicht, zelfs na een goede reiniging? Het is tijd dat je overschakelt naar een reiniger die gemaakt is voor je vette huid. Laat ons u helpen begrijpen hoe u de juiste reiniger kunt kiezen.

Hoogtepunten:

 • Weet je zeker wat je huidtype is?
 • Wat is een vette huid?
 • Waarom is reiniging belangrijk?
 • Hoe kies je je cleanser?
 • Ingrediënten om op te letten in reiniger voor de vette huid
 • Beste gezichtsreiniger voor de vette huid
 • Huidverzorgingstips voor de vette huid

Weet je zeker wat je huidtype is?

Voordat je zelfs maar denkt aan het kiezen van de juiste reiniger, moet je nadenken over je huidtype. Er zijn vier belangrijke huidtypes – normaal, vettig, droog en gecombineerd. Je T-zone kan tegen de middag vettig aanvoelen, zelfs als je een normale huid hebt. Terwijl bij een vettig huidtype er vettigheid over het hele gezicht is.

Heb je je exacte huidtype al uitgezocht? Zo niet, neem dan Esse Organic Skincare’s unieke skin profiling questionnaire (SkinID™) om uw huid en haar unieke vereisten te begrijpen.

Wat is een vette huid?

De talgklieren in de huidlaag van je huid scheiden talg (olie) af. Wanneer de talgklieren overactief zijn, produceren ze overtollige olie die leidt tot een vette huid. [1] Je kunt niet bepalen hoeveel talg je huid maakt. Er zijn echter duidelijke manieren om het te beheren.

Talgklier

Waarom is reiniging belangrijk?

Reiniging vormt de eerste stap in elke huidverzorgingsroutine. Primaire functie van een reiniger is het verwijderen van vuil, overtollige olie en make-upresten van het gezicht. Het bereidt je huid ook voor op het aanbrengen van de volgende set producten in je routine.

Reinigingsmiddelen bevatten reinigingsmiddelen die oppervlakteactieve stoffen (oppervlakteactieve stoffen) worden genoemd [2], die een hydrofiele (waterminnende) kop en een hydrofobe (olie- of vetminnende) staart hebben.

Tijdens het reinigen hechten de hydrofobe delen van de oppervlakteactieve stof zich aan de olie of het vet en het hydrofiele deel wordt gehecht aan het water en vormt structuren die micellen worden genoemd. Dit is hoe ze de onzuiverheden uit het gezicht trekken.

Kationische micel

Hoe kies je je cleanser?

Kies voor een gezonde huid een reiniger die:

 • Lichtgewicht
 • Niet-comedogeen
 • Zacht
 • Geurvrij
 • Sulfaatvrij

Pro Tip:

Reinig je gezicht ook na de training, naast de gebruikelijke ochtend- en nachtreinigingsroutines.

Ingrediënten om op te letten in reiniger voor de vette huid

1. Salicylzuur

Salicylzuur is een bètahydroxyzuur dat overtollige oliën (talg) van de huid verwijdert. Het verwijdert de bovenste laag van de huid om zich te ontdoen van overtollige olieophoping en dode huidcellen. Het kan je huid ongewoon droog maken. [3]

2. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een exfoliërend middel. Het verwijdert de overtollige talg van de huid en voorkomt de ontwikkeling van acne. Benzoylperoxide kan leiden tot droogheid en roodheid. [4]

Raadpleeg een dermatoloog als u extreme droogheid of roodheid opmerkt. Gebruik minimale concentraties benzoylperoxide en verhoog geleidelijk de concentratie.

3. Glycolzuur

Glycolzuur is een alfahydroxyzuur (AHA) dat wordt gebruikt in verschillende reinigingsmiddelen, moisturizers en toners. Het is afgeleid van suikerriet. Het heeft een zeer goed doordringend effect en is uiterst nuttig voor de vette huid.

Glycolzuur voorkomt verstopping van de poriën die leiden tot puistjes op de huid. Het is ook een uitstekende exfoliator (verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak). [5]

Glycolzuur wordt als veilig beschouwd om te gebruiken, maar raadpleeg uw arts als u een gevoelige huid heeft. Water neutraliseert het zure effect wanneer het na het reinigen wordt afgespoeld.

4. Niacinamide

Niacinamide, een vorm van vitamine B3 biedt een groot aantal voordelen voor de huid. Het controleert de productie van talg en controleert de bestaande acne op de vette huid, indien aanwezig. [6]

Topische niacinamide is veilig te gebruiken. Niacinamide crème kan allergische reacties verergeren als u er al een paar heeft.

Beste gezichtsreiniger voor de vette huid

Talg controle gezichtsreiniger

De Esse Organic Skincare Sebum Control Face Cleanser is gemaakt voor de normale vette en vette huid. De belangrijkste ingrediënten zijn syndets (synthetische wasmiddelen) en niacinamide. De syndets zijn zacht en reinigen de huid zonder de oliën te verwijderen en de pH-balans te verstoren. Het ingrediënt niacinamide regelt de overactieve talgklieren.

Huidverzorgingstips voor de vette huid

 • Niet overspoelen
 • Niet agressief schrobben
 • Gebruik tde juiste moisturizer
 • Verwijder je make-up
 • Raak je gezicht niet herhaaldelijk aan
 • Gebruik een zonnebrandcrème

Ben je klaar om een vette huid te bestrijden met de juiste reiniger? Over naar jou. Vertel ons over je reinigingsroutine in de comments hieronder.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen