Heb je je ooit afgevraagd wat er met je huid gebeurt als deze voortdurend wordt blootgesteld aan een hogere concentratie verontreinigende stoffen? Welnu, het veroorzaakt een toename van vrije radicalen die schadelijk is voor je huid.

Vrije radicalen kunnen na verloop van tijd donkere vlekken, tekenen van veroudering en rimpels op uw huid laten verschijnen. Maar een effectief huidverzorgingsregime kan u helpen uw huid ertegen te beschermen.

Laten we eens kijken naar wat vrije radicalen zijn en hoe u de schade die door hen wordt veroorzaakt, kunt minimaliseren.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn vrije radicalen?
 • Hoe beschadigen vrije radicalen je huid?
 • Hoe kunt u schade door vrije radicalen minimaliseren?
 • Welk voedsel heeft antioxidanten?
 • Hoe antioxidant op te nemen in uw huidverzorgingsroutine?

Wat zijn vrije radicalen?

Het menselijk lichaam produceert zeer reactieve en onstabiele moleculen [1] bekend als vrije radicalen tijdens celstofwisselingsprocessen. Ze zijn technisch gezien een bijproduct van je metabolisme. Ze kunnen echter ook in het lichaam worden geproduceerd als gevolg van blootstelling aan chemicaliën, verontreinigende stoffen, enz. die in het milieu aanwezig zijn.

De frequentie van uw blootstelling aan verontreinigende stoffen of carcinogenen (kankerverwekkende stoffen) bepaalt de mate van schade waar uw huid gevoelig voor is. Als uw werkplek of huis zich in de buurt van een industriegebied bevindt, is uw blootstelling aan vervuiling veel hoger. Dit vergroot de kans op je huidbeschadiging.

Sommige van dergelijke milieuverontreinigende stoffen die de productie van vrije radicalen veroorzaken, zijn –

 • Stof
 • Smog
 • Sigarettenrook
 • Vloerreinigers
 • Pesticiden
 • UVA & UVB stralen

Vrije radicalen hebben een heel kleine levensduur van ongeveer een fractie van seconden. Binnen dit korte tijdsbestek hebben ze echter de neiging zich op te hopen in uw cellen en uw lipiden, eiwitten en DNA te beschadigen, waardoor verschillende ziekten worden veroorzaakt en uw verouderingsproces wordt versneld. Ze beschadigen het collageen van je huid, waardoor rimpels, donkere vlekken, fijne lijntjes, enz. op je huid verschijnen. In sommige gevallen leiden de DNA-mutaties zelfs tot ernstige gezondheidsproblemen zoals kanker.

Hoe beschadigen vrije radicalen je huid?

Ons lichaam bestaat voor bijna 60% uit water. [2] en veel zuurstofatomen. Sommige van deze atomen gaan door een oxidatieproces waarbij de zuurstofatomen splitsen en vrije radicalen worden. Door dit proces stelen de geoxideerde atomen elektronen van overal. Ze trekken elektronen van andere atomen aan. Als ze niet genoeg elektronen uit de atomen krijgen, hebben ze de neiging om het uit je gezonde cellen te stelen, zelfs uit het DNA van je huid, waardoor de gezondheid van je huid in gevaar komt.

Dit is een biologisch proces zoals eerder vermeld. Dit is een constant proces dat de hele tijd in ons lichaam plaatsvindt, maar wat je moet doen is proberen het proces zoveel mogelijk te minimaliseren. Als deze vrije radicalen erin slagen om elektronen uit uw gezonde huidcellen aan te trekken, zou dit uiteindelijk leiden tot vroege verouderingsverschijnselen zoals rimpels, huidverslapping, dofheid, droogheid, ouderdomsvlekken, hyperpigmentatie, enz.

De theorie van veroudering en vrije radicalen, voor het eerst samengevat in 1956, suggereert dat vrije radicalen de huidcellen afbreken, wat leidt tot snelle veroudering van de huid [3]. Ook verliest je lichaam met de leeftijd zijn vermogen om te vechten tegen de schade veroorzaakt door de vrije radicalen. Als gevolg hiervan produceert je lichaam meer vrije radicalen en beschadigt oxidatieve stress meer lichaamscellen. Natuurlijk veroorzaken ze een degeneratief verouderingsproces naast andere huidproblemen.

vrije radicalen en antioxidant vector en antioxidant doneren elektron aan vrije radicalen

Hoe kunt u schade door vrije radicalen minimaliseren?

Antioxidanten [4] kan u helpen de effecten veroorzaakt door vrije radicalen te verminderen. Gemaakt van meerdere moleculen en atomen, voldoen antioxidanten aan de behoefte aan vrije radicalen. Ze kunnen een extra elektron doneren aan de vrije radicalen atomen, zodat ze geen elektronen uit je gezonde cellen stelen en schade veroorzaken. Daarbij raken ze zelf niet gedestabiliseerd.

Je kunt antioxidanten uit je gewone voedsel halen. Zorg ervoor dat u vitamine A, vitamine C en vitamine E in uw dieet opneemt, omdat ze rijk zijn aan antioxidanten. Je kunt ook antioxidantsupplementen nemen.

Welk voedsel heeft antioxidanten?

A. Spinazie

Spinazie wordt beschouwd als een van de meest voedzame groenten. Niet alleen antioxidanten, maar het is ook rijk aan vitamines en mineralen. Het is ook laag in calorieën. Volgens een plantaardige dieetanalyse [5], spinazie kan tot 0,9 mmol antioxidanten per 100 gram bevatten. Spinazie is een goede bron van luteïne en zeaxanthine soorten antioxidanten die oogschade veroorzaakt door vrije radicalen kan bestrijden.

B. Bonen

Bonen staan erom bekend dat ze extreem veel vezels bevatten. Maar bonen zijn toevallig ook een bron van antioxidanten. 100 gram bonen kan je voorzien van bijna 2 mmol antioxidanten. Zelfs sommige bonen hebben een speciale antioxidant genaamd kaempferol die verschillende indrukwekkende gezondheidsvoordelen biedt.

C. Rode kool

Rode kool of paarse kool bevat 2,2 mmol antioxidanten in elke gram. De hoeveelheid is bijna vier keer hoger dan in gewone kool. Rode kool is ook een goede bron van vitamine K, C en A. Het heeft een bepaalde antioxidant genaamd anthocyanen die de kans op hartaandoeningen kan verminderen.

D. Bieten

Bieten of rode biet, zijn een geweldige bron van antioxidanten. 100 gram rode bieten bevatten tot 1,7 antioxidanten. Ze bevatten ook vezels, ijzer, folaat en kalium. Bieten zijn bijzonder rijke betalainen – een antioxidant die je dikke darm en spijsverteringskanaal kan zuiveren en ook het risico op kanker vermindert.

D. Tomaat

Tomaten [6] bevatten antioxidanten genaamd lycopeen. Het kan werken tegen vrije radicalen en ook uw lichaam beschermen tegen hartaandoeningen en kanker. Tomaat heeft ook vitamine C die een bron van antioxidanten is.

E. Bosbessen

Bosbessen bevatten veel antioxidanten en voedingsstoffen. 100 gram bosbessen biedt 9,2 mmol antioxidanten. Veel onderzoekers suggereren dat bosbessen de hoogste hoeveelheid antioxidanten bieden onder andere groenten en fruit.

F. Pure chocolade

Pure chocolade zit boordevol antioxidanten, voedingsstoffen en mineralen. Het bevat tot 15 mmol antioxidanten per 100 gram. Chocolaatjes met een hoger cacaogehalte hebben de neiging om meer antioxidanten te bevatten.

Hoe antioxidant op te nemen in uw huidverzorgingsroutine?

1. Vitamine C

Vitamine C is een antioxidant. Je kunt het krijgen van je normale voedselinname of het topisch aanbrengen om je huid te voeden. Het neutraliseert het effect van vrije radicalen en beschermt je huid tegen oxidatieve stress. Vitamine C helpt ook om je collageen gezond te houden. Je kunt citroensap op je gezicht gebruiken omdat het een goede bron van vitamine C is. U kunt proberen met behulp van Anti-Ageing &Antioxidant Booster Shot door Esse Organic Skincare om huidcelbeschadiging te voorkomen en uw huid te verjongen.

2. Niacinamide

Niacinamide is een vorm van vitamine B3. U vindt het in veel van uw huidverzorgingsproducten als ingrediënt. Studies suggereren dat als u niacinamide topisch aanbrengt, het tekenen van veroudering zal minimaliseren, waaronder fijne lijntjes, rimpels, hyperpigmentatie, roodheid en ouderdomsvlekken.

3. Vitamine E

U vindt er veel huidverzorgingsproducten die vitamine E bevatten. Het kan de schade veroorzaakt door UVA en UVB verminderen. Deze antioxidant helpt de natuurlijke bescherming van je huid te versterken. Vitamine E bestrijdt de effecten van vrije radicalen in je huid en vermindert de acne, rimpels en andere tekenen van veroudering.

4. Groene thee

Het drinken van groene thee kan je veel voordelen bieden. Het heeft hogere niveaus van antioxidanten. Maar u kunt groene thee-extract ook topisch op uw huid aanbrengen om de schade door UV-stralen te verminderen. Het werkt ook geweldig tegen oxidatiestress.

5. Ginkgo Biloba

Ginkgo biloba blad extract kan worden gebruikt als een anti-aging ingrediënt in uw huidverzorging routine. Het vermindert de effecten van vrije radicalen en beschermt uw huid tegen infecties.

Inpakken

Vrije radicalen kunnen op natuurlijke wijze in uw lichaam worden gegenereerd of het gevolg zijn van langdurige blootstelling aan milieuverontreinigende stoffen. Je kunt niet anders dan voorkomen dat vrije radicalen zich ophopen op je cellen, maar je kunt zeker de schade voorkomen die ze aan de gezondheid van je huid toebrengen. Zorg ervoor dat u een grondig huidverzorgingsregime volgt dat producten bevat die rijk zijn aan antioxidanten zoals vitamine C. Neem ook voldoende hoeveelheden antioxidantrijk voedsel zoals rode biet, spinazie, tomaten, enz. op in uw dieet om uw huid te helpen de vrije radicalen te bestrijden. In wezen, oefen gezonde levensstijlroutines, eet gezond en zorg voor je huid om elke vorm van zorgen te voorkomen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen