Maakt de komst van elk nieuw seizoen of agressieve producten je haar pluizig? Nou, niemand van jullie kan af en toe ontsnappen aan haarpluis. Als de kroes je haar echter onhandelbaar maakt of als je zachter haar wilt voor dat grote evenement, dan is dit artikel iets voor jou.

Blijf scrollen om te weten hoe je kroeshaar kunt beheren en het gladder en glanzender kunt maken.

Hoogtepunten:

 • Wat is kroeshaar precies?
 • Soorten kroeshaar
 • Wat zorgt ervoor dat haar gaat pluizen?
 • Hoe kroeshaar te repareren?
 • Home Remedies voor kroeshaar
 • Frizzy Hair Preventie Tips
 • Hoe kroeshaar te borstelen?

Wat is kroeshaar precies?

Wanneer je haar beschadigd is, droog is of door chemicaliën wordt gebracht, stijgt de buitenste laag of cuticula op en maakt plaats voor vocht om de streng binnen te dringen. Het resultaat hiervan is expansie en kroezen. Kroeshaarlokken steken uit de rest van je haar. Ze weigeren dezelfde textuur aan te nemen als de resterende sloten.

Soorten kroeshaar

Kroeshaar is anders dan je natuurlijke haartextuur. Dat gezegd hebbende, er zijn variaties van kroeshaar:

1. Oppervlakte kroes

Surface frizz verschijnt aan de buitenkant van je haar en lijkt een static rond je haar.

2. Halo kroes

Halo kroes verschijnt op het bovenste deel van je haar. Als je soms het gevoel hebt dat er een kroon is gemaakt van haarlokken, is het halo kroes!

3. Kroezen aan de uiteinden

Kroes die optreedt aan het einde van je haarlokken als gespleten haarpunten. Dit soort kroezen maakt het haar zwakker en broos.

4. Poefbal kroes

Dit is een soort kroes dat voorkomt op de bovenkant van je haar, onder en door je haar. Het geeft de illusie dat je haar een poefbal is.

Wat zorgt ervoor dat haar gaat pluizen?

1. Genetica

De genetische samenstelling van je haar kan kroeshaar veroorzaken. Krullend haar en golvend haar hebben de neiging om veel meer frizzier te worden in vergelijking met steil haar. Je haartype wordt bepaald door de vorm van je haarzakje. Als je een afgeronde follikel hebt, groeit je haar recht. Als je plat haarzakjes hebt, wordt je haartype golvend of krullend, waardoor het vatbaarder wordt voor kroezen.

2. Schade

Beschadigd haar is meestal pluizig. Extreme hitte styling, kleuren, overwassen, ruw borstelen en verontreinigende stoffen veroorzaken schade en droogheid aan het haar. Warmtestyling met behulp van föhns, stijltangen en krultangen verwijdert natuurlijke oliën van je hoofdhuid. Chemicaliën in kleurstoffen, permanenting en andere haarbehandelingen kunnen ook schade en kroezen veroorzaken.

3. Vochtigheid

Vochtigheid is de meest voorkomende en belangrijkste oorzaak van kroeshaar. We weten dat het vocht in de lucht kroezen veroorzaakt, maar wat is de wetenschap erachter? De hoge niveaus van waterstof in vochtigheid vormen bindingen met watermoleculen en eiwitten in het haar. Dit veroorzaakt de kroes.

4. Droogheid

Droog haar mist vocht en probeert al het vocht uit de lucht op te nemen. Als je in vochtigheid naar buiten gaat, wordt droog haar extreem pluizig. Dit is de reden waarom krullend en golvend haar de neiging heeft om kroes te worden omdat het al droog is.

Hoe kroeshaar te repareren?

1. Salon Keratine Behandeling

Keratine is een structureel eiwit dat nodig is voor gezond haar. Keratine salonbehandelingen zorgen voor zacht, kroesvrij en glanzend haar dat tot enkele maanden kan duren.

2. Haarmaskers

Haarmaskers om kroeshaar te behandelen bevatten hydraterende ingrediënten. Dit zijn diepe conditioneringsmaskers met sterkere ingrediënten en een langere leave-on tijd.

3. Haarverzorgingsproducten

A. Shampoos

Kies zachte shampoos om je haar te wassen. Nog beter, zoek naar shampoos die bij je haartype passen. Vermijd sulfaatshampoos omdat ze je haar na verloop van tijd kunnen beschadigen en kroezen kunnen veroorzaken. Zoek naar shampoos met glycerine. Glycerine is een bevochtigingsmiddel dat vocht uit de lucht kan aantrekken en je haarlokken kan opsluiten.

B. Conditioner

Conditioner is een essentieel ingrediënt voor haarverzorging. Het voegt een laag bescherming toe aan je haar en voorkomt kroezen.

Pro tip:

Breng conditioner aan op je haarlokken en laat het hoofdhuidgebied weg. Werk je een weg door het middengedeelte. Je hoeft niet echt conditioner aan te brengen op de uiteinden van je haar. Spoelen doet dit werk.

C. Serum

Sla hittebeschermende serums niet over alleen omdat je haast hebt of lui bent. Dergelijke serums maken styling een beetje veiliger en voorkomen de kroezen.

D. Kroes-gladmakende haarvellen

Gebruik kroes-gladmakende haarvellen om die flyaways en kroezen te voorkomen. Deze vellen bevatten ingrediënten like kokosolie en sheaboter die helpen om het haar zacht en glanzend te houden.

4. Diffuser in haar warmte tools

Gebruik een diffuser in je föhn. Diffuser beperkt de hoeveelheid warmte die je haar raakt en het krachtige slaan. Het zorgt voor minder wrijving en kroezen.

5. Kapsels voor kroeshaar

Middellange en lange haarsnitten elimineren wallen en kroezen. Praat met je kapper over je haartype, gezichtsvorm en kroes-minimaliserende snitten.

Home Remedies voor kroeshaar

1. Amandelolie en ei

Meng 1/4 kopje amandelolie met een rauw ei. Breng aan op de hoofdhuid en het haar, sta op met een shampoo na 40 minuten. Amandelolie is een verzachtend middel en ei levert eiwitten aan kroeshaar.

2. Avocado en yoghurt

Meng avocado en yoghurt om een fijne pasta te maken en breng het aan op je haar. Was het met je gewone shampoo en conditioner. Terwijl yoghurt werkt als een conditioner, levert avocado vitamines aan je kroeshaar.

3. Mayonaise

Hou je van mayonaise op je sandwiches en salades? Geef het ook aan je kroeshaar. Bestrijk je haar met een mengsel van mayonaise, amandelolie en ei en was het later. Het controleert niet alleen kroezen, maar voegt ook glans toe aan je haar.

4. Kokosolie en vitamine E

Breng kokosolie gemengd met een paar druppels vitamineolie aan en laat het een paar uur intrekken. Was met je gewone shampoo. Kokosolie verzorgt je haar en vitamine E bestrijdt schade en kroezen in je haar.

Frizzy Hair Preventie Tips

Dos

 • Slaap op zijden kussenslopen om kroezen te voorkomen. Het zorgt voor minder wrijving, droogte, breuk en kroezen.
 • Laat je haar elke 4-8 weken trimmen om gespleten haarpunten, breuk en kroezen te vermijden.
 • Gebruik een mascarastokje op flyaways. Spray een alcoholvrije haarspray op de mascarastok en laat deze door kroeshaarlokken lopen om ze te verzachten.
 • Leg haarhanddoeken opzij als je kroeshaar hebt. Katoenen handdoeken zorgen voor wrijving in het haar wat leidt tot kroezen en breuk. Gebruik een microvezel handdoek, of een zacht t-shirt of droog je haar gewoon aan de lucht.

Don’ts

 • Was je haar niet met heet water, omdat het natuurlijke oliën van je hoofdhuid afscheurt en ervoor zorgt dat nagelriemen omhoog komen, waardoor kroezen ontstaan.
 • Probeer warmtestylingtools zoals stijltangen, krultangen en föhns te vermijden.
 • Borstel je haar niet als het droog is, vooral niet als je golvend en krullend haar hebt. Gebruik een brede tandenkam om je haar te borstelen als het nog vochtig is.

Hoe kroeshaar te borstelen?

 • Het is belangrijk om terug te gaan en de basisprincipes van uw haarverzorging te onderzoeken. Krullend en golvend haar is meer vatbaar voor kroezen. Gebruik een kam met brede tanden in plaats van je gewone haarborstel. Als je steil haar hebt, gebruik dan een peddelborstel om je haar te kammen.
 • Na een douche is het ideale moment om je haar te kammen wanneer het gedeeltelijk nat is.
 • Gebruik een leave in conditioner voordat je begint met kammen.
 • Wees voorzichtig tijdens het kammen, oefen geen druk uit.
 • Begin met lagere delen van je haar en werk je een weg omhoog.

Inpakken

Daar ga je. De ultieme gids voor het beheren van kroeshaar is nu binnen handbereik. Begrijp de oorzaak van je kroeshaar en kies dienovereenkomstig voor behandelmethoden. Het vermijden van harde hitte en producten, samen met regelmatige haarverzorging en het af en toe aanbrengen van maskers, gaat een lange weg in het temmen van je kroeshaar.

Begin met het kennen van je huid