Scrub je je huid meer dan twee keer per week? Zo ja, dan berokken je zeker meer kwaad dan goed aan je huid.

Over-exfoliatie is de grootste fout die mensen maken in hun huidverzorgingsregime. Of u nu fysieke of chemische exfoliatie gebruikt, overdrijven kan leiden tot een droge huid, ruwe plekken en huiduitslag, wat veel voorkomende indicatoren zijn van over-exfoliatie.

In dit artikel gaan we bespreken waarom overmatig scrubben gevaarlijk kan zijn voor je huid en hoe je het kunt behandelen.

Hoogtepunten:

  • Wat is over-exfoliëren precies?
  • Wat gebeurt er als je te veel scrubt?
  • Hoe te behandelen over-geëxfolieerde huid?
  • Hoe lang duurt het voordat over-exfoliatie geneest?

Wat is over-exfoliëren precies?

Exfoliatie is een cruciale stap in je wekelijkse huidverzorgingsroutine. Alleen het wassen van je huid met een reiniger zou je huidporiën niet reinigen of de dode huidopbouw verwijderen. Het vereist scrubben om extra talgolie, dode huidcellen en vuil dat in je huidporiën zit te verwijderen. Scrubben vermindert de kans op acne-uitbraak, droogheid en dofheid. Het geeft je huid een gehydrateerde en bedauwde gloed en helpt huidverzorgingsproducten soepel in je huid te worden opgenomen.

Exfoliatie wordt op twee verschillende manieren gedaan, gecategoriseerd onder fysische exfoliatie en chemische exfoliatie. Fysieke exfoliatie gebeurt met behulp van water en schrobben Deeltjes op uw huid, terwijl chemische exfoliatie zuren gebruikt zoals BHA (bèta-hydroxyzuur) en AHA (alfa-hydroxyzuren) [1]. Salicylzuur, glycolzuur en melkzuren worden vaak gebruikt als chemische exfolianten. [2]

Maar beide gevallen hebben een beperking op de gebruiksfrequentie. Want hoeveel voordelen exfoliatie ook biedt, het overmatig scrubben van je huid is net zo erg als helemaal geen huidverzorgingsroutine hebben.

Hoewel een of twee keer per week scrubben normaal is, kan een grotere frequentie problemen veroorzaken. Gelukkig is het gemakkelijk om te identificeren of je je huid te veel exfolieert. Uw huid zal u voorzien van duidelijke tekenen van over-exfoliatie zoals –

  • Huidirritatie
  • Roodheid
  • Huidontsteking
  • Huiduitslagachtige huidtextuur
  • Ruwe plekken
  • Ongezonde glans op de huid

Wat gebeurt er als je te veel scrubt?

1. Extra glanzende huid

Exfoliatie verbetert de textuur van de huid. Het maakt het oppervlak van je huid glad en geeft je een gloed. Maar over-exfoliatie voegt een ongezonde glans toe en de gezichtshuid, vooral de T-zone, ziet er extra glanzend uit als plastic. Dit is geen goed teken, omdat de overdreven glanzende huid aangeeft dat de bovenste huidlaag is aangetast als gevolg van overmatig scrubben.

2. Zwelling

Overdreven exfoliatie kan ook zwelling veroorzaken. Wanneer je je huid scrubt, doen de exfoliante stoffen pijn aan je huid en beschadigen ze de lipidenbarrière. Je huid begint op te zwellen en ziet er roodachtig uit. Het probleem zit echter veel dieper dan het van buitenaf lijkt. Wanneer de buitenste laag van uw huid wordt aangetast, wordt deze kwetsbaar voor bedreigingen van buitenaf, zoals verontreinigende stoffen, allergenen, enz.

3. Acne uitbraak

Over-exfoliatie kan ook leiden tot een acne uitbraak. In het begin ontsteekt overmatige exfoliatie het huidoppervlak. Langzaam escaleert de ontsteking tot een acne-uitbraak. Dus als je huid tekenen van acne vertoont na exfoliatie, geeft dit aan dat je het niet goed doet.

4. Huidpeeling

Soms kan over-exfoliatie uw huid ook droog en schilferig maken. U kunt een paar schilferige plekken ervaren die in kleine stukjes afvallen. Over-exfoliatie verwijdert een goede hoeveelheid lipidenbarrière van uw huid, wat leidt tot een gebrek aan vocht. Je huid wordt gevoelig voor de zon of eventuele harde elementen van buitenaf. Als gevolg hiervan begint het uit te drogen en af te pellen.

5. Ongewoon strakke huid

De lagen van je huid bestaan uit collageen en elastine, twee uiterst belangrijke componenten om je huid een jeugdige uitstraling te geven. Wanneer u de lagen beschadigt met over-exfoliatie, wordt ook de flexibiliteit van uw huid geschaad. Het maakt je huid ongewoon strak en dof. U kunt zich ongemakkelijk voelen met de stijfheid van uw huid.

Hoe te behandelen over-geëxfolieerde huid?

1. Wanneer uw huid tekenen van over-exfoliatie begint te vertonen, is het eerste wat u moet doen om onmiddellijk te stoppen met het scrubben van uw huid.

2. Het aanbrengen van een ijsblokje op je geïrriteerde huid kan je wat verlichting brengen.

3. Stop met het gebruik van producten zoals schuimende reinigingsmiddelen, retinol of anti-aging, anti-acne crèmes omdat ze hard kunnen zijn voor je huid.

4. Om een al geïrriteerde huid, breng verzachtende crèmes of gel aan. Aquaphor, aqua veil, hydrocortison zijn geweldige opties.

5. Het aanbrengen van aloë vera-extract wordt ook voorgesteld om roodheid en irritatie te verminderen. Je kunt aloë vera-gel van de markt krijgen of je kunt aloë vera-extract rechtstreeks van de plant nemen.

6. “Verzachtende crèmes en gels worden aanbevolen met ingrediënten zoals komkommerextracten”, zegt Abhisikta Hati, Senior Product Development Executive, Esse Organic Skincare.

7. Gebruik een zachte vochtinbrengende crème en chemicaliënvrije producten op je huid.

8. Blijf van make-up af totdat de irritatie afneemt. Als uw beroep of levensstijl het niet toelaat, neem dan de nodige voorzorgsmaatregelen.

9. Zorg er ook voor dat alle producten die u gebruikt vrij zijn van kunstmatige geurstoffen. Dergelijke geuren leiden vaak tot allergische reacties en het is het beste om ze te vermijden.

10. Over-exfoliatie maakt je huid supergevoelig. Daarom moet je zonnebrandcrème dragen elke keer dat je huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Anders kunnen zonnebrand en warmteuitslag optreden.

11. Het opnieuw opbouwen van de lipidenbarrière van je huid moet je focus zijn. Probeer producten te gebruiken met ingrediënten zoals hyaluronzuur, glycerine, squalaan en sheaboter enz.

Hoe lang duurt het voordat over-exfoliatie geneest?

De hersteltijd na over-exfoliatie hangt af van hoe ernstig uw huidbeschadiging is. Controleer of uw huid hersteld is van zichtbare tekenen zoals irritatie, roodheid, ontsteking etc. Zo ja, dan is uw huid klaar om terug te gaan naar een normaal huidverzorgingsregime. Maar doe het rustig en veilig aan na herstel. Experts raden aan om slechts één keer per week te scrubben voor alle huidtypes.

De maximale hoeveelheid huidexfoliatie waar je voor kunt kiezen, is twee keer per week. Voor degenen die te maken hebben gehad met recente huidbeschadiging, zou één keer per week scrubben perfect moeten zijn. Wees uiterst voorzichtig en zacht met je huid tijdens het scrubben. In het geval dat u een ernstige reactie heeft als gevolg van overmatig scrubben, raadpleeg dan een dermatoloog voor advies.

Inpakken

Huidexfoliatie is net zo essentieel voor de huid als andere huidverzorgingsstappen zoals reinigen en hydrateren. Maar te veel van wat dan ook kan nooit iemand goed doen. Daarom is het het beste om het binnen een limiet te houden. Zoals aanbevolen door huidverzorgingsexperts, is een of twee keer per week scrubben voldoende om de gezondheid van uw huid te behouden.

Kies een exfoliant volgens uw huidtype en voer een kleine proef uit voordat u het product op uw hele huid gebruikt. Een kleine patchtest van uw exfoliant minimaliseert de kans op allergische reacties en huidverbranding.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen