Voel je vaak een intens jeukend gevoel rond je lippen? Dit kunnen symptomen zijn van lipuitslag. En we begrijpen hoe ongemakkelijk het kan worden. Maar maak je geen zorgen, lipuitslag is meestal behandelbaar.

Scroll naar beneden om te weten wat lipuitslag veroorzaakt en hoe u ze kunt identificeren om de juiste behandelingsoptie te kiezen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een lipuitslag?
 • Veel voorkomende tekenen &symptomen van lipuitslag
 • Wat zijn de oorzaken huiduitslag op de lippen?
 • Hoe te voorkomen dat huiduitslag op uw lippen?
 • Hoe te behandelen lippen huiduitslag?
 • Wanneer een arts raadplegen?
 • Wat is het verschil tussen lipuitslag en koortslip?

Wat is een lipuitslag?

Lippenuitslag is een veel voorkomende huidaandoening die bij iedereen kan voorkomen – ongeacht leeftijd of geslacht. U kunt een gebarsten huid en pijnlijke blaren rond uw mond opmerken. Het kan ook jeuk en roodheid op je lippen veroorzaken. In sommige gevallen kunt u ook lipbulten krijgen. Mensen die de gewoonte hebben om constant hun lippen te likken, zullen waarschijnlijk vaker huiduitslag ontwikkelen.

Veel voorkomende tekenen &symptomen van lipuitslag

1. Blaren op de lippen

2. Roodheid rond de mond

3. Jeuk

4. Schilfering van de huid

5. Korstvorming van lippen

6. Gebarsten huid rond lippen

7. Pijn en bloedingen

8. Huiduitslag op andere delen van het gezicht

herpes op lip rode ontsteking op lip van vrouw

Wat zijn de oorzaken huiduitslag op de lippen?

1. Infecties die huiduitslag op de lippen veroorzaken

Virale infectie:

Infecties veroorzaakt door virus [[1] kan huiduitslag op je lippen veroorzaken. Virale infectie zoals herpes simplex [2] of elke vorm van mondaandoening kan uw lippen beïnvloeden en leiden tot jeukende huiduitslag. Pijnlijke blaren worden toegevoegd aan dit soort virale infecties. Omdat het herpesvirus chronisch is, kunnen uw huiduitslag en blaren van tijd tot tijd terugkeren.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa):

Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening, [3] kan uw mond infecteren in de vorm van zweren, zweren en blaren. U kunt merken dat uw lippen rode huiduitslag en constante irritatie ontwikkelen. U kunt al dan niet pijn hebben, afhankelijk van welk stadium van soa [4] je hebt te maken met.

Bacteriële infectie:

Bacteriële infectie veroorzaakt pijnlijke scheuren op je lippen. De hoek van je lippen voelt extreem droog en schraal aan. Deze huidaandoening kan cheilosis zijn [5] of hoekige stomatitis. Beide zijn in de volksmond bekende bacteriële infecties die korstvorming en schilfering van uw huid veroorzaken. Een andere bacteriële of schimmelinfectie, meestal gezien bij kinderen, veroorzaakt gele vlekken rond hun lippen.

2. Irriterende stoffen die de lippen beïnvloeden

Allergeen:

Als uw lippen worden blootgesteld aan een allergeen, veroorzaakt dit jeukende huiduitslag en scheuren. Het kan te wijten zijn aan een aantal specifieke voedingsmiddelen of de lippenstift die u momenteel gebruikt. Controleer de ingrediënten in zowel uw voedsel als make-up items om risico’s te voorkomen. Vermijd elk product dat ingrediënten bevat die allergisch zijn voor uw huid.

Droge lippen:

Velen van jullie hebben misschien de gewoonte om constant aan je lippen te likken. Het maakt je huid droog en resulteert in jeukende huiduitslag op je lippen. Je lippen kunnen ernstig droog worden

en schraal afhankelijk van koude en droge weersomstandigheden.

3. Geneesmiddelreacties

Allergische reactie op elk medicijn kan leiden tot huiduitslag, bultjes, blaren, jeuk en huidpeeling. Volgens de ACAAI, [6] penicilline, een veel voorkomend antibioticum, veroorzaakt medicijnallergieën. Studies suggereren dat 10 procent van de mensen allergisch is voor penicilline. Andere medicijnallergieën die roodheid van uw hele huid, huiduitslag en jeuk veroorzaken, zijn het gevolg van verschillende antibiotica, niet-steroïde ontstekingsremmende geneesmiddelen (NSAID’s) en anticonvulsieve geneesmiddelen.

Kankerpatiënten die behandelingen ondergaan, kunnen te maken krijgen met allergieën als gevolg van chemotherapie. Je huid kan zelfs ernstig reageren op elke andere vorm van sterke medicijnen. Retinoïde behandelingen zoals isotretinoïne, acitretine, alitretinoïne hebben een aantal bekende bijwerkingen, en gebarsten lippen zijn een van hen.

4. Vitaminetekort

De acht in water oplosbare vitamines die deel uitmaken van de vitamine B-groep helpen om goed te functioneren, zoals energieproductie en celfunctie in uw lichaam. B-groep vitamines beïnvloeden wondgenezing en het weefselherstelproces van je lichaam. Schrale en schilferige lippen komen meestal voor wanneer u vitaminetekorten heeft; vooral tekorten aan vitamine B9, B2, B6 en B12.

5. Huidontsteking

Niet-specifieke dermatitis implies ontsteking van uw huid als gevolg van verschillende redenen. De meest voorkomende reden is de blootstelling van uw huid aan een middel dat de reactie stimuleert. De stof kan van alles zijn, van een gewone zeep tot een sieraad dat je draagt. Weinig stoffen kunnen ook bijdragen aan huidontsteking.

Huidontsteking kan ook het gevolg zijn van een auto-immuunziekte. Als uw familie genetische allergie of astma heeft of een gezondheidstoestand die uw immuunsysteem verzwakt, kunt u vatbaar zijn voor huidontsteking.

Lipuitslag veroorzaakt door huidontsteking heeft vaak symptomen zoals gezwollen rode lippen, jeukend gevoel en pijnlijke blaren. Het is meestal niet besmettelijk.

Pityriasis Rosea

Pityriasis rosea | [7] is een milde huiduitslag die wordt veroorzaakt door een virale infectie, met name door het herpesvirus. Het verschijnt als een roze gekleurde schilferige uitslag en komt meestal voor bij kinderen en jonge volwassenen.

Hoewel Pityriasis rosea meestal uw romp, oksels, rug en borst beïnvloedt, kan het ook op uw lippen verschijnen. U kunt ook last krijgen van vermoeidheid, jeuk en pijn in het lichaam. Het duurt een paar weken en verdwijnt normaal gesproken binnen drie tot vier maanden. Pityriasis Rosea kan bruine vlekken op uw lichaam achterlaten.

atopische huid op het gezicht van de jongen allergische uitslag op gezicht en lippen

Ziekte van Kawasaki

Het is een zeldzame gezondheidstoestand die ontstekingen op het hele lichaam veroorzaakt. Het komt vooral voor bij kinderen. Enkele van de symptomen zijn gebarsten lippen, roodheid en zwelling van de lippen, samen met hoge koorts en lymfeklieren in hun nek. [8]

Kinderen kunnen ook gezwollen handpalmen en voeten ontwikkelen. Een veel voorkomend symptoom van deze gezondheidstoestand zijn rode bultjes op de tong.

Hoe te voorkomen dat huiduitslag op uw lippen?

1. Lipverzorgingsroutine

Volg een goede lipverzorgingsroutine om je lippen te beschermen. Scrub het van tijd tot tijd met een zachte lipscrub en gebruik dagelijks een verzachtende lippenbalsem. Kies voor een lipmasker als je droge lippen hebt. Bescherm je lippen ook tegen schade door de zon door een sjaal om je gezicht te dragen en je mondgebied te bedekken. Doe hetzelfde bij extreem koud weer. Ga altijd voor niet-gearomatiseerde, ongeparfumeerde producten om allergenen en agressieve chemicaliën te vermijden.

2. Vermijd schadelijke gewoonten

Het likken van je lippen droogt je huid op, wat leidt tot huiduitslag. Het kan ook essentiële oliën van je lippen verwijderen.

Als uw lippen ongemakkelijk of jeukend aanvoelen na het aanbrengen van een product, stop dan onmiddellijk met het gebruik ervan. Vermijd het aanbrengen van lippenstiften en andere lipproducten in dergelijke gevallen.

3. Blijf gehydrateerd

Houd je huid gehydrateerd. Drink veel water/vocht om schrale en droge lippen te voorkomen.

Hoe te behandelen lippen huiduitslag?

 • Een antibioticum of schimmelwerende zalf kan lipuitslag behandelen. Als u periorale dermatitis (dermatitis rond de mond) heeft, raden dermatologen antibiotica aan zoals erytromycine, tetracycline, doxycycline enz.
 • Als u een lipuitslag heeft als gevolg van herpes, kunt u antivirale geneesmiddelen gebruiken zoals voorgeschreven door uw arts. Het kan ook worden gebruikt om verdere huiduitslag te voorkomen die uw lippen aantast.
 • Als u huiduitslag ontwikkelt als gevolg van vitaminetekort, consumeer dan vitaminesupplementen en voedsel verrijkt met essentiële vitamines. Het zal niet alleen je lipuitslag genezen, maar ook voorkomen dat het terugkeert.
 • Penicilline is een veelgebruikt antibioticum. Als u er niet allergisch voor bent, kan penicilline u ook helpen bij de behandeling van symptomen van syfilis.

Wanneer een arts raadplegen?

1. Als u hoge koorts en vermoeidheid heeft, samen met huiduitslag.

2. Als de huiduitslag zich snel verspreidt op andere delen van uw gezicht / lichaam.

3. Als uw huiduitslag ernstige jeuk of pijn veroorzaakt.

4. Als uw huiduitslag terugkeert.

5. Als grotere delen van je huid beginnen af te pellen.

6. Als je lippen constant bloeden.

7. Als u zwelling op uw lippen heeft.

herpes op de lip

Wat is het verschil tussen lipuitslag en koortslip?

Een lipuitslag kan een algemene huidontsteking zijn die wordt veroorzaakt door een allergeen of zelfs extreme blootstelling aan de zon, terwijl een koortslip een zweer is die wordt veroorzaakt door het herpes simplex-virus (HSV).

Koortsblaasjes worden ook wel koortsblaren genoemd omdat ze optreden tijdens koorts en twee tot drie weken blijven. Dit zijn kleine met vloeistof gevulde pijnlijke blaren rond je mond waardoor je huid zijn doorgankelijkheid verliest.

Veel voorkomende lipuitslag daarentegen heeft geen invloed op de doorgankelijkheid van uw huid.

Inpakken

Droge en jeukende lippen zijn waarschijnlijk een veel voorkomend symptoom van een lipuitslag. Meestal verdwijnen de symptomen die gepaard gaan met lipuitslag vanzelf, maar voor ernstige aandoeningen kunt u behandeling nodig hebben op advies van een arts. Noteer alle gerelateerde symptomen voordat u beslist over de behandelingsoptie. Raadpleeg een arts to medisch advies inwinnen, voor het geval u iets ernstigs opmerkt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen