Naast die trek waardoor je ouch gaat, leidt harsen vaak tot uitslag op je huid?

Toch beland je elke keer in de salon als je lichaamshaar teruggroeit, toch?

Terecht, voor de meeste vrouwen is harsen een go-to-optie voor ongewenst haar. Dus, zou je opgelucht zijn als we je vertelden dat er manieren zijn om de uitslag te voorkomen en te behandelen? We begrijpen het, en daarom hebben we besloten om deze zorg te bespreken.

Blijf lezen om te begrijpen waarom het gebeurt en hoe je weg kunt komen met een gladde, niet-hobbelige huid na een waxsessie.

Wat expert zegt

“Huiduitslag na het harsen wordt meestal veroorzaakt door een ontsteking. Het gaat vanzelf weg zonder enige behandeling. Witte of vochtbulten die langer dan een paar dagen aanhouden, kunnen optreden als gevolg van folliculitis. Geranium etherische olie is bewezen effectief te zijn op post-waxing huiduitslag omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. “

Nikita Kolhe, Product Development Executive, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

  • Wat veroorzaakt huiduitslag op de huid na het harsen?
  • Hoe zich te ontdoen van de post-waxing uitslag?
  • Preventietips – DO’s &DON’Ts
  • Hoe lang duurt de harsuitslag?

Wat veroorzaakt huiduitslag op de huid na het harsen?

Harsen is een proces waarbij het haar met geweld wordt verwijderd met behulp van een kleverige substantie, namelijk de wax, waardoor bij bepaalde mensen uitslag ontstaat. Enkele van de oorzaken voor deze uitslag zijn:

1. Folliculitis

Een veel voorkomende reactie op harsen die optreedt nadat u uw haar hebt verwijderd, is folliculitis [1]. Als het haarzakje gewond of beschadigd raakt tijdens het ontharen, wordt het kwetsbaar voor bacteriën zoals stafylokokbacteriën. De bacteriën infecteren de haarzakjes en leiden tot folliculitis. Het uiterlijk is vergelijkbaar met een uitslag, die op puistjes lijkt en enigszins hobbelig is. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking die normaal gesproken binnen een paar dagen vanzelf verdwijnt.

2. Ingegroeid haar

Een andere oorzaak van huiduitslag na het harsen kan ingegroeid haar zijn [2]. Ingegroeid haar groeit terug in de huid in plaats van naar buiten en dit is ook een soort folliculitis. Ingegroeid haar ziet eruit als acne. Ze lijken op kleine bultjes of abcessen die warm aanvoelen.

Soms is het haar zichtbaar onder de huid. Als je ruw of krullend haar hebt, ben je misschien meer vatbaar voor ingegroeid haar. Ze verschijnen als bultjes, die een paar dagen nadat je hebt gewaxt opduiken.

Als u een folliculitisinfectie heeft, zijn de symptomen witte bulten gevuld met pus of een cyste als gevolg van het ingegroeide haar. De infectie kan optreden omdat het haarzakje, dat kan worden beschadigd door harsen, wordt geïnfecteerd door de stafylokokbacteriën, die meestal op de huid aanwezig zijn.

3. Neem contact op met Dermatitis

Als u een gevoelige huid heeft, kan de gebruikte wax of zelfs de chemicaliën die erin aanwezig kunnen zijn, uitslag veroorzaken na het harsen, een gevolg van contactdermatitis [3]. Geuren in zepen die je gebruikt of de wasmiddelen waarin je je kleding wast, kunnen ook een bijdragende factor zijn.

Als de uitslag optreedt als gevolg van contactdermatitis, kan het behoorlijk jeuken en gepaard gaan met symptomen zoals zwelling, pijnlijk om aan te raken en zelfs een brandend of stekend gevoel op de huid.

Hoe zich te ontdoen van de post-waxing uitslag?

Er zijn verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen om zich te ontdoen van een uitslag veroorzaakt door harsen. Volgens onze productontwikkelingsmanager, Nikita Kolhe, “Huiduitslag na het harsen wordt meestal veroorzaakt door ontstekingen. Het gaat vanzelf weg zonder enige behandeling. Witte of vochtbulten die langer dan een paar dagen aanhouden, kunnen optreden als gevolg van folliculitis. Geranium etherische olie is bewezen effectief te zijn op post-waxing huiduitslag omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. ” Hier hebben we alle mogelijke manieren opgesomd om post-waxing huiduitslag te verhelpen.

1. Koel kompres

Als u een ijspakking of een schoon servet gedrenkt in koud water op het getroffen gebied aanbrengt, kan dit het uiterlijk van de uitslag aanzienlijk verminderen. Doe dit gedurende 15 minuten tot een half uur over het hele gebied dat je hebt gewaxt.

2. Losse kleding

Het dragen van loszittende kledingstukken kan helpen bij het verlichten van eventuele irritatie van de huid veroorzaakt door harsen en de nasleep ervan. Strakke kleding kan de huid verder irriteren en kan leiden tot jeuk, vooral in de zomer.

3. Huidcrèmes & Gels

Breng een bodylotion of een vochtinbrengende crème aan die hypoallergeen is en verstoken van sterke geuren na je waxsessie. Dit kan je huid kalmeren en de uitslag verminderen. U kunt zelfs een cortison gebruiken [4] op basis van crème om zwelling indien aanwezig en ontsteking van de huid te verminderen.

5. Suiker scrub

Suiker scwrijven is een van de beste manieren om je huid te exfoliëren. Neem een theelepel suiker en meng deze met elke dragerolie naar keuze, zoals kokosolie of olijfolie. Exfolieer vervolgens de huid na het harsen om ingegroeid haar te voorkomen. Het maakt je huid glad en vermindert de kans op huiduitslag na het harsen.

4. Aloë Vera

Aloë vera-gel is ideaal voor een post-waxing applicatie omdat het kalmerende en hydraterende eigenschappen heeft die de uitslag, ontstekingen en jeuk kunnen minimaliseren.

5. Etherische oliën

Afhankelijk van de ernst van de uitslag, kunt u een essentiële olie gemengd met een drager gebruiken om de huid te kalmeren en ontstekingen te verminderen. Hier zijn een paar opties:

A. Lavendel etherische olie

Je kunt 15-20 druppels essentiële lavendelolie mengen met 1oo ml calendula-olie. Breng aan op het getroffen gebied en het zal de uitslag en eventuele roodheid veroorzaakt door harsen verminderen.

B. Pepermunt etherische olie

Neem een alcoholvrije aloë vera gel of crème op basis van aloë (100 gm) en meng met 20 druppels pepermuntolie. Breng aan op het getroffen gebied voor snelle verlichting.

C. Geranium etherische olie

Neem 100 ml zoete amandelolie en meng het met 20 druppels elk van geranium en pepermunt etherische oliën. De zoete amandelolie hydrateert de huid en de geraniumolie vermindert de hergroei van het haar. De pepermuntolie is voor het verzachten van de huid en het verminderen van irritatie.

Notitie

Gebruik deze oliën alleen als u er niet allergisch voor bent.

6. Warm kompres

Je kunt zelfs een warm kompres maken met een servet gedrenkt in heet water en een paar minuten per keer op het getroffen gebied aanbrengen. Dit kan de poriën openen en het ingegroeide haar kan vanzelf naar buiten komen.

7. Reinigen en exfoliëren

Maak na het harsen het gebied schoon met een milde zeep en lauw water. Dep de huid droog om de kans op irritatie te verkleinen. Je kunt zelfs de volgende dag scrubben door zachtjes een puimsteen over het gebied te wrijven met ingegroeid haar.

Preventietips – DO’s &DON’Ts

  • Als je de bultjes plukt die worden veroorzaakt door harsen, heb je meer kans om het te infecteren.
  • Het wrijven van het gebied dat je gaat waxen met ijsblokjes, voor en na het waxen, kan de kans op uitslag minimaliseren.
  • Voordat je je armen, benen en bikinilijn waxt, gebruik je de vorige dag een zachte exfoliërende scrub. Op deze manier ontdoe je je van dode huidcellen en krijg je betere resultaten met het harsen.
  • Als u een op retinol gebaseerde crème gebruikt voor acne of als een anti-aging oplossing, vermijd dan het gebruik ervan gedurende ten minste vijf tot zes dagen voordat u uw gezichtshaar waxt, om de kans op huidbeschadiging of infectie te verminderen.
  • Draag geen make-up terwijl je naar de salon gaat om te harsen en vermijd het dragen van make-up voor de rest van de dag, nadat je je gezichtshaar hebt gewaxt. Dit voorkomt verstopte poriën.
  • Een studie [5] toonde aan dat alle vrouwen die deelnamen aan het onderzoek folliculitis ontwikkelden na het waxen van hun armen.

Hoe lang duurt de harsuitslag?

Harsende uitslag verdwijnt meestal vanzelf in een paar dagen. Als u echter pus ziet vormen of ingegroeid haar geïnfecteerd ziet raken, wat zelfs een week na het harsen kan gebeuren, moet u het laten controleren door een dermatoloog. Hetzelfde geldt als je een uitslag ziet die elke keer dat je waxt terugkeert.

Inpakken

Het ontwikkelen van uitslag na het harsen komt vrij vaak voor. Het gaat erom hoe je het behandelt, vooral als het niet vanzelf verdwijnt. Als u de hierboven genoemde preventieve maatregelen neemt, zal de uitslag nooit meer een probleem zijn.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen