Ervaar je overtollig vet en zweet na intensieve trainingen, tijdens de zomers of gewoon zonder reden? Hoewel dit een gênant probleem lijkt, ben je waarschijnlijk het slachtoffer van hyperhidrose of overmatig zweten. Dit is de manier van het lichaam om te reageren op te veel warmte.

Als u alleen op uw gezicht en hoofd te maken lijkt te hebben met overmatig zweten, kunt u craniofaciale hyperhidrose doormaken.

We zweten echter niet allemaal in dezelfde hoeveelheden. Dus, wat veroorzaakt overmatig zweet in het gezicht en wat kun je eraan doen? Lees voor meer informatie.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn de oorzaken overmatig gezichtszweet?
 • Hoe kun je overmatig gezichtszweet behandelen?
 • Natuurlijke remedies om overmatig gezichtszweet onder controle te houden
 • Tips om overmatig zweten te verminderen

Wat zijn de oorzaken overmatig gezichtszweet?

Overmatig zweten van het gezicht kan optreden als gevolg van een aantal factoren, die primair of secundair van aard kunnen zijn.

Primaire hyperhidrose kan overal op het lichaam voorkomen. Experts suggereren dat het kan worden veroorzaakt door een overactief zenuwstelsel. Wanneer het zenuwstelsel detecteert dat je lichaam oververhit raakt, probeert het het af te koelen door je ademhalings- en bloedstroompatronen te veranderen. Onderzoek suggereert dat 30-50 procent van de mensen met dit type hyperhidrose een familiegeschiedenis van hetzelfde heeft (1).

Secundaire hyperhidrose is gekoppeld aan medische aandoeningen of andere onderliggende aandoeningen. Overmatig zweten kan worden veroorzaakt door hartaandoeningen, menopauze, diabetes of het gebruik van bepaalde antidepressiva.

Als u merkt dat uw gezicht te veel zweet, raadpleeg dan uw arts. Ze zullen helpen bij het bepalen van de oorzaak van uw overmatige zweten in het gezicht.

Wist je dat?

Ongeveer 22 tot 23 procent van de mensen met primaire hyperhidrose heeft overmatig zweten in het gezicht (2).

Een paar oorzaken van overmatig zweet in het gezicht kunnen zijn,

1. Zenuwactiviteit

Het zenuwstelsel kan een rol spelen bij overmatig zweten in het gezicht. Onder bepaalde omgevingsomstandigheden, in een poging om je lichaam te beschermen, kan je zenuwstelsel je hersenen overtuigen om je zweetklieren te deactiveren of te activeren.

Als iemand wordt gediagnosticeerd met een zenuwgerelateerde aandoening, kan dit ook de oorzaak zijn van overmatig zweten in het gezicht. Dit gebeurt als gevolg van verwarrende signalen die naar de hersenen worden gestuurd in het geval van een aandoening.

2. Obesitas

Obesitas kan een andere oorzaak zijn van overmatig zweten. Bij zwaarlijvige mensen slaat het lichaam meer mineralen op dan het nodig heeft. De uiteindelijke poging om ze via je zweetklieren kwijt te raken, kan overmatig zweet veroorzaken.

3. Genetica

Als een van uw familieleden ook te maken heeft met veel zweet in het gezicht, dan kan uw overmatige zweten genetisch van aard zijn. We hebben allemaal ongeveer twee tot vier miljoen zweetklieren in de dermis (tweede laag van de huid).

Het aantal en de locatie van zweetklieren is geassocieerd met genen. Als iemand uit uw familie het grootste deel van zijn zweetklieren in zijn gezichtshuid heeft, weet u waar uw aandoening vandaan komt.

4. Sporten

We hebben de neiging om warmte te overproduceren wanneer we sporten. Zware of intensieve lichaamsbeweging kan leiden tot overmatige warmteproductie. Zweten is een poging van het lichaam om zichzelf af te koelen.

5. Warm weer

warm weer met zonnevlam

Het weer kan een grote rol spelen bij overmatig zweten. Warme, vochtige en zwoele seizoenen zorgen ervoor dat het lichaam opwarmt. In een poging om zijn normale temperatuur te handhaven, geeft het lichaam deze warmte af via zweetklieren. Dit is het afkoelmechanisme van het lichaam om zichzelf veilig te houden (3) (4)

Hoe kun je overmatig gezichtszweet behandelen?

Hieronder staan een paar manieren die u kunnen helpen overtollig zweten te verminderen. Sommigen van hen zijn echter misschien niet de beste optie voor overmatig zweten in het gezicht. U kunt met uw dermatoloog praten over de beste opties om uw gezichtszweet onder controle te houden.

1. Iontoforese

Deze procedure omvat het gebruik van een elektrische stroom op laag niveau die door uw lichaam loopt. Je wordt tijdens dit proces onder water gezet. De techniek is een manier om ionische medicinale stoffen in je lichaam te introduceren om je zweetklieren te helpen blokkeren (5).

2. OTC anti-transpirant

jonge vrouw met witte badhanddoek op hoofd die anti-transpirant aanbrengt

Anti-transpiranten zijn een veel voorkomende manier om overmatig zweten te verminderen. Ze worden echter vaak gebruikt om overmatig zweten van de oksels en andere niet-zo-gevoelige delen van het lichaam te behandelen.

Anti-transpiranten zijn producten die speciaal zijn afgestemd om te voorkomen dat zweet het oppervlak bereikte van de huid. De meeste bevatten aluminiumzouten die de afscheiding van zweet blokkeren. Dit gebeurt als gevolg van een laag die ze vormen bovenop het zweet dat is afgescheiden, waardoor het het oppervlak van je huid niet kan bereiken.

De meeste anti-transpiranten zijn echter ontworpen voor niet-gevoelige delen van uw huid. Ze kunnen irriterend zijn voor het gezicht of andere gevoelige gebieden. Praat met uw dermatoloog over welke u op uw gezicht kunt aanbrengen om huidirritatie te voorkomen.

3. Botox

Botulinetoxine of botox is een andere behandelingsoptie om overmatig zweten onder controle te houden. Botox wordt ook gebruikt om het verschijnen van fijne lijntjes en rimpels te elimineren. Botox werkt door de werking van een chemische stof te blokkeren die de zweetklieren signaleert om zweet vrij te maken.

Het is goedgekeurd door de FDA als een behandelingsoptie om overmatig zweten van de onderarmen onder controle te houden. Het is echter misschien niet de perfecte optie voor zweten in het gezicht. Praat met uw arts om meer te weten te komen over deze behandelingsoptie om uw zweten in uw gezicht te helpen reguleren (6).

4. Anticholinergica

Deze kunnen door uw dermatoloog worden voorgeschreven als anti-transpiranten of botulinetoxine niet erg effectief zijn geweest bij de behandeling van uw overmatige zweten in het gezicht. Ze inactiveren de zweetklieren, maar kunnen ook enkele bijwerkingen veroorzaken, zoals een droge mond, wazig zicht of hartkloppingen. Het kan ook zijn dat je het moeilijk vindt om te plassen.

5. Operatie

Chirurgie kan degenen helpen die niet reageren op een andere behandelingsoptie. Degenen met hoge niveaus van hyperhidrose kunnen een operatie ondergaan om hun zweetklieren te laten verwijderen of schrapen. Een van de meest effectieve chirurgische opties is ETS of endoscopische thoracale sympathectomie.

Deze methode omvat het maken van kleine incisies in de zenuwen van uw huid (meestal okselgebied) om klieren te inactiveren. ETS kan echter leiden tot littekens en u kunt overmatige vettigheid op een ander deel van uw lichaam ervaren. Dit wordt ook wel compenserend zweten genoemd.

Natuurlijke remedies om overmatig gezichtszweet onder controle te houden

1. Zuiveringszout

Zuiveringszout is een veelzijdig ingrediënt en wordt gebruikt om een aantal huidproblemen aan te pakken. Het werkt als een natuurlijke anti-transpirant door overtollig zweet te absorberen en geur te verminderen (7) (8).

Hoe te gebruiken

 • Meng zuiveringszout in water tot een dikke pasta.
 • U kunt ook een paar druppels van een essentiële olie aan de pasta toevoegen.
 • Breng het mengsel voorzichtig aan op het getroffen gebied en spoel het na 15 minuten af.

Notitie: Dit proces kan 4-5 keer per week worden herhaald.

2. Citroen

Citroen is rijk aan citroenzuur, waardoor het een geweldig ingrediënt is om bacteriën uit te roeien (9). De geur kan ook helpen bij het verminderen van de geur die gepaard gaat met uw zweet (10).

 • Meng 1 theelepel citroensap met 1 theelepel zuiveringszout.
 • Breng de pasta voorzichtig aan op het getroffen gebied.
 • Laat ongeveer 15 minuten intrekken en spoel af.

Notitie: Dit proces kan 4-5 keer per week worden herhaald.

3. Kamille

kamille tuin witte bloemen Duitse daisy

Kamillethee werkt als een samentrekkend middel dat kan helpen overtollig zweten te verminderen (11). Kamillethee bevat antibacteriële eigenschappen die geur kunnen verminderen.

 • Voeg ongeveer 1 theelepel kamillebladeren toe aan een kopje heet water en laat het trekken.
 • U kunt een watje gebruiken om het brouwsel op het getroffen gebied aan te brengen.

Notitie: Dit proces kan elke dag worden herhaald.

4. Zwarte thee

De samentrekkende en anti-transpirant eigenschappen van zwarte thee maken het een geweldige optie om hyperhidrose te verminderen (12) (13).

 • Voeg 1 of 2 theezakjes zwarte thee toe aan 3-4 kopjes water en breng het aan de kook.
 • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur.
 • U kunt het vervolgens op de getroffen gebieden aanbrengen met behulp van een watje.

Notitie: Om de werkzaamheid te verhogen, kunt u ook elke dag ongeveer 2 kopjes van deze thee consumeren.

5. Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium

Te vaak zweten kan leiden tot een magnesiumtekort (14). Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium worden aanbevolen om uw lichaamstemperatuur te reguleren. Het kan ook helpen bij het verminderen van uw angstniveaus die ook de oorzaak kunnen zijn van te veel zweet.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium zijn onder andere

 • Appels
 • Aardappels
 • Groene groenten
 • Volle granen
 • Avocado’s
 • Bananen
 • Peulvruchten
 • Broccoli

Tips om overmatig zweten te verminderen

1. Baad regelmatig en reinig twee keer per dag om vet en zweet te voorkomen. Dit zal ook helpen om bacteriële infecties en vocht te verminderen.

2. Gebruik handdoeken of een vloeilaken om je huid droog te deppen en overtollig zweet te verwijderen.

3. Vermijd voedingsmiddelen die bijdragen aan overtollig zweet. Deze kunnen vetten, cafeïne etc. omvatten.

4. Vermijd warm weer en vochtige plaatsen.

5. Draag kleding die je huid laat ademen. Neem loszittende kleding op en vermijd warme stoffen.

6. Consumeer kleinere en gezondere maaltijden die voorkomen dat je lichaam te veel warmte produceert. Dit zal helpen bij het reguleren van de spijsvertering.

7. Vermijd lange uren trainen voor een evenement, omdat zweten kan doorgaan na een langdurige of intensieve trainingssessie.

8. Vermijd het gebruik van vette of zware producten op het gezicht.

9. Breng anti-transpirant aan in de ochtend en voordat je gaat slapen.

Inpakken

Hyperhidrose of overmatig zweten op het gezicht kan een gênant probleem zijn. Het kan worden veroorzaakt door interne of externe factoren. Primaire hyperhidrose is gekoppeld aan genetica, terwijl secundaire hyperhidrose geassocieerd is met onderliggende oorzaken. Behandelingen zijn beschikbaar, en omvatten het gebruik van anti-transpiranten, chirurgie of botox onder anderen. Natuurlijke remedies kunnen ook worden gebruikt om zweten in het gezicht te verminderen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen