Heb je zichtbaar grote poriën op je huid opgemerkt? Dit zijn niets anders dan open poriën, die het gevolg kunnen zijn van een vette huid, acne, droge huid en veroudering. Dit artikel neemt u mee door enkele tips over hoe u kunt helpen de aandoening te verbeteren.

Hoogtepunten:

  • Wat is een porie?
  • Wat zijn de soorten open poriën?
  • Wat zijn de oorzaken vergrote poriën?
  • Als mijn poriën altijd open zijn, waarom praten mensen dan over het sluiten ervan?
  • Hoe kun je de grootte van je poriën verkleinen?
  • In-office methoden om de poriegrootte te verkleinen
  • Natuurlijke manieren om grote poriën te sluiten
  • Tips om grote poriën te voorkomen

Wat is een porie?

Dr. Harish Kautam zegt: “Poriën zijn kleine openingen op je huid. Deze openingen zorgen ervoor dat je huid kan ademen. Elke porie bevat een haarzakje en talgklieren. Deze klieren produceren talg dat je huid gehydrateerd en vochtig houdt. Het is ook verantwoordelijk voor een gladde textuur.”

Wat zijn de soorten open poriën?

open poriën

1. O-vormige poriën

Deze zijn waarschijnlijk te zien op uw T-zone. Ze zijn rond van vorm. Als je gevoelig bent voor acne of een vette huid hebt, hebben dit soort grote poriën de neiging om te verschijnen.

2. U-vormige poriën

Een droge huid is de oorzaak van dit soort poriën.

3. Y-vormige poriën

Naarmate je ouder wordt, neemt de collageenproductie in je huid af. Dit kan je poriën de vorm geven van een waterdruppel, ook wel Y-vormige poriën genoemd. Ze hebben de neiging om op de wangen te verschijnen.

Wat zijn de oorzaken vergrote poriën?

Meerdere factoren zijn verantwoordelijk voor vergrote poriën.

Genetica Overtollige talgproductie Dikke haarzakjes

Lage niveaus van collageenproductie, meestal veroorzaakt door veroudering

Schade door de zon

Verminderde elasticiteit rond poriën

Als mijn poriën altijd open zijn, waarom praten mensen dan over het sluiten ervan?

Alle poriën in de huid zijn open. Vanwege hun uiterlijk worden grote poriën of zichtbare poriën ‘open poriën’ genoemd.

Poriën kunnen niet worden gesloten. U kunt echter hun uiterlijk verbeteren en ze minder zichtbaar maken.

Hoe kun je de grootte van je poriën verkleinen?

1. Topische retinoïden

Topische retinoïden werken door de bovenste lagen van je huid te verwijderen. Onderzoek wijst uit dat ze het uiterlijk van grote poriën kunnen verminderen. (1)

Actuele retinoïden kunnen echter leiden tot gevoeligheid voor de zon, roodheid en een droge huid. Gebruik het niet meer dan één keer per dag.

2. Scrub regelmatig

Het exfoliëren van je huid verwijdert niet alleen de bovenste laag, maar verwijdert ook overtollig vuil. Het voorkomt verstopte poriën. Regelmatig scrubben zal je huid er strakker, steviger en gladder uit laten zien. Exfoliatie verbetert ook de elasticiteit van de huid.

Vergeet niet dat elke dag scrubben de talgproductie in je lichaam kan stimuleren. Het kan ook de noodzakelijke oliën van je huid verwijderen en je huid uitdrogen. Het exfoliëren van je huid eens in de 3-4 dagen is ideaal voor elk huidtype.

3. Draag een kleimasker

Het gebruik van een kleimasker om je poriën strakker te maken, wordt aanbevolen. Het vermindert ontstekingen en vermindert het verschijnen van laesies. (2)

Deze maskers hebben de neiging om talg uit diepere lagen van je huid op te drogen. Dit resulteert in strakkere poriën en een stevige huid.

4. Genees Acne

Acne kan een grote boosdoener zijn voor je open poriën. Het behandelen ervan zal helpen het uiterlijk van vergrote poriën te verminderen en toekomstige puistjes te voorkomen.

5. Gebruik etherische oliën

Essentiële oliën zoals kaneelschorsolie hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen. (3) Ze kunnen de algehele textuur van uw huid verbeteren en stevig maken.

Het mengen van uw essentiële olie met een dragerolie wordt aanbevolen voor betere resultaten. Als u een vette huid heeft, laat het mengsel dan niet langer dan 10-15 minuten intrekken.

6. Alfa-hydroxyzuren

Studies suggereren dat fysiek toegepaste alfa-hydroxyzuren de poriegrootte verminderen. (4) Hierdoor kan je huid er strakker en gladder uitzien.

Alfahydroxyzuren werken als exfoliators en stimuleren de collageenproductie in het lichaam. Dit verbetert de elasticiteit en houdt de huid stevig. Een van de meest gebruikte AHA’s om de poriegrootte te verminderen is glycolzuur. Het wordt ook gebruikt in chemische peelings. (5)

7. Antibiotica

Als je acne hebt, moet je het behandelen voordat je je vergrote poriën aanpakt. Uw dermatoloog kan antibiotica voorschrijven om u te helpen zich te ontdoen van acne.

In-Office methoden om de poriegrootte te verkleinen

1. Chemische peelings

Uw dermatologist kan een chemische peeling aanbevelen op basis van uw huidtype en hoe diep en groot uw poriën lijken.

Als uw grote poriën het gevolg zijn van een vette huid, worden peelings met hyaluronzuur aanbevolen. (6) Deze schillen werken als exfoliators. Ze versnellen het proces van exfoliatie en verbeteren de elasticiteit.

2. Microneedling

Dit proces maakt gebruik van kleine naalden om de collageenproductie in de huid te stimuleren. Het verbetert de textuur en zorgt ervoor dat de huid er stevig uitziet. Microneedling kan worden gebruikt om grote poriën aan te spannen.

Net als elke andere procedure op kantoor, komt microneedling met zijn eigen reeks bijwerkingen.

Deze omvatten tijdelijke zwelling, roodheid en bloedingen.

3. Laser resurfacing

Bepaalde laserbehandelingen helpen bij het verminderen van de poriegrootte. (7) Lasertherapie verjongt de huid, wat resulteert in een gladde textuur en gelijkmatige toon.

Voordat u voor lasertherapie gaat, moet u contact opnemen met uw dermatoloog. Hij zal het aanbevelen op basis van uw huidtype en medische geschiedenis.

Natuurlijke manieren om grote poriën te sluiten

1. Aloë Vera Gel

Zink in aloë-gel zou helpen de poriën strakker te maken. (8) Dit helpt het uiterlijk van grote poriën te verminderen en verzacht de textuur van uw huid. Aloë vera-gel reinigt ook de huid en helpt olie en vuil uit je poriën te verwijderen.

2. Eiwit masker

Eiwitten verstrakken de huid en helpen bij het krimpen van poriën. (9) Hierdoor lijken je poriën kleiner en niet te prominent. Een eiwitmasker bij regelmatig gebruik kan ook helpen de elasticiteit van de huid te verbeteren.

3. Multani Mitti

Multani mitti of vollere aarde is een geweldige manier om overtollige olie van je huid op te nemen. Het verwijdert vuil en bacteriën die de poriën verstoppen en zorgt ervoor dat de huid strakker lijkt.

Tips om grote poriën te voorkomen

1. Draag zonnebrandcrème

Het dragen van een breedspectrum zonnebrandcrème voorkomt dat je huid uitdroogt. Het voorkomt ook de productie van overtollig talg door je huid vochtig te houden. Dit voorkomt grote poriën. Als je een vette huid hebt, kies dan een minerale zonnebrandcrème om te voorkomen dat deze je poriën verstopt.

2. Drink veel water

Het is van vitaal belang om je huid gehydrateerd te houden om te voorkomen dat deze uitdroogt. Drink elke dag minstens twee liter water. Een vochtarme huid kan leiden tot vergroting van de poriën.

3. Verwijder make-up voor het slapengaan

Een van de belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor het verstoppen van je poriën is het laten zitten van je make-up voor lange uren. Maak er een punt van om je make-up elke avond voordat je gaat slapen te verwijderen. Reinig je make-uptools van tijd tot tijd.

4. Gezonde voeding

Vermijd het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan koolhydraten en oliën. Studies suggereren dat een koolhydraatrijk dieet kan leiden tot acne-puistjes. Dit kan de boosdoener zijn van je vergrote poriën. Diëten die rijk zijn aan vitamines en essentiële voedingsstoffen helpen de huid stralend, stevig en gezond te houden.

Grote poriën kunnen ervoor zorgen dat je huid er dof uitziet. Door een huidverzorgingsregime te volgen en gehydrateerd te blijven, kunt u vergroting van uw poriën voorkomen en uw huid er glad, stevig en gezond uit laten zien.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen