Gezondheid is vandaag de dag een punt van grootste zorg, vooral met de covid-19-pandemie. Terwijl mensen op zoek zijn naar manieren om zichzelf en hun geliefden te beschermen tegen bacteriën en ziektekiemen, is de focus op persoonlijke hygiëne van het grootste belang geweest.

Ook is persoonlijke hygiëne niet alleen goed voor je lichaam, het is ook geweldig voor je zelfvertrouwen. Dit artikel gaat in op de soorten persoonlijke hygiëne, hoe u persoonlijke hygiëne kunt handhaven en waarom het belangrijk is om dit te doen.

Hoogtepunten:

 • Wat is persoonlijke hygiëne &waarom is het zo belangrijk?
 • Soorten persoonlijke hygiëne &hoe deze te onderhouden?
 • Fouten in persoonlijke hygiëne die u onmiddellijk moet stoppen
 • Welke ziekten kunnen het gevolg zijn van slechte hygiëne?
 • Hoe creëer je je persoonlijke hygiëneroutine?

Wat is persoonlijke hygiëne &waarom is het zo belangrijk?

Persoonlijke hygiëne wordt gedefinieerd als de manier waarop u voor uw lichaam zorgt. Het omvat regelmatig baden, tandenpoetsen, je kleren wassen en jezelf schoonhouden.

Elke dag wordt je lichaam gebombardeerd door ziektekiemen, virussen en bacteriën van buitenaf. Deze kunnen via je vuile handen of mond je lichaam binnendringen en je ziek maken. Elementaire persoonlijke hygiëne kan uw kansen om aangevallen te worden door ziekteverwekkers van buitenaf verminderen. In tijden waarin het beschermen van uw gezondheid belangrijk is, speelt persoonlijke hygiëne daarbij een belangrijke rol.

Soorten persoonlijke hygiëne &hoe deze te onderhouden?

vrouw die een handademtest doet

1. Mondhygiëne

Het schoon en vrij houden van je mond vormt de basis van mondhygiëne. Een goede mondhygiëne houdt meer in dan alleen tandenpoetsen. Een gezonde routine houdt je ook weg van problemen zoals tandvleesaandoeningen en gaatjes. Het voorkomt ook een slechte adem. [1]

Hoe mondhygiëne te onderhouden

 • Borstel ’s ochtends en ook voor het slapen gaan.
 • Gebruik minstens één keer per dag een tongreiniger.
 • Gebruik flosdraad om tussen de tanden schoon te maken.
 • Probeer mondwater te gebruiken nadat je iets hebt gegeten
 • Laat regelmatig een tandheelkundige controle uitvoeren

2. Lichaamshygiëne [2]

Er zijn veel zweetklieren in je lichaam. Wanneer bacteriën van buitenaf zich vermengen met zweet, zorgt dit voor een slechte lichaamsgeur. Het wassen van je lichaam zal je niet alleen helpen de geur te bestrijden, maar ook de verontreinigende stoffen van je huid verwijderen.

Elke dag baden houdt je huid beschermd tegen bacteriën van buitenaf. Het vermindert ook de kans op huidirritatie. Ook zal het scrubben van je lichaamsdelen de dode huidcellen verwijderen, waardoor je huid glad en stralend wordt.

Hoe lichaamshygiëne te handhaven

 • Douche elke dag met zeep of reinigingsgel. Het gebruik van een product zoals Esse Organic Skincare’s Restorative Freshwater Body wash kan verfrissend zijn.
 • Scrub je lichaamsdelen zoals gezicht, benen, rug, armen minstens één keer per week.
 • Reinig je haar minstens één keer per week met shampoo.
 • Draag elke dag schone kleding.
 • Spoel je gezicht, handen en voeten elke keer als je thuiskomt van buiten.

3. Handen wassen

We gebruiken onze handen om verschillende oppervlakken aan te raken, en ook ons gezicht en onze mond. Hierdoor kunnen bacteriën, virussen en ziektekiemen gemakkelijk ons lichaam binnendringen. Handen wassen is dus een van de belangrijkste aspecten van persoonlijke hygiëne, vooral in de huidige tijd. Eenvoudig handen wassen kan voorkomen dat u grote ziekten tegenkomt. [3]

Hoe handhygiëne te handhaven

 • Was je handen voor en na het maken van voedsel.
 • Reinig je handen voordat je iets eet.
 • Gebruik zeep om je handen te wassen na het gebruik van het toilet.
 • Als u iemand behandelt die overgeeft, diarree heeft of ziek is, zorg er dan voor dat u uw handen goed reinigt.
 • Was altijd uw handen nadat u uw huisdieren hebt behandeld.
 • Als je de luier van je baby verschoont, vergeet dan niet om je handen schoon te maken. Dit zal zowel jou als je baby helpen.
 • Omdat er een aanhoudende pandemie is, probeer dan je handen te wassen wanneer je voorwerpen zoals pakketten, groenten en voedselpakketten aanraakt die van buiten komen.

vrouwenhanden met vuile nagels

4. Nagels

Vuile vingernagels kunnen vrij gemakkelijk ziektekiemen verspreiden. Mensen met lange nagels zijn vatbaarder voor infecties. Wanneer je acne of bultjes met je nagels krabt, worden ziektekiemen van je vingernagels overgebracht naar je huid. Dit kan de acne of bult verergeren. Zelfs een kleine snee of wond kan septisch worden als gevolg van vingernagels. Daarom is het uiterst belangrijk om je nagels schoon te houden.

Hoe schone nagels te onderhouden

 • Knip je vingernagels vaak bij en houd ze kort.
 • Was je nagels met water en zeep. Je kunt ook een nagelborstel gebruiken om schoon te maken hen.
 • Reinig je nagelreinigingsgereedschappen na elk gebruik in warm zeepsop.

5. Genitale hygiëne

Je geslachtsdelen zijn een delicaat onderdeel van je lichaam en hebben speciale aandacht nodig. Als u het gebied niet schoonmaakt, kunt u ernstige aandoeningen krijgen, zoals urineweginfecties.

Hoe genitale hygiëne te handhaven

 • Was je geslachtsdelen elke keer dat je naar het toilet gaat.
 • Droog het gebied op met een zachte handdoek, omdat een vochtige huid prikkelbaar kan worden.
 • Probeer openbare toiletten zoveel mogelijk te vermijden.
 • Verschoon je ondergoed elke dag.

6. Menstruele hygiëne

Menstruele hygiëne [4] is van vitaal belang voor elke vrouw. Tijdens de menstruatiecyclus moet elke vrouw een routine volgen om zichzelf schoon en veilig te houden voor infecties en vele dodelijke ziekten.

Hoe menstruele hygiëne te handhaven

 • Gebruik maandverband in plaats van doek.
 • Gebruik hetzelfde maandverband niet langer dan 4 tot 5 uur.
 • Was je handen voor en na het verschonen van maandverband of tampons.
 • Wikkel altijd je gebruikte maandverband in voordat je ze weggooit.

Fouten in persoonlijke hygiëne die u onmiddellijk moet stoppen

1. Bijtende vingernagels kunnen schadelijk zijn. Dit brengt ziektekiemen van je vingernagels direct over in je mond.

2. Het gebruik van watten oordopjes om je oorsmeer schoon te maken is ook een vergissing. Je denkt misschien dat deze je oor schoonmaken, maar oordopjes duwen het oorsmeer gewoon naar binnen. [5]

3. Veel mensen vergeten hun handen te wassen na het gebruik van de badkamer. Dit maakt het makkelijker voor bacteriën en virussen om je lichaam aan te vallen.

4. Het gebruik van dezelfde tandenborstel voor een lange tijd kan gevaarlijk zijn. Een oude tandenborstel wordt een thuis voor bacteriën en ziektekiemen. Dit zal meer kwaad dan goed aan je tanden doen.

5. Het niet schoonmaken van voorwerpen voor dagelijks gebruik kan problemen veroorzaken. Gewone dingen zoals je laken, kussensloop, gordijnen, kleding en handdoek moeten regelmatig worden schoongemaakt.

meisjeshaar met luis

Welke ziekten kunnen het gevolg zijn van slechte hygiëne?

Het handhaven van een goede persoonlijke hygiëne verbetert uw algehele gezondheid. Mensen met een slechte hygiëne kunnen last hebben van lichte tot ernstige gezondheidsproblemen. De kleine bijwerkingen zijn lichaamsgeur, slechte adem en een doffe huid.

Grote gezondheidsproblemen kunnen levensbedreigend zijn, omdat u door veel bacteriën en virussen kunt worden beïnvloed. U kunt ook ernstige maagpijn, roze ogen of andere gezondheidsproblemen krijgen van vuile handen.

Gebrek aan mondhygiëne zal ertoe leiden dat uw tanden tandplak opbouwen en een breed scala aan gezondheidsproblemen veroorzaken, waaronder hartaandoeningen. Andere gezondheidsproblemen die verband houden met slechte hygiëne zijn:

1. Voetschimmel

2. Ringworm

3. Huiduitslag

4. Pinwormen

5. Schurft

6. Lichaams – haarluizen

7. Chronische diarree

8. Tandbederf

Hoe creëer je je persoonlijke hygiëneroutine?

1. Probeer regelmatig te wennen aan de basishygiëne van de persoonlijke hygiëne. Op die manier wordt het een vast onderdeel van jou. Oefen totdat persoonlijke hygiëne je tweede natuur wordt.

2. Als u vergeetachtig bent, stelt u herinneringen in op uw telefoon.

3. Houd beloningen voor jezelf voor het onderhouden van persoonlijke hygiënetaken. Deze methode kan uw kinderen helpen om persoonlijke hygiëne nog enthousiaster te leren.

4. Investeer in producten voor persoonlijke hygiëne, Koop producten die u grote voordelen kunnen bieden en u ook goed laten voelen en ruiken.

Inpakken

Het handhaven van persoonlijke hygiëne houdt je niet alleen veilig tegen bacteriën en ziektekiemen, maar verhoogt ook je zelfrespect. Een schoon uiterlijk heeft invloed op je persoonlijkheid, sociale leven en je geestelijke gezondheid. Persoonlijke hygiëne is heel gemakkelijk als je er gewoon een gewoonte van maakt. De bovenstaande tips en suggesties helpen u bij het ontwikkelen en onderhouden van uw persoonlijke hygiëneroutine.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen