Vaseline is een basisproduct voor huidverzorging in elk huishouden wereldwijd. Van droge huidproblemen tot wondgenezing, vaseline is al eeuwenlang een bewezen behandeling. Er zijn echter enkele mogelijke bijwerkingen van vaseline waarvan iedereen op de hoogte moet zijn.

Laten we in dit artikel begrijpen hoe vaseline uw huid ten goede komt, hoe u het op de juiste manier kunt gebruiken en wanneer u het moet vermijden om bepaalde bijwerkingen te voorkomen.

Hoogtepunten:

 • Wat is vaseline?
 • Voordelen van vaseline voor de huid
 • Bijwerkingen van vaseline
 • Hoe vaseline te gebruiken?
 • Geraffineerde vaseline vs. ongeraffineerde vaseline
 • Wanneer mag je geen vaseline gebruiken?
 • Hoe verwijder je vaseline van de huid?
 • Alternatieven voor Vaseline

Wat is vaseline?

Vaseline is gemaakt van een combinatie van wassen en minerale oliën. Ook bekend als multi-koolwaterstof, witte vaseline of zachte paraffine, vaseline is een halfvaste geleiachtige substantie, voornamelijk bekend om zijn coating- en smerende eigenschappen.

Het is ook een van de meest gebruikte ingrediënten in een verscheidenheid aan huidlotions, crèmes en cosmetica vanwege de beschermende en helende eigenschappen van de huid [1].

Voordelen van vaseline voor de huid

1. Verlicht van droge huid

Het aanbrengen van vaseline vormt een beschermende laag op de opperhuid en voorkomt vochtverlies van de huid [2].

2. Hulpmiddelen bij huidgenezing

Vaseline helpt bij het afdichten van huidwonden veroorzaakt door kleine snijwonden, krassen en schaafwonden. Hoewel het helpt bij het vochtig houden van de gewonde huid, wat essentieel is voor een snellere genezing, voorkomt het ook jeuk en littekens.

3. Helpt schuren te voorkomen

Schuren is een vorm van huidirritatie die wordt veroorzaakt door wrijving in de huidplooien (bijvoorbeeld oksels, binnenkant van de dijen, enz.) of tussen de huid en slecht passende kleding. De beste manier om schuren te voorkomen, is door vaseline op dergelijke gebieden aan te brengen.

4. Behandelt luieruitslag

Het aanbrengen van vaseline op de huid van de baby tussen elke luierwissel kan helpen bij het beheersen van de uitslag binnen 4-5 dagen. De huid van de baby moet echter zo schoon en droog mogelijk zijn om luieruitslag te voorkomen [3].

5. Hydrateert nagels

Het regelmatig aanbrengen van vaseline op nagelriemen en nagels helpt bij het beheersen van de broosheid en het chippen van vingernagels. Je moet vaseline op je nagels aanbrengen als ze vochtig zijn voor het beste resultaat.

Bijwerkingen van vaseline

Hier zijn enkele mogelijke maar zeldzame bijwerkingen van het gebruik van vaseline:

Verstopte poriën:

Sommige mensen, vooral die met een vette huid, kunnen acne-puistjes ontwikkelen als gevolg van verstopte poriën veroorzaakt door overmatige toepassing van vaseline. Om puistjes te voorkomen, moet u uw huid grondig reinigen voordat u vaseline aanbrengt en deze niet lang laten zitten.

Allergieën:

Sommige mensen hebben de neiging om gevoelig te zijn voor van aardolie afgeleide producten en kunnen allergieën ontwikkelen wanneer vaseline wordt aangebracht.

Aspiratie risico’s:

Sommige mensen, vooral kinderen, kunnen aspiratiepneumonie ontwikkelen [4] wanneer vaseline rond de neus wordt aangebracht.

Infecties:

Als u uw huid niet reinigt of niet goed laat drogen voordat vaseline wordt aangebracht, kan dit leiden tot bepaalde bacteriële of schimmelinfecties. Ook kunnen bacteriën zich verspreiden uit besmette potten vaseline.

Zoek onmiddellijk medische hulp als u bovengenoemde bijwerkingen of symptomen zoals jeuk / zwelling, huiduitslag, ademhalingsproblemen, duizeligheid, enz. opmerkt na het gebruik van vaseline.

Esse Organic Skincare Tip:

Vaseline is alleen bedoeld voor uitwendig gebruik. Neem het product op geen enkele manier intern in.

Hoe vaseline te gebruiken?

Vrouwen Die vaseline op voeten aanbrengen

 • Neem een kleine hoeveelheid vaseline met je vingers en breng het voorzichtig aan als een dunne laag op je schone handen, benen en voeten.
 • Je kunt het ook licht aanbrengen op je gezicht en hals als je ernstige droge plekken hebt.
 • Het is beter om vaseline op een licht vochtige huid aan te brengen om vocht vast te houden.
 • Vermijd het aanbrengen in overmatige hoeveelheden, omdat het een dikke laag op je huid kan vormen.
 • U kunt vaseline eenmaal per dag na het baden aanbrengen om de droogheid van uw huid te bestrijden.
 • Vermijd echter gebruik het voor de huid als u zich in vochtige omgevingen bevindt.

Geraffineerde vaseline vs. ongeraffineerde vaseline

Het verschil tussen geraffineerde en ongeraffineerde vaseline ligt in het productieproces van de twee. Geraffineerde vaseline is het resultaat van rigoureuze destillatieprocessen en is veilig in gebruik. Aan de andere kant bevat ongeraffineerde vaseline polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) [5], die zijn opgenomen als kankerverwekkende stoffen en die verband houden met verschillende soorten kanker.

Ook vermoeden onderzoekers dat PAK’s hormoonontregelaars zijn, die de hormonale functionaliteit bij mensen manipuleren. Dit kan leiden tot vruchtbaarheidsgerelateerde en andere gezondheidsproblemen die verband houden met het immuunsysteem, nieren, bloed, milt, longen, lever, ontwikkeling van de foetus, enz.

Naast PAK’s zijn onbehandelde minerale oliën en het vaselinegehalte in ongeraffineerde vaseline schadelijk voor de menselijke gezondheid en worden ze vermeld onder kankerverwekkende stoffen. Daarom moet u nooit vaseline in een ongeraffineerde vorm gebruiken.

Goed geraffineerde vaseline bevat vaak raffinageprocessen die zelfs de geringste sporen van PAK’s en andere carcinogenen uit vaseline elimineren. Het is echter beter om te kiezen voor geraffineerde vaseline vervaardigd door vertrouwde merken om de potentiële risico’s te verminderen.

Wanneer mag je geen vaseline gebruiken?

Dermatologen raden aan om het gebruik van vaseline of vaseline te vermijden wanneer u een acnegevoelige, vette of gecombineerde huid heeft. Dit komt omdat het de poriën kan verstoppen en je huid zwaar en vettig kan maken. Ook is het niet veilig om vaseline te gebruiken als een onmiddellijke behandeling voor zonnebrand op de huid, omdat het de symptomen kan verergeren door de hitte af te sluiten.

Wist je dat?

Het woord ‘Vaseline’ is een combinatie van de woorden ‘wasser’ (water in het Duits) en ‘elaion’ (olijfolie in het Grieks).

Hoe verwijder je vaseline van de huid?

Vaseline laat een wasachtige coating achter op je huid, die water afstoot. Vandaar dat het gebruik van alleen water en een normale zeep uw huid mogelijk geen efficiënte reiniging geeft. Naast warm zeepwater is het aan te raden om een konjacspons of een vochtige microvezeldoek te gebruiken om de vaseline van je huid te verwijderen.

Om vaseline van uw gezichtshuid te verwijderen, gebruikt u een reinigingsolie om het product, vuil en talg op het gezicht op te lossen voordat u het wast. Gebruik bovendien een zachte gezichtstoner na het wassen. Micellair water is een van de effectieve opties om vaseline van de gezichtshuid te verwijderen.

Alternatieven voor Vaseline

Enkele van de natuurlijke alternatieven voor vaseline zijn bijenwas, kokosolie, sheaboter, avocado-olie, jojoba-olie, cacaoboter, olijfolie, enz. Al deze alternatieve opties zijn diep voedend en uitzonderlijk goed voor je huid.

Inpakken

 • Vaseline bevat een combinatie van wassen en minerale oliën, die uitzonderlijke coating- en smerende eigenschappen hebben.
 • Vaseline kan het beste worden gebruikt om droge huidgerelateerde problemen te behandelen.
 • Overmatig en onjuist gebruik van vaseline kan leiden tot bepaalde bijwerkingen zoals verstopte poriën, longontsteking, allergieën en infecties.
 • U moet het gebruik van vaseline vermijden als u een acnegevoelige, vette of gecombineerde huid heeft.
 • Kies altijd voor geraffineerde vaseline, omdat de ongeraffineerde vorm potentiële en ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken.
 • Natuurlijke ingrediënten zoals sheaboter, cacaoboter, kokosolie, olijfolie, etc. die een overvloed aan voordelen voor je huid hebben, zijn altijd betere alternatieven voor vaseline.

Verwijzingen