Heb je overmatige haaruitval opgemerkt na een stressvolle of traumatische fase die je onlangs hebt doorgemaakt? Je zou telogeen effluvium kunnen hebben. Nee, het is niet zo eng als het klinkt! We begrijpen echter wel dat haaruitval, vooral na een schok, een tol kan eisen van je geestelijke gezondheid en kan bijdragen aan meer stress.

Daarom zijn wij er voor uw redding. Haaruitval door telogeen effluvium is absoluut omkeerbaar. Wij vertellen u hoe. Lees dan verder.

Wat expert zegt

“Chronisch telogeen effluvium is moeilijk te beheren. Daarom is de behandeling het veiligst onder dermatologische zorg.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is Telogen Effluvium?
 • Wie loopt het risico om telogeen effluvium te krijgen?
 • Hoe telogeen effluvium te identificeren?
 • Wie loopt het risico om telogeen effluvium te krijgen?
 • Hoe lang duurt het om te herstellen van telogeen effluvium?
 • Telogeen Effluvium Vs Mannelijk Patroon Kaalheid
 • Kun je kaal worden van Telogen Effluvium?

Wat is Telogen Effluvium?

Telogeen effluvium [1] is een tijdelijke haaruitval die vaak het gevolg is van stress of trauma. Haar kan in grote klonten uitvallen, maar het kan na een bepaalde periode teruggroeien. Het is normaal om 50-100 strengen op een dag te verliezen. Maar alles daarboven wordt als abnormaal beschouwd. Telogeen effluvium is, in tegenstelling tot alopecia, een omkeerbare haaruitval.

Laten we eerst de drie fasen van de haarcyclus begrijpen. [2]

1. Anagene of groeifase

Dit is de fase waarin haar uit de wortels groeit en tot 3-7 jaar meegaat.

2. Katagene of overgangsfase

Het haar bevindt zich in een langzame groeifase en de follikel krimpt. Dit is meestal slechts voor 2-4 maanden.

3. Telogene of rustfase

Het oude haar valt uit en maakt plaats voor nieuw haar om uit de wortels te komen.

Over het algemeen bevindt 5-10% van het haar zich op een bepaald moment in de telogene of rustfase. Maar in telogeen effluvium gaat 30% van het haar naar de telogene fase en weigert over te schakelen naar de andere twee fasen.

Er zijn twee soorten telogeen effluvium:

1. Chronisch telogeen effluvium

Bij chronisch telogeen effluvium kan een persoon haaruitval ervaren die tot 6 maanden of langer duurt.

2. Acuut telogeen effluvium

Acute telogeen effluvium is een haaruitval aandoening die minder dan 6 maanden kan blijven.

Dr. Harish Koutam, Chief Dermatologist bij Esse Organic Skincare zegt: “Telogeen effluvium is acuut en chronisch. Het behandelen van de oorzaak kan haaruitval bij acute aandoeningen verminderen. Chronisch telogeen effluvium is echter moeilijk te beheren. Daarom is de behandeling het veiligst onder dermatologische zorg.”

Wie loopt het risico om telogeen effluvium te krijgen?

Telogeen Effluvium kan zowel mannen als vrouwen treffen, ongeacht de leeftijdsgroep. Het komt echter vaker voor bij vrouwen. Bij vrouwen is het meer zichtbaar bij degenen met dik en lang haar. Vrouwen met normale hormonale functies kunnen ook langdurige fasen van telogeen effluvium ervaren, waaronder enorm haarverlies in de loop van de jaren. Iemand met consistent (meer dan 6 maanden) telogeen effluvium haarverlies kan een chronische haaruitval ervaren die zich zelfs kan uitstrekken tot meer dan 6 jaar.

Hoe telogeen effluvium te identificeren?

Telogeen Effluvium kan in eerste instantie worden gekenmerkt door dunner worden van haar op je hoofdhuid dat beperkt is tot een bepaald gebied of overal verspreid is. Echter, de Meest voor de hand liggende symptoom van telogeen effluvium [3] is een verhoogde hoeveelheid haaruitval. U kunt merken dat grote hoeveelheden van uw haar meer uitvallen dan normaal tijdens het borstelen of wassen.

De bovenkant van de hoofdhuid is het meest getroffen gebied. In zeldzame gevallen kan het ervoor zorgen dat uw haarlijn zich terugtrekt. Maar het is ook onwaarschijnlijk dat je al je haar verliest.

Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Een verhoogde hoeveelheid haaruitval
 • Haar dunner wordend
 • De hoofdhuid kan er minder dicht uitzien dan normaal

Hoe telogeen effluvium te diagnosticeren?

Een lichamelijk onderzoek van de hoofdhuid en een medische geschiedenis kunnen helpen bij het diagnosticeren van telogeen effluvium. Er zullen zichtbare plekken van dunner wordend haar zijn als de haaruitval een paar maanden geleden is begonnen.

De zachte haartrektest geeft bij elke trek minstens twee haarlokken. Een wastest kan worden uitgevoerd om het aantal strengen te tellen dat verloren gaat tijdens een wasbeurt. Een bloedtest kan bepalen of het haarverlies te wijten is aan ijzertekort [4] of schildklier.

Raadpleeg uw arts om telogene ef te diagnosticerenfluvium. Uw arts zal kijken naar de andere punten die de gezondheid van uw haar aangeven, zoals het uiterlijk van uw hoofdhuid, eventuele kaalheid, enz.

Wat zijn de oorzaken Telogen Effluvium?

Verschillende factoren kunnen een disturba veroorzaken

haaruitvalnce in de normale haarcyclus.

 • Stress, shock of trauma – Een langdurige relatiestress, de dood van een familie of een andere traumatische gebeurtenis in het leven kan ervoor zorgen dat haarzakjes in de rustfase of telogene fase blijven.

 • Hormonen- Een plotselinge verandering in hormoonspiegels kan leiden tot telogeen effluvium haaruitval. Fluctuatie in hormoonspiegels kan ervoor zorgen dat haarzakjes in een langdurige staat van rust komen.

 • Zwangerschap en bevalling – Tijdens de zwangerschap slik je veel vitaminesupplementen en zit je haar in een groeifase. Door hormonale veranderingen na de bevalling komt het haar in de telogene fase. Dit soort haaruitval wordt postpartum telogeen effluvium genoemd.

 • Menopauze- Menopauze [5] is een andere triggerende factor vanwege de hormonale veranderingen tijdens deze periode.

 • Slecht dieet – Als u verstoken bent van vitamines (A, B, D, K en E), mineralen (zink, ijzer) en eiwitten [6], kan uw haar de telogene fase ingaan. Onevenwichtige voeding kan ook leiden tot telogeen effluvium.

 • Bepaalde medicijnen – De ingrediënten in sommige medicijnen of medicijnen kunnen de haarcyclus belemmeren en de haarzakjes in de telogene fase duwen.

 • Chirurgie- Chirurgie betekent een zekere hoeveelheid mentale stress, slechte voeding en medicijnen. Al deze dragen direct bij aan telogeen effluvium.

 • Onderliggende medische aandoeningen – Auto-immuunziekten [7], waar het lichaam zijn eigen haarzakjes aanvalt, kunnen aandoeningen die de schildklier en alopecia areata beïnvloeden, telogeen effluvium veroorzaken. Auto-immuunziekte zelf kan niet worden genezen of teruggedraaid, maar kan worden beheerd.

 • Metaaltoxiciteit – U kunt ook haaruitval ervaren als u in contact komt met giftige chemicaliën in metaal.

Behandeling van telogeen effluvium

Zodra de triggers van telogeen effluvium zijn verholpen, kan het haar teruggroeien met de volgende oplossingen:

1. Corrigeren van voedingstekorten door middel van voeding

Je mist misschien een paar essentiële voedingsstoffen en vitamines die essentieel zijn voor gezond haar. Zorg ervoor dat u uw inname van eiwitten, vitamines en mineralen zoals zink en ijzer verhoogt. Voedingsmiddelen die zijn verrijkt met voedingsstoffen voor het haar omvatten eieren, zuivel, omega-3 vetzuren [8], noten, spinazie, zoete aardappelen, avocado’s, bessen en ga zo maar door.

U kunt altijd contact opnemen met uw arts als u voldoende vitamine D, zink of ijzer gebruikt.

2. Kies voor zachte haarverzorging

Schakel over naar zachte haarverzorging die bij je haar past. Zeg nee tegen giftige ingrediënten zoals sulfaten [9], parabenen, alcoholen, geurstoffen, kleurstoffen, enz. in shampoos en conditioners. Houd warmtestyling zoals rechttrekken, föhnen en krullen voor speciale gelegenheden. Bezoek minder vaak salons voor je verf-, perming- of bleeksessies.

3. OTC Medicatie

OTC (over the counter) producten kunnen worden gebruikt voor haargroei. Minoxidil (5% sterkte ) [10] kan ’s nachts op de hoofdhuid worden aangebracht. Het functioneert door de anagene of groeifase van het haar te verlengen.

4. Hormoonvervangingstherapie

Menopauze verlaagt het niveau van vrouwelijke hormonen in het lichaam. Hormoonvervangingstherapie [11] beoogt deze te vervangen. Praat met uw arts voordat u denkt aan hormoonvervangingstherapie, omdat het bijwerkingen kan veroorzaken zoals zwelling van de borst, een opgeblazen gevoel, misselijkheid, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

5. Beheer van stress

Je haaruitval kan ook te maken hebben met stress. Wend je tot gezonde manieren om met stress om te gaan. Yoga asana’s, pranayama of ademhalingsoefeningen en meditatie zijn allemaal veiligste weddenschappen.

Dieet voor Telogen Effluvium

Voedingsstof

Voedingsmiddelen

Vitamine A

Wortelen, spinazie, melk, eieren, yoghurt, levertraan, rode peper, broccoli, erwten, abrikoos, pompoen.

Vitamine E

Noten, pinda’s, hazelnoten, plantaardige olie, tarwekiemen, spinazie, boerenkool en amandelen.

Vitamine B7

Amandelen, zoete aardappelen, bloemkool, spinazie, broccoli, champignons, pinda’s, walnoten, melk, zalm, granen, avocado’s, frambozen.

Ascorbinezuur

Citrusvruchten zoals citroen, sinaasappels, tomaten, broccoli, bloemkool, paprika, spinazie, kool, spruitjes, guave, peterselie.

Vitamine D

Champignons, granen, verrijkte sappen, vis, magere verrijkte melk.

Eiwit

Eieren, vlees, vis, tofu, yoghurt, kwark, peulvruchten, noten, volle granen.

Ijzer

Vlees, spinazie, oester, kip, groene bladgroenten, vis en peulvruchten.

Zink

Noten, pompoenpitten, rundvlees, eieren, zuivel, vlees, schaaldieren, peulvruchten, aardappelen, sperziebonen, pure chocolade en volle granen.

Tips voor telogene effluviumhergroei

 • Overweeg een knipbeurt
 • Focus op voeding en voeding
 • Vermijd warmtestyling
 • Vermijd het kleuren of bleken van je haar
 • Fervente haaruitval-inducerende stressor
 • Beheer uw stressniveaus

Hoe lang duurt het om te herstellen van telogeen effluvium?

Telogeen effluvium is een zelfcorrigerende aandoening, wat betekent dat het zichzelf in 3-6 maanden kan oplossen. Als triggers zoals stress, dieet of hormonale onevenwichtigheden worden genormaliseerd, kan telogene effluvium worden genezen. Na een periode van zes maanden komt het haar in de anogene of groeifase. Je kunt haar laten groeien en een volledig herstel verwachten in ongeveer 6-12 maanden.

Telogeen Effluvium Vs Mannelijk Patroon Kaalheid

Telogeen effluvium verschilt van androgenetische alopecia of mannelijke kaalheid [12]. Bij mannelijke kaalheid ervaart men extreme haaruitval die over het algemeen onomkeerbaar is. In telogeen effluvium gaat ongeveer 30% van het haar alleen naar de telogene of rustfase, die tijdelijk is. Het lost vanzelf op in een tijdsbestek van zes maanden.

Kun je kaal worden van Telogen Effluvium?

Men wordt niet helemaal kaal in telogeen effluvium. Er zijn alleen dunner wordende plekken op een of meer plekken op de hoofdhuid. Slechts 30% van het haar komt in de telogene of rustfase, waardoor haaruitval ontstaat. De overige 70% bevindt zich nog in de groeifase en overgangsfase.

Inpakken

Telogeen effluvium is de op een na grootste oorzaak van haaruitval bij mensen, volgens dermatologen. Er is geen medische behandeling als zodanig, omdat het een tijdelijke haaruitval is. Veranderingen in levensstijl en dieet kunnen het ongewone afstoten van haar stoppen. Raadpleeg echter uw arts voor de juiste diagnose.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen