Brengen je donkere oksels je in het openbaar in verlegenheid? Dan ben je misschien op zoek naar manieren om je okselhuid te egaliseren.

Welnu, het donkerder worden van de okselhuid komt vaak voor. Maar de positieve kant is dat je het gemakkelijk kunt beheren met zelfgemaakte hacks, het oefenen van gezonde gewoonten en het nemen van medicijnen.

Scroll naar beneden om meer te weten te komen over de veelvoorkomende oorzaken van het donker worden van je oksels en hoe je dit kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken donkere oksels?
  • Hoe donkere oksels lichter te maken?
  • Tips om verduistering van de oksel te voorkomen
  • Wanneer naar een dokter?

Wat zijn de oorzaken donkere oksels?

Tijdens het omgaan met het donker worden van uw oksels, is het belangrijk om te begrijpen dat de huid van uw oksels zeer delicaat is en gemakkelijk geïrriteerd kan raken. Ook het feit dat de huid in je oksel over zichzelf heen vouwt, maakt het vatbaarder voor hyperpigmentatie. Noem hier een paar mogelijke oorzaken van verduistering van je oksels.

1. Wrijving

Wrijving is de meest voorkomende oorzaak van hyperpigmentatie van de huid. Als je de hele dag strak zittende kleding draagt, schuurt de stof de huid van je oksels en veroorzaakt irritatie en op zijn beurt hyperpigmentatie. Het dragen van comfortabel passende kleding en het kiezen van natuurlijke stoffen zoals katoen of zijde boven kunstmatige stoffen laat je huid ademen en vermindert de kans op irritatie.

2. Scheren

Scheren is de snelste en gemakkelijkste manier om van de fuzz op je oksels af te komen, maar het is ook de meest voorkomende reden achter de verkleuring van je oksels. Frequent scheren verwijdert de beschermende bovenste laag van je huid samen met het haar. Zo wordt de gevoelige huid van je oksels meer blootgesteld aan zweet, vuil en huidverzorgingsproducten, wat uiteindelijk leidt tot irritatie en verkleuring.

3. Oksel producten

Hoewel deodorants en anti-transpiranten geweldig werk leveren om je oksels fris te laten ruiken, kunnen ze de reden zijn achter het donker worden. U kunt gevoelig zijn voor huidverzorgingsproducten die geurstoffen en alcohol bevatten, die uw huid kunnen irriteren en hyperpigmentatie kunnen veroorzaken. Kies voor alcoholvrije deodorants en anti-transpiranten en zorg ervoor dat je ze niet direct op je huid spuit. Dit kan je helpen om irritatie te voorkomen.

4. Zweet

Als je iemand bent die veel zweet, moet je bekend zijn met de geur die er meestal mee gepaard gaat. De bacteriën die in je zweterige oksel gedijen, veroorzaken niet alleen de geur, maar kunnen op de lange termijn ook verkleuring van je oksels veroorzaken. [1]

5. Medische aandoeningen

Hoewel het niet erg vaak voorkomt, kunnen donkere oksels tekenen zijn van een onderliggende medische aandoening zoals acanthosis nigricans, polycysteus ovariumsyndroom of de ziekte van Addison [2], [3], [4]. Obesitas en hormonale stoornissen zoals insulineresistentie of verhoging van serumcortisolspiegels kunnen ook donkerder worden van de oksels.

In zeer zeldzame gevallen kunnen donkere vlekken op uw huid wijzen op de aanwezigheid van een interne tumorachtige groei die kankerachtig is geworden. Deze kunnen de groeihormonen stimuleren wat resulteert in hyperpigmentatie. [5]

huidverzorging ontharing concept vrouw

6. Medicatie

Bepaalde medicijnen zoals anticonceptiepillen, hoge dosering niacine (vitamine B3), corticosteroïden, enz. kunnen leiden tot hyperpigmentatie, vooral rond de huidplooien zoals de oksels. Als u vlekken van verkleuring op uw huid opmerkt, stop dan niet zelf met uw medicijnen. Raadpleeg uw arts voor mogelijke alternatieven.

7. Genetische aanleg

De neiging om donkere oksels te ontwikkelen kan afkomstig zijn van je genen. Mensen met een donkere teint hebben van nature een hogere productie van melanine (het beschermende pigment dat de normale kleuring aan onze huid verleent) en zijn meer vatbaar voor hyperpigmentatie in verschillende delen van het lichaam, zoals de oksel, knieën en ellebogen of knokkels.

8. Onjuiste huidverzorging

Als u uw oksels niet regelmatig exfolieert, zal er ophoping van dode cellen zijn en kan er zelfs ingegroeid haar zijn na het scheren. Dode cellen zijn broedplaatsen voor bacteriën die samen met het ingegroeide haar een donkere schaduw op je oksels kunnen werpen. Een keer per week zachtjes scrubben gaat een lange weg om donker worden van je oksels te voorkomen.

U moet er echter rekening mee houden dat overmatige of harde exfoliatie ontsteking van de gevoelige okselhuid veroorzaakt, wat leidt tot verhoogde pigmentatie. [6] Lees hier meer over de juiste manier om te exfoliëren.

Hoe donkere oksels lichter te maken?

Terwijl er niets is om je zorgen over te maken als je oksels een tint donkerder dan de rest van je lichaam, je kunt altijd kiezen uit een reeks natuurlijke remedies, vrij verkrijgbare producten of professionele behandelingen om je oksels lichter te maken. Maar u moet geduldig zijn, omdat de meeste behandelingen een tijdje kunnen duren voordat ze significante resultaten laten zien.

Hieronder vindt u enkele beproefde oplossingen voor het verlichten van uw oksels.

A. Natuurlijke remedies

Als u de voorkeur geeft aan natuurlijke remedies vanuit het comfort van uw huis die geen gat in uw zak zullen branden, kunt u een van deze proberen.

1. Aardappelen

De nederige aardappel is een uitstekend bleekmiddel omdat het catecholase bevat, een enzym dat pigmentatie verlicht. Haal het sap uit een middelgrote aardappel, breng dit aan op je oksels en laat het 10 – 15 minuten staan voordat je het afspoelt met water.

2. Komkommer

Wrijf een paar minuten een plakje komkommer op je oksels en laat het nog 10 minuten staan. Dit kun je dagelijks doen. Komkommers hebben vitamines en antioxidanten die niet alleen je oksels opfleuren, maar ook helpen ontstekingen te kalmeren.

3. Rozenwater en zuiveringszout

Maak een rustgevende scrub met een eetlepel zuiveringszout in rozenwater en breng het voorzichtig aan op je oksels. Zuiveringszout is een uitstekende exfoliant die de dode cellen verwijdert die je poriën verstoppen. Rozenwater daarentegen hydrateert en kalmeert je huid.

4. Kurkuma en Fuller’s Earth Pack

Dit pakket is een van de favorieten van oma als het gaat om het opfleuren van je teint. Meng een eetlepel Fuller’s aarde (multani mitti) met een theelepel kasturi kurkuma in rozenwater en breng dit pakje aan voordat je gaat douchen. Laat het drogen en was het vervolgens af met wrijvende bewegingen. Fuller’s aarde verwijdert olie en vuil terwijl de curcumine in kurkuma je huid opfleurt.

5. Sinaasappelschillen

Meng een eetlepel sinaasappelschillen in poedervorm in melk of rozenwater en breng het aan op je oksels. Laat het 10 minuten staan en was het af met koud water. De goedheid van vitamine C uit de sinaasappelschillen maakt de oksels klaar om weer te pronken.

6. Mariadistel

Mariadistelextract kan je donkere oksels lichter maken. Studies hebben aangetoond dat silymarine, een van de actieve ingrediënten in dit extract, de productie van melanine remt en zo hyperpigmentatie voorkomt. [7]

7. Kokosolie

Je kunt er ook voor kiezen om kokosolie te gebruiken om je oksels lichter te maken. Kokosolie heeft vitamine E waarvan bekend is dat het de huid lichter maakt. Masseer een paar druppels kokosolie op je oksels en was het na 10-15 minuten. Gebruik lauw water om het te wassen. Je kunt dit 2-3 keer op een dag proberen.

8. Zuiveringszout en citroen

Meng een eetlepel zuiveringszout en citroen om een pasta te maken. Masseer het ongeveer een paar minuten over je oksels en was het vervolgens af met lauw water. Zuiveringszout is een uitstekende exfoliator, terwijl citroen een natuurlijk bleekmiddel is. Beide werken geweldig in het verlichten van je oksels.

9. Tandpasta

Deze remedie klinkt misschien ongebruikelijk, maar het is heel nuttig als het gaat om het behandelen van je donkere oksels. Kies een tandpasta met zuiveringszout en minder fluoride. Breng een dun laagje aan op je oksels en laat het 10 minuten zitten. Was het later af met water.

10. Actieve kool en honing

Meng een eetlepel honing met actieve koolpoeder en breng deze pasta aan op je oksels. Bewaar het ongeveer 20 minuten en was het later. Actieve kool helpt de lichaamsgeur te beheersen en bestrijdt de onzuiverheden van uw oksels. Terwijl honing waterstofperoxide afgeeft dat helpt de huid van je oksels lichter te maken.

11. Tea Tree Olie

Probeer tea tree olie om je oksels lichter te maken en ze fris te laten ruiken. Tea tree olie is rijk aan antioxidanten die helpen bij het verhelderen van de huid. Meng 5-6 druppels tea tree olie met een kopje water en bewaar het in een spuitfles. Gebruik het op je oksels en laat het drogen.

B. Over The Counter producten

1. U kunt in overleg met uw dermatoloog kiezen uit een reeks huidverhelderende actuele crèmes. U kunt kiezen voor crèmes of lotions met hydrochinon, retinoïden, tretinoïne, azelaïnezuur, kojiczuur of steroïden volgens uw huidvereisten. Om uw huid beter te leren kennen en het juiste product voor uw huid te kiezen, kunt u Esse Organic Skincare’s AI-enabled SkinIDTM-quiz proberen.

2. Chemische peelings zijn zachte exfolianten die perfect zijn voor de gevoelige okselhuid. Je kiest voor peelings met AHA (alfahydroxyzuren) of BHA (bètahydroxyzuren) die je oksels zachtjes exfoliëren en de gezonde, stralende huid eronder onthullen.

C. Professionele behandelingen

laser voor het bleken van oksels voor en na vector illustratie

1. Laserbehandelingen

Laserbehandelingen zijn effectiever, maar duurdere opties om uw oksels op te fleuren. U kunt kiezen voor een lasertherapie om hyperpigmentatie te verminderen. Als alternatief kunt u ook een lasertherapie laten doen voor ontharing. Dit verwijdert niet alleen het donkere haar van je oksels, maar elimineert ook de noodzaak van scheren, wat een belangrijke oorzaak is van de verkleuring.

2. Dermabrasie

Dit is een huidvernieuwingsprocedure waarbij de dermatoloog of plastisch chirurg de bovenste laag van uw huid ‘schuurt’ met behulp van gespecialiseerde instrumenten. [8] Dit verwijdert de donkere, ongelijke plekken op je huid en stimuleert het verschijnen van frisse, nieuwe huidcellen. Het kan een tijdje duren om te genezen na deze procedure en het werkt beter als u een lichtere teint heeft.

Woord van waarschuwing:

Als je huiduitslag op je oksel hebt, moet je daar eerst voor zorgen. Huiduitslag zijn tekenen van ontsteking. Het is het beste om je te laten controleren door een dermatoloog en de huiduitslag te behandelen voordat je besluit om je oksels lichter te maken.

Tips om verduistering van de oksel te voorkomen

  • Houd je oksels schoon om zweetophoping te voorkomen die op zijn beurt leidt tot een donkerdere huid
  • Hydrateer je oksels dagelijks, want een droge, schilferende huid kan leiden tot verkleuring. Je kunt kokosolie of vitamine E op je oksels gebruiken om ze zacht en gezond te houden
  • Scheer je oksels niet te vaak en vergeet niet om wat scheergel in te schuimen voor het scheermes. Het harsen van je oksels kan een keuze zijn voor ontharing, omdat het ook je huid exfolieert
  • Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht is een absolute must. Obesitas draagt niet alleen bij aan hyperpigmentatie, maar kan ook leiden tot hormonale stoornissen
  • Vermijd roken om huidverduistering te voorkomen
  • Draag loszittende kleding om overmatig zweten te voorkomen

Wanneer naar een dokter?

Als uw donkere oksels te wijten zijn aan medische aandoeningen zoals diabetes, PCOS enz., Moet u eerst een arts raadplegen om de onderliggende oorzaak te behandelen. Als u bacteriële infecties op uw oksels heeft, zal uw arts een oraal of actueel antibioticum voorschrijven om het te behandelen. Een plotselinge verduistering van uw oksels die weigert weg te gaan, kan wijzen op het begin van kanker en vereist onmiddellijke medische aandacht. Het behandelen van de onderliggende oorzaken is de eerste essentiële stap om hyperpigmentatie in een deel van je lichaam te voorkomen.

Inpakken

Donkere oksels zijn een veel voorkomend fenomeen dat het gevolg kan zijn van een aantal redenen, te beginnen met uw huidverzorgingsroutine of uw huidtype. Er zijn een aantal huismiddeltjes of professionele behandelingen beschikbaar om je oksels op te fleuren. Het is echter goed om te onthouden dat ieder van ons een unieke huid heeft en dus zijn de vereisten ook anders. Dus ontdek wat het beste voor u werkt en wees geduldig terwijl u voor het eerst een optie voor het ophelderen van de huid uitprobeert.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen