We willen allemaal roze lippen die er roze uitzien en zacht aanvoelen om aan te raken, nietwaar? Maar meestal bedek je ze met lippenstift om je donkere, gepigmenteerde lippen te verbergen. Waargebeurd verhaal? We snappen het. Donkere lippen kunnen een echte domper zijn, vooral bij speciale gelegenheden of een date, wanneer je er op je best uit wilt zien als je natuurlijke zelf.

Nou, het is mogelijk om met je echte lippen naar buiten te stappen, zonder de lagen lippenstift. Benieuwd hoe? Blijf lezen, want we geven je alle oorzaken achter dit probleem en oplossingen in dit artikel.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken dark lips?
  • Hoe donkere lippen lichter te maken?
  • Natuurlijke remedies om donkere lippen lichter te maken
  • Roze Lippen bereiken – DO’s &DON’Ts

Wat zijn de oorzaken dark lips?

1. Lifestyle redenen voor donkere lippen

Een van de meest voorkomende redenen voor donkere lippen is roken. Donkere lippen worden ook veroorzaakt door hyperpigmentatie [1], wanneer de huid extra melanine produceert. Hyperpigmentatie van de lippen kan optreden als gevolg van uitdroging of zelfs het drinken van overmatige hoeveelheden koffie.

Te lang in de zon zijn of een allergie voor chemicaliën die aanwezig zijn in lippenstiften of tandpasta (fluoride) kan ook donkere lippen veroorzaken.

2. Medische redenen voor donkere lippen

Medische aandoeningen zoals bloedarmoede, chemotherapie en een gebrek aan bepaalde vitamines kunnen ook leiden tot donkere lippen. Bepaalde medicijnen zoals antimalariatabletten of zelfs het antibioticum minocycline [2] kan pigmentatie veroorzaken.

Een medische aandoening die bekend staat als de ziekte van Addison [3] kan ook resulteren in donkere lippen als gevolg van een defect immuunsysteem, dat voorkomt dat de noodzakelijke hormonen die het lichaam nodig heeft, door de bijnier worden geproduceerd.

Hoe donkere lippen lichter te maken?

1. Hydrateer je lippen met lippenbalsem

Vrouw die lippenbalsem aanbrengt

Het gebruik van lippenbalsem, bij voorkeur een met een hoge SPF, kan helpen bij het verlichten van donkere lippen. Lippenbalsems houden de lippen ook gehydrateerd, waardoor ze niet verder donkerder worden. Gebruik een lippenbalsem op het moment dat je voelt dat je lippen opdrogen. Het kan meerdere keren per dag worden gebruikt.

2. Gebruik zonnebrandcrème

Gebruik altijd zonnebrandcrème, of je nu buiten of binnen bent. Zorg ervoor dat je het ook royaal op je lippen gebruikt om te voorkomen dat de UV-stralen van de zon hyperpigmentatie veroorzaken.

3. Massage met oliën

Het zachtjes masseren van je lippen met extra vierge kokosolie of amandelolie kan de bloedcirculatie naar het gebied verbeteren en ze een gezondere roze tint geven in plaats van de donkere kleur. Wrijf je lippen vier of vijf keer per dag in met een van deze oliën voor het beste en snelle resultaat.

4. Scrub je lippen

Kopje Lip Scrub

Om de kleur van je lippen lichter te maken, kun je ze zachtjes scrubben met een exfoliator. Je kunt er zelfs zelf een maken, door een beetje honing en suiker te mengen om de dode huid van de lippen te verwijderen.

5. Medische behandelingen

Laserbehandelingen of het gebruik van kojiczuur [4] of hydrochinon [5] zijn uw opties voor het behandelen van donkere lippen. Deze werken door het enzym te controleren dat verantwoordelijk is voor de productie van melanine. Ze produceren echter mogelijk geen permanente resultaten en zijn mogelijk niet veilig.

Woord van waarschuwing:

Deze behandelingen kunnen bijwerkingen veroorzaken zoals littekens, huidirritatie en zelfs zenuwbeschadiging. Volgens deskundigen kunnen huidverlichtende formuleringen kwik als ingrediënt bevatten, wat kan leiden tot andere gezondheidsproblemen. [6].

6. Hydrateer met glycerine

Glycerine hydrateert de tere huid van de lippen en houdt deze soepel en glad. Het verwijdert dode cellen en verlicht de lipkleur, wanneer gemengd met citroensap en aangebracht. Glycerine voorkomt ook dat de huid schilfert en barst.

Natuurlijke remedies om donkere lippen lichter te maken

aardbei perzik in kopje
  • Studies tonen aan dat aloë vera-gel een melanineremmende component bevat. Het aanbrengen van verse aloë vera gel op je lippen en het afwassen wanneer het opdroogt, kan helpen.
  • Je kunt een paar druppels extra vierge kokosolie of olijfolie op je lippen aanbrengen. Dit hydrateert de lippen en helpt na verloop van tijd de donkere kleur te verminderen. Zelfs het tweemaal daags aanbrengen van mosterdolie zal helpen.
  • Naast het eten van komkommers, kan het sappen en het aanbrengen van het sap ook helpen om het uiterlijk van donkere lippen te verminderen. Je kunt hetzelfde doen met bietenpasta. Breng na het afwassen wat lippenbalsem aan.
  • Meng een paar druppels rozenwater met een theelepel honing; meerdere keren per dag aanbrengen en ’s nachts laten staan.
  • Een pasta van amandelen end verse crème aangebracht en opgelaten als een masker kan ook helpen om donkere lippen te verminderen.

Je kunt zelfs je eigen lipmasker maken en op je lippen aanbrengen om de kleur lichter te maken. U moet ervoor zorgen dat u niet allergisch bent voor een van de gebruikte ingrediënten:

1. Kurkuma

Kurkuma bevat curcumine [7], die de productie van melanine kan stoppen of verminderen, waardoor de huid lichter wordt. Maak een pasta van melk en kurkumapoeder en breng het aan op je lippen. Laat het vijf tot tien minuten intrekken en was het dan af. Dep droog en breng moisturiser of lippenbalsem aan.

2. Citroensap

Citroensap, of de schil van een citroen kan ook de productie van melanine verminderen volgens studies [8]. Hoewel er geen concreet bewijs is voor dit feit, gebruiken mensen citroensap om de huid lichter te maken. Het citroenzuur in citroenen kan exfoliëren en dode huid verwijderen.

Breng wat citroensap aan op je huid en laat het een nacht intrekken. Doe dit minstens een maand om resultaten te zien. Zorg ervoor dat je lippen niet gebarsten zijn, want citroen kan de huid irriteren. Je kunt zelfs wat suiker mengen met het citroensap, aanbrengen en een nacht bewaren.

Je kunt ook ongeveer een eetlepel limoensap mengen met een theelepel glycerine en honing en aanbrengen op donkere lippen. Een nacht bewaren en de volgende ochtend afwassen. De honing en glycerine zullen ook helpen om de lippen te hydrateren.

3. Aardbeienmasker

Je kunt een handvol aardbeien mengen met een paar theelepels zuiveringszout. Mix in een pasta en breng aan op je lippen voordat je gaat slapen. Dit masker kan helpen de donkere kleur van je lippen lichter te maken.

4. Granaatappel masker

Studies hebben aangetoond dat een ingrediënt in granaatappels [9] kan helpen de huidskleur lichter te maken. Je kunt een pasta maken van een eetlepel granaatappelpitjes met een theelepel rozenwater en een eetlepel verse room. Breng aan als een masker op je lippen totdat je lipkleur lichter wordt.

vrouwenlippen bedekt met granaatappelmasker

Roze Lippen bereiken – DO’s &DON’Ts

1. Dieet

Vermijd de inname van te veel cafeïne – hetzij door koffie of cafeïnehoudende dranken. Ze drogen je ook uit, wat kan leiden tot hyperpigmentatie. Neem waterrijke voedingsmiddelen zoals meloenen en komkommers op in uw dieet.

2. Vermijd roken

Naast alle gezondheidsproblemen die roken kan veroorzaken, is donkere lippen ook een van de prominente zichtbare schade veroorzaakt door sigaretten. Verminder het aantal sigaretten dat je rookt of stop helemaal.

3. Hydratatie

Water drinken en te allen tijde gehydrateerd blijven, gaat een lange weg in het voorkomen en omkeren van donkere lippen. Gebrek aan water kan de bloedtoevoer naar je lippen beïnvloeden, waardoor ze donkerder worden.

4. Kies de juiste lipcosmetica

Wees voorzichtig bij het selecteren van lipsticks, lipgloss of zelfs lippenbalsems. Dat komt omdat sommige chemicaliën in lippenstiften ervoor kunnen zorgen dat lippen donker worden. Speel veilig en kies voor vertrouwde merken, of merken die veel natuurlijke ingrediënten gebruiken.

5. Verwijder make-up altijd voordat je gaat slapen

Als je regelmatig make-up draagt, raak dan nooit op het kussen voordat je het verwijdert. Maak er een punt van om het volledig af te doen en je gezicht te wassen van eventuele resterende sporen. De chemische resten in kleurcosmetica kunnen de huid aantasten en na verloop van tijd de lippen donkerder maken.

6. Verander je tandpasta

Als u denkt dat het de fluoride in uw tandpasta is die ervoor zorgt dat uw lippen donker worden, kunt u overwegen uw merk te veranderen in een merk dat meer natuurlijke ingrediënten en minder chemicaliën gebruikt.

Inpakken

Gepigmenteerde lippen zijn een veel voorkomende aandoening waarmee vrouwen over de hele wereld worden geconfronteerd. Met een beetje zorg en aandacht kunnen ze echter worden voorkomen. Als u al donkere lippen heeft, kunt u een of meer van de hierboven genoemde behandelingen gebruiken om ze in hun oorspronkelijke roze kleur te herstellen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen