Heeft waterpokken hardnekkige littekens achtergelaten op je lichaam? Veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus, treft de infectie bijna iedereen, minstens één keer in hun leven.

Hoewel de infectie slechts voor een beperkte periode blijft, kunnen de littekens langdurig zijn. Om hiervan af te komen, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te begrijpen en te weten welke behandelingen kunnen helpen.

Als je waterpokkenlittekens niet verdwijnen ondanks je beste inspanningen, dan is dit artikel alleen voor jou.

Hoogtepunten:

 • Soorten waterpokken littekens
 • Gaan waterpokken littekens weg?
 • Hoe waterpokkenlittekens te verwijderen?
 • Hoe waterpokkenlittekens te voorkomen?

Soorten waterpokken littekens

Zelfs een enkel voorkomen van waterpokken kan langdurige littekens achterlaten op bijna elk deel van je lichaam. Terwijl ze beginnen als kleine insectenbeten en puistjes, veranderen deze in met vloeistof gevulde blaren. Na verloop van tijd breken deze blaren en laten ze een open wond achter die uiteindelijk uitdroogt.

Gedurende deze tijd kunt u een jeukend gevoel voelen. Het krabben aan deze blaren leidt vaak tot ernstige littekens op je huid. Een paar soorten waterpokkenlittekens die vaak worden gezien, zijn onder meer:

1.Atrofische littekens:

Atrofische littekens zijn ontpit en verzonken. Het gebeurt wanneer het collageen van uw huid wordt vernietigd, waardoor het litteken niet goed geneest.

2. Verhoogd litteken:

Weinig rapporten suggereren dat waterpokken keloïden kunnen veroorzaken[1]. Dit zijn verhoogde littekens, die groeien waar je huid gewond is. Soms ontgroeien keloïdenlittekens de eigenlijke verwonding en vormen ze een groter litteken.

3. Ronde markeringen:

Ronde vlekken zijn meestal kleine littekens die gemakkelijk kunnen worden opgelost. Deze hebben een rode of bruine textuur.

Gaan waterpokken littekens weg?

Meestal laat waterpokken geen permanent litteken achter. Na de infectie duurt het 6 tot 12 maanden voordat de littekens volledig zijn verdwenen. Als uw waterpokken echter erger en ernstig geïnfecteerd raken, kan deze langer duren dan de gebruikelijke tijd.

vrouw die laser huidbehandeling krijgt

Hoe waterpokkenlittekens te verwijderen?

Er zijn een paar vrij verkrijgbare behandelingen beschikbaar om waterpokkenlittekens te verwijderen. Je kunt ook kiezen voor natuurlijke remedies.

Vrij verkrijgbare behandeling

1. Retinol crèmes

worden vaak gebruikt als littekenverwijderaars omdat ze zijn verrijkt met vitamine A, wat de collageenproductie van de huid stimuleert. Studies[2] suggereren dat retinol en glycolzuur geweldig zijn voor het verwijderen van acnelittekens. Gebruik elke dag een retinolcrème op je littekens voordat je naar bed gaat. Als je huid geïrriteerd aanvoelt, probeer het dan op elke alternatieve dag aan te brengen.

2. Littekenverwijderingscrèmes

zijn gemaakt met verschillende ingrediënten die de pigmentatie van uw litteken verminderen. Er zijn verschillende merken littekenverwijderingscrèmes verkrijgbaar.

3. Exfolianten

kan ook helpen bij het verwijderen van waterpokkenlittekens. Het zal de beschadigde huidcellen verwijderen en regeneratie van een frisse huid mogelijk maken. Uw gepigmenteerde littekenhuid kan worden geëxfolieerd door middel van mechanische of chemische exfolianten. Mechanische exfolianten omvatten scrubs en huidborstels. Deze moeten elke dag direct op uw littekens worden gebruikt. Sommige vrij verkrijgbare lotions zijn beschikbaar voor chemische exfoliatie. Deze zorgen voor een kleine chemische reactie met het litteken.

Professionele behandelingen

1. Litteken excisie:

Dit omvat het operatief verwijderen van het litteken. Als niets anders werkt voor uw littekens, kan dit een geschikte optie zijn. Uw arts zou u onder narcose brengen en een scalpel gebruiken om het littekenweefsel te verwijderen. Dit is echter alleen voor ernstige littekens die diep en ontpit zijn.

2. Microdermabrasie:

Dit is ook een effectieve behandeling. Hier wordt een roterende borstel gebruikt om de beschadigde huid te exfoliëren en te verwijderen. Dermabrasie is een andere vergelijkbare optie, die diep in uw littekenweefsel gaat.

3. Weefselvullers:

Deze kun je kiezen, als je verzonken littekens hebt. Dit zal je helpen om de vorm van je huid terug te krijgen. Vulstoffen zoals hyaluronzuur en vetten worden in uw litteken geïnjecteerd, waardoor het uiterlijk vervaagt. Dit is echter een tijdelijke oplossing die slechts zes maanden duurt.

4. Micro-needling [3]:

Dit omvat het gebruik van een deegrollerachtig gereedschap met verschillende kleine naalden. Nadat u onder narcose bent gebracht, wordt het gereedschap met afgemeten druk op uw litteken gerold. Het stimuleert je collageenproductie en zorgt voor een gladde huid. Je kunt een klein beetje bloeden opmerken.

5. Huidtransplantatie:

Dit wordt voorgesteld voor grote littekenproblemen en niet voor milde o.nes. Het gaat om het nemen van huid uit een ander deel van uw lichaam en het transplanteren op het littekengebied.

6. Chemische peelings:

Deze helpen nieuwe huid te regenereren door een chemische reactie op je litteken te veroorzaken. Dit verwijdert de bovenste laag van de huid waardoor de regeneratie van een frisse en nieuwe buitenste laag mogelijk is. Het moet door artsen worden gedaan, omdat het mogelijk anesthesie nodig heeft.

7. Lasertherapie:

Dit is een veel voorkomende behandeling voor waterpokkenlittekens. Het kan je verzonken, diepe en oude littekens verbeteren. De behandelingen kunnen 15 minuten tot 2 uur duren.

Natuurlijke behandelingen

1. Aloë vera:

De verzachtende werking van aloë vera en de antioxidanten die erin aanwezig zijn, kan helpen. Het werkt geweldig op littekens en vervaagt hun uiterlijk na verloop van tijd.

2. Vitamine E:

Deze remedie heeft de voorkeur van velen voor de behandeling van littekens veroorzaakt door waterpokken. Dit heeft echter mogelijk niet voor iedereen de gewenste effecten. Studies[4] geven aan dat vitamine E niet zo effectief is als wordt beweerd.

3. Cacaoboter:

Dit natuurlijk verkregen vet is rijk aan antioxidanten en biedt u ultieme hydratatie. Hoewel het populaire geloof suggereert dat cacaoboter op littekens werkt, zijn er studies geweest[5] die anders concluderen.

4. Rozenbottelolie:

Volgens onderzoek worden deze oliën aanbevolen voor littekens vanwege hun therapeutische waarde. De antioxiderende effecten en fytochemische samenstelling van rozenbottelolie is gunstig en verwijdert littekens effectief.

Hoe waterpokkenlittekens te voorkomen?

Een paar preventieve maatregelen kunnen een lange weg gaan om u te beschermen tegen de lelijke littekens. Dit zijn:

 • Krab je huid niet met nagels.
 • Gebruik neembladeren rond je blaren om van het jeukende gevoel af te komen.
 • Breng verzachtende lotions of crème aan op de blisters om ze minder ongemakkelijk te maken. Je kunt ook aloë vera gebruiken.
 • Probeer een anti-jeuk crème op de blisters te gebruiken.
 • Een havermoutbad kan je een rustgevende opluchting geven.
 • Probeer neem te consumeren of te baden in neemweekwater.
 • Gebruik antihistaminicum medicatie.

Inpakken

We begrijpen dat littekens soms verontrustend zijn, maar het maakt je niet minder mooi. Ook het elimineren van deze littekens uit je lichaam klinkt misschien moeilijk, maar dat is het niet. Het zal tijd kosten, maar uiteindelijk zal alle moeite die je doet voor je kostbare huid zijn vruchten afwerpen. Probeer vrij verkrijgbare opties en natuurlijke remedies voor kleine littekenproblemen. In het geval van grote littekens kunt u met een dermatoloog praten voor een professionele behandeling.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen