Wist je dat ongeveer 1% van de mensen in de wereld geboren wordt met moedervlekken? Ook moedervlekken komen vaak voor bij mensen met een lichtere huidskleur. Maar moet je je zorgen maken als je meerdere moedervlekken op je lichaam hebt?

Lees dit artikel om te weten wat moedervlekken zijn, wat ze veroorzaakt en hoe je een moedervlek moet behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn mollen?
 • Wat zijn de oorzaken mollen?
 • Soorten mollen
 • Hoe kunnen moedervlekken worden behandeld?
 • Hoe weet ik of een moedervlek kankerachtig is?
 • Verschil tussen een huidlabel en een moedervlek
 • Groeien moedervlekken terug nadat ze zijn geschoren?
 • Hoe lang duurt het voordat een mol weggaat?
 • Wanneer een dokter zien over moedervlekken?

Wat zijn mollen?

Moedervlekken verschijnen als vlekken op je huid die meestal donkerder zijn dan je normale teint.[1] Gewone moedervlekken zijn een paar millimeter breed en kunnen plat of verhoogd zijn. Moedervlekken kunnen overal op je huid verschijnen, alleen of in groepen. Het is gebruikelijk dat een volwassen mens ongeveer 15 tot 40 moedervlekken op zijn lichaam heeft.[2]

De medische term voor de gewone moedervlek is ‘naevus’ wat afkomstig is van het Latijnse woord ‘naevus’ dat moedervlek betekent. Je kunt een moedervlek hebben door geboorte of deze tijdens je leven verwerven. Het komt vaker voor om als kind of tiener nieuwe moedervlekken te krijgen. De moedervlek kan in omvang groeien of met de tijd vervagen. Sommige moedervlekken kunnen haar hebben dat uit hen groeit. De gemiddelde levensduur van een gewone moedervlek is ongeveer 50 jaar.[3]

Als een volwassene een nieuw moedervlekachtig uiterlijk krijgt of als uw oude moedervlek van vorm of kleur verandert, moet u deze mogelijk door uw arts laten controleren.

Wat zijn de oorzaken mollen?

Moedervlekken verschijnen wanneer gespecialiseerde cellen, melanocyten genaamd, samenklonteren op een bepaalde plek op uw huid. Melanocyten zijn de pigmentproducerende cellen van de huid die gelijkmatig worden verspreid om u te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon.

Je genen spelen een belangrijke rol bij de vorming van moedervlekken. Een mutatie in het BRAF-gen is verantwoordelijk voor de clustering van melanocyten die leidt tot de vorming van moedervlekken.[4] Factoren zoals blootstelling aan het zonlicht of hormonale veranderingen zoals gezien tijdens de zwangerschap, kunnen ook leiden tot de vorming van nieuwe moedervlekken of de vorm of kleur van de reeds bestaande moedervlekken veranderen.

Soorten mollen

Afhankelijk van hun oorsprong en eigenschappen kunnen mollen van verschillende typen zijn, zoals hieronder besproken.[5]

1. Aangeboren moedervlekken

Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze moedervlekken er al sinds de geboorte op het lichaam. De meeste aangeboren moedervlekken zijn op zichzelf onschadelijk, hoewel ze in grootte kunnen groeien of van kleur kunnen veranderen naarmate het kind groeit. Het is echter relevant om te vermelden dat sommige studies hebben aangetoond dat personen met grotere aangeboren moedervlekken een hoger risico hebben op het ontwikkelen van huidkanker.

2. Verworven Mollen

Dit zijn gewone moedervlekken die na de geboorte op het lichaam verschijnen. Mensen met lichtere huidtinten of rood haar zijn meer geneigd om deze te krijgen. Deze moedervlekken zijn op zichzelf niet kankerachtig. Maar personen met meer dan 50 veel voorkomende moedervlekken zijn meer vatbaar voor het krijgen van melanomen, een maligniteit als gevolg van de ongecontroleerde groei van de melanocyten.[6]

3. Atypische mollen

Ook bekend als dysplastische naevi, deze moedervlekken zijn vaak onregelmatig van vorm en kunnen lijken op een melanoom. Je kunt overal op je lichaam atypische moedervlekken krijgen, zoals het hoofd, de nek, de rug of de romp. Ze zijn meestal onregelmatig van vorm en hebben één kleur. U moet atypische moedervlekken nauwlettend observeren voor elke verandering in vorm of kleur om ervoor te zorgen dat ze niet in melanomen veranderen.

Mensen met FAMMM-syndroom hebben vaak een familiegeschiedenis van familieleden met meerdere atypische moedervlekken op hun lichaam. Dit syndroom wordt ook geassocieerd met een hoger risico op kwaadaardige melanomen en zelfs andere maligniteiten zoals alvleesklierkanker. Een mutatie in het CDKN2A-gen samen met de BRAF-mutatie is aanwezig in ongeveer 40% van de gevallen.[7]

4. Spits Nevi

Deze moedervlekken zijn koepelvormig en kunnen roze of bruin van kleur zijn. Ze komen vaak voor bij kinderen en jonge volwassenen vóór de leeftijd van 20 jaar. Ze groeien snel tot de grootte van 1 cm en blijven dan statisch. In sommige gevallen kan een spitsnevi openbreken en bloedingen veroorzaken. Omdat het uiterlijk van een spitsnevi erg lijkt op een melanoom, is het raadzaam om het door een dermatoloog te laten controleren om eventuele maligniteiten uit te sluiten.

Hoe kunnen moedervlekken worden behandeld?

De meeste moedervlekken zijn goedaardig van aard en vereisen geen behandeling. Als u echter pijn, jeuk of bloeding van de moedervlek heeft, moet u onmiddellijk uw arts raadplegen. Sommige mensen willen misschien ook een moedervlek verwijderen om cosmetische redenen. Uw dermatoloog kan de beste behandelingsoptie voor u voorstellen, depeindigend op uw behoeften.

1. Chirurgische verwijdering

De arts zal een moedervlek operatief verwijderen, vooral als ze een kwaadaardige groei vermoeden of een die kan leiden tot huidkanker.

2. Laserbehandeling

Laserbehandeling door een professional, kan het uiterlijk van een moedervlek verlichten. Maar het kan meerdere sessies duren om zichtbare resultaten te krijgen en kan in sommige gevallen verkleuring van de huid veroorzaken.

3. Chirurgisch scheren

Deze procedure wordt opnieuw uitgevoerd door een arts. De moedervlek wordt geschoren met behulp van een chirurgisch mes en de cellen worden verzonden voor biopsie om eventuele maligniteiten uit te sluiten.

4. Invriezen

Een kleine hoeveelheid vloeibare stikstof wordt door uw arts op de moedervlek gespoten om de cellen te bevriezen die pigmentatie veroorzaken. Bevriezen kan blaarvorming veroorzaken, die meestal vanzelf geneest.

5. Huismiddeltjes

Je kunt appelciderazijn of knoflookolie over je moedervlekken wrijven om hun uiterlijk te verlichten. De werkzaamheid van deze methoden is echter niet wetenschappelijk bewezen.

Belangrijke opmerking:

Deskundigen adviseren om thuis niet te proberen een moedervlek te verwijderen door excisie, omdat dit kan leiden tot infectie, littekens of zelfs huidkanker.

Hoe weet ik of een moedervlek kankerachtig is?

De beste manier om een moedervlek te identificeren die kankerachtig kan worden, is door de ABCDE-observatiemethode te volgen. Controleer op het volgende in je moedervlek:

1. Asymmetrie:

Controleer of de mol asymmetrisch lijkt, d.w.z. dat twee helften van de mol niet vergelijkbaar zijn in vorm, grootte of kleur.

2. Grens:

Controleer of de rand van een normale moedervlek min of meer glad en afgerond is. Als je moedervlek een ruige rand heeft, kan het de moeite waard zijn om deze te laten controleren.

3. Kleur:

U moet controleren op een plotselinge verandering in kleuren. Gewone moedervlekken zijn een enkele tint bruin, terwijl melanomen meerdere kleuren kunnen hebben, zoals rood, wit of blauw.

4. Diameter of donkere kleuren:

Elke mol met een diameter van meer dan 6 mm kan een reden tot bezorgdheid zijn. Ook melanomen zijn meestal donker van kleur, maar sommige kunnen wit zijn.

5. Evolueren:

Elke plotselinge of snelle verandering in vorm, grootte of kleur van de moedervlek kan een veelbetekenend teken zijn van de veranderingen die erin plaatsvinden en een consult met uw zorgverlener rechtvaardigen.

Het is het beste om oude of nieuwe moedervlekken op je lichaam in de gaten te houden en ze door een arts te laten controleren als je iets ongewoons vermoedt.

melanoom-waarschuwingssignalen

Verschil tussen een huidlabel en een moedervlek

Een skin tag is een zachte uitgroei van de huid in de vorm van wratten, zachte fibromen etc. Huidlabels zijn vleeskleurige huidgroei, hangend aan een stengel. Ze verschijnen meestal als gevolg van veroudering. Ze zijn meestal goedaardig. Als u echter afwijkingen met uw huidlabel vermoedt, moet u een arts raadplegen.

Groeien moedervlekken terug nadat ze zijn geschoren?

Een moedervlek die is geschoren of operatief is verwijderd, zal niet normaal terugkeren als alle cellen van de moedervlek zijn verwijderd. Als een moedervlek na verwijdering terugkeert, geeft dit aan dat sommige van de restcellen van de moedervlekken in de huid zijn achtergebleven. In zeldzame gevallen kunnen moedervlekken terugkeren als ze kankercellen bevatten.

Hoe lang duurt het voordat een mol weggaat?

Sommige moedervlekken kunnen na verloop van tijd vanzelf vervagen, maar het proces is erg traag. Als chirurgische verwijderingsprocedures worden gebruikt, zal de moedervlek onmiddellijk verdwijnen, maar dit proces kan een litteken achterlaten.

Wanneer een dokter zien over moedervlekken?

U moet onmiddellijk een arts bezoeken als u de volgende symptomen opmerkt:

 • Er is een plek op je huid die er anders uitziet dan de andere moedervlekken op je lichaam. Dit staat bekend als de ‘lelijke eendjes’-plek en kan wijzen op het ontstaan van melanoom.
 • Je hebt pijn, irritatie, sijpelen van bloed of pus, in gebieden rond de moedervlek.
 • Een zweer die weigert te genezen op of in de buurt van de moedervlek.
 • Veel nieuwe moedervlekachtige vlekken of bultjes komen snel op je huid.

Inpakken

Een moedervlek is een donkere vlek op je huid die aanwezig kan zijn door de geboorte of verworven tijdens het leven. Moedervlekken kunnen van verschillende soorten zijn en zijn meestal op zichzelf onschadelijk van aard. In zeldzame gevallen kunnen moedervlekken leiden tot huidkankers die melanomen worden genoemd. U loopt een hoger risico als u een familiegeschiedenis van melanoom heeft. Houd uw moedervlekken in de gaten en raadpleeg uw arts voor het geval u ongewenste veranderingen in hen opmerkt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen