Acne is een onaangename huidaandoening. Maar wat is er vervelender, vraag je? Puistjes op de neus, bij de neus en in de neus! Moeten we meer zeggen?

Lees verder om alles te weten te komen over neuspuistjes, hun oorzaken, symptomen en behandelingen.

Hoogtepunten:

 • Oorzaken van puistjes op de neus
 • Symptomen van neuspuistjes
 • OTT-behandelingen voor neuspuistjes
 • Home Remedies voor puistjes op de neus
 • Hoe puistjes op de neus te voorkomen?

1. Oorzaken van puistjes op de neus

A. Geblokkeerde poriën

De meeste puistjes op de neus zijn het gevolg van overtollige olie en bacteriën die een porie blokkeren, wat leidt tot de vorm van mee-eters, whiteheads en puistjes op en rond de neus.

B. Ingegroeid haar

Het haar op de neus kan soms teruggroeien in de huid door scheren, harsen of tweeten.

C. Nasale vestibulitis

Nasale vestibulitis verwijst naar bacteriële infectie in de nasale vestibule (voorste deel van de neusholte). Het kan voorkomen wanneer je je neus pakt, overmatig snuit of een neuspiercing laat zetten.

De bacterie Staphylococcus (stafylokok) [1] leidt tot de vorming van witte of rode bultjes in de neus.

D. Neusharen

Neusontkels zijn steenpuisten of diepere infecties in de neus. [2]

Deze aandoening kan soms leiden tot cellulitis, een huidinfectie die zich kan verspreiden naar uw bloedbaan.

Raadpleeg een arts als het puistje in de neus groter wordt of pijnlijk wordt.

2. Symptomen van neuspuistje

 • Pus gevulde bulten
 • Geïrriteerde huid
 • Jeuk
 • Pijn
 • Tederheid

3. OTT-behandelingen voor neuspuistjes

A. Actuele crèmes

Salicylzuur [3] en benzoylperoxide [4] bij acne controle gezichtscrèmes helpen bij het opruimen van de verstopte poriën en het verminderen van het uiterlijk van neuspuistjes.

B. Pijnstillers

Wanneer u pijn ervaart als gevolg van een puistje op de neus, helpen pijnstillers zoals paracetamol, ibuprofen en naproxennatrium. Raadpleeg uw arts voor voorgeschreven sterktebehandelingen.

C. Antiseptica

Topische antiseptica kunnen pijn verlichten. Tea tree olie [5] is een natuurlijke antiseptische behandeling.

Woord van waarschuwing:

Gebruik geen onverdunde etherische oliën op de delicate neuswand. Verdun het met kokosolie en breng het vervolgens aan.

4. Home Remedies voor puistjes op de neus

Mensen gebruiken veel huismiddeltjes voor puistjes op de neus. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat deze ingrediënten zeker het uiterlijk van puistjes op de neus verminderen. Toch kun je ze eens proberen:

A. Citroensap

Citroen is zuur en kan je helpen een puistje schoon en droog te maken. Knijp een paar druppels citroensap in een wattenschijfje en leg het op je neus. Na 15 minuten afspoelen.

Woord van waarschuwing: Citroensap heeft de neiging om je huid lichtgevoelig te maken, dus vermijd het om de dag na deze procedure uit te stappen. Je kunt ijs op je huid wrijven en zonnebrandcrème aanbrengen als je naar buiten moet.

B. IJs

IJs vermindert de ontsteking en zwelling. Wrijf ijs zachtjes op het neusgebied gedurende 20 minuten.

C. Tea Tree Olie

Tea tree olie heeft antimicrobiële eigenschappen. Breng de olie aan op het puistje en spoel het na 10 min af.

D. Tandpasta

Tandpasta (de witte variant en niet de tandpasta op gelbasis) droogt het puistje uit met zijn antimicrobiële eigenschappen. Breng een kleine hoeveelheid tandpasta aan op het puistje en laat het een nacht staan. Was de volgende ochtend af.

E. Listerine Mondwater

Listerine is een samentrekkend middel (veroorzaakt de samentrekking van huidcellen) en vermindert de grootte van het puistje. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen. Dompel een wattenschijfje in Listerine mondwater en leg het op de neus. Na 10 min afwassen.

5. Hoe puistjes op de neus te voorkomen?

Vaker wel dan niet vergeten mensen om basis huidverzorgingstips te volgen. Het is altijd essentieel voor u om een basis huidverzorgingsroutine te volgen om uw huid schoon en ademend te houden:

 • Was je gezicht minstens twee keer per dag om vuil, olie en verontreinigende stoffen van je huid te verwijderen. Overspoel niet. Overspoelen kan je huid beroven van noodzakelijke oliën. Dit kan bijdragen aan de talgproductie.
 • Drink veel water om je huid te hydrateren en te voorkomen dat het talg overproduceert. Te veel talg kan leiden tot verstopte poriën.
 • Vermijd make-upproducten op oliebasis. Ze kunnen je poriën verstoppen. Make-upproducten op waterbasis worden aanbevolen voor de acnegevoelige huid.
 • Verwijder je make-up voordat je gaat slapen. Koop geen make-up removers op oliebasis.
 • Reinig, versterk en hydrateer je huid regelmatig. Volg een huidverzorgingsregime dat uw huid helpt zijn pH-waarde te behouden en verstopping voorkomt.
 • Vermijd het exfoliëren van je huid elke dag. Te veel scrubben kan de talgproductie in de huid stimuleren. Gebruik zachte scrubs wanneer je maar wilt.
 • Volg een gezond dieet. Onderzoek toont aan dat koolhydraatarme diëten kunnen helpen bij het opruimen van acne vulgaris.
 • Draag zonnebrandcrème voordat je uitstapt. Directe blootstelling kan uw huid en lichaam uitdrogen, wat leidt tot een overproductie van talg. Kies een anti-acne zonnebrandcrème om verstopte poriën te voorkomen.
 • Knal je puistjes niet dicht. Het knallen van je puistjes kan huidbarrières doorbreken en andere poriën infecteren. Dit kan leiden tot acne puistjes.

Volg ons advies op, zodat u zich de volgende keer geen zorgen meer hoeft te maken dat een neuspuistje uw foto bederft.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen