Als je een puistje op de liplijn of bovenlip hebt, moet je nu doodsbang zijn. We begrijpen dat het omgaan met puistjes in dit gevoelige gebied erg belastend kan zijn.

Er zijn echter genoeg door dermatologen aanbevolen manieren om puistjes op de lippen effectief te behandelen. Laten we het uitzoeken.

Hoogtepunten:

 • Kun je eigenlijk een puistje op je lip krijgen?
 • Wat zijn de oorzaken puistjes op de lip?
 • Hoe zich te ontdoen van puistjes op de lip?
 • Hoe lippuistjes te voorkomen?
 • Kan een puistje ervoor zorgen dat mijn lip opzwelt?

Kun je eigenlijk een puistje op je lip krijgen?

Puistjes (ook wel puisten genoemd) kunnen zich overal op de huid ontwikkelen, inclusief je liplijn, rond lippen, liphoek of bovenlip. Puistjes zijn inflammatoire acne die ontstaat wanneer het haarzakje vast komt te zitten met vuil, overtollige olie en bacteriën. [1].

Wat zijn de oorzaken puistjes op de lip?

Overtollige olie, dode huidcellen en bacteriën zijn de grootste boosdoeners voor puistjes op de lip. Hormonale onevenwichtigheden kunnen ook puistjes rond de lippen veroorzaken [2]. Overweeg een bloedtest om dit uit te sluiten.

Producten zoals lippenbalsem, make-up, tandpasta en scheerschuim kunnen ingrediënten bevatten die de huid kunnen irriteren, poriën kunnen verstoppen en puistjes kunnen veroorzaken. Stress en bepaalde medicijnen kunnen ook uw kansen op puistjes op uw lippen vergroten.

Hoe zich te ontdoen van puistjes op de lip?

Puistjes op de liplijn of rond de lippen zijn meestal geen punt van zorg. Ze kunnen effectief worden behandeld met enkele eenvoudige huismiddeltjes:

1. Warm of koud kompres

Koud kompres is een effectieve manier om ontstekingen en pijn van het puistje op de lip te verlichten. Houd twee keer per dag een koud kompres op je puistje gedurende een minuut of twee. Herhaal dit totdat je de grootte van het puistje ziet afnemen.

Heet kompres werkt ook op een vergelijkbare manier door de ontsteking geassocieerd met puistjes op de lip te verminderen. Het kan ook helpen de pus af te voeren in het geval dat het puistje is geïnfecteerd.

2. Tea Tree Olie

Tea tree olie komt je te hulp wanneer er een puistje op de lip of rond de lippen zit. Het vertoont antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen. Actuele tea tree olie is geschikt voor alle huidtypes. Maar als u zich nog steeds zorgen maakt over een allergische reactie, overweeg dan een patchtest.

3. Tandpasta

Je dacht dat tandpasta alleen voor je tanden is? Denk nog eens goed na. Waterstofperoxide en alcohol in de tandpasta kunnen je puistjes op de liplijn en bovenlip uitdrogen en doen krimpen. Koelmiddelen zoals menthol kunnen hetzelfde verkoelende effect op hen hebben en pijn verlichten.

4. OTC-zepen en crèmes

Je moet extra voorzichtig zijn als je een puistje op je lip hebt. Gebruik twee keer per dag een milde reiniger om het vuil, overtollige olie en dode huidcellen af te wassen. Vermijd exfolianten omdat het scrubben van de huid je huid kan uitdrogen en talgklieren kan signaleren om meer talg te maken. Zoek naar lichtgewicht, niet-vette, niet-comedogene moisturizers.

5. Kurkuma

Reik uit naar dit keukeningrediënt als je een puistje op de lip hebt. Het gele pigment in kurkuma en curcumine heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Meng kurkuma met water om een fijne pasta te maken. Breng het aan op je lippuistje en was het na 10 minuten af. Herhaal dit twee keer per dag totdat je een vermindering van de grootte van het puistje ziet.

6. Castor Olie

Castorolie wordt gebruikt voor het genezen van wonden vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Ricinolzuur in ricinusolie vermindert ontsteking van het lippuistje en kan de groei remmen in de bacteriën die acne veroorzaken. Breng een druppel of twee ricinusolie aan op het puistje en laat het een nacht staan. Spoel de volgende ochtend af.

7. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide [3] doodt de bacteriën die lippuistjes veroorzaken. Het komt in de vorm van reinigingsmiddelen, gels, crèmes en zeep. Je zou benzoylperoxide kunnen gebruiken in je ochtend- en avondverzorgingsroutine. Het kan uitdroging veroorzaken, maar kan worden gecontroleerd met een goede vochtinbrengende crème.

8. Dermatologische behandelingen

Topische behandelingen – Raadpleeg uw dermatoloog voor het geval u hardnekkige puistjes op uw lippen heeft. U krijgt actuele medicatie voorgeschreven zoals azelaïnezuur, salicylzuur [4], retinoïden of antibiotica.

Orale geneesmiddelen – Uw dermatoloog zal uw acne beoordelen. Nadat je hebt uitgezocht of het mild, matig of ernstig is, krijg je antibiotica voorgeschreven.

Behandelingen op kantoor – Lasertherapie, chemische peelings [5] en microdermabrasie zijn behandelingen voor puistjes die worden uitgevoerd door uw dermatoloog.

Hoe lippuistjes te voorkomen?

 • Reinig je gezicht met een milde reiniger om vuil, overtollige olie en dode huidcellen van je huid te verwijderen.
 • Hydrateer om vocht vast te houden en de huidbarrière te versterken.
 • Pak huidproblemen zoals acne aan met een actief ingrediënt.
 • Gebruik zonnebrandcrème 20 minuten voordat je naar buiten gaat. Blootstelling aan de zon kan de huid uitdrogen en leiden tot de overproductie van talg rond de lippen.
 • Drink elke dag minstens 3 liter water om te voorkomen dat je huid uitdroogt en talg overproduceert.
 • Ga nooit slapen met je lippenstift of make-up op, omdat dit de poriën kan verstoppen.
 • Vermijd vette of comedogene huidverzorgingsproducten, omdat deze puistjes op de lippen of bovenlip kunnen veroorzaken.
 • Volg een gezond dieet rijk aan groenten en fruit. Vermijd suikers en vetten, omdat deze acne rond de lippen kunnen opvlammen.
 • Vermijd puistjes op de lippen. Knallen of knijpen kan de huidbarrière verstoren en de omliggende poriën infecteren. Als gevolg hiervan kunt u meer acne rond de lippen opmerken.

Kan een puistje ervoor zorgen dat mijn lip opzwelt?

Een puistje op of rond de lippen kan ervoor zorgen dat de lip opzwelt. Ernstige zwelling kan te wijten zijn aan cystische acne (de meest ernstige vorm van acne).

Je kunt van de zwelling afkomen door een heet washandje te plaatsen, omdat dit de pus kan wegnemen. U zou binnen 24 uur een aanzienlijke verandering moeten kunnen opmerken met hete kompressen. Pluk niet aan de gezwollen lip.

Hoewel er af en toe een puistje of twee op je lip kan opduiken, is er geen tekort aan behandelingen. Laat ons weten wat voor jou werkte bij het omgaan met puistjes op de liplijn.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen