Als je aan eczeem denkt, is het eerste dat in je opkomt de huidconditie. Maar wist je dat eczeem ook de hoofdhuid kan aantasten?

De meest voorkomende symptomen van hoofdhuideczeem zijn droogheid, jeuk, chronische irritatie, zwelling, verbranding en roodheid. Jeuk en droogheid in de hoofdhuid kunnen echter ook optreden als gevolg van andere redenen, zoals een schimmelinfectie, luizen of psoriasis.

Lees verder om meer te weten te komen over hoofdhuideczeem en de beste manieren om het te behandelen en te beheren.

Hoogtepunten:

 • Wat is hoofdhuid eczeem?
 • Hoofdhuid Eczeem Symptomen
 • Wat zijn de oorzaken hoofdhuid eczeem?
 • Hoe kan ik van eczeem op mijn hoofdhuid afkomen?
 • Preventieve tips & risico’s
 • Hoe weet ik of ik hoofdhuideczeem heb?
 • Kan ik mijn haar verven als ik hoofdhuideczeem heb?
 • Hoe lang duurt hoofdhuid eczeem?
 • Veroorzaakt hoofdhuideczeem haaruitval?

Wat is hoofdhuid eczeem?

Hoofdhuideczeem is een aandoening die jeukende, ontstoken en droge huid op je hoofdhuid veroorzaakt. Een van de meest voorkomende vormen van hoofdhuideczeem is seborrheic dermatitis en meestal is het meest voorkomende symptoom roos. Omdat het zich meestal ontwikkelt op vette delen van uw huid, kan het ook uw gezicht en rug beïnvloeden.

Notitie:

Vergeet niet dat hoofdhuideczeem niet besmettelijk is.

Hoofdhuid Eczeem Symptomen

Eczeem symptomen

De meest voorkomende symptomen van hoofdhuideczeem zijn:

 • Droogte
 • Jeuk
 • Schilferige hoofdhuid
 • Brandend
 • Schilferige patches
 • Roos
 • Roodheid en ontsteking

Wat zijn de oorzaken hoofdhuid eczeem?

De exacte oorzaak van hoofdhuideczeem is onbekend, maar verschillende factoren worden vaak geassocieerd met het veroorzaken van hoofdhuideczeem. Deze omvatten hormonale veranderingen, genetica, stress en chronische ziekten.

Hoe kan ik van eczeem op mijn hoofdhuid afkomen?

Uw arts kan verschillende behandelingen voor u voorstellen, afhankelijk van uw toestand. Dit kan een combinatie van medicinale shampoos, moisturizers, medicijnen en lichttherapieën omvatten.

1. Medicinale shampoos, lotions en crèmes

Net zoals je huid regelmatig moet hydrateren, heeft je hoofdhuid het ook nodig. U kunt medicinale producten zoals shampoo, lotion of crème gebruiken om uw hoofdhuid regelmatig te masseren.

Omdat het lastig kan zijn om het vocht door je haar te werken zodat het de hoofdhuid bereikt, is het essentieel om je haar in secties te verdelen voordat je het aanbrengt. Met deze stap wordt het geneesmiddel effectief geabsorbeerd in de getroffen gebieden.

Medicinale verzachtende middelen lotions [1] en spray-on olie kan ook worden gebruikt om de hoofdhuid gehydrateerd en gehydrateerd te houden.

Als je hoofdhuid te schilferig is, kun je een combinatie van salicylzuur en teerpreparaat gebruiken [2]. Breng de formule aan en laat het een nacht intrekken, of minstens vier uur en shampoo je haar in de ochtend.

Vergeet niet om je haar te bedekken met een douchemuts of een katoenen tulband als je het medicijn ’s nachts laat zitten, omdat het proces rommelig kan worden.

2. Lichttherapie voor hoofdhuideczeem

Lichttherapie voor hoofdhuideczeem

Ongeveer 70% [3] van de mensen wordt behandeld voor eczeem met lichttherapie of fototherapie. Het meest voorkomende type lichttherapie dat wordt gebruikt voor de behandeling van hoofdhuideczeem is een smalband ultraviolet B-licht, dat in kleine hoeveelheden aanwezig is in natuurlijk zonlicht.

Breedband UVB-fototherapie, PUVA en UVA1 zijn andere vormen van lichttherapie die worden gebruikt om sommige gevallen van hoofdhuideczeem te behandelen.

Fototherapie helpt de jeuk te verminderen, controleert ontstekingen en verhoogt de vitamine D-productie in het lichaam.

3. OTC-geneesmiddelen

OTC Geneesmiddelen

Vrij verkrijgbare geneesmiddelen die zinkpyrithione, salicylzuur, ketoconazol en seleniumsulfide bevatten, worden gebruikt om hoofdhuideczeem te behandelen.

Bovendien kan uw arts geneesmiddelen voorschrijven zoals desonide, clobetasol, fluocinolone en hydrocortison om ontstekingen te verminderen. [4]

Woord van waarschuwing:

Hoewel deze medicijnen werken, moet u zich onthouden van het gebruik ervan voor meer dan een week om bijwerkingen te voorkomen. Huidverdunning is een veel voorkomende bijwerking.

4. Huismiddeltjes

Sommige mensen hebben geprofiteerd van actuele toepassing van essentiële oliën zoals tea tree olie, olijfolie en aloë vera gel, samen met voedingssupplementen zoals vitamine A, D en B, zink, omega-3, probiotica en water. [5]

5. Eczeem Dieet

Voedingsmiddelen om te eten:

U kunt uw eczeemsymptomen onder controle houden door bepaalde voedingsmiddelen te eten, zoals vette fish met visolie, een rijke bron van omega-3. Omdat omega-3 ontstekingsremmend is, helpt het verlichting van de pijn te bieden.

vette visolie en supplementen

Voedingsmiddelen zoals appels, bessen, broccoli en spinazie zijn rijke bronnen van quercetine, een plantaardige flavonoïde. Quercetine heeft antioxiderende en antihistamine-eigenschappen, die ontstekingen helpen verminderen en aanzienlijke verlichting van eczeem bieden.

Voedingsmiddelen om te vermijden:

Hoewel geen bepaald voedsel eczeem veroorzaakt, kunnen bepaalde voedingsmiddelen oplaaien of eczeem veroorzaken. Bij veel mensen heeft eczeem een verband met voedselallergieën. Dit verschilt echter van patiënt tot patiënt.

Vergeet niet dat het belangrijk is om uw arts te raadplegen om voedingsmiddelen te identificeren die u moet vermijden. Veel voorkomende voedselallergieën die meestal worden geassocieerd met eczeem zijn:

 • Koemelk
 • Gluten
 • Eieren
 • Sojaproducten
 • Vis en schaaldieren
 • Noten

Preventieve tips & risico’s

Als u gevoelig bent voor hoofdhuideczeem, zijn hier enkele preventieve maatregelen voor u:

1. Verminder je stressniveau.

2. Verminder uw blootstelling aan irriterende stoffen.

3. Vermijd het wassen van je haar met heet water, omdat dit je hoofdhuid verder kan uitdrogen.

4. Houd je hoofdhuid schoon door een milde shampoo te gebruiken om vuil en zweet af te wassen, vooral na de training.

Mensen die risico lopen:

Mensen met reeds bestaande huidaandoeningen zoals psoriasis, rosacea, acne of ziekten die het immuunsysteem of het zenuwstelsel verzwakken, zoals de ziekte van Parkinson en HIV, lopen het risico op het ontwikkelen van hoofdhuideczeem.

Allergische aandoeningen zoals hooikoorts en astma kunnen ook hoofdhuideczeem veroorzaken.

Hoe weet ik of ik hoofdhuideczeem heb?

Verwar hoofdhuideczeem niet met roos. Hoofdhuideczeem wordt gekenmerkt door schilferig en vettig of een wasachtige hoofdhuid. Bovendien kan het ook huilende laesies en wat sijpelen hebben. Uw arts zou echter de juiste persoon zijn om hoofdhuideczeem te diagnosticeren.

Kan ik mijn haar verven als ik hoofdhuideczeem heb?

Veel haarverf bevat ingrediënten die de hoofdhuid kunnen irriteren of een allergische reactie kunnen veroorzaken. Als u uw haar wilt verven, kies dan een product dat vrij is van fenyleendiamines, ammoniak en waterstofperoxide. Als je al een opflakkering hebt, wacht dan een paar dagen totdat deze is verdwenen.

Vergeet niet om een patchtest uit te voeren voordat u begint met het haarverfproces. Het diep conditioneren van je hoofdhuid met een hydraterende conditioner ten minste twee dagen voor het verven van je haar zorgt ervoor dat de hoofdhuid niet droog en schilferig wordt.

Notitie:

Haar reageert niet op kleurstof, maar gevoelige hoofdhuid wel. Raadpleeg uw arts als u uw haar wilt verven.

Hoe lang duurt hoofdhuid eczeem?

Bij baby’s verdwijnt hoofdhuideczeem meestal tussen zes maanden en een jaar. Bij volwassenen kan het echter jaren duren, omdat het met tussenpozen komt en gaat. Behandeling kan helpen uw symptomen aanzienlijk onder controle te houden. Bij sommige mensen kan het verdwijnen zonder enige behandeling.

Veroorzaakt hoofdhuideczeem haaruitval?

Hoewel hoofdhuideczeem of seborrheic dermatitis geen directe oorzaak van haaruitval is, kunnen jeuk en krabben de hoofdhuid verwonden terwijl de haarzakjes worden beschadigd. Dit leidt op zijn beurt tot broos haar, wat resulteert in een bepaalde hoeveelheid haaruitval en haaruitval.

Inpakken

Hoofdhuideczeem is chronisch en kan jaren duren, maar het is mogelijk om uw symptomen effectief te beheren. Hoewel huismiddeltjes voor sommigen een zegen zijn, is het sterk aan te raden om uw arts te raadplegen om de aard van uw hoofdhuideczeem te identificeren en een geschikte manier van handelen te volgen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen