Heb je last van die rode bultjes op je hoofdhuid? Voelt het als acne-uitbraak op de hoofdhuid? Zo ja, dan kan dit de oorzaak zijn van een veel voorkomende huidaandoening die hoofdhuidfolliulitis wordt genoemd.

In dit artikel bespreken we alles wat u moet weten over hoofdhuidfolliulitis en hoe u kunt helpen het effectief te behandelen en te beheren. Lees verder voor meer informatie.

Wat expert zegt

“Ernstige hoofdhuidfolliulitis heeft zeker medische aandacht nodig. Het heeft meerdere etiologieën. Het is beter om agressieve shampoos te vermijden tijdens het reinigen van het haar om verergering te verminderen. “

Dr.Harish Koutam, Hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat is hoofdhuid folliculitis?
 • Hoe ziet hoofdhuid folliculitis eruit?
 • Symptomen van hoofdhuid folliculitis
 • Soorten hoofdhuid folliculitis
 • Hoe wordt hoofdhuid folliculitis gediagnosticeerd?
 • Wat zijn de oorzaken folliculitis op de hoofdhuid?
 • Hoe behandel je hoofdhuid folliculitis?
 • Hoe lang duurt hoofdhuid folliculitis?
 • Wie loopt het risico op hoofdhuidfolliulitis?
 • Preventietips voor hoofdhuidfolliulitis
 • Hoe kunt u zien of folliculitis bacterieel of schimmel is?
 • Wat gebeurt er als folliculitis onbehandeld blijft?

Wat is hoofdhuid folliculitis?

Dit is een ontstekingsaandoening die de haarzakjes in de hoofdhuid aantast. De haarzakjes op je hoofdhuid raken ontstoken of geïrriteerd. De huidaandoening wordt gekenmerkt door kleine en jeukende puisten op de hoofdhuid, vaak het meest hinderlijk op de frontale haarlijn. Deze hobbels kunnen variëren in grootte en ernst van persoon tot persoon. Bacteriën, schimmelinfectie, ingegroeid haar en andere redenen kunnen de bijdragende factoren zijn voor hoofdhuidfolliulitis.

Hoewel de aandoening niet levensbedreigend is, kan het jeuken, pijnlijk en beschamend zijn. Met de tijdige interventie van uw arts kunt u er echter vanaf komen.

Hoe ziet hoofdhuid folliculitis eruit?

Rode vlekken op folliculitis op de hoofdhuid

Hoofdhuid folliculitis ziet er meestal uit als clusters van kleine rode bultjes en kan in eerste instantie worden aangezien voor een acne uitbraak.

Indien onbehandeld, kan folliculitis zich verspreiden naar andere haarzakjes en kunnen de bultjes meer ontstoken raken. Je kunt ook blaren krijgen die openbreken, pus sijpelen en knapperig worden.

Symptomen van hoofdhuid folliculitis

Talrijke pijnlijke furuncles of steenpuisten en folliculitis op het hoofd.

 • Clusters van kleine rode bultjes
 • Witte koppen op sommige bulten
 • Branderig of stekend gevoel
 • Pijn of tederheid
 • Jeuk
 • Zweren
 • Met pus gevulde blaren
Persoon steekt hand in zijn hoofd

Soorten hoofdhuid folliculitis

Folliculitis wordt algemeen geclassificeerd als oppervlakkig en diep. Terwijl oppervlakkige folliculitis mild en gemakkelijk te behandelen is, dringt diepe folliculitis dieper in de haarfollikel door, waardoor het moeilijk is om er vanaf te komen.

1. Oppervlakkige folliculitis

A. Bacteriële folliculitis

Dit is een veel voorkomende bacteriële infectie van de follikels. De bacteriën die op de huid leven, komen de follikels binnen via een snee of wond. Meestal is het staphylococcus aureus die je follikels aanvalt.

Dit wordt gekenmerkt door jeukende, met pus gevulde bultjes.

B. Pseudofolliculitis Barbae (PFB)

Dit is algemeen bekend als scheermesbult of kapperskriebel. Naar verluidt treft het bijna 60 [1] procent Afro-Amerikaanse mannen en mensen met krullend haar.

Het wordt veroorzaakt door ingegroeid haar. Een 100 [2] procent effectieve behandeling is om het haar te laten groeien voordat het scheert. Het vermijden van een scheerbeurt gedurende 3-4 weken is vaak nuttig.

C. Pseudomonas Folliculitis

Dit wordt ook wel hot tub folliculitis genoemd. Het treedt op als gevolg van het gebruik van onreine zwembaden of bubbelbaden en beïnvloedt meestal de gebieden bedekt met een badpak of aan de achterkant van de benen. Vooral wanneer de pH-waarde of chloorspiegel niet in evenwicht is, is de kans groter dat hot tub-folliculitis optreedt.

U kunt symptomen binnen 72 uur na blootstelling opmerken.

D. Pityrosporum Folliculitis

Dit is een schimmelinfectie van de huid die leidt tot roodheid en jeuk. Het komt meestal voor in het gezicht en het bovenlichaam. Dit type folliculitis komt vaker voor bij jonge volwassenen.

2. Diepe folliculitis

A. Kookt & Karbonkels

Een bacteriële infectie die diep in de follikels optreedt, kan leiden tot pijnlijke, met pus gevulde steenpuisten.

Ze groeien in omvang als gevolg van pusophoping totdat ze scheuren en afvoeren. Littekens may ontwikkelen als een nawerking van steenpuisten. Karbonkels ontstaan wanneer er meerdere steenpuisten op dezelfde plek verschijnen.

B. Sycose Barbae |

Dit is vergelijkbaar met een scheerbult, maar is dieper. Het kan in sommige gevallen ernstige littekens op je hoofdhuid veroorzaken.

C. Eosinofiele folliculitis

Dit is een intens en repetitief optreden van folliculitis, wat vaak leidt tot donkere plekken op de huid.

Mensen met een zwakke immuniteit zijn meer geneigd om dit te ontwikkelen.

D. Gram-negatieve folliculitis

Mensen die langdurig antibiotica gebruiken, lopen het risico deze vorm van folliculitis te ontwikkelen.

Langwerkende antibiotica verstoren de normale bacteriële balans van de huid.

Hoe wordt hoofdhuid folliculitis gediagnosticeerd?

Uw arts kan folliculitis diagnosticeren door uw huid te onderzoeken en u een paar vragen te stellen over uw medische geschiedenis.

In de meeste gevallen is een laboratoriumtest niet vereist om folliculitis te diagnosticeren. Indien nodig kan uw arts echter een wattenstaafje van het getroffen gebied nemen om de oorzaak te analyseren.

Wat zijn de oorzaken folliculitis op de hoofdhuid?

Ontstoken puspuistjes op hoofdhuid

Folliculitis op de hoofdhuid kan zich ontwikkelen als de haarzakjes beschadigd zijn. Dit kan gebeuren als gevolg van verschillende factoren, zoals:

 • Lange tijd helmen dragen
 • Je hoofd scheren
 • Je haar te strak dragen in paardenstaarten of vlechten
 • Regelmatig krabben aan je hoofdhuid
 • Te veel haarproducten gebruiken, waardoor je follikels na verloop van tijd kunnen verstoppen
 • Zwak immuunsysteem
 • Schimmelinfectie
 • Bacteriële infectie
 • Langdurige toepassing van topische antibiotica
 • Ongechloreerd water gebruiken in een bubbelbad of lange tijd in onrein water zijn
 • Consumptie van weinig medicijnen zoals corticosteroïden

Hoe behandel je hoofdhuid folliculitis?

1. Topische antibiotica

U kunt het getroffen gebied reinigen met een antibacteriële reiniger [3] om de verspreiding van folliculitis te beperken. De plaatselijke toepassing van antibiotica kan ook helpen de jeuk te verminderen.

Veel voorkomende actuele antibiotica die werken voor hoofdhuid folliculitis omvatten fusidinezuurgel, clindamycine en erytromycine

2. Steroïde Lotions, Crèmes, Soaps

Voor milde infecties kan uw arts steroïde lotions, crèmes en zeep voorschrijven. Een medicinale shampoo [4] kan ook worden voorgeschreven om folliculitis van de hoofdhuid of baard te behandelen.

Bij het kiezen van een shampoo is het raadzaam om een anti-roosformule te kiezen die ingrediënten bevat zoals tea tree olie, ketoconazol of ciclopirox.

Het aanbrengen van Cortisone crème of Neosporin zalf kan ook enige verlichting bieden.

3. Orale medicijnen

Orale medicijnen worden niet noodzakelijkerwijs voorgeschreven door artsen voor routinebehandelingen. Als uw geval echter ernstig is of als uw infectie terugkeert, kan uw arts orale antibiotica voorschrijven.

4. Huismiddeltjes

De eerste stap om folliculitis thuis te behandelen, is het vinden van de oorzaak. Wees je bewust van je gewoonten. Als je bijvoorbeeld je hoofd vaak scheert, probeer dan een gat van ten minste drie tot vier weken tussen elke scheerbeurt te houden.

Andere huismiddeltjes die verlichting kunnen bieden, zijn onder meer:

A. Warm kompres

Maak een washandje nat in warm water en plaats het een paar minuten op het getroffen gebied. Doe dit een paar keer op de dag om het gebied te kalmeren en jeuk te verminderen.

B. Kruiden

Breng havermout aan op je hoofdhuid om ontstekingen te verminderen. Een onderzoek [5] meldt dat havermout ontstekingsremmende eigenschappen heeft en verlichting kan bieden bij verschillende huidaandoeningen.

Een andere studie [6] onthulde dat het gebruik van traditionele kruiden in veel gevallen de symptomen van folliculitis helpt verminderen.

C. Oliën

Bepaalde essentiële oliën zoals citroenolie, eucalyptusolie, kruidnagelolie, tea tree olie, kaneelolie en kamilleolie hebben antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen die effectief kunnen zijn bij het beheersen van folliculitis.

Verdun een paar druppels etherische olie naar keuze met een dragerolie of moisturizer en breng lokaal aan om jeuk te verzachten.

Hoe lang duurt hoofdhuid folliculitis?

Folliculitis wordt genezen binnen 7-10 dagen zonder behandeling. In sommige ernstige gevallen kan het echter permanent haarverlies of littekens veroorzaken.

Over het algemeen kan folliculitis gemakkelijk worden behandeld door een tijdige interventie door uw arts. Volgens onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam, “Heeft ernstige hoofdhuidfolliulitis zeker medische aandacht nodig. Het heeft meerdere etiologieën. Het is beter om agressieve shampoos te vermijden tijdens het reinigen van het haar om verergering te verminderen. “

Wie loopt het risico op hoofdhuidfolliulitis?

Hoewel iedereen folliculitis kan ontwikkelen, kunnen bepaalde reeds bestaande medische aandoeningen bijdragen aan de risicofactor. Deze omvatten:

 • Aandoeningen zoals AIDS, leukemie en diabetes verminderen de immuniteit van het lichaam
 • Acne
 • Reeds bestaande dermatitis
 • Mannen met krullend haar die zich vaak scheren
 • Het dragen van strakke kleding of harsen kan de
 • Openbare hot tubs en zwembaden gebruiken
 • Het nemen van langdurige antibiotica

Preventietips voor hoofdhuidfolliulitis

U kunt hoofdhuidfolliulitis voorkomen door deze eenvoudige richtlijnen te volgen:

 • Dagelijks baden, vooral na de training
 • Gebruik een milde zeep
 • Krab niet aan de hobbels
 • Vermijd te vaak scheren
 • Vermijd het vastbinden van je haar te strak
 • Vermijd het gebruik van te veel olie, omdat dit de follikels kan verstoppen en bacteriën kan vangen
 • Zorg voor persoonlijke hygiëne. Deel uw handdoek, kam of andere persoonlijke spullen niet

 • Gebruik alleen schone zwembaden of hot tubs

Notitie:

U moet uw arts raadplegen om onderliggende medische aandoeningen te behandelen. Ook als u medicijnen gebruikt, zoek dan uit of de medicijnen uw folliculitis verder kunnen verergeren.

Hoe kunt u zien of folliculitis bacterieel of schimmel is?

Afgezien van het onderzoeken van uw huid, kan uw arts een wattenstaafje uit het getroffen gebied nemen om te concluderen of het een bacteriële of schimmelinfectie is.

Het uitvoeren van een huidbiopsie is een zeldzaam geval. De arts kan er echter een uitvoeren om andere waarschijnlijke oorzaken uit te sluiten.

Wat gebeurt er als folliculitis onbehandeld blijft?

Een mild geval van folliculitis geneest meestal vanzelf wanneer het onbehandeld blijft.

Hot tub folliculitis kan binnen tien dagen tot rust komen [7] indien onbehandeld.

Folliculitis barbae kan, wanneer onbehandeld, geleidelijk vorderen en zich verspreiden, waardoor een diepgewortelde infectie ontstaat die bekend staat als sycose barbae [8].

Vrouw die haarlijn vertoont

Inpakken

Folliculitis is een relatief veel voorkomende huidaandoening veroorzaakt door ontsteking en infectie in de haarzakjes.

Hoewel een milde infectie meestal zichzelf geneest en thuis kan worden behandeld, is het essentieel om uw arts te raadplegen voordat u besluit om medicatie te gebruiken. Afhankelijk van uw situatie en de frequentie van recidieven, kan uw arts de juiste manier van handelen voorstellen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen