Merkte je schilfers op je hoofdhuid op en besloot dat het roos was? Nou, dat is misschien niet altijd het geval.

Als je iemand bent die haarwas overslaat vanwege drukke schema’s of zich overgeeft aan overmatige hittestyling, kan dit betekenen dat je een hoofdhuidopbouw hebt.

Hoewel het veel minder beangstigend is dan roos, is het belangrijk om hoofdhuidopbouw aan te pakken voor een gezondere hoofdhuid en haar. Wij vertellen je waarom en hoe!

Hoogtepunten:

 • Wat is hoofdhuidopbouw?
 • Waarom zou je je hoofdhuid schoonmaken?
 • Hoe reinig je je hoofdhuid?
 • Shampoo- en conditioneringstips
 • Hoe hoofdhuidopbouw te voorkomen?

Wat is hoofdhuidopbouw?

Hoofdhuidopbouw is een aandoening die schilfers op je hoofdhuid veroorzaakt als gevolg van haarverzorgingsproducten, zweet, olie of dode huidcellen. Hoofdhuidopbouw, indien onbehandeld, kan de haarzakjes verstoppen en haaruitval veroorzaken. Het kan ook leiden tot ontsteking (folliculitis) en infectie.

Waarom zou je je hoofdhuid schoonmaken?

Het reinigen van je hoofdhuid is cruciaal, ongeacht welke haarverzorgingsroutine je volgt. Als je normaal tot vet haar hebt, overweeg dan om je haar om de 1-2 dagen te wassen. Als je droog haar hebt, was je haar dan 3-4 keer per week.

De dode huidcellen op je hoofdhuid werpen af om de gezondheid van de haarzakjes te behouden. Onjuist wassen kan leiden tot een opeenhoping van dode huidcellen, vuil, oliën en productopbouw.

Hoe reinig je je hoofdhuid?

De eerste stap naar het opruimen van de opbouw van de hoofdhuid is afhankelijk van het uitzoeken van de shampoos en conditioners die geschikt zijn voor uw haartype. De formuleringen voor droog haar zijn anders dan die voor vet haar. De verkeerde ingrediënten kunnen zich soms ophopen op je hoofdhuid en de opbouw veroorzaken.

Hier zijn enkele manieren die kunnen helpen bij het aanpakken van hoofdhuidopbouw:

1. Gebruik Clarifying Shampoo

Terwijl je gewone shampoos helpen bij het verwijderen van het vuil en overtollige oliën van je hoofdhuid, gaan verhelderende of anti-residu shampoos een stapje verder. Ze helpen bij het verwijderen van de hoofdhuidopbouw door alle resten op je hoofdhuid te elimineren.

Notitie:

Verduidelijkende shampoos kunnen je gewone shampoo niet vervangen, omdat ze extreem uitdrogend zijn op je haar. Gebruik ze één keer per maand.

2. Serums

Serums worden gebruikt om kroezen, klitten en ruwheid van het haar te voorkomen. Omdat je al een hoofdhuidopbouw hebt, vermijd dan serums die kunnen bijdragen aan deze aandoening.

Als je een vette hoofdhuid hebt, zoek dan naar serums met appelciderazijn die helpt bij het verduidelijken.

Als je een droge hoofdhuid hebt, heb je iets nodig dat niet alleen de opbouw verwijdert, maar ook hydratatie biedt. Ingrediënten zoals tea tree olie zijn de beste keuze.

3. Diepe conditioner

Diepe conditioners kunnen niet alleen vocht aan je haar toevoegen, maar ook helpen bij het opruimen van resten op het haar. Ingrediënten zoals actieve kool in je conditioners fungeren als verhelderende middelen.

Melkzuur is een ander ingrediënt dat wordt aangetroffen in de meeste verhelderende diepe conditioners. Het is een uitstekende exfoliant die dode huidcellen verwijdert.

4. Natuurlijke methoden

A. Appelciderazijn

Hoewel appelciderazijn de opbouw van de hoofdhuid misschien niet volledig vermindert, is het een goed antibacterieel middel. Het kan de infectie van haarzakjes op de hoofdhuid voorkomen. Voeg 2 eetlepels toe in een mok water en giet deze oplossing over je hoofd. Laat je haar hier 2-3 minuten in weken en spoel daarna af met koud water.

B. Zuiveringszout

Reik uit naar zuiveringszout in je keukenplank als een remedie voor hoofdhuidopbouw. Meng een eetlepel zuiveringszout met je gewone shampoo en was je haar. Zuiveringszout heeft uitstekende reinigende eigenschappen en verwijdert opbouw op de hoofdhuid effectief.

5. Zelfgemaakte scrubs

Exfoliatie is een proces van het verwijderen van dode huidcellen van je hoofdhuid. Een keer per week zachtjes scrubben elimineert de opbouw van dode huidcellen op de hoofdhuid.

A. Bruine suiker en havermoutscrub

Meng twee delen bruine suiker, 2 delen havermout en 2 delen haarconditioner. Breng na het wassen deze scrub aan op je hoofdhuid en masseer zachtjes in cirkelvormige beweging. Spoel grondig uit.

B. Aspirine Scrub

Meng ongeveer 6 aspirines in 4 eetlepels warm water. Aspirine bevat salicylzuur, een uitstekende exfoliant. Wrijf zachtjes op de hoofdhuid om de dode huidcellen te verwijderen.

Waarschuwing:

Hoofdhuid exfoliatie wordt niet aanbevolen voor iedereen met hoofdhuidinfecties zoals ringworm, luizen of open zweren.

Shampoo- en conditioneringstips

 • Spoel je haar grondig uit voordat je shampoo aanbrengt – Dit zorgt ervoor dat de shampoo zich gelijkmatig verspreidt over alle haarlokken. Ook minder prokanaal is nodig wanneer het haar nat is.
 • Verdun je shampoo – Verdun je shampoo eerst met water, zodat je het product niet op je hoofdhuid opbouwt. Te veel shampoo op de hoofdhuid kan ook huidirritaties veroorzaken.
 • Gebruik lauw water voor de eerste spoeling – Lauw water opent de nagelriem om de shampoo te laten doordringen voor een effectieve reiniging. Je kunt afspoelen met een stroom koud water naar het einde toe.
 • Gebruik shampoo alleen op de hoofdhuid – Hoofdhuid is het deel dat moet worden schoongemaakt met een shampoo. Het zal langs de haarpunten lopen tijdens het wassen van het haar. Breng geen shampoo aan op je haaruiteinden, omdat ze de neiging hebben droger te worden.
 • Wrijf zachtjes – Hard wrijven van shampoo in het haar kan haarbreuk veroorzaken. Ook kun je uiteindelijk je hoofdhuid pijn doen met je nagels.
 • Bewaar de conditioner voor het haar – Vermijd het gebruik van conditioner op je hoofdhuid, omdat het je haar kan verzwaren en ook productopbouw kan veroorzaken. Breng conditioner alleen aan op je haar, vooral de uiteinden.

Hoe hoofdhuidopbouw te voorkomen?

1. Vermijd overmatig gebruik van haarverzorgingsproducten

Te veel haarverzorgingsproducten zoals shampoos, conditioners, gels, crèmes en serums kunnen hoofdhuidopbouw veroorzaken.

2. Beperk warmtestyling en haarverf

Warmtestyling met stijltangen, föhns en krultangen kan de hoofdhuid uitdrogen en overmatige olieproductie stimuleren die opbouw veroorzaakt. Chemische kleurstoffen kunnen uw haarzakjes blokkeren en infectie of haaruitval veroorzaken.

3. Houd je aan een haarverzorgingsroutine

Het regelmatig wassen en conditioneren van je haar zorgt voor gezond haar. Terwijl shampoo de dode huidcellen, overtollige oliën en vuil van je hoofdhuid en haar verwijdert, zorgt conditionering ervoor dat je haarschubben worden beschermd. Als je iemand bent die het graag uitzweet in de sportschool, overweeg dan om regelmatig haar te wassen.

4. Sla het borstelen van je haar niet elke dag over

Voorzichtig poetsen met een kam met brede tanden kan de klitten weghouden en de oliën gelijkmatig verspreiden. Verdeel je haar in secties en borstel je haar voorzichtig zonder te breken of te beschadigen.

Inpakken

Hoofdhuidopbouw is een gevolg van dode huidcellen, haarverzorgingsproducten, overtollige oliën, vuil of een combinatie hiervan. Het hebben van een goede haarverzorgingsroutine met zachte producten voorkomt hoofdhuidopbouw. Verhelderende shampoos, zelfgemaakte scrubs en natuurlijke remedies zijn handig bij het omgaan met een hoofdhuidopbouw.

Begin met het kennen van je huid