Dat moment waarop je nonchalant je haar aan het strelen of kammen bent en ineens een bult tegenkomt! Doet dit een belletje rinkelen? Nou, je bent niet de enige!

Je hoofdhuid is in principe een huid die gevoelig kan zijn voor acne, net als de rest van je lichaam. Het is echter geen zware taak om ze te voorkomen en te genezen als je de wetenschap erachter begrijpt. Scroll naar beneden voor alle details.

Hoogtepunten:

 • Hoe kun je hoofdhuid acne identificeren?
 • Wat zijn de oorzaken hoofdhuid acne?
 • Hoe puistjes op de hoofdhuid te behandelen?
 • Hoe anti-acne shampoos toe te passen, voorzorgsmaatregelen
 • Home Remedies voor hoofdhuid acne
 • Kan hoofdhuid acne haaruitval veroorzaken?
 • Is het veilig om een puistje op je hoofdhuid te laten knallen?
 • Hoe lang duurt het voordat hoofdhuidpuistjes genezen?

1. Hoe kun je hoofdhuid acne identificeren?

Acne op je hoofdhuid ziet er niet anders uit dan de rest van je lichaam. Het kan verschijnen als zits, puistjes of niet-inflammatoire acne. Zits aan de achterkant van je hoofd kunnen ook worden gecategoriseerd als hoofdhuid acne.

zijaanzicht met oor in shot van een man met kort haar die lijdt aan hoofdhuidacne

2. Wat zijn de oorzaken hoofdhuid acne?

Hoofdhuid acne treedt op wanneer poriën of haarzakjes verstopt raken door vuil, bacteriën en olie. Dit kan gebeuren wanneer:

Een. Je talgklieren produceren te veel talg (natuurlijke olie die de huid gebruikt om zichzelf gehydrateerd te houden). Overtollig talg kan je poriën verstoppen, wat leidt tot acne-uitbraken.

illustratie over foliculis huid

B. Je wast je haar niet grondig. De producten die u gebruikt als onderdeel van uw haarverzorgingsregime moeten grondig worden afgewassen om verstopte poriën te voorkomen.

C. Roos of dode huidcellen bouwen zich op op je hoofdhuid. Ze kunnen je poriën verstoppen, wat resulteert in acne-uitbraken.

D. Je wast je haar niet regelmatig. Als je het grootste deel van de tijd in de zon bent of regelmatig traint, kan de overtollige zweetophoping je poriën verstoppen.

3. Hoe puistjes op de hoofdhuid te behandelen?

Vrouwenshampoo op de hoofdhuid

Bepaalde medicinale shampoos kunnen door uw arts worden aanbevolen om acne op de hoofdhuid te verminderen. Dit zijn enkele van de ingrediënten om naar te zoeken in de shampoos:

A. Salicylzuur

Het kan werken als een exfoliator om dode huidcellen, de bovenste laag van uw huid (1) te verwijderen en de talgproductie te beheersen. Dit veelgebruikte ingrediënt bestaat al vele jaren in de dermatologie. Salicylzuur is veilig en effectief bij de behandeling van acne vulgaris.

B. Glycolzuur

Glycolzuur helpt de huid te exfoliëren en te verjongen (2). Het is een veel gebruikt ingrediënt in anti-acne crèmes en shampoos.

C. Ketoconazol of Ciclopirox

Als je te veel roos ervaart, is de kans groot dat je hoofdhuidacne wordt veroorzaakt door dode huidcellen. Hiervoor wordt aanbevolen om een shampoo met ketoconazol of ciclopirox te gebruiken (3).

4. Hoe anti-acne shampoos toe te passen, voorzorgsmaatregelen

Hoewel de aanvraagprocedure eenvoudig is, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen om bijwerkingen te voorkomen:

Toepassing:

 • Maak het haar grondig nat.
 • Breng shampoo direct aan op de hoofdhuid en het haar door zachtjes te masseren.
 • Laat het schuim een minuut op de hoofdhuid zitten.
 • Spoel grondig af met lauw water.
 • Herhaal twee of driemaal per week of zoals voorgeschreven door de arts.

Voorzorgsmaatregelen:

 • Vermijd contact met de ogen. Als er contact optreedt, spoel de ogen dan grondig met water.
 • Spoel grondig af om te voorkomen dat het product uw poriën verstopt.
 • Scrub je hoofdhuid niet.
 • Stop met het gebruik en neem contact op met een arts als de aandoening verergert.
 • Lees voor gebruik het achteretiket van het product (waarschuwingen en aanwijzingen).

haararts die haar en hoofdhuid controleert

  5. Home Remedies voor hoofdhuid acne

  A. Appelciderazijn

  Dit ingrediënt kan effectief zijn in het verminderen van acnesymptomen vanwege de pH-balancering en antimicrobiële eigenschappen (4).

  Hoe toe te passen:

  • Verdun appelciderazijn in water (2-3 theelepels).
  • Na het wassen en conditioneren van je haar, giet en masseer je het mengsel zachtjes gelijkmatig op je hoofdhuid.
  • Laat het twee minuten intrekken en spoel het grondig af.

  B. Tea tree olie

  Tea tree olie heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen die het effectief maken bij de behandeling van acne vulgaris (5). Het helpt de haarzakjes te ontstoppen en vermindert ontstekingen en roos op je hoofdhuid. U kunt koop zelfs een shampoo met 5% tea tree olie of minder (6).

  Hoe toe te passen:

  • Voeg 1-2 druppels tea tree olie toe aan een half kopje dragerolie (jojoba-olie of kokosolie).
  • Wrijf het mengsel voorzichtig in je hoofdhuid en verdeel het gelijkmatig.
  • Laat het 2-4 minuten intrekken.
  • Spoel grondig af.

  6. Kan hoofdhuid acne haaruitval veroorzaken?

  Folliculitis veroorzaakt ontstoken follikels als gevolg van een bacteriële of schimmelinfectie. Deze aandoening lijkt vergelijkbaar te zijn met acne, maar dat is het niet (7). Folliculitis kan permanent haarverlies veroorzaken als het niet goed wordt behandeld. Deze aandoening is echter niet levensbedreigend.

  7. Is het veilig om een puistje op je hoofdhuid te laten knallen?

  Het opduiken van puistjes overal op je lichaam kan leiden tot permanente littekens (putjes en depressies). Het kan er ook voor zorgen dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van je lichaam, wat resulteert in acne-puistjes. Knijpen of puistjes knallen kan ook leiden tot haaruitval. Het is dus een grote no-no!

  8. Hoe lang duurt het voordat hoofdhuidpuistjes genezen?

  Het duurt tussen de 4-8 weken voordat hoofdhuidacne geneest. Blijf anti-acne shampoo gebruiken om toekomstige uitbraken te voorkomen.

  Als u elke dag traint of liever uw haar dagelijks wast, raden dermatologen aan milde shampoos te gebruiken om hoofdhuidpuistjes of andere aandoeningen te voorkomen. Vergeet niet om je nagels niet te gebruiken om je hoofdhuid te masseren. Dit kan resulteren in haarbreuk en je huid beschadigen.

  Hoofdhuid acne is geen veel voorkomend fenomeen, noch is het een ernstige aandoening. Een paar stappen zouden een geweldige manier zijn om een gezonde hoofdhuid te bereiken.

  Begin met het kennen van je huid

  Verwijzingen