Verschijnt dat bekende puistje elke maand een paar dagen voor je menstruatiecyclus op je gezicht? Nou, dit is hormonale acne.

Laten we eens kijken hoe hormonen een grote rol spelen bij het bijdragen aan acne en hoe je het kunt behandelen.

Hoogtepunten:

 • Wat is hormonale acne?
 • Wat zijn de oorzaken hormonale acne?
 • Symptomen van hormonale acne
 • Behandeling voor hormonale acne
 • At-Home behandelingen voor hormonale acne
 • Dieet Dos En Don’ts Van Hormonale Acne

Wat is hormonale acne?

Hormonale acne is gekoppeld aan een fluctuatie in de hormonen van het lichaam. Je hebt de meeste kans om hormonale acne te ervaren tijdens de puberteit. Het kan echter iedereen op elke leeftijd overkomen als gevolg van schommelingen in de volgende hormonen:

1. Oestrogenen

Ook wel vrouwelijke geslachtshormonen genoemd, ze zijn verantwoordelijk voor de reproductieve ontwikkeling.

2. Progesteron

Een hormoon dat in het vrouwelijk lichaam wordt aangetroffen en dat hen voorbereidt op conceptie en zwangerschap.

3. Androgenen

Ook wel mannelijke geslachtshormonen genoemd, ze zijn ook aanwezig in het lichaam van vrouwen, in hogere hoeveelheden dan oestrogenen. Androgenen bij vrouwen spelen een vitale rol bij het starten van het puberteitsproces. Een belangrijk androgeen dat een vitale rol speelt bij hormonale acne is testosteron.

Aandoeningen in androgeen niveaus kunnen een probleem vormen voor uw huid. Hoge niveaus van androgenen zijn gekoppeld aan overmatige talgproductie in de huid. Dit kan resulteren in verstopte poriën en uiteindelijk hormonale acne.

Hormonen hebben uiteindelijk de neiging om te stabiliseren bij mannen. Vrouwen zijn meestal het slachtoffer van hormonale acne. Menstruatiecyclus, zwangerschap en menopauze kunnen hormonale veranderingen in het lichaam van een vrouw veroorzaken. Dit kan uiteindelijk leiden tot acne puistjes.

Wat zijn de oorzaken hormonale acne?

1. Menstruatie

Schommelingen in hormonen vóór het begin van uw menstruatiecyclus kunnen acne veroorzaken (1). Een aanzienlijk aantal vrouwen ervaart naar verluidt premenstruele acne symptomen.

Oestrogeen- en progesteronspiegels dalen naarmate uw “tijd van de maand” nadert. Testosteron niveaus blijven constant, waardoor het het dominante hormoon tijdens uw menstruatie. Dit kan bijdragen aan de talgproductie, waardoor je huid uitbreekt.

2. Menopauze

Vrouwen ervaren een vermindering van oestrogeenspiegels en een toename van androgenen tijdens de menopauze. Dit kan er ook voor zorgen dat je uitbreekt.

3. Puberteit

Tijdens de puberteit nemen de androgeenspiegels bij mannen en vrouwen toe om de botsterkte en spieren te vergroten (2). Dit kan resulteren in een overproductie van talg, wat leidt tot acne-puistjes.

4. PCOS

Polycysteus ovariumsyndroom treedt op tijdens de vruchtbare jaren van een vrouw. PCOS treedt op wanneer hoge niveaus van androgenen de productie van oestrogeen en progesteron in het lichaam van een vrouw voorkomen. Dit draagt bij aan de vette huid en resulteert in hormonale acne symptomen. PCOS kan de voortplantingscyclus van een vrouw beïnvloeden en ervoor zorgen dat ze ook onregelmatige menstruaties ervaart.

Symptomen van hormonale acne

 • Tijdens de puberteit treedt hormonale acne meestal op op je voorhoofd en neusbrug. Dit komt omdat de meeste van je talgklieren zich in je T-zone bevinden.
 • Bij volwassenen verschijnt hormonale acne meestal op het onderste deel van het gezicht. Dit omvat het wang- en kaaklijngebied.

Behandelingen voor hormonale acne

1. Hormoontherapie

Hormoontherapie is de belangrijkste behandeling om hormonale acne te verminderen en wordt veel gebruikt. Het werkt door het verminderen van circulerende androgenen niveaus in uw lichaam. Deze therapie is effectief geweest in het verminderen van hormonale acne symptomen voor vrouwen die niet goed reageren op andere acne reductie behandelingen (3) (4).

Geneesmiddelen die worden gebruikt bij hormoontherapie vallen in deze categorieën:

A. Androgeenreceptorblokkers

Deze medicijnen werken door zich te binden aan eiwitten (androgeenreceptoren), om te voorkomen dat androgenen dit doen. Dit remt de effecten van androgenen in uw lichaam die kunnen helpen de talgproductie te verminderen.

B. Orale anticonceptiva

Deze verminderen de androgeenproductie in uw eierstokken. Dit is een effectieve behandelingsoptie voor vrouwen die ook op zoek zijn naar anticonceptieve voordelen. Deze pillen onderdrukken androgeenspiegels, waardoor de talgproductie in uw huid afneemt.

C. Glucocorticoïden

Deze remmen de productie van androgenen in je bijnieren. Je bijnieren geven verschillende hormonen af in je lichaam. Dit ondersteunt uw cellen om hun functies correct uit te voeren. Deze klieren kunnen androgenen overproduceren, wat de oorzaak kan zijn van uw hormonale acne.

Terwijl hormoontherapie tde eerste manier van handelen voor hormonale acne, hier zijn enkele andere ondersteunende behandelingen om ermee samen te gaan:

2. Orale antibiotica

Orale antibiotica kunnen worden ingenomen als uw huid niet goed reageert op actuele medicatie.

A. Doxycycline

Doxycycline is een van de veiligste geneesmiddelen voor de behandeling van acne vulgaris. Het heeft antibacteriële en ontstekingsremmende eigenschappen die essentieel zijn bij het verminderen van acnesymptomen, waaronder roodheid, zwelling en pijn. Het kan ook helpen om verdere break-outs te verminderen.

B. Minocycline

Minocycline is een effectief antibioticum gebleken om acne vulgaris te behandelen (5).

C. Isotretinoïne

Isotretinoïne is een vitamine A derivaat. Het is essentieel om een goede gezondheid van de huid te behouden. Isotretinoïne wordt gebruikt voor de behandeling van ernstige gevallen van cystische acne.

Notitie:

Gebruik het niet zonder uw dermatoloog te raadplegen, omdat het bijwerkingen kan veroorzaken zoals droogheid, jeuk, dunner wordend haar, gewichtsverlies en misselijkheid. Het is volledig verboden voor degenen die zwanger zijn of zwanger willen worden, omdat het een aantal ernstige geboorteafwijkingen kan veroorzaken.

3. Topische behandelingen

A. Benzoylperoxide

Benzoylperoxide is een actuele behandeling voor inflammatoire en niet-inflammatoire acne (6). Bijwerkingen van Benzoylperoxide zijn droogheid, irritatie en jeuk.

B. Salicylzuur

Salicylzuur is een populair ingrediënt van de schoonheidsindustrie. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen die bijdragen aan het verbeteren van de symptomen van acne (7).

C. Azelaïnezuur

Topische vormen van Azelaïnezuur kunnen worden gebruikt om inflammatoire acne te behandelen. Azelaïnezuur heeft ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij het verbeteren van acne symptomen. Soms kunnen ze ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals ademhalingsmoeilijkheden, huiduitslag, netelroos en zwelling van de tong en nek.

D. Topische retinoïden

Topische retinoïden dragen bij aan het behoud van uw algehele gezondheid van de huid en het verbeteren van de textuur. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die acne helpen verminderen (8). Bijwerkingen van actuele retinoïden zijn droogheid, jeuk en roodheid.

4. Steroïde injecties

Deze worden gebruikt om inflammatoire acne te behandelen. Steroïde shots kunnen verlichting bieden aan de ontstoken gebieden van uw lichaam. Het is echter geen aanbevolen behandeling voor acne. Deze foto’s zijn meer een snelle oplossing als je van dat ene puistje af wilt voor een grote gebeurtenis of dag.

Home Remedies voor hormonale acne

We zijn voortdurend op zoek naar natuurlijke alternatieven om onze gezondheidsproblemen aan te pakken. Hier zijn enkele natuurlijke huismiddeltjes die een positief effect kunnen hebben op het verminderen van de symptomen van hormonale acne:

1. Kurkuma

De antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen kunnen helpen de symptomen van acne te verbeteren (9).

2. Koriander

Koriander zit boordevol ontstekingsremmende, antiseptische en antibacteriële eigenschappen. Het kan dienen als een effectieve optie bij de behandeling van inflammatoire acne (10).

3. Kutki

De ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen kunnen helpen bij het bestrijden van chronische acne.

4. Shatavari

Deze hormoonbalancerende plant wordt van oudsher gebruikt om een aantal gezondheidsvoordelen te bevorderen, vooral die met betrekking tot het vrouwelijke voortplantingssysteem. Dit maakt het in staat om hormonale acne symptomen te behandelen (11).

5. Zoethout

Van zoethoutextract is aangetoond dat het anti-androgeen effecten heeft. Het bevordert de hormonale balans en kan worden gebruikt om hormonale acnesymptomen te verminderen (12).

Dieet Dos en Don’ts voor hormonale acne

Don’ts

Bepaalde voedingsmiddelen kunnen een stijging van uw bloedsuikerspiegel veroorzaken. Dit geeft een hormoon af dat insuline wordt genoemd in je lichaam en dat verband houdt met een overproductie van talg.

Voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan insulinepieken:

 • Pasta
 • Wittebrood
 • Witte rijst
 • Suiker

Als u deze voedingsmiddelen regelmatig consumeert, brengt u mogelijk uw huid in gevaar.

Dos

Het consumeren van voedingsmiddelen die ontstekingen bestrijden, kan de symptomen van acne verminderen. Deze omvatten:

 • Voedingsmiddelen rijk aan antioxidanten
 • Volle granen
 • Vitamine A supplementen en voedingsmiddelen
 • Vruchten
 • Groente
 • Vezelrijke voedingsmiddelen

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen