Dacht je dat alle acne slecht is? Hoe zit het met de puistjes die ontstaan als je een nieuw product gaat gebruiken? Nou, dit soort puistjes, purgeren genoemd, is meer nodig dan je had gedacht!

Wanneer je huid zich midden in een zuivering bevindt, is het eigenlijk het verwijderen van alle schadelijke gifstoffen met behulp van een paar ingrediënten. Laten we je alles vertellen over dit vitale huidproces.

Hoogtepunten:

 • Wat is huidzuivering?
 • Hoe ziet huidzuivering eruit?
 • Wat zijn de oorzaken huid purging?
 • Hoe om te gaan met het zuiveren van de huid?
 • Hoe weet je of je huid zuivert of uitbreekt?
 • Hoe lang duurt het zuiveren van de huid?

Wat is huidzuivering?

Wanneer u een bepaald nieuw product gebruikt, brengt het alle dode huidcellen, bacteriën, olie en vuil onder uw huid naar de oppervlakte, voordat u ze verwijdert. Dit leidt tot puistjes, wat bekend staat als purgeren.

Purgeren komt vaak voor wanneer u retinoïde crèmes gebruikt [1] of chemische exfoliators voor acne of anti-aging [2]. Ze gooien al het opgehoopte vuil, dode cellen en chemicaliën weg die door je huid worden opgenomen en opgeslagen. Dus, hoewel je in eerste instantie misschien een uitbraak hebt, is purgeren eigenlijk goed voor je huid.

Hoe ziet huidzuivering eruit?

Beschadigde gezichtshuid met roodheid

Purgende puistjes zien eruit als kleine, rode bultjes op de huid die pijnlijk zijn bij aanraking. Vaak kunnen er whiteheads en mee-eters zijn die samen met de bulten verschijnen.

Wat zijn de oorzaken huid purging?

Close-up foto van acne gevoelig huidprobleem

Hoewel verschillende producten en chemische procedures huidschilfers kunnen veroorzaken, is meestal de aanwezigheid van alfahydroxyzuur [3] en bètahydroxyzuur [4] in exfoliators zijn veel voorkomende oorzaken. Deze exfoliëren de binnenste lagen van je huid door ze bij het aanbrengen iets los te maken en vuil en olie te verwijderen.

Andere producten die benzoylperoxide bevatten [5], melkzuur, retinylpalmitaat [6], retinol, tazaroteen [7], vitamine C, glycolzuur en salicylzuur veroorzaken ook huidzuivering. Van chemische peeling- en laserbehandelingen zoals microdermabrasie is ook bekend dat ze een vergelijkbaar effect hebben.

Van deze ingrediënten is bekend dat ze huidzuivering veroorzaken, omdat hun functie is om uw huid te helpen nieuwe cellen te genereren in plaats van de oude. Sommige detox-maskers en andere gezichtsmaskers kunnen je huid ook laten zuiveren als ze een van deze ingrediënten bevatten.

Hoe om te gaan met het zuiveren van de huid?

De vrouw wijst naar de acne op haar gezicht.

Je huid bevindt zich in het meest gevoelige en kwetsbare stadium wanneer het een zuivering ondergaat. U kunt het proces niet stoppen. Je moet dus geduld hebben totdat het geneest. Ondertussen zijn hier enkele tips en voorzorgsmaatregelen die u kunt volgen om het proces te minimaliseren of te versnellen:

 • Elke keer dat u een nieuw product met actieve ingrediënten begint te gebruiken, moet u dit geleidelijk doen. Gebruik het eerst op een klein stukje huid in kleine hoeveelheden. Of gebruik het twee keer per week in kleine hoeveelheden. Verhoog de frequentie naarmate je huid comfortabel wordt.
 • Raak je gezicht niet aan en vermijd het knallen van de puistjes.
 • Houd uw beddengoed en kussenslopen te allen tijde schoon.
 • Wanneer uw huid zuivert, houd dan zeep, exfolianten en producten met agressieve chemicaliën uit de buurt om verdere irritatie te voorkomen.
 • Probeer niet naar buiten te gaan tijdens de piekzontijd om je huid te beschermen tegen de UV-stralen. Als je eruit moet stappen, gebruik dan een effectieve, niet-vette zonnebrandcrème.
 • Vermijd het gebruik van producten die uw huid verder kunnen uitdrogen.
 • Kies voor een hydraterende gezichtsbehandeling als je kunt met milde hypoallergene producten voor verlichting.
 • Als u het effect van purgeren wilt minimaliseren, kunt u de nieuwe producten gebruiken die de actieve stoffen in verdunde vormen hebben.
 • Om een volledige uitbraak tijdens een zuivering te voorkomen, kiest u een product dat niet te snel werkt.
 • U mag geen andere huidverzorgingsproducten gebruiken wanneer uw huid gewend raakt aan een nieuw product dat purgering heeft veroorzaakt.

Hoe weet je of je huid zuivert of uitbreekt?

Terwijl purgeren een detox van de huid is, waar het alle opgeslagen gifstoffen naar buiten duwt, zijn puistjes de gifstoffen die in je huid vastzitten en die leiden tot acne en mee-eters. Een uitbraak kan ook wijzen op een allergische reactie op een van de ingrediënten, in plaats van een reiniging.

Als je een huid hebt die gevoelig is voor acne, kan het moeilijk zijn om te zeggen of het een uitbraak of een zuivering is. We hebben de onderstaande borden vermeld die u vertellen of ur huid is aan het zuiveren of uitbreken.

Tekenen dat uw huid zuivert

Tekenen van een uitbraak

Het zuiveren van puistjes laat geen vlekken of vlekken achter op je huid. Het geneest eigenlijk de huid om frissere huidcellen te vormen.

Puistjes komen de huid niet ten goede; ze laten sporen en vlekken achter als ze gaan.

De celvernieuwing is sneller om dode cellen te verwijderen. Purgeren kan van één of twee weken tot één of twee maanden duren.

Puistjes kunnen een tijdje duren; er is geen tijdsperiode die aangeeft wanneer de puistjes zullen verdwijnen. De celvernieuwingssnelheid is gebruikelijk.

Het zuiveren van de huid begint na een paar dagen gebruik van een nieuw product.

Bij een uitbraak kan het uiterlijk van de acne en mee-eters worden geconcentreerd op elk deel van het gezicht.

Purgeren verschijnt gelijkmatig over het hele gezicht.

Als u producten gebruikt die geen van de bovengenoemde ingrediënten bevatten, is het niet zuiveren.

Een reactie op de aangebrachte crème kan zich manifesteren als uitslag, maar dit betekent niet dat u allergisch bent voor het product. Het gebeurt meestal wanneer u een exfoliant gebruikt die retinol als ingrediënt vermeldt.

Een plotselinge verschijning van acne na het gebruik van een huidverzorgingsproduct gedurende meer dan zes maanden tot een jaar duidt op een uitbraak en niet op huidzuivering.

Hoe lang duurt het zuiveren van de huid?

Huidzuivering kan tussen een paar weken tot een paar maanden duren. Het is een sneller celvernieuwingsproces.

Cellen worden in ongeveer vier weken vervangen bij een volwassene rond de 30 jaar oud. Naarmate we ouder worden, duurt de cyclus langer. Exfoliators met purge veroorzakende ingrediënten zorgen ervoor dat het zuiveren van de huid de hele duur van de celvernieuwingscyclus duurt. In sommige gevallen kan het een paar weken langer duren.

Inpakken

Wanneer je huid een zuivering doormaakt, controleer of probeer het dan niet te stoppen. Het is eigenlijk goed voor je huid, omdat het proces al het overtollige vuil en bacteriën verwijdert die zich in de binnenste lagen van je huid bevinden. Maar het is logisch om te weten of het een zuivering of een uitbraak is. Ga dienovereenkomstig voor oplossingen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen