Heb je er last van als je huid plotselinge veranderingen doorstaat? Heel vaak zijn je hormonen de schuld. Vraag je je af waarom?

Welnu, hormonen werken als chemische boodschappers in je lichaam. Ze spelen een belangrijke rol bij het veroorzaken van huidproblemen zoals acne, pigmentatie, enz. wanneer ze uit balans raken.

Laten we het eenvoudiger voor je maken en uitleggen wat hormonale onbalans met je huid kan doen, samen met oplossingen.

Hoogtepunten:

 • Wat is hormonale onbalans?
 • Symptomen van hormonale onbalans
 • Waarom beïnvloedt hormonale onbalans je huid?
 • Wat zijn de effecten van hormonale onbalans op uw huid?
 • Hoe huidproblemen veroorzaakt door hormonale onbalans op te lossen?

Wat is hormonale onbalans?

Hormonen worden uitgescheiden uit de endocriene klieren [1]. Ze reizen door je bloed en beïnvloeden je organen. Hormonen regelen dus een paar cruciale functies, waaronder lichaamsontwikkeling, voortplanting en metabolisme.

Hormonale onbalans betekent ofwel overmatige of minder afscheiding van een bepaald hormoon. Zelfs een kleine verandering in uw hormoonsecretie kan nadelige effecten in uw lichaam veroorzaken, inclusief de huid.

Bij vrouwen kan hormonale onbalans leiden tot een vroege menopauze, primaire ovariële insufficiëntie, polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) en soms zelfs eierstokkanker. Bij mannen kan het ernstige problemen veroorzaken, zoals prostaatkanker. Een van de meest voorkomende risico’s van hormonale onbalans is ook diabetes en schildklier.

Als u symptomen van hormonale onevenwichtigheden opmerkt, kan dit een indicator zijn van grotere problemen. Het onbeheerd achterlaten kan levensbedreigende risico’s veroorzaken.

vrouw die hoofdpijn lijdt als gevolg van denkbeeldige problemen bij pms, hormonale onbalans

Symptomen van hormonale onbalans

Hormonale onbalans kan gebeuren ongeacht uw geslacht. Hier zijn een paar waarschuwingssymptomen die wijzen op een hormonale onbalans:

 • Plotselinge gewichtstoename / -verlies
 • Verhoogde maagproblemen
 • Vermoeidheid
 • Droogheid van de huid
 • Zwakheid
 • Verhoogd urineren
 • Aanhoudende dorst
 • Pijn in het lichaam
 • Haaruitval
 • Verandering in eetlust
 • Angst
 • Problemen met het gezichtsvermogen
 • Stemmingswisselingen
 • Onvruchtbaarheid

Waarom beïnvloedt hormonale onbalans je huid?

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. De talgklieren onder je huid genereren een natuurlijke olie genaamd talg, die wordt afgescheiden door de poriën van je huid. Het proces houdt je huid gezond.

Wanneer er echter een onbalans is van androgenen (groep mannelijke geslachtshormonen aanwezig in beide geslachten) [2], het leidt tot overmatige talgproductie, die de oorzaak wordt van verschillende huidproblemen zoals acne en ontstekingen.

Oestrogeen [3] (vrouwelijk geslachtshormoon) speelt een belangrijke rol bij gezonde collageenproductie, dikke huidtextuur, hydratatie en genezing van de vrouwenhuid. Maar met de leeftijd vertraagt de productie van oestrogeen. Dat is de reden waarom vrouwen die in de menopauze zijn gekomen, te maken krijgen met huidveroudering en gevoeligheid.

Een cross-sectionele digitale enquête [4] stelde vast dat 2 op de 5 vrouwen een ongewoon gevoelige huid meldden voor en tijdens de tijd van hun menstruatie. De onderzoekers concludeerden deze situatie als gevolg van een lage oestrogeensecretie tijdens perioden. Veel vrouwen merken ook een plotselinge toename van gezichtsolie voor en tijdens hun menstruatiecyclus. Premenstruele acne komt vrij vaak voor bij tieners.

Een andere studie werd gedaan onder twee groepen vrouwen die een premenopauzale groep en een postmenopauzale groep omvatten. Vrouwen in de premenopauzale groep hadden hogere niveaus van oestrogeen in hun lichaam en een zeer lage huidgevoeligheid, terwijl de andere groep te maken had met een grote hoeveelheid huidgevoeligheid als gevolg van een verlaagd oestrogeenniveau. De studies laten duidelijk zien hoe je huid wordt beïnvloed door de dalende hoeveelheid oestrogeen.

Daarom, wanneer uw natuurlijke androgeen- of oestrogeenspiegels in de war raken als gevolg van de menopauze, zwangerschap of medische aandoeningen zoals PCOS, begint uw huid tekenen te vertonen zoals droogheid, acne, rimpels, fijne lijntjes, enz.

vrouw ongelukkig met haar huid

Wat zijn de effecten van hormonale onbalans op uw huid?

1.Acne

Oestrogeen en progesteron [5] zijn de twee belangrijkste hormonen die je menstruatiecyclus beïnvloeden. Je maandelijkse menstruatiecyclus verhoogt de productie van talg (de natuurlijke olie van de huid), die je huidporiën verstopt en acne veroorzaakt.

Zelfs bij mannen beïnvloedt overmatige afgifte van het hormoon testosteron de olieklieren en produceert overmatige talg, wat leidt tot acne puistjes. Meestal verschijnt acne veroorzaakt door hormonale veranderingen op het voorhoofd, de kin en de neus. Het kan pijnlijk en cystisch zijn.

Esse Organic Skincare Tip:

Tea tree olie, bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen, kan gunstig zijn voor de acne-gevoelige huid. Meng tea tree etherische olie met elke dragerolie (jojoba, kokosnoot, olijf) en breng het elke dag aan om de magie te zien!

2. Onderoog Donkere cirkel

Als donkere kringen onder de ogen je constante metgezel zijn, heb je waarschijnlijk hormoonproblemen. Wat je ook doet, het blijft bij je. Het gebeurt als gevolg van bijnieruitputting.

Wanneer je stressniveau stijgt, de productie van cortisol [6] (stresshormoon) neemt toe. Het leidt tot een gebrek aan slaap ’s nachts en zorgt ervoor dat je je rusteloos voelt. Constante vermoeidheid en gebrek aan slaap veroorzaken donkere kringen rond je ogen.

3. Droge huid

Uw huid kan overmatig droog worden als gevolg van hormonale onbalans. Als reproductieve hormonen zoals oestrogeenniveau dalen, neemt de talgolieproductie natuurlijk af, wat leidt tot een droge huid. Je huid wordt ruw en schilferig. Een droge huid duidt op essentiële vetzuren en andere belangrijke tekorten aan voedingsstoffen. Ook stimuleren schildklierhormonen de olieklieren en verminderen ze de talgproductie. Schildklierhormoon belemmert uw bloedcirculatie wat resulteert in een droge huid.

4. Skin Tags

Soms kunt u kleine gezwellen van de huid op uw oogleden of nek opmerken. Dit worden skin tags genoemd. Het gebeurt wanneer uw glucose- en insulinehormoonbalans wordt aangetast. Terwijl deze hormonen beginnen te veranderen, nemen je oestrogeenspiegels drastisch af. Hierdoor wordt je huidelasticiteit aangetast en overlappen de huidlagen elkaar. Constante wrijving tussen twee huidlagen vormt huidlabels. Het wordt meestal geassocieerd met PCOS [7], metabool syndroom en diabetes.

5. Bleke/gele huid

Bleke of gele huid wordt beschouwd als een teken van schildklier of diabetes. Als uw bloedvaten veranderingen ondergaan als gevolg van hormonale onbalans, ziet uw huid er bleek en wasachtig uit. Meestal wordt het onderste deel van je been geconfronteerd met dit probleem. Een bleke huid kan ook wijzen op leverfalen.

Hoe huidproblemen veroorzaakt door hormonale onbalans op te lossen?

Traditionele behandelingen

1. Voorgeschreven oraal anticonceptivum

Orale anticonceptie voorgeschreven door artsen wordt beschouwd als een effectieve behandeling voor hormonale onbalans bij vrouwen. Het wordt specifiek gebruikt voor de behandeling van acne omdat het ethinylestradiol bevat dat een oestrogeenmedicijn is. Orale anticonceptie richt zich op acne-triggerende hormonen, vooral tijdens de ovulatie, omdat de hormonen op dat moment op hun hoogtepunt werken. Als u eerder ervaring heeft met hoge bloeddruk, borstkanker of bloedstolsel, vermijd dan het gebruik van orale anticonceptiva.

2. Retinoïden

Topische retinoïden afgeleid van vitamine A zijn geweldig voor milde acne problemen. Veel huidverzorgingsproducten zoals crèmes, gels, lotions bevatten retinoïde als acne-oplossing. Maar retinoïden hebben de neiging om je huid vatbaarder te maken voor zonnebrand. Daarom is het belangrijk om zonnebrandcrème aan te brengen wanneer je in de zon gaat.

3. Anti-androgeen drugs

Zowel mannelijke als vrouwelijke lichamen bevatten een minimumniveau van androgeen dat meestal bekend staat als het mannelijk-dominante hormoon. Overmatig androgeen in het vrouwelijk lichaam kan de talgolieproductie verhogen en leidt tot een acne-uitbraak. Anti-androgeen medicijnen voorgeschreven door artsen kunnen u helpen de hoeveelheid androgeen in uw lichaam in evenwicht te brengen.

4. Testosteron Medicijnen

Veel testosterongels en -pleisters worden door de artsen geadviseerd om hormonale onevenwichtigheden bij mannen te verminderen. Het helpt om de oorzaken te bestrijden die het niveau van testosteron bij mannen verlagen.

5. Integratie van enkele veranderingen in levensstijl

 • Voldoende slaap per dag
 • Zorg voor een uitgebalanceerd dieet
 • Beweeg regelmatig
 • Drink veel water
 • Verminder uw alcoholgebruik
 • Vermijd roken
 • Beheer je stressniveau
 • Mediteren
 • Kies voor belangrijke voedingssupplementen
 • Vermijd schadelijke huidverzorgingsproducten op basis van chemicaliën
 • Kies een huidverzorgingsroutine die uniek is voor uw huid
 • Zoek medicatie

Inpakken

Hormonen beïnvloeden bijna elke functie van je lichaam, van je fysieke ontwikkeling tot je stemmingswisselingen. Daarom zal het onder controle houden van uw hormonale balans u niet alleen redden van ongewenste huidproblemen, maar ook van vele ernstige gezondheidsproblemen. Het volgen van een gezonde levensstijl kan u helpen hormonale onbalans te voorkomen.

Massaproducten met een vrij verkrijgbaar product bieden u mogelijk geen effectieve oplossingen voor uw specifieke huidaandoening. Je hebt een huidverzorgingsregime nodig dat zich richt op je individuele skin maakt zich zorgen en voorziet u van producten die zijn gemaakt voor uw huid. Esse Organic Skincare biedt India’s allereerste huidverzorgingsregime op maat dat is afgestemd op uw unieke huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen