Wist je dat te veel stress je ziek kan maken? Als je het hebt gemerkt, komen mensen in veel scenario’s met een ziekte naar beneden wanneer ze zich gestrest of depressief voelen. Voor velen klinkt het misschien als toeval, maar het is meer dan dat.

Onderzoekers suggereren dat stress een sterke verbinding heeft met je immuunsysteem. Het heeft het potentieel om je immuunsysteem te verzwakken en de deur te openen voor bedreigingen van buitenaf om je lichaam aan te vallen. Maar waarom en hoe het gebeurt, is een kwestie van discussie.

Laten we eens kijken hoe stress verbonden is met je immuunsysteem en hoe je het kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat is het verband tussen stress en je immuunsysteem?
  • Hoe beïnvloedt stress je immuunsysteem?
  • Hoe stress te behandelen en uw immuunsysteem te stimuleren?
  • Preventieve tips voor het verminderen van stress

Voordat we ingaan op hoe stress gerelateerd is aan het immuunsysteem, is het belangrijk om te weten over de witte bloedcellen in het menselijk lichaam. Ook bekend als immuuncellen, reizen deze witte bloedcellen door de bloedbaan in het menselijk lichaam. Ze bieden bescherming tegen vreemde antigenen zoals virussen, bacteriën en kankercellen.

De B-cellen en T-cellen zijn twee belangrijke lymfocyten (een soort witte bloedcellen) die een integraal onderdeel vormen van het menselijk immuunsysteem. Hiervan zijn B-cellen de eerste verschilmechanisme van je lichaam. Wanneer een vreemd lichaam uw lichaam binnenkomt, beginnen de B-cellen antilichamen af te scheiden om het antigeen te vernietigen voordat het de cellen van uw lichaam kan binnendringen. Als het antigeen op de een of andere manier je lichaam binnendringt, werken T-cellen door de geïnfecteerde cellen van je lichaam te vergrendelen en te vernietigen.

Wanneer je onder stress staat, wordt het stresshormoon cortisol afgescheiden. Het vermindert mogelijk het vechtvermogen van uw immuunsysteem, omdat het de productie van lymfocyten in uw lichaam verlaagt. Als gevolg hiervan verzwakt de kracht van je lichaam tegen het bestrijden van het antigeen. [1]

Stress beïnvloedt je immuunsysteem ook op een andere manier. Als noodlijdende mensen kiezen voor verslavende gewoonten zoals alcoholgebruik, roken, drugs, enz., Wordt de gezondheid van het lichaam vanuit de kern geruïneerd. Een ongezond lichaam leidt daardoor tot een zwak immuunsysteem.

Volgens een meta-analyserapport is er een sterke correlatie tussen psychologische stress en het menselijk immuunsysteem. Een persoon met acute stress heeft bewezen door potentiële onregelmatigheden van het immuunsysteem te gaan. Ook hebben mensen met chronische stressproblemen grote onregelmatigheden in hun cellulaire en hormonale maatregelen. [2]

Hoe beïnvloedt stress je immuunsysteem?

1. Spijsverteringsproblemen

Wanneer je gestrest bent, werkt je spijsverteringsstelsel niet in zijn normale tempo. Wanneer je onder stress staat, reageert je lichaam door de afscheiding van adrenaline te verhogen. Stress vermindert ook de stroom van zuurstof en bloed naar de darm, waardoor krampen, zweren en andere gastro-intestinale aandoeningen ontstaan. [3]

2. Hoge bloeddruk

Stress veroorzaakt een golf van hormoonafscheiding in je lichaam, vooral het veroorzaken van een adrenalinestoot. Een normale adrenalinestoot treedt op wanneer je geconfronteerd wordt met enige vorm van fysieke dreiging of angst. Deze rush doet je hart sneller kloppen dan de werkelijke snelheid. Snelle hartslag vernauwt de hartvaten, wat leidt tot hoge bloeddruk, die het immuunsysteem beïnvloedt. [4]

3. Hart-en vaatziekten

Wanneer je gestrest bent, geeft je lichaam het cortisolhormoon af. Experts zeggen dat een hoge hoeveelheid cortisolsecretie leidt tot gezondheidsproblemen zoals bloeddruk, bloedsuikerspiegel, cholesterol, triglyceriden enz. Deze aandoeningen verhogen op hun beurt de kans op hartaandoeningen.

Hypertensie is een ander stressgerelateerd probleem dat optreedt wanneer u langdurig hoge bloeddruk heeft. Het leidt tot coronaire hartziekten, waarbij je hartslagaders plaque opbouwen (een opeenhoping van vet, cholesterol, calcium en andere stoffen). Plaque vernauwt de wand van slagaders en beperkt de bloedtoevoer naar je hart. [5]

4. Auto-immuunziekte

Afgezien van genetische, hormonale en omgevingsfactoren, is auto-immuunziekte ook gerelateerd aan stress. Studies suggereren dat de meeste patiënten met auto-immuunziekten een eerdere medische geschiedenis van stress en angst hebben. Coeliakie en reumatoïde artritis zijn dergelijke auto-immuunziekten geassocieerd met stress. [6]

Hoe stress te behandelen en uw immuunsysteem te stimuleren?

1. Oefening

Oefening staat bekend als de beste stressverlichter. Regelmatige lichaamsbeweging biedt u niet alleen fysieke voordelen, maar beheert ook uw stressniveaus. Yu kunt kiezen voor aërobe oefeningen of zumba om uzelf beter te laten voelen. Het maakt het endorfinehormoon vrij dat een onmiddellijke boost geeft aan je humeur.

2. Verminder de inname van cafeïne

Hoewel je misschien op cafeïne kunt vertrouwen om een lange dag door te komen, is het niet echt nuttig voor stress. In feite verhoogt het alleen maar je stressniveau. Naast het beperken van cafeïne, vermijd ook voedselproducten die cafeïne bevatten. Het beperken van uw cafeïne-inname houdt uw bloeddruk onder controle en beheert ook stress.

3. Vermijd tabak en alcohol

Afhankelijk zijn van alcohol en tabak om van stress af te komen is een slecht idee. In plaats van u te helpen omgaan met uw problemen, zal roken uw gezondheid schaden en de bloedtoevoer naar uw hart verminderen. Alcohol beïnvloedt serotonine en andere neurotransmitters in je hersenen en verhoogt je stressniveau.

4. Gezonde voeding

Een gezond dieet zou je de kracht geven om de negatieve effecten van stress te bestrijden. Omdat stress je natuurlijke bloedstroom verstoort en bloeddruk veroorzaakt; gezond voedsel gevuld met voedingsstoffen zal helpen om de impact van stress te verminderen en een goede bloedstroom te behouden. Voeg stressverlichtend voedsel toe aan uw dieet, zoals eieren, vette vis, kurkuma, pompoenpitten, yoghurt, paranoten enz.

5. Veranderingen in levensstijl

Een onregelmatige en ongezonde levensstijl kan uw gezondheid op vele manieren beïnvloeden. Een dagelijkse routine die niet goed is gepland met tijdmanagement, stelt u niet in staat om uw reguliere werk op tijd af te ronden. Dit zal leiden tot stress. Ook de andere veel voorkomende ongezonde gewoonte om niet op tijd te slapen, kan je angstniveaus verhogen.

Preventieve tips voor het verminderen van stress

1. Meditatie kan mentale rust brengen. Regelmatig mediteren zal je helpen stress te voorkomen.

2. Maak elke dag wat tijd voor jezelf. Doe wat je ontspant.

3. Neem contact op met een vriend en deel je problemen wanneer je je gestrest voelt.

4. Betrek jezelf bij fysieke activiteiten zoals zwemmen, dansen, hardlopen of een lange wandeling.

5. Lachen is het beste medicijn tegen stress. Kijk iets grappigs of lees erover.

6. Probeer op tijd te slapen en minimaal acht uur slaap te krijgen.

7. Sla geen maaltijden over. Voeding maakt je gezond en je immuunsysteem sterk.

8. Neem indien nodig een pauze van je hectische leven en geniet van een vakantie met je geliefden.

9. Vermijd mensen die je een mentaal trauma veroorzaken en breng negativiteit in je leven.

10. Schaam je nooit of ben bang om om hulp te vragen als je het nodig hebt. Praat met een therapeut / counselor als je angstproblemen hebt.

Inpakken

Stress is een integraal onderdeel van het dagelijks leven geworden. Hoewel de meeste mensen stress misschien niet als een serieus probleem beschouwen, beïnvloedt het de gezondheid op meerdere manieren. Acute stress verzwakt je immuunsysteem en maakt plaats voor een verscheidenheid aan ziekten. Maar het goede nieuws is dat je stress kunt beheersen als je de bovengenoemde manieren volgt. Zorgen voor je mentale gezondheid is net zo belangrijk als het behandelen van lichamelijke ziekte. Als je stressvrij blijft, zal je gezondheid er automatisch baat bij hebben.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen