Ben je net begonnen met je ontharingsreis? Als u overweegt om te waxen, bent u bij ons aan het juiste adres.

Harsen is een eenvoudige en efficiënte methode om een gladde en haarloze huid te hebben. Met verschillende harsopties die tegenwoordig beschikbaar zijn, heeft deze methode vaak de voorkeur boven trimmen, scheren, ontharingscrèmes en threading.

Lees dit artikel om alles te weten te komen over harsen en of deze snelle en betaalbare manier van ontharen geschikt is voor uw huidtype en vereisten.

Hoogtepunten:

 • Wat is waxen?
 • Verwijdert harsen haar permanent?
 • Soorten harsen voor ontharing
 • Voordelen van waxen
 • Hoe waxen te doen?
 • Waxen Nazorg
 • Waxtips
 • Zal het harsen van mijn gezicht het erger maken?
 • Groeit het harsen van het gezicht meer haar?
 • Welke waxen is het beste voor ontharing?
 • Hoe lang zullen de resultaten van het harsen duren?

Wat is waxen?

Simpel gezegd, harsen is een semi-permanente ontharingsmethode. Een van de meest populaire manieren om ongewenst lichaamshaar te verwijderen, het is zowel snel als handig. Bovendien zijn de resultaten langer houdbaar in vergelijking met methoden zoals scheren.

Harsen kan helpen bij het verwijderen van ongewenst haar uit elk deel van je lichaam, zoals armen, armen, benen, rug, wenkbrauwen, buik, gezicht, bikinilijn en voeten. Andere ontharingstechnieken zoals threading geven je deze flexibiliteit niet.

De geschiedenis zegt dat wassen zijn oorsprong vond in Egypte vóór 3000 voor Christus. Tegenwoordig zijn er veel geavanceerde en effectieve harsopties beschikbaar om ongewenst lichaamshaar uit elk deel van het lichaam te verwijderen. Het kiezen van de juiste harsoptie uit de vele beschikbare kan u in staat stellen om een glad en haarloos lichaam te hebben.

Verwijdert harsen haar permanent?

Nee, waxen is geen permanente oplossing. Harsen maakt effectief plukken van het hele haar met de wortel, uit de follikel. De follikel blijft enige tijd onvruchtbaar. Echter, in drie tot zes weken, afhankelijk van de snelheid van je haargroei, geneest het haarzakje zichzelf en begint nieuw haar te groeien.

Het is belangrijk om hier te onthouden dat regelmatig harsen schade aan de haarzakjes veroorzaakt en ook het haar verzwakt. Veel mensen ervaren dus minimale hergroei na dit intense ontharingsproces. Maar in de meeste gevallen geneest het haarzakje vanzelf en begint nieuw haar te groeien. Als je doorgaat met harsen, dan zul je op de lange termijn uiteindelijk een langzamere hergroei ervaren. Je kunt ook dunnere en fijnere hergroei opmerken.

Soorten harsen voor ontharing

Ieders haar en huid zijn niet hetzelfde. Verschillende harsmethoden en componenten helpen bij efficiënte ontharing voor verschillende lichaamsdelen.

Harsen vrouwen Benen

1. Zachte wax

Afhankelijk van het ontharingsproces wordt zachte wax ook wel stripharsen genoemd. Hier wordt een dunne laag warme lichaamswas verspreid over de huid van grotere lichaamsdelen, zoals benen of armen. Je kunt de warme wax aanbrengen met een houten spatel[1] of rol direct op de huid. Leg vervolgens een doekstrip over de wax en trek deze eraf om het haar te verwijderen.

Zachte wax is uiterst efficiënt in het verwijderen van de kleine, fijne haarlokken en laat je achter met een gladde huid. Maar zachte lichaamswax mag slechts één keer per gebied in een sessie worden gebruikt, omdat het aan de huid kleeft. Meerdere toepassingen op een bepaald gebied kunnen ook de huidcellen trekken, wat bloedingen en huidbeschadiging zal veroorzaken.

2. Harde was

Harde wax is een effectieve optie voor het verwijderen van zowel dikker haar als delicaat, dun haar. Hier bindt de wax zich aan het haar in plaats van aan de huid. Dit proces is dus relatief minder pijnlijk dan zachte lichaamswas. Dit maakt harde wax geschikter voor kleinere, gevoeligere gebieden zoals de bovenlip, neus, oksels en bikinilijn.

Hier wordt de warme wax direct op de huid aangebracht en de tijd gegeven om af te koelen. Bij het afkoelen verhardt het en dan kun je het in de tegenovergestelde richting van haargroei trekken.

3. Fruitwas

Fruitwas is een Stripless waxing optie zoals harde wax, maar met extra voordelen zoals de goedheid van fruit. Deze was zit boordevol fruitextracten zoals papaja, aardbei, granaatappel, pruim en verschillende soorten bessen. Dus wanneer u fruitwax aanbrengt, krijgt uw huid de voeding van fruit, antioxidanten en vitamines, samen met ontharing.

Fruit wax is een uitstekende optie voor de gevoelige huid. Het is zachter voor de huid dan een eenvoudige optie op basis van hars en veroorzaakt meestal geen huiduitslags, bultjes of huidvlekken.

4. Chocoladewas

Chocoladewas is een andere populaire keuze onder mensen als een minder pijnlijke waxoptie. Chocolade is een antioxidantrijk ingrediënt dat je huid voedt wanneer het wordt gewaxt. Chocoladewas is ook verrijkt met glycerine en heilzame oliën zoals soja-, zonnebloem- of amandelolie, vitamine E en andere mineralen.

Het is hydraterend en rijk aan verzachtende en voedende ingrediënten, waardoor het de juiste keuze is voor de huid die gevoelig is voor irritatie en roodheid. Deze wax is ook een dure optie in vergelijking met andere soorten waxen.

5. Suikerwas

Suikerwas is een oude versie van waxmethoden. Deze eenvoudige harsformule is een van de meest natuurlijke opties voor ontharing. Het is een eenvoudige combinatie van suiker, citroen en heet water [2]. Hier helpt de suiker om de wortel van het haar eruit te trekken als zachte en harde lichaamswas. Omdat dit een combinatie is van natuurlijke ingrediënten, kan het een goede optie zijn voor mensen met een gevoelige huid.

Net als harde was kleeft suikerwas ook aan haar, niet aan de huid. U kunt het haar dus meerdere keren opnieuw aanbrengen en verwijderen zonder huidbeschadiging te veroorzaken. Als een natuurlijke harsoptie kan het op elk deel van het lichaam worden gebruikt.

Belangrijke opmerking:

Sugar waxing staat in de volksmond bekend als sugaring. Het is de oudste waxmethode die zijn oorsprong vindt in het Midden-Oosten.

Voordelen van waxen

Veel mensen beschouwen harsen als een van de meest effectieve ontharingsmethoden voor ongewenste ontharing. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen.

1. Langdurige gladde en zijdeachtige huid

Omdat harsen haar van de wortel verwijdert, vertraagt het de haargroei van die follikels. Zo kunt u genieten van een langdurige haarloze, gladde en zijdeachtige huid. Maar de duur van de vrijheid is beperkt. Het kan variëren van drie tot zes weken, afhankelijk van hoe snel je haarzakje herstelt en nieuwe haargroei produceert.

2. Exfoliatie

Naast het verwijderen van haar, verwijdert harsen dode huidcellen en verjongt de huid. Als je haar uitkleedt, komen er ook dode huidcellen bij.

3. Geen huidbeschadiging

Scheren, ontharingscrèmes en andere ontharingsmethoden kunnen huidbeschadiging veroorzaken, zoals pigmentatie, snijwonden of slechte geur. Ontharingsgels en crèmes kunnen ook huidirritatie veroorzaken. Dergelijke huidbeschadiging is vrij onwaarschijnlijk bij harsen.

4. Langzame haargroei

Als je regelmatig harsen gebruikt, vertraagt het de hergroei van het haar en maakt het elke streng fijner en zachter.

5. Minder ingegroeid haar

In vergelijking met andere ontharingsmethoden zoals scheren, kan harsen het risico op ingegroeid haar verminderen.

Wax voor ontharing

Hoe waxen te doen?

Als u van plan bent om een doe-het-zelf waxsessie te houden zonder professionele hulp, zijn hier enkele cruciale tips voor u om een veilige en effectieve waxervaring te hebben:

1. Zorg ervoor dat je haarlengte ongeveer een vierde tot driekwart van een centimeter lang is. Als het haar langer is, moet je het trimmen voordat je gaat harsen.

2. Een schone en droge huid zorgt ervoor dat de wax correct hecht en helpt om een zachte ontharingssessie te hebben. Was en droog het gebied dus grondig voordat u wax aanbrengt.

3. Verwarm de wax zoals aangegeven op de verpakking. Breng het vervolgens aan op een klein deel van je huid en verspreid het in de richting van haargroei.

5. Leg een doekstrip over de wax, druk stevig aan, wacht twee tot drie seconden en trek de strip heel snel af in de tegenovergestelde richting van de haargroei.

Skinkraft Tip:

Vergeet niet om de temperatuur van de vloeibare wax te controleren voordat je het aanbrengt, omdat zeer hete wax je huid kan beschadigen of verbranden.

Waxen Nazorg

Je moet goed voor je huid zorgen na het harsen. Hier zijn enkele tips:

 • Breng een koud kompres aan om de pijn te verlichten en irritatie te voorkomen.
 • Zorg ervoor dat het gewaxte gebied vrij is van vuil. Vermijd blootstelling aan hitte. Zorg ervoor dat het gebied de komende één of twee dagen uit de buurt van wrijving blijft. Vermijd warme baden en massage. Neem geen stoombaden of behandelingen.
 • Vermijd bruinen
 • Krab of raak het gebied niet aan met onreine handen.
 • Draag schone kleding die niet te veel wrijving veroorzaakt.
 • Zwem niet in gechloreerde zwembaden
 • Gebruik geen deodorants en andere huidverzorgingsproducten zoals lotions en poeders in het gewaxte gebied.

Waxtips

 • Spreid de wax altijd in de richting van de haargroei en trek de strip eraf in de tegenovergestelde richting van de haargroei.
 • Vermijd het gebruik van crèmes die retinoïden bevatten twee tot vijf dagen voorafgaand aan het harsen om te voorkomen dat de huid samen met ongewenst haar wordt verwijderd [3].
 • Kalmeer je huid na het harsen met coolpacks.
 • Gebruik geen vette of uitdrogende huid producten net na het waxen.
 • Plan geen afspraak voor het pellen van chemicaliën na de sessie.

Zal het harsen van mijn gezicht het erger maken?

Er is een onbewezen theorie dat herhaald en langdurig gebruik van harsen rimpels op het gezicht kan veroorzaken. Frequent gebruik van harsen zal je huid uitrekken en doorzakken. Ook als je een acnegevoelige huid hebt, is het raadzaam om weg te blijven van zacht of hard harsen om puistjes te voorkomen.

Groeit het harsen van het gezicht meer haar?

Nee, harsen groeit niet meer haar. Het verwijdert alleen haar van de wortel en laat niets achter in het haarzakje om enige tijd terug te groeien. Naarmate de follikels genezen, kunnen ze nieuw haar teruggroeien. Bovendien vertraagt regelmatig harsen de haargroeisnelheid en maakt het je haar na verloop van tijd zelfs dunner, fijner en zachter.

Welke waxen is het beste voor ontharing?

De meeste mensen geven de voorkeur aan hard harsen omdat het alleen aan het haar bindt, niet aan de huid. Dit maakt het waxproces relatief minder pijnlijk dan zachte lichaamswas.

Hoe lang zullen de resultaten van het harsen duren?

Dit is geheel afhankelijk van de snelheid van je haargroei. Het effect van harsen kan dus twee tot zes weken duren volgens uw haargroeisnelheid.

Inpakken

Harsen is een snel, eenvoudig en efficiënt ontharingsproces. Er zijn meerdere harsopties die geschikt zijn voor verschillende huidtypen en haar van verschillende lichaamsdelen. Harsen met de juiste ingrediënten, voorzorgsmaatregelen en procedures kan u voorzien van een zijdezachte haarloze huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen