Als je al een tijdje bezig bent met het huidverzorgingsspel, zal het woord melkzuur zeker een belletje doen rinkelen. Zelfs als je er nog niet over hebt gehoord, zijn we hier om je er alles over te vertellen.

Beschouwd als een van de mildste alfa-hydroxyzuren (AHA’s), wordt melkzuur gebruikt in chemische peelings en andere behandelingen op kantoor om donkere vlekken, littekens en het verschijnen van verouderingsverschijnselen te verminderen. Onze hoofd dermatoloog, Dr. Harish Kautam, legt uit hoe het werkt als zachte exfoliators voor uw huid en de juiste manieren om het te gebruiken.

Hoogtepunten:

 • Voordelen van melkzuur voor de huid
 • Wie kan melkzuur gebruiken?
 • Hoe melkzuur op te nemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime?
 • Mogelijke bijwerkingen van melkzuur
 • Wat kun je wel/niet mengen met melkzuur?

Voordelen van melkzuur voor de huid

1. Handelt als een exfoliant

Melkzuur werkt door het binnendringen van het huidoppervlak. Het breekt af en absorbeert dode huidcellen om nieuwere, gezond uitziende huidcellen te onthullen. Hierdoor ziet je huid er helderder en jonger uit.

Het versnelt ook de celvernieuwingsratio, waardoor dode huidcellen worden vervangen door gezondere cellen.

2. Vervaagt het uiterlijk van fijne lijntjes en rimpels

Melkzuur is een populair ingrediënt in anti-aging schoonheidsproducten. Dit komt door de kwaliteit om het verschijnen van voortijdige tekenen van veroudering te verminderen (1). De hydraterende eigenschappen kunnen ervoor zorgen dat je huid er voller en rimpelvrij uitziet.

Deze AHA staat ook bekend om zijn collageenstimulerende eigenschappen. Collageen is een vezelig eiwit dat aanwezig is in de opperhuid en dermis. Het eiwit is verantwoordelijk voor het stevig houden van je huid en voorkomt verslapping. Maar met blootstelling aan de zon en leeftijd verslechtert de productie van collageen in je lichaam. Daarom heb je iets in je huidverzorging nodig dat collageen kan stimuleren.

3. Heeft hydraterende eigenschappen

Hoe tegenstrijdig het ook klinkt, melkzuur helpt bij de hydratatie van de huid. Hoewel de meeste hydroxyzuren de neiging hebben om je huid op te drogen, valt melkzuur op tussen de partijen. Het heeft hydraterende eigenschappen die ervoor kunnen zorgen dat je huid gladder en voller aanvoelt. De kwaliteit kan ook helpen het verschijnen van tekenen van veroudering en slappe huid te verminderen.

4. Vermindert donkere vlekken en vlekken

Vrouw die crème aanbrengt voor donkere vlekken

Donkere vlekken, zonnevlekken en melasma kunnen worden verminderd met melkzuur op de huid. Een studie testte melkzuur bij 12 patiënten. Alle 12 patiënten zagen een vermindering van hun melasmapleisters na het gebruik van melkzuurschillen gedurende ongeveer 6 maanden (2).

De studies suggereren dat melkzuur de tyrosinase-activiteit remt (3). Tyrosinase is een enzym dat in je huid aanwezig is en dat verantwoordelijk is voor de productie van melanine, waardoor je huid zijn kleur krijgt. Directe blootstelling aan de zon kan resulteren in een verhoogde melanineproductie, waardoor uw huid er donkerder (gebruind) uitziet. Het draagt ook bij aan het verschijnen van donkere vlekken.

Wie kan melkzuur gebruiken?

Melkzuur staat bekend als de mildste van de hydroxyzurenfamilie. Het wordt goed verdragen door alle huidtypen, inclusief de gevoelige huid (4). Als u echter een gevoelige huid heeft, raadpleeg dan altijd uw dermatoloog en voer een patch-test uit voordat u iets op uw gezicht aanbrengt.

Hoe melkzuur op te nemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime?

Dr. Harish zegt: “Melkzuur wordt in verschillende concentraties gebruikt om verschillende problemen aan te pakken. In mindere concentraties werkt het als een bevochtigingsmiddel om vocht op het oppervlak van je huid aan te trekken. De exfoliërende eigenschappen werken in hogere concentraties. Het dagelijks gebruik van melkzuur hangt sterk af van de concentraties waarin je het gebruikt.”

Melkzuur wordt verkocht in OTC-producten in concentraties variërend tussen 0,5-30%. Begin met lagere concentraties en ga dan naar hogere. Dr Harish raadt aan om het 2-3 keer per week te gebruiken en het geleidelijk op te nemen in uw dagelijkse huidverzorgingsregime.

Het is echter altijd het beste om uw dermatoloog te raadplegen voordat u gezichtszuur aan uw huidverzorgingsregime toevoegt.

Woord van waarschuwing voor gevoelige huidtypes:

Als je een gevoelige huid hebt, probeer dan vast te houden aan producten met 5% melkzuur erin. Vergeet niet om voor gebruik een patch-test uit te voeren. Als uw huid na 24 uur testen niet reageert op het product dat u gebruikt, ga uw gang en gebruik het 2-3 keer per week. U kunt verhogen of verlagen hoe vaak u deze AHA gebruikt, afhankelijk van hoe uw huid erop reageert.

Mogelijke bijwerkingen van melkzuur

Hoewel dit hydroxyzuur zachter is dan de anderen, heeft het zijn aandeel in bijwerkingen. Deze omvatten:

 • Zon gevoeligheid
 • Droogte
 • Roodheid
 • Brandend
 • Schillen
 • Jeuk
 • Zwelling

Dus voordat u actueel melkzuur op uw huid gebruikt, moet u met uw dermatoloog praten. Als u regelmatig actueel melkzuur gebruikt, maak er dan een punt van om ten minste een SPF 30-zonnebrandcrème aan te brengen 30 minuten voordat u de dag verlaat. Breng elke twee uur opnieuw aan om uw huid te beschermen tegen verbranding.

Notitie:

Het te vaak overslaan van je zonnebrandcrème kan huidaandoeningen zoals donkere vlekken en rimpels verergeren. Onthoud altijd dat melkzuur een exfoliant is die je nieuwe, jonger uitziende huidcellen blootstelt aan agressors uit de omgeving.

Wat kun je niet mengen met melkzuur?

Melkzuur mag nooit worden gemengd met vitamine C. Deze combinatie duwt de pH van het product verder naar de zure kant, wat irritatie van uw huid kan veroorzaken. Ook kan melkzuur, dat het mildere is, worden beïnvloed wanneer het wordt gemengd met vitamine C, omdat het een te sterk alfa-hydroxyzuur is om samen met melkzuur te werken. Praat met uw dermatoloog over wat u kunt gebruiken met melkzuur.

Wist je dat?

Melkzuur wordt vaak aanbevolen in zijn actuele vorm om symptomen van eczeem, psoriasis en andere droge huidaandoeningen te behandelen en te verminderen.

Inpakken

Vanwege de milde aard is melkzuur een van de beste alfa-hydroxyzuren om op te nemen in uw huidverzorgingsregime. Het is ook geschikt voor gevoelige huidtypes en biedt verschillende voordelen in verschillende concentraties. Het heeft echter zijn aandeel in bijwerkingen. Dus zoals elk nieuw huidverzorgingsproduct, is sa patch test een must.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen