Je moet minstens één keer in je leven iemand zijn tegengekomen die klaagt over een ‘oogpuistje’. Een oogpuistje, ook wel een stye genoemd, is niet ongewoon of een ernstige aandoening. Je kunt het ook echt thuis behandelen!

Hoogtepunten:

 • Wat is een oogpuistje?
 • Welke leeftijdsgroepen zijn meer vatbaar voor styes?
 • Wat zijn de oorzaken van een Stye?
 • Welke andere factoren kunnen een stye veroorzaken?
 • Wat is het verschil tussen een externe hordeolum en een interne hordeolum?
 • Symptomen van een Stye
 • Hoe een Stye te behandelen?
 • Hoe voorkom je styes?
 • Wanneer heeft uw Stye medische hulp nodig?

1. Wat is een oogpuistje?

Een oogpuistje is een klein rood bultje dat op of onder het ooglid verschijnt. Net als je huid bevatten je oogleden kleine olieklieren. Deze kunnen verstopt raken door olie, vuil en bacteriën die uiteindelijk een stye veroorzaken.

2. Welke leeftijdsgroepen zijn meer vatbaar voor styes?

Kinderen en jongvolwassenen zijn meer vatbaar voor styes, hoewel het iedereen op elke leeftijd kan overkomen.

3. Wat veroorzaakt een Stye?

Styes kunnen worden gescheiden in externe hordeolum en interne hordeolum.

Externe styes worden over het algemeen veroorzaakt wanneer de olieklieren op de onderste of bovenste oogleden verstopt raken. Een bacterie genaamd Staphylococcus aureus bevindt zich op onze oogleden (1). Wanneer de olieklieren geïnfecteerd raken, worden de oliën die ze afscheiden wasachtig en dik. Dit blokkeert de klieren en laat meer bacteriën groeien.

Een stye die een paar dagen verschijnt, is meestal rood en pijnlijk. Deze aandoening wordt ook wel “uitwendig hordeolum” genoemd.

Een chalazion (meervoud: chalazia) is een chronische aandoening. Het is een stye die maanden, en soms zelfs jaren blijft. Een chalazion wordt ook wel een “interne hordeolum” genoemd. Het cosmetische uiterlijk is wat het voor de meeste mensen een punt van zorg maakt. Chalazia moet mogelijk door een arts worden afgevoerd.

4. Welke andere factoren kunnen een stye veroorzaken?

Bepaalde medische aandoeningen kunnen styes veroorzaken.

A. Blefaritis

Volwassenen zijn meer vatbaar voor blefaritis. Deze aandoening resulteert in chronische ontsteking van het ooglid. Symptomen zijn roodheid van de ogen en oogleden, jeuk, branderigheid en plakkerige ogen. Mensen met deze aandoening zijn meer vatbaar voor het ontwikkelen van styes (2).

B. Oculaire Rosacea

Rosacea is een chronische, inflammatoire huidaandoening die meestal mensen van middelbare leeftijd treft. Het veroorzaakt roodheid en zichtbare bloedvaten.

Oculaire rosacea resulteert in ontsteking en roodheid van de ogen. Mensen met oculaire rosacea ontwikkelen vaak styes (3).

C. Gebrek aan slaap en voeding

Een zwak immuunsysteem kan de ontwikkeling van een stye veroorzaken. Slaapgebrek en het dagelijks consumeren van ongezond voedsel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van interne en externe hordeolum.

5. Wat is het verschil tussen een externe hordeolum en een interne hordeolum?

A. Extern hordeolum

 • Veroorzaakt wanneer olie, bacteriën en vuil de olieklieren verstoppen
 • Rode, pijnlijke pijn
 • Ontwikkelt zich in de buurt van de wimperfollikels, meestal langs de rand van een ooglid
 • Duurt meestal tussen de 3-7 dagen om op te lossen

B. Interne Hordeolum (Chalazia)

 • Veroorzaakt door acute bacteriële infectie en de vergroting van een olieproducerende klier (meibomian klier) (4)
 • Niet pijnlijk
 • Ontwikkel op de bovenste of onderste oogleden, weg van de wimpers.
 • Kan maanden tot jaren meegaan

Notitie: De behandeling voor uitwendig en inwendig hordeolum zijn bijna hetzelfde. Ze zijn beide meestal zelfbehandelbaar en vereisen zelden de tussenkomst van een arts.

6. Symptomen van een Stye

Styes verschillen in grootte. Sommige kunnen erwtengroot zijn, terwijl andere je hele ooglid kunnen bedekken. Zo kun je bepalen of je ooglid daadwerkelijk een stye heeft.

 • Zwelling in of rond het ooglid
 • Verhoogde traanproductie
 • Met puss gevulde bult/rode bult in of rond het ooglid
 • Pijn en jeuk

Als je stye niet pijnlijk is, kan het een ‘chalazion’ zijn. Een chalazion kan langer duren om weg te gaan of kan operatief moeten worden verwijderd.

7. Hoe een Stye te behandelen?

Styes genezen meestal vanzelf. Misschien wilt u er echter sneller vanaf vanwege het uiterlijk via deze methoden:

A. Warm kompres

Een warm kompres is een effectieve manier om een stye op natuurlijke wijze af te tappen. Een warm kompres maakt de korst los en zorgt ervoor dat de puss het oppervlak bereikt en uitloopt.

Neem een schone doek en nat het met warm water. Zorg ervoor dat het water niet te heet is en niet van de doek druipt. Leg de warme doek 10-15 minuten over de stye. Als de doek tussendoor zijn warmte verliest, maak hem dan weer nat. Herhaal dit 3-4 keer per dag.

Als je geen schone doek kunt vinden, zijn wattenschijfjes de op een na beste optie.

B. Gebruik een warm theezakje

Warme theezakjes zijn een goede optie voor snelle genezing. Groene thee en zwarte thee hebben ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen (5) (6). Dit kan helpen om zwelling en roodheid sneller te verminderen. Het plaatsen van een warm theezakje op je stye kan ook helpen het genezingsproces te versnellen.

Neem een theezakje en doop het in warm water. Wacht ongeveer een minuut en leg het theezakje op je stye. Zorg ervoor dat het theezakje niet te heet is. Je wilt je huid immers niet op de koop toe verbranden! Laat het theezakje ongeveer 10 minuten intrekken. Herhaal dit 2-3 keer per dag.

C. Reinig je stye met een milde shampoo / zeep

Het behandelen van uw stye met een milde zeep of babyshampoo moet worden gebruikt om de stye schoon te houden (7). Dit voorkomt dat het geïnfecteerd raakt.

D. Masseer het getroffen gebied

Het langzaam masseren van het getroffen gebied kan de drainage op natuurlijke wijze bevorderen.

E. Antibiotica

Uw arts kan antibiotica voorschrijven om u te helpen zich te ontdoen van de stye. Er is weinig bewijs dat wijst op de voordelen van het gebruik van actuele antibiotica om een stye te behandelen. Erytromycine kan echter worden aanbevolen door uw arts. (8)

F. Draineren

Een stye die koppig genoeg is om lang te blijven, moet mogelijk worden afgevoerd. De draineringsprocedure moet door uw arts worden uitgevoerd.

G. Steroïde injectie

Intralesionale corticosteroïdinjecties zijn effectief gebleken bij de behandeling van een chalazion (9). Uw arts kan steroïde injecties aanbevelen om ontstekingen te helpen verminderen.

H. Vermijd het dragen van oogmake-up en contactlenzen

Het dragen van oogmake-up, contactlenzen of rommelen met je stye kan het irriteren. Dit kan zelfs het genezingsproces vertragen of de stye infecteren. U kunt de bacteriën ook overbrengen op uw make-uptools die uw andere oog kunnen infecteren.

I. Pop Your Eye Puistje niet

Een stye knallen is net zo erg als je puistjes laten knallen. Het knallen van je stye kan puss afgeven en de infectie verspreiden.

8. Hoe voorkom je styes?

 • Zorg voor hygiëne: Zorg ervoor dat je handen schoon zijn voordat je je ogen aanraakt. Een gebrek aan hygiëne kan bijdragen aan de ontwikkeling van styes.
 • Reinig je oogleden regelmatig met milde zeep of babyshampoo.
 • Vermijd het delen van gezichtshanddoeken met iemand anders.
 • Verwijder je oogmake-up voor het slapengaan.
 • Vermijd het gebruik van vuile make-uptools.

9. Wanneer heeft uw Stye medische hulp nodig?

Het kan nodig zijn om uw stye aan een arts te laten zien als u een of meer van de volgende symptomen ervaart.

 • Het wordt pijnlijker
 • Het neemt in omvang toe
 • Het is intern
 • Het begint je zicht te beïnvloeden
 • Het duurt te lang om weg te gaan

Styes kunnen koppig, pijnlijk en er niet al te aangenaam uitzien. De meeste styes zijn echter geen ernstige aandoeningen. Ogen zijn een van de meest delicate organen van je lichaam. Pas op dat je ze niet prikt of pijn doet tijdens het behandelen van een stye. Als uw stye te lang duurt om te genezen of als u er niet zeker van bent dat u het alleen kunt behandelen, maak dan een uitstapje naar uw arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen