Heb je ooit een droge, schilferige huid op je wenkbrauwen waargenomen en dacht je dat je huid geen hydratatie heeft? Nou, misschien mis je iets, en dit kan wenkbrauwroos zijn. Ja je hebt het goed gehoord, je wenkbrauwen kunnen ook worden beïnvloed door roos, net als je haar en hoofdhuid.

Als u zich gestrest voelt door deze aanhoudende aandoening, zijn wij er om u te helpen. Dit artikel zal u begeleiden door de oorzaken van wenkbrauwroos, hoe het te behandelen en tips om het helemaal te voorkomen.

Wat de expert zegt

“Net als de roos op je hoofdhuid, kan wenkbrauwroos ook koppig zijn en misschien niet gemakkelijk te verwijderen. Het is belangrijk om de exacte reden achter uw aandoening te kennen om het effectief te beheren.”

-Dr. Kaustav Guha, Directeur, R&D divisie, Esse Organic Skincare laboratoria

Hoogtepunten:

 • Wat veroorzaakt roos op wenkbrauwen?
 • Hoe kom je van roos op je wenkbrauwen af?
 • Algemene tips om wenkbrauwroos te voorkomen
 • Veroorzaakt wenkbrauwroos haaruitval?
 • Wat zijn de complicaties geassocieerd met wenkbrauw roos?
 • Wanneer een arts raadplegen over wenkbrauwroos?

Wat veroorzaakt roos op wenkbrauwen?

De exacte oorzaak van wenkbrauwroos is nog niet bekend. Een paar veel voorkomende redenen voor de droge, schilferige huid op en rond je wenkbrauwen worden hieronder gegeven.

1. Seborrheic Dermatitis

Dit is een niet-infectieuze huidaandoening die kan worden veroorzaakt door een gist genaamd Malassezzia, een residente flora van onze huid.[1] Bij mensen met een te vette huid kan deze gist echter overgroeien en leiden tot deze huidaandoening.

Dr. Kaustav Guha, directeur, R &D-divisie, Esse Organic Skincare-laboratoria, informeert dat “Seborrheic dermatitis wordt gekenmerkt door vettige plekken van de huid bedekt met witte of geelachtige korst of schilfers, vergezeld van roodheid en jeuk. Naast je hoofdhuid kan het ook invloed hebben op je wenkbrauwen, oogleden, gebied rond oor en neus, oksels of liezen.”

Deze vorm van dermatitis is een chronische aandoening bij volwassenen en kan episodes van opflakkeringen en remissie vertonen. Seborrheic dermatitis bij zuigelingen is ook bekend als cradle cap die meestal verdwijnt tussen 6 maanden en 1 jaar oud.[2]

2. Eczeem

Ook bekend als atopische dermatitis, komt deze inflammatoire huidaandoening vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Dr. Guha vermeldt dat: “De barrièrefunctie van je huid wordt verstoord als je eczeem hebt, wat leidt tot verlies van hydratatie van het oppervlak van je huid. Samen met rode, jeukende huiduitslag kan eczeem ook droge schilfers of korsten veroorzaken die soms vocht sijpelen.”[3]

Afgezien van uw ledematen en nekgebied, beïnvloedt eczeem ook het gebied rond uw ogen en kan het verantwoordelijk zijn voor de droge, schilferige huid op uw wenkbrauwen. Deze aandoening is meestal erfelijk en gaat vaak gepaard met astma en allergieën (atopische mars).[4]

3. Psoriasis

Volgens Dr. Guha, “Psoriasis wordt veroorzaakt door het slecht functioneren van uw immuunsysteem dat leidt tot ontstekingen.[5] De hyperactiviteit van het immuunsysteem leidt tot een overmatige overproductie van huidcellen die plaques of schubben vormen op het oppervlak van je huid.”[6] Psoriasis kan bijna elk deel van uw lichaam beïnvloeden en kan de reden zijn achter de droge schilfers van de huid in de buurt van uw wenkbrauwen.

4. Neem contact op met Dermatitis

Zoals de naam al doet vermoeden, treedt deze aandoening op wanneer uw huid in contact komt met allergenen of irriterende stoffen zoals agressieve chemicaliën. Contactdermatitis wordt gekenmerkt door huiduitslag, ontsteking, jeuk of een droge en gebarsten huid.[7]

De symptomen verdwijnen meestal vanzelf bij het stoppen van het irriterende of allergeen, maar in geval van ernstigere irritatie moet u mogelijk medicijnen gebruiken. Meestal leidt de jeuk als gevolg van contactdermatitis tot de droge huidschilfers op je wenkbrauwen.

Hoe kom je van roos op je wenkbrauwen af?

Master brengt wenkbrauwpasta met een kwast aan op wenkbrauwen

Hier zijn een paar behandelingsopties die u kunnen helpen om lange tijd vrij te blijven van wenkbrauwroos.

1. Antischimmel reinigingsmiddelen

De meest voorkomende oorzaak van wenkbrauwroos is een schimmelmiddel (gist) zoals eerder besproken. Het wassen van je wenkbrauwen met een antischimmelshampoo die seleniumsulfide of ketoconazol bevat, kan helpen de gistovergroei te verminderen, waardoor de roos wordt geëlimineerd. Je kunt ook zoeken naar ingrediënten zoals salicylzuur, sulfacetamide, zwavel en teerzepen.

Je kunt een anti-roos shampoo gebruiken die vrij verkrijgbaar is. Deze zijn echter meestal milder dan receptformuleringen. Zorg er wel voor dat je huid niet gekker wordtt te droog omdat dit het hele doel van het wegwerken van de droge, schilferige huid van je wenkbrauw zal verslaan.

2. Behandel de onderliggende huidaandoeningen

 • Als u contactdermatitis heeft, moet u de stoffen identificeren en vermijden die opflakkeringen veroorzaken. In geval van ernstig ongemak kunt u corticosteroïden aanbrengen of antihistaminica nemen volgens de aanwijzingen van uw arts.
 • Aangezien aandoeningen zoals eczeem of psoriasis de neiging hebben chronisch van aard te zijn, is uw zorgverlener de beste persoon om voor te stellen hoe u uw aandoening kunt beheren en opflakkeringen kunt voorkomen.

3. Huismiddeltjes

Hier zijn een paar natuurlijke remedies die je thuis kunt proberen om wenkbrauwroos onder controle te houden.

A. Tea tree olie

Tea tree olie is rijk aan terpineol, een antioxidant, ontstekingsremmend en antiparasitair middel.

 • Verhit een eetlepel tea tree olie net warm genoeg om aan te raken.
 • Masseer het zachtjes op je wenkbrauwen en laat het 10 – 15 minuten zitten.
 • Afwassen met lauw water.
 • Dagelijks aanbrengen tot de roos verdwijnt.

B. Neem olie

Neem olie is ontstekingsremmend afgezien van het hebben van antischimmel eigenschappen. Dagelijks een beetje neemolie op je wenkbrauwen wrijven, zal niet alleen de roos verwijderen, maar kan ook voorkomen dat deze terugkomt.

C. Amandelolie

De olie van zoete amandel is een uitstekend vochtinbrengend middel rijk aan goede vetzuren, vitamines en zink.

 • Verhit 2 eetlepels amandelolie gedurende een minuut of twee.
 • Wrijf het tussen je vingers om het een beetje af te koelen en masseer zachtjes op je wenkbrauwen.
 • Voor het beste resultaat laat je het een nacht staan. Was de ochtend erna af met een milde reiniger.
 • Dagelijks gebruik van deze olie zal niet alleen een droge, schilferige huid elimineren, maar je op de lange termijn ook vollere wenkbrauwen geven.

D. Aloë vera gel

Dit wonderingrediënt hydrateert niet alleen je huid, maar kalmeert ook jeuk en ontstekingen. Het is het beste als je de gel direct uit de verse bladeren kunt gebruiken. Als verse bladeren niet beschikbaar zijn, kunt u ook de verpakte versies van de gel gebruiken die op de markt verkrijgbaar zijn.

Wrijf aloë vera gel op je wenkbrauwen en laat het minstens 30 minuten intrekken. Je kunt het dan afwassen met koud water. Gebruik dit regelmatig om te voorkomen dat je wenkbrauwen in de toekomst schilferig worden.

E. Fenegriek zaden

Deze zaden hebben niet alleen schimmelwerende eigenschappen, maar zijn ook rijk aan aminozuren, vitaminen en mineralen. Fenegriek vermindert de gistgroei en exfolieert je wenkbrauwhuid zachtjes.

 • Week een eetlepel fenegriekzaad een nacht en plet ze de volgende ochtend tot een pasta.
 • Wrijf deze pasta zachtjes op je wenkbrauwen en laat het een paar minuten zitten tot het een beetje droog is.
 • Schrob het ten slotte voorzichtig af en was het met koud water.

Algemene tips om wenkbrauwroos te voorkomen

 • Bescherm de huid rond je wenkbrauwen tegen uitdroging, vooral in de droge wintermaanden. Gebruik regelmatig een goede moisturizer die bij je huid past, om je gezichtshuid gehydrateerd te houden.
 • Weersta de drang om het getroffen gebied te jeuken, want dit zal niet alleen de roos verergeren, het kan ook leiden tot een infectie.
 • Hoewel zachte exfoliatie helpt om de dode, droge huid van je wenkbrauwen te verwijderen, moet je ervoor zorgen dat je het niet overdrijft. Overmatig scrubben kan ontstekingen veroorzaken en de roos van je wenkbrauw verergeren.
 • U moet er rekening mee houden of een bepaald reinigingsmiddel of huidverzorgingsproduct uw wenkbrauwroos erger maakt en dit indien mogelijk vermijden. Agressieve zepen, parfums, bepaalde chemicaliën zoals sls en parabenen zijn veel voorkomende irriterende stoffen voor de huid.
 • Stress kan uw immuunsysteem beïnvloeden en opflakkeringen veroorzaken als u eczeem of psoriasis heeft. Vermijd stress om onder andere een gezonde huid te krijgen.

Ook je huid is net zo uniek als jij als persoon. De eerste stap naar goede verzorging is het kennen van de huidige conditie van je huid die afhankelijk is van meer dan één factor. U kunt de AI-quiz van Esse Organic Skincare doen om uw huid beter te leren kennen en producten te bestellen die voldoen aan uw specifieke huidverzorgingsproblemen.

Veroorzaakt wenkbrauwroos haaruitval?

De aandoeningen die leiden tot wenkbrauwroos kunnen ook leiden tot haarverlies van uw wenkbrauw. Seborrheic dermatitis op zichzelf kan geen haaruitval veroorzaken. Als u echter herhaaldelijk aan de getroffen gebieden krabt, kunt u de haarzakjes beschadigen, wat zal leiden tot haaruitval.

Haarzakjes zijn kleine zakachtige structuren die onder je huid aanwezig zijn waaruit haar groeit. Bovendien kan ontsteking van de huid, zoals in het geval van eczeem of psoriasis, ook een negatieve invloed hebben op uw haar.

Wat zijn de complicaties geassocieerd met wenkbrauw roos?

Wenkbrauw dandruff kan gepaard gaan met huiduitslag, irritatie, ontsteking of zelfs infecties in ernstige gevallen. Deze aandoening is meestal chronisch, maar kan gemakkelijk worden beheerd als de juiste zorg wordt besteed voordat de dingen ernstig worden.

In sommige gevallen kan er sprake zijn van het sijpelen van vloeistoffen. Ook kan aanhoudende jeuk littekens van het getroffen gebied veroorzaken.

Wanneer een arts raadplegen over wenkbrauwroos?

U moet onmiddellijk een arts raadplegen als een of meer van de volgende situaties zich voordoen.

 • Wenkbrauwroos weigert te verdwijnen, zelfs na langdurig gebruik van anti-roosproducten.
 • Je jeuk is geïntensiveerd of ondraaglijk geworden.
 • Het getroffen gebied ziet er rood of gezwollen uit.
 • Je hebt koorts, huiduitslag over je hele lichaam, etc.

Inpakken

Wenkbrauwroos is een veel voorkomende aandoening die mensen in alle leeftijdsgroepen treft. Hoewel wenkbrauwroos niet volledig kan worden genezen, kan het gemakkelijk worden beheerd met de juiste diagnose en behandeling. Het is daarom belangrijk om uw dermatoloog te raadplegen om de exacte oorzaak achter uw aandoening te kennen en een behandelingsoptie te kiezen die het beste bij u past.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen