Je moet tonnen schoonheidsproducten zijn tegengekomen die het label ‘parabenenvrij’ hebben. Heb je je ooit afgevraagd wat ze precies zijn en waarom ze schadelijk zijn?

We zijn hier om u te vertellen waarom de schoonheidsindustrie probeert het gebruik van deze stof te vermijden. Blijf lezen om erachter te komen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn parabenen?
 • Zijn parabenen schadelijk voor het menselijk lichaam?
 • Effecten op het milieu
 • Hoe kun je parabenenvrije cosmetica vinden?

1. Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn synthetische chemicaliën (conserveermiddelen) die in schoonheidsproducten worden gebruikt om ze een langere houdbaarheid te geven. Ze voorkomen de groei van schimmels en andere micro-organismen in schoonheids-, voedsel- en hygiëneproducten.

Ze zijn afgeleid van para-hydroxybenzoëzuur (PHBA), dat van nature voorkomt in verschillende groenten en fruit. De parabenen die het meest worden gebruikt in schoonheidsproducten zijn Methylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben en Ethylparaben.

2. Zijn parabenen schadelijk voor het menselijk lichaam?

Sommige wetenschappelijke studies in het recente verleden hebben aangetoond dat parabenen schadelijk kunnen zijn voor het menselijk lichaam als ze in grote hoeveelheden worden gebruikt. Deze zorgen omvatten borstkanker en een afname van reproductieve hormonen bij mannen.

Sommige onderzoeken suggereren ook dat parabenen complicaties kunnen veroorzaken tijdens de zwangerschap en geboorte.

A. Parabenen en borstkanker

Een studie uit 2004 vond parabenen in tumoren van borstkankerpatiënten (1) (2). Dit leidde tot publieke bezorgdheid en een debat over hun veiligheid. Er is echter niet genoeg bewijs om te bewijzen dat parabenen borstkanker veroorzaken.

Van parabenen wordt gezegd dat ze normale hormoonfuncties verstoren. Dit komt omdat ze zwak de chemische structuur van een natuurlijk vrouwelijk voortplantingshormoon genaamd ‘oestrogeen’ kunnen nabootsen. Verhoogde oestrogene activiteit is gekoppeld aan borstkanker. Van deze oppervlakkige of externe oestrogenen wordt gezegd dat ze mogelijk het risico op borstkanker verhogen.

B. Parabenen en allergische reacties

Onderzoek suggereert dat parabenen niet irriterend zijn. Slechts 3% van de patiënten met contactdermatitis of eczeem heeft gemeld gevoelig te zijn voor parabenen (3). Als u een extreem gevoelige huid heeft, voer dan een pleistertest uit voordat u producten met parabenen erin aanbrengt.

C. Parabenen en uw reproductieve gezondheid

Parabenen worden geassocieerd met het verzwakken van voortplantingssystemen bij zowel mannen als vrouwen. Ze kunnen zwak oestrogenen in het lichaam nabootsen. Deze oestrogene activiteit kan normale hormoonfuncties verstoren en interfereren met het voortplantingssysteem.

Een studie bij mannelijke ratten suggereerde dat butylparaben de testosteronspiegel verlaagde (4).

Sommige studies vonden verhoogde niveaus van butylparaben in het navelstrengbloed en de urine van zwangere vrouwen. Dit ging gepaard met een verminderd geboortegewicht.

3. Effecten op het milieu

Van parabenen is ook bekend dat ze ecologische schade veroorzaken. Wanneer we onze cosmetica en schoonheidsproducten met parabenen afwassen, worden ze door het drainagesysteem naar het afvalwater van de gemeenschap getransporteerd. Deze synthetische conserveermiddelen hopen zich vervolgens op in andere stoffen in het milieu.

Wanneer parabenen worden afgewassen door gechloreerd leidingwater, kunnen er ook veel bijproducten ontstaan. Dit kan schade toebrengen aan dieren die eraan worden blootgesteld.

Mensen zijn niet de enigen die worden blootgesteld

Hoewel we direct worden blootgesteld aan parabenen, suggereert onderzoek dat deze chemische conserveermiddelen ook zijn gevonden in de weefsels van verschillende zeedieren. Deze omvatten dolfijnen, vissen en ijsberen (5).

Vanwege hun oestrogene activiteit kunnen parabenen ook ernstige schade toebrengen aan dieren die eraan worden blootgesteld. Hoge niveaus van parabenen zijn gevonden in vloeibare en vaste stoffen in het milieu (6).

4. Hoe kunt u parabenenvrije cosmetica vinden?

Wanneer u de ingrediëntenlijst van een product doorzoekt, zoekt u naar veelgebruikte parabenen.

Deze omvatten:

 • Methylparaben
 • Ethylparaben
 • Propylparaben
 • Butylparaben
 • Isopropylparaben
 • Isobutylparaben
 • Benzylparaben

Merken kunnen deze in combinaties gebruiken om verschillende micro-organismen weg te houden.

Zoek naar deze natuurlijke conserveermiddelen in uw producten:

A. Oliën, Vitaminen, Kruiden

Ze zijn niet zo effectief als parabenen. Ze worden echter als veiliger beschouwd dan synthetische conserveermiddelen. Etherische oliën kunnen worden gebruikt in plaats van chemische conserveermiddelen. Dit zal bacteriën en andere micro-organismen afweren. De houdbaarheid van producten met natuurlijke conserveermiddelen is echter niet zo eenzaamg als die met parabenen erin.

B. Natriumbenzoaat

Natriumbenzoaat wordt gebruikt in jam, saladedressings en andere eetwaren. Het is 100 procent natuurlijk en wordt beschouwd als een uiterst veilig conserveermiddel.

C. Fenoxyethanol

Dit is een synthetisch conserveermiddel dat is afgeleid van ethylalcohol. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft het goedgekeurd als een levensmiddelenadditief. Het kan ook worden gebruikt voor cosmetische toepassingen.

Veel nieuwe alternatieven voor parabenen worden geïntroduceerd in de cosmetische en voedingsindustrie. Veel mensen kiezen ervoor om ‘parabenenvrij’ te gaan. De meeste onderzoekers beweren dat de effecten van het gebruik van parabenen meestal niet al te ernstig zijn. Met de groeiende publieke bezorgdheid wordt er echter een gezamenlijke inspanning geleverd door de schoonheidsindustrie om het gebruik van parabenen in hun producten te vermijden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen