U kunt op uw hoede zijn voor het gebruik van gewone zeep onder de douche, vooral als u een gevoelige huid heeft. Dus, waarom probeer je geen syndets?

Syndets is misschien wel het alternatief waar je al zo lang naar op zoek bent. Ze zijn zacht voor je huid, huidvriendelijk en effectief voor het reinigen van de gevoelige huid.

In dit artikel vertellen we je wat syndets zijn, hun voordelen voor je huid en of ze beter zijn dan je gewone zeep.

Wat expert zegt

“Als je ingrediënten ziet die woorden bevatten zoals natriumhandschoen (een zeep-oppervlakteactieve stof) samen met natriumcocoyl-isethionaat (een synthetische oppervlakteactieve stof), kijken we echt naar een combar,”

– Sonal Singh, Chief DermatologisProduct Development Executive, Esse Organic Skincare Laboratories

Hoogtepunten:

 • Wat zijn Syndets?
 • Is Syndet goed voor de huid?
 • Voordelen van Syndets
 • Gemeenschappelijke ingrediënten in Syndets
 • Wat is het verschil tussen zeep en syndet?

Wat zijn Syndets?

De term ‘Syndet’ wordt gevormd door twee woorden in te korten – ‘synthetisch’ en ‘wasmiddel’. Zoals de naam al doet vermoeden, worden deze reinigingsmiddelen gesynthetiseerd door twee of meer reinigingscomponenten te binden. Syndets zijn uitstekende oppervlakteactieve stoffen of tensioactieve middelen, dat wil zeggen dat ze aan het oppervlak werken om de oppervlaktespanning te verminderen.[1]

Tensioactieve middelen worden niet alleen gebruikt om reinigingsmiddelen te maken, ze worden ook gebruikt voor emulgering – een proces van het vormen van een oplossing van een verbinding die normaal gesproken onoplosbaar is in water. [2] Door de werking van syndets wordt de olie en het vuil van het oppervlak van uw huid losgemaakt en kan gemakkelijk worden weggespoeld met water. Syndets zijn dus goede reinigingsmiddelen.

Sonal Singh, Product Development Executive bij Esse Organic Skincare Laboratories, zegt: “Er is een ander type reiniger dat een combar of combinatiereep wordt genoemd. Hoewel dit woord niet veel wordt gebruikt, is het in feite deels zeep en deels syndet. Wanneer je ingrediënten ziet die woorden bevatten zoals natriumhandje (een zeepoppervlakactieve stof) samen met natriumcocoylisethionaat (een synthetische oppervlakteactieve stof), kijken we echt naar een combar. Veel van de staven die syndets worden genoemd, zijn echt combars.

Is Syndet goed voor de huid?

Syndets zijn goed voor je huid omdat ze neutraal zijn of aan de zure kant van de pH-schaal. Ze veranderen dus niet de pH-balans van je huid. De natuurlijke pH van je huid heeft de neiging om aan de zure kant te zijn, ergens tussen 5,5 en 4,5 voor een normaal huidtype.[3]

Behoud van deze natuurlijke pH op het huidoppervlak is cruciaal voor het hebben van een gezonde huid op meer dan één manier. De ‘zuurmantel’ op je huid ondersteunt niet alleen de nuttige microben (bacteriën, schimmels, etc.) op je huid, maar houdt ook de schadelijke ziektekiemen op afstand.

Ook syndets die worden gebruikt in reinigingsmiddelen zijn mild van aard, verwijder de natuurlijke oliën niet van je huid.[4] Zo wordt je huid niet droog of geïrriteerd.

Voordelen van Syndets

De syndet reinigingsmiddelen die op de markt verkrijgbaar zijn, zijn niet alleen mild van aard, maar hebben ook een aantal andere huidvoordelen laten zien. Hoewel syndets gunstig kunnen zijn voor alle huidtypen, zijn ze vooral handig als je de volgende huidproblemen hebt.

 • Als u een te droge of gevoelige huid heeft, zijn syndets de beste keuze van reinigingsmiddelen voor u. Syndets verbeteren de barrièrefunctie van je huid en helpen het vocht in je huid vast te houden.
 • Syndets kunnen zelfs worden gebruikt in reinigingsmiddelen die bedoeld zijn om te worden gebruikt voor baby’s en baby’s van wie de huid erg gevoelig is en gemakkelijk wordt aangetast.
 • Mensen met prikkelbare huidaandoeningen zoals eczeem of atopische dermatitis hebben aanzienlijk baat bij het gebruik van syndets. Studies hebben aangetoond dat regelmatig gebruik van syndets jeuk, roodheid en droogheid van eczeem aanzienlijk verbeterde.[5]
 • Syndets helpen ook bij het verbeteren van aandoeningen zoals acne en rosacea.
 • Onderzoek heeft aangetoond dat als je een fotoschadehuid hebt, dagelijks reinigen met een milde syndetreiniger de toon, textuur, helderheid en helderheid van je huid verbetert.[6]
 • Last but not least helpen syndets tekenen van veroudering zoals lijnen en rimpels op je huid te verminderen.

Schattig bad baby jongen met zeep

Gemeenschappelijke ingrediënten in Syndets

Syndets worden vervaardigd door verschillende oppervlakteactieve stoffen te combineren, die kunnen worden afgeleid van oliën en vetten of producten op basis van aardolie. Hier is een lijst met veelgebruikte ingrediënten die worden gebruikt voor het maken van syndets.

 • Natriumcocoylisethionaat
 • Alfa olefine categorieën
 • Sulfosuccinaten
 • Ethersulfonaten van alkylglycerol
 • Monoglyceridesulfaat van natriumcocoyl
 • Betaines

Wat is het verschil tussen zeep en syndet?

 • Ten eerste en het belangrijkste is dat syndets huidvriendelijk en zachter zijn dan gewone zepen op basis van alkali. Alkali-gebaseerde zepen hebben de neiging om de pH van je huid te verhogen en zo de zure mantel op je huid te verstoren.
 • Hoewel syndets mooi schuimen, in tegenstelling tot zeep drogen ze je huid niet uit of irriteren ze je huid niet. Bij contact met water laten gewone zepen een alkalisch residu achter op de huid, dat verantwoordelijk is voor het jeukende gevoel, vooral als u een gevoelige huid heeft.
 • Aan de andere kant zijn syndets meestal stabiel in water en laten alleen een laag olieachtige film achter met het vuil en vuil , dat gemakkelijk met water kan worden afgewassen.
 • Vanwege hun pH-neutrale aard kunnen nuttige additieven worden opgenomen in syndet-producten.
 • Syndets zijn meestal aan de duurdere kant in vergelijking met traditionele zepen, omdat hun productie complexe industriële processen omvat die uiteindelijk resulteren in een stabiel product.

Inpakken

Hoewel we ons er tot voor kort misschien niet van bewust waren, zijn syndets al geruime tijd op de markt. Verschillende wetenschappelijke studies hebben de duidelijke voordelen van syndets ten opzichte van traditionele alkalische zepen aangetoond. Het spreekt voor zich dat syndets de beste keuze zijn als reinigingsmiddelen voor u, vooral als u bepaalde speciale huidaandoeningen of een gevoelige huid heeft.

Maar houd er rekening mee dat bepaalde syndets of de additieven die eraan worden toegevoegd voor sommige mensen contra-indicaties kunnen hebben. Lees de etiketten zorgvuldig door en raadpleeg uw dermatoloog voordat u een syndet gebruikt als u twijfelt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen