Wat is erger dan een menstruatiekramp? De acne brengt met zich mee! Afgezien van acne, draagt een verandering in hormoonspiegels ook bij aan je humeurigheid, pijnlijke borsten en andere PMS-gerelateerde symptomen.

Laten we het in dit artikel in detail hebben over menstruatieacne, inclusief de behandelingsopties.

Hoogtepunten:

 • Wat is menstruatie acne?
 • Waarom fluctueren hormonen tijdens je menstruatie?
 • Wat gebeurt er met onze hormonen tijdens de menstruatie?
 • Waar komt menstruatie acne voor?
 • Topische remedies om menstruatie acne te behandelen
 • Orale medicatie voor menstruatie acne
 • Home Remedies om menstruatie acne te behandelen
 • Wat als je puistjes opmerkt, zelfs als je niet ongesteld bent?
 • Is uw acne die medische aandacht vereist?

Wat is menstruatie acne?

Tijdens je menstruatiecyclus fluctueren je hormoonspiegels. Dit kan resulteren in acne puistjes tijdens je menstruatie.

Vlak voor je menstruatiedatum daalt de productie van progesteron en stijgen de oestrogeenspiegels (vrouwelijke geslachtshormonen). Dit kan resulteren in een toename van de olieproductie in uw lichaam. Overtollig talg kan je poriën verstoppen, waardoor acne-puistjes ontstaan.

Waarom fluctueren hormonen tijdens je menstruatie?

Welnu, het antwoord is dat zij verantwoordelijk zijn voor het hele periodeproces. Hormonale schommelingen kunnen ook bijdragen aan huidontsteking, wat resulteert in acne.

Terwijl oestrogeen- en progesteronspiegels fluctueren, kan het mannelijke hormoon testosteron talgklieractiviteit veroorzaken. Dit kan acne symptomen verergeren.

Wat gebeurt er met onze hormonen tijdens de menstruatie?

Het menstruatieproces begint tijdens de puberteit. Het gaat om het afstoten van een voering in de baarmoeder. Deze voering ontwikkelt zich ongeveer elke 28-30 dagen om zich voor te bereiden op een bevruchte eicel als de vrouw zwanger wordt. Als er geen bevruchting optreedt, laat het lichaam die voering los via de vagina. Dit is wanneer bloedingen optreden.

Progesteron is een vrouwelijk hormoon dat verantwoordelijk is voor de verdikking van het baarmoederslijmvlies. Dit slijmvlies ondersteunt de baby in de baarmoeder van de moeder. Wanneer bevruchting niet optreedt, nemen progesteron- en oestrogeenspiegels af. Het veroorzaakt verharing van de baarmoederwand. Androgeen niveaus kunnen ook fluctueren tijdens uw menstruatiecyclus.

Deze hormonale fluctuatie is wat talgklieren stimuleert om te veel talg te produceren, wat resulteert in acnepuistjes.

Symptomen van de menstruatie bij vrouwen

Waar komt menstruatie acne voor?

Menstruatie acne treedt meestal op langs je kaaklijn en rond je kin. U kunt kleine (of grote) cysten opmerken die opduiken tijdens uw tijd van de maand. Deze cysten kunnen zelfs pijnlijk zijn en resulteren in meer puistjes en infecties als u probeert ze te laten knallen. Knallen en knijpen kan littekens achterlaten.

Topische remedies om menstruatie acne te behandelen

Menstruatiepuistjes kunnen bijdragen aan meer pijn, samen met je krampen. Hier zijn een paar tips voor u om te kalmeren en de periode acne te verminderen:

1. Benzoylperoxide

Topische benzoylperoxide komt in de vorm van crèmes en gels. Benzoylperoxide heeft ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen die zwelling en roodheid verminderen (1).

Bijwerkingen

 • Droogte
 • Tintelingen
 • Brandend
 • Gevoeligheid voor de zon

2. Salicylzuur

Salicylzuur is een peelingmiddel en heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Het verwijdert de bovenste laag van je huid en helpt acnesymptomen te verminderen (2).

3. Topische retinoïden

Deze vitamine A-derivaten worden in de volksmond gebruikt om milde tot matige acne te behandelen. Ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen die helpen bij het behoud van een heldere huid (3).

Bijwerkingen

 • Roodheid
 • Jeuk
 • Brandend
 • Droogte

Orale medicatie voor menstruatie acne

1. Anticonceptiepillen

Bepaalde anticonceptiepillen zijn effectief bij de behandeling van hormonale acne (4).

2. Anti-androgenen

Anti-androgeen geneesmiddelen zoals Flutamide, Spironolacton en Cyproterone reguleren en verminderen androgeen niveaus in het lichaam (5). Hoge androgeenspiegels kunnen bijdragen aan een overproductie van olie. Dit kan acne veroorzaken.

Notitie: Raadpleeg uw dermatoloog voor orale medicatie.

Home Remedies om menstruatie acne te behandelen

1. Tea Tree Olie

Tea tree olie is effectief in het verminderen van ontstekingen. Het heeft ook antimicrobiële eigenschappen die acnesymptomen zoals roodheid en zwelling helpen verminderen (6).

2. Kurkuma

Kurkuma wordt van oudsher gebruikt voor jars als een remedie om een groot aantal huidproblemen te behandelen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen acnesymptomen zoals roodheid, zwelling en pijn verbeteren (7).

3. Honing

Honing is een therapeutisch middel, gebruikt in een aantal ayurvedische producten om verschillende huidproblemen aan te pakken. Afgezien van hydratatie heeft honing antimicrobiële eigenschappen die acne-veroorzakende bacteriën kunnen doden.

Honing in een pot

4. Warm kompres

Een warm kompres helpt de pus af te voeren en de zwelling te verminderen. Plaats het elke dag 10-15 minuten op je puistje.

5. Warm groene theezakje

Een warm zakje groene thee vermindert ontstekingen. Groene thee heeft ontstekingsremmende eigenschappen die effectief kunnen zijn bij het verminderen van puistjespijn en zwelling (8).

6. Koud kompres

Een koud kompres helpt pijn en zwelling te verminderen. Duw het elke dag 5-10 minuten tegen je puistje.

Wat als je puistjes opmerkt, zelfs als je niet ongesteld bent?

Als je een acnegevoelige huid hebt, is het waarschijnlijk dat je huid zo nu en dan uitbreekt, ongeacht je menstruatiedatum. Bezoek uw dermatoloog om consistente acne-puistjes te behandelen. Uw dermatoloog kan orale medicatie voorschrijven in combinatie met actuele crèmes om uw acnesymptomen te verminderen.

1. Isotretinoïne

Isotretinoïne is effectief bij de behandeling van ernstige cystische acne. Het is een vitamine A-derivaat dat ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen heeft (9). Isotretinoïne is een sterk geneesmiddel en wordt niet aanbevolen voor periode acne alleen.

2. Orale antibiotica

Orale antibiotica kunnen acne-veroorzakende bacteriën doden en zijn effectief bij de behandeling van milde tot matige acne (10). Orale antibiotica verliezen echter hun werkzaamheid als ze gedurende een lange periode worden geconsumeerd.

Is uw acne die medische aandacht vereist?

Als u onregelmatige menstruatie opmerkt, kan dit een teken zijn van polycysteus ovariumsyndroom. Dit is wanneer u uw arts moet bezoeken. PCOS kan leiden tot:

 • Onregelmatige menstruatie
 • Gewichtstoename of -verlies
 • Overtollig gezichts- en lichaamshaar
 • Dunner wordend haar en haaruitval
 • Donkere vlekken op nek en rug

PCOS is niet ongehoord en kan worden gecontroleerd met de juiste medicatie.

Menstruatieproblemen zijn echt, maar meestal niet ernstig. Regelmatig sporten, een gezonde huidverzorgingsroutine handhaven en een gezond dieet volgen, kan de stress verminderen die je menstruatie met zich meebrengt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen