Vitamine A en zijn derivaten zoals retinoïden, retinol en retin-A hebben een groot aantal voordelen voor de huid. Geen wonder dat ze al heel lang bestaan in de huidverzorgingsindustrie. Maar heb je je tijdens het oppakken van een huidverzorgingsproduct ooit afgevraagd of retinoïden, retinol en retin-A dezelfde dingen of anders zijn?

Dit artikel is bedoeld om die vraag en een paar andere over deze vitamine A-derivaten te beantwoorden, zodat u de juiste keuze kunt maken voor uw specifieke huidproblemen.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn retinoïden?
 • Wat is Retinol?
 • Wat is Retin-A?
 • Wat is beter: retinol, retin-A of retinoïden?
 • Verschil tussen Retinol, Retin-A &Retinoïden?
 • Wat is het beste voor elk huidtype?
 • Wanneer & Hoe Retinol, Retin-A &Retinoïden te gebruiken?
 • Wie kan retinol, retin-A &retinoïden niet gebruiken?

Wat zijn retinoïden?

Retinoïden zijn derivaten van vitamine A. Ze worden veel gebruikt in huidverzorging, vooral om vroegtijdige tekenen van veroudering te voorkomen. Retinoïden bestrijden de vrije radicalen die een van de primaire oorzaken van huidbeschadiging zijn. Het stimuleert ook de productie van collageen in je huid waardoor het steviger wordt, waardoor fijne lijntjes en rimpels worden voorkomen.

Retinoïden zijn tot op zekere hoogte ook effectief bij het voorkomen van fotoschade aan uw huid als gevolg van blootstelling aan UV-licht. Ook hebben sommige klinische studies aangetoond dat deze vitamine A-derivaten het immuunsysteem van uw huid versterken en de vriendelijke microben op uw huid (microbioom) ondersteunen.[1] Zo kan de actuele toepassing van retinoïden helpen bij het bestrijden van bepaalde soorten acne.

Wat is Retinol?

Vitamine A in zijn natuurlijke vorm, staat bekend als retinol. Het is aanwezig in oranje gekleurde groenten en fruit zoals wortels.[2] Retinol verhoogt de omzet van huidcellen, wat leidt tot de vorming van nieuwe cellen in de huid. Het is dus een voorkeursingrediënt in anti-aging huidverzorging.

Het duurt echter een tijdje voordat u zichtbare effecten van het gebruik van retinol kunt zien. De reden hierachter is dat retinol in cosmetische producten wordt gebruikt in vormen die niet direct op uw huid kunnen inwerken. Het moet enzymatisch in je lichaam worden afgebroken tot retinoïnezuur. Het is het retinoïnezuur dat je huidskleur egaliseert, je teint verheldert en je huid gladder maakt.

Wat is Retin-A?

Retin-A, ook bekend als tretinoïne, is een synthetische of door de mens gemaakte versie van vitamine A.[3] Retin-A is een geneesmiddel dat alleen door uw arts kan worden voorgeschreven. Retin-A is een voorgeschreven medicijn is krachtiger dan retinolproducten, waardoor snellere resultaten worden gegeven.

Retin-A is effectief in het verminderen van lijnen en rimpels, hyperpigmentatie en het maken van uw huid er frisser en gezonder uit. Naast het verbeteren van uw schoonheid, kan Retin-A ook worden gebruikt om bepaalde huidaandoeningen zoals acne, actinische keratosen etc. te behandelen.

Wat is beter: retinol, retin-A of retinoïden?

Het antwoord op deze vraag hangt af van uw huidtype en de reden achter uw gebruik van deze producten. Retinols zijn meestal zachter voor de huid. Dus als u vitamine A-producten voor de allereerste keer gebruikt, kan dit een goede keuze voor u zijn, omdat u minder kans heeft op ernstige bijwerkingen.

Hetzelfde geldt voor retinoïden die meestal zonder recept verkrijgbaar zijn of worden gebruikt in cosmetische producten. Omdat retinoïden moeten worden omgezet voordat ze op je huid kunnen inwerken, zullen ze langzamer zijn en een mindere impact hebben op je huid.

Retin A daarentegen is een zeer krachtig medicijn, dat je weliswaar steeds snellere resultaten geeft. Maar aan de andere kant, als u gevoelig bent voor vitamine A-producten, kunt u opflakkeringen of reacties krijgen zoals roodheid, huiduitslag of een peeling van uw huid.

Verschil tussen Retinol, Retin-A &Retinoïden?

Alle drie zijn dit vitamine A of zijn derivaat, maar het verschil ligt in de sterkte van het product. De sterkte wordt bepaald door zowel de concentratie van deze ingrediënten in de formulering als de beschikbaarheid ervan op het moment van gebruik.

Typisch gebruikt in cosmetische producten, kan het percentage retinol niet strikt worden gecontroleerd. Omdat Retin-A echter een voorgeschreven medicijn is, waarvan de exacte samenstelling en sterkte precies door de fabrikant wordt vermeld.

Ook kan retin-A-wezen in zijn oorspronkelijke vorm direct worden gebruikt, terwijl retinol en retinoïde moeten worden omgezet in hun actieve vorm voordat ze op de huid kunnen werken. Maar functioneel doen ze allemaal min of meer hetzelfde werk.

Wat is het beste voor elke SKin Type?

Zoals reeds besproken, is Retin-A het sterkste ingrediënt van de drie. Dus als je een gevoelige huid hebt of als je voor het eerst vitamine A huidverzorging gebruikt, is het het beste om te beginnen met een retinoïde of een product dat retinol bevat.

Als u een lichtere teint heeft, zullen experts voorstellen dat u eens in de drie dagen een retinoïde gebruikt om de tolerantie van uw huid voor het product te controleren. Als je een teint hebt die aan de donkere kant is, gebruik dan slechts één keer per week retinoïden om te controleren hoe goed je huid het verdraagt.

Om je huid beter te leren kennen en huidverzorgingsproducten te ontvangen die zijn aangepast aan jouw huidtype, doe je hier de AI-enabled KnowYourSkin-quiz van Esse Organic Skincare.

Vector poster stadia van het gebruik van actuele retinol acne behandeling

Wanneer & Hoe Retinol, Retin-A &Retinoïden te gebruiken?

 • Breng nooit vitamine A-producten overdag aan, omdat dit uw huid nadelig kan beïnvloeden. Gebruik het ’s avonds of vlak voor het slapen gaan.
 • Reinig uw gezicht voordat u het product gebruikt. Gebruik in eerste instantie alleen een hoeveelheid product ter grootte van een erwt en schaal indien nodig op. Zorg ervoor dat je het niet overdrijft, want dat kan je huid nadelig beïnvloeden en extreme droogheid, irritatie of peeling veroorzaken.
 • Vermijd het gebruik van vitamine A-producten te dicht bij je ogen. Raadpleeg onmiddellijk een arts als het product per ongeluk in uw ogen komt.
 • Vergeet ook niet om een zachte vochtinbrengende crème aan te brengen, want vitamine A-producten kunnen je huid droog en dorstig maken.
 • Vergeet ten slotte niet om elke ochtend een royale hoeveelheid zonnebrandcrème met een hoge SPF op je huid in te smeren wanneer je deze producten de avond ervoor hebt gebruikt. Vitamine A-producten kunnen je huid gevoeliger maken voor licht, waardoor je huid fotoschade oploopt.

Wie kan retinol, retin-A &retinoïden niet gebruiken?

 • Gebruik retin-A niet als u al gebruik maakt van acne behandeling formuleringen die benzoylperoxide bevatten.
 • Omdat de effecten van vitamine A-producten tijdens de zwangerschap niet duidelijk zijn, is het het beste om ze te vermijden terwijl u zwanger bent of borstvoeding geeft.
 • Als je een extreem gevoelige huid hebt die de neiging heeft om gemakkelijk uit te breken, kunnen deze producten bijdragen aan je ellende.
 • Vermijd ook vitamine A-producten als u een sterke exfoliant gebruikt, omdat deze producten ook een exfoliërend effect hebben.

Inpakken

Retinol, retin-A en retinoïden zijn allemaal gerelateerd aan vitamine A en hebben dus een aantal toepassingen in huidverzorging. Deze ingrediënten kunnen de omzet van uw huidcellen verhogen, de collageenproductie en de productie van andere nuttige eiwitten in uw huid zoals elastine stimuleren.

Zo zijn het effectieve anti-aging middelen die lijntjes en rimpels verminderen, je huid er stevig en zelfs strakker uit laten zien. Bovendien exfoliëren ze ook je huid, verminderen ze hyperpigmentatie en helpen ze acne te bestrijden.

Maar u moet begrijpen welke van deze producten het beste is voor uw huid voordat u ze gaat gebruiken. U kunt altijd contact opnemen met uw dermatoloog om te beslissen welke van de retinol-, retin-A- of retinoïden uw huidverzorgingsdoelen zal bereiken en u zal helpen een heldere, stralende en gezonde huid te bereiken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen