Haaruitval, hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan veel stress en angst veroorzaken. In veel gevallen lijden mensen met haaruitval aan een verlies van vertrouwen en zoeken ze naar manieren om hun kale plekken te bedekken.

Als u last heeft van dunner wordend haar en haaruitval, is het identificeren van de vroege tekenen de meest kritieke stap om ermee om te gaan. In dit artikel bespreken we de verschillende stadia van haaruitval en begrijpen we de oorzaak ervan. Blijf lezen voor meer.

Hoogtepunten:

  • Wat zijn de oorzaken haaruitval?
  • De Hamilton-Norwood schaal
  • Stadia van haaruitval
  • Wanneer moet ik een arts raadplegen?
  • De Ludwig-schaal voor vrouwen
  • Behandelingen voor haaruitval

Wat zijn de oorzaken haaruitval?

De tekenen van haaruitval kunnen plotseling haarverlies, ongewone dunner worden van het haar, een terugtrekkende haarlijn en kale plekken op sommige delen van de hoofdhuid omvatten.

De oorzaken van haaruitval kunnen erfelijk zijn, gekoppeld aan hormonale veranderingen of een normale verouderingscomponent. Het kan ook optreden als gevolg van een onderliggende medische aandoening. Enkele andere veel voorkomende oorzaken zijn vitaminetekort, stress, hormonale veranderingen, bloedarmoede, overmatig gebruik van warmtestylingtools en hoofdhuidinfecties. Een hoofdhuidonderzoek kan nuttig zijn om de oorzaak van uw haaruitval te diagnosticeren.

Er zijn verschillende hulpmiddelen om het patroon, de omvang en de ernst van haaruitval te beoordelen. De meest gebruikte is de Hamilton-Norwood schaal, die varieert van fase 1 tot fase 7. Het helpt u te bepalen hoe ernstig uw haaruitval is en wanneer u een gecertificeerde specialist moet raadplegen om uw hoofdhuid te onderzoeken.

De Hamilton-Norwood schaal

De Hamilton-Norwood-schaal is een classificatiesysteem voor mannelijke kaalheid dat de verschillende evolutionaire stadia van haaruitval beschrijft(1). Samen met de Ludwig-schaal voor vrouwelijke kaalheid, wordt de Hamilton-Norwood-schaal veel gebruikt om de stadia van mannelijke kaalheid te classificeren.

James Hamilton zette de maatstaf met zijn classificatiesysteem in de jaren 1950. Later voegde Norwood in de jaren 1970 nog een paar haaruitvalpatronen toe, die de bijgewerkte Hamilton-Norwood-classificatie werden, die tegenwoordig vaak wordt gebruikt om de verschillende stadia van haaruitval te identificeren.

Artsen gebruiken ook verschillende andere classificatieschalen. De Hamilton-Norwood schaal blijft echter het populairst. Volgens Dr. Harish Koutam, de hoofddermatoloog bij Esse Organic Skincare, hoewel er geen vaste leeftijd is waarop de Hamilton- Norwood-schaalsymptomen verschijnen, worden ze meestal gezien bij personen ouder dan 30 jaar.

Beoordeling van de hoofdhuid door een gecertificeerde dermatoloog om uw haaruitval nauwkeurig te diagnosticeren, is van cruciaal belang voor het in kaart brengen van een juiste behandelingsmethode. Het identificeren van het juiste patroon van haaruitval is van vitaal belang als u op zoek bent naar vroege actie.

Stadia van haaruitval

Er zijn zeven stadia van haaruitval, zoals geclassificeerd door de Hamilton-Norwood-schaal, op basis van de ernst en het patroon van haaruitval.

Etappe 1

In fase 1 is er geen significante haaruitval of recessie van de haarlijn.

Etappe 2

In fase 2 vertoont de haarlijn een lichte recessie rond de slapen. Dit komt vaker voor bij oudere volwassenen en wordt ook wel volwassen of volwassen haarlijn genoemd.

Etappe 3

Haaruitval begint meestal merkbaar te worden tijdens fase 3. De haarlijn heeft de neiging om zich terug te trekken uit de slapen, wat lijkt op een U-, V- of M-vorm. Het is tijdens deze fase dat de eerste tekenen van kaalheid klinisch kunnen worden gediagnosticeerd. De verzonken gebieden zijn vaak dun bedekt met haar of helemaal kaal.

Dit type haaruitval wordt meestal geassocieerd met veroudering, dus als je nog jong bent, kan dit een teken zijn van haaruitval als gevolg van kaalheid.

Fase 3 Vertex

Mensen die stadium 3 vertex kaling ervaren, zullen ook beginnen met het verliezen van haar bovenop de hoofdhuid of de vertex.

Etappe 4

In fase 4 is de haarlijnrecessie ernstiger. Er is schaars of geen haar op de vertex. Er zit echter nog steeds een strook haar tussen de terugtrekkende haarlijn en de kale plek.

In stadium 4A is er misschien geen kale plek, maar er is meer ernstig haarverlies gezien in het voorste temporele gebied.

Etappe 5

Fase 5 is een meer acute progressie van fase 4. De haarstrook tussen de terugtrekkende haarlijn en de kale plek wordt in deze fase dunner. In fase 5 kunt u vroege tekenen van een hoefijzervormige haarlijn beginnen op te merken naarmate het haarverlies vordert.

Etappe 6

In fase 6 is er een veel dunnere strook haar die zich uitstrekt tussen de twee gebieden van haaruitval. In sommige gevallen is deze strip wordt ook dunner of verdwijnt volledig als gevolg van haaruitval, wat classificeert als stadium 6A, waarbij de twee gebieden van haaruitval samenkomen.

Etappe 7

Fase 7 is de laatste en meest ernstige vorm van haaruitval, volgens de Hamilton-Norwood schaal. Het hoefijzerhaarpatroon, waarvan je in stadium 5 vroege tekenen ziet, wordt prominenter in stadium 7. Het hoefijzervormige gebied van het haar zal blijven, nadat de voorste temporale en kroongebieden van haaruitval met elkaar verbonden zijn.

Wanneer moet ik een arts raadplegen?

Als uw haaruitval niet gerelateerd is aan kaalheid, moet u een dermatoloog of een gecertificeerde professional raadplegen om de oorzaak te achterhalen.

Ook als u zich overweldigd voelt door de hoeveelheid haar die u verliest, en als een terugtrekkende haarlijn u stress geeft, moet u met een arts praten over de vroege tekenen van haaruitval en behandeling om verdere schade te voorkomen.

De Ludwig-schaal voor vrouwen

Terwijl de Hamilton-Norwood-schaal in de volksmond wordt gebruikt om de verschillende stadia van haaruitval bij mannen te identificeren, wordt de Ludwig-schaal gebruikt om haaruitvalpatronen bij vrouwen te identificeren.

In 1977 bestudeerde Ludwig meer dan 400 vrouwen die haaruitval hadden gemeld om een classificatiesysteem te creëren om de verschillende evolutionaire stadia van haaruitval te bepalen. De Ludwig-schaal definieert drie brede stadia van haaruitval. In fase 1 begint het haar aan de bovenkant van het hoofd dunner te worden. In fase 2 begint de hoofdhuid zichtbaar te worden. In stadium 3 kan al het haar aan de kruin verloren gaan, wat resulteert in kaalheid.

Ebling en Rook ontwikkelden ook een classificatiesysteem voor haaruitval met vijf fasen. Hoewel de eerste twee stadia hetzelfde blijven als het Ludwig-systeem, is er tijdens fase 3 voortdurend diffuus haarverlies in de regio, samen met de eerste haarlijnrecessie.

Deze classificatie wordt vaak beschouwd als een update over de Ludwig-schaal, omdat het ook rekening hield met haaruitval bij mannen. Enkele andere classificatiesystemen voor vrouwen zijn de Savin (1992) schaal, die haaruitval in acht fasen verdeelde, en de Olsen (1994) schaal, die vergelijkbaar was met de Ludwig schaal.

Behandelingen voor haaruitval

Vrouw glimlacht na haarbehandeling

Hoewel er geen remedie is voor kaalheid, kunt u het vertragen door een gecertificeerde professional te raadplegen die u kan begeleiden om uw haaruitval nauwkeurig te behandelen.

Sommige artsen kunnen Minoxidil voorschrijven om haaruitval te voorkomen, maar het is nauwelijks een remedie of oplossing voor kaalheid bij mannen en vrouwen. Een paar artsen kunnen ook finasteride voorschrijven, maar houd er rekening mee dat deze medicijnen het proces slechts tijdelijk vertragen.

Er zijn ook bijwerkingen aan deze medicijnen die uw slaappatroon kunnen verstoren en andere symptomen kunnen veroorzaken.

Inpakken

Probeer positief te blijven. Vergeet niet dat haaruitval een veel voorkomende aandoening is en dat je je er niet voor hoeft te schamen. Het eerste dat u moet doen, is een dermatoloog, tricholoog of een endocrinoloog vinden die uw aandoening kan diagnosticeren en de oorzaak kan achterhalen. Een goed behandelplan is cruciaal voor het beheersen van haaruitval. Zorg er ook voor dat je voldoende slaapt, een voedzaam dieet eet en stress goed beheert.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen