Vrouwelijk haarverlies is echt! Het aantal vrouwen dat gedurende hun hele leven vol haar op hun hoofd heeft, is goed voor minder dan 45% van de vrouwelijke wereldbevolking.

Of het nu gaat om medische aandoeningen, stress of hormonale onevenwichtigheden, de factoren die bijdragen aan haaruitval bij vrouwen zijn er in overvloed. Laten we in dit artikel eens kijken naar alle verschillende soorten vrouwelijk haarverlies, hun oorzaken, symptomen en behandelingsopties.

Hoogtepunten:

  • Soorten alopecia (haaruitval) bij vrouwen
  • Tekenen van haaruitval bij vrouwen
  • Wat kan haaruitval bij vrouwen veroorzaken?
  • Behandelingen voor vrouwen haaruitval

Soorten alopecia (haaruitval) bij vrouwen

1. Androgenetische alopecia

Als je een familiegeschiedenis van haaruitval hebt en je bent abnormale hoeveelheden haaruitval gaan opmerken, is de kans groot dat je te maken hebt met androgenetische alopecia. Ook bekend als vrouwelijk patroon haaruitval, dit wordt veroorzaakt door genetica en is de hoogste oorzaak van haaruitval bij vrouwen.

U kunt overmatige haaruitval opmerken tussen de leeftijd van 12-40 met deze aandoening. Je zult ook merken dat je haar precies vanaf het midden van je hoofdhuid begint te vallen.

2. Alopecia Areata

Alopecia areata, een auto-immuunziekte veroorzaakt haaruitval op de hoofdhuid in patches. Dit kan zelfs overgaan in alopecia totalis of universalis. Alopecia totalis omvat kaalheid van de gehele hoofdhuid. Alopecia universalis is zeldzaam en beïnvloedt het hele lichaam.

3. Cicatriciale Alopecia

Cicatriciale alopecia is een aandoening waarbij het immuunsysteem van het lichaam de haarzakjes aanvalt, waardoor de groei van nieuw haar wordt verstoord. Deze aandoening kan leiden tot onomkeerbaar haarverlies. Wanneer je haar uitvalt, wordt het vervangen door littekenweefsel.

4. Traumatische alopecia

Dit gebeurt wanneer je haar getraumatiseerd is door stylingproducten die het kunnen beschadigen of breken. Producten die warmte, hete kammen en bepaalde chemicaliën produceren, kunnen leiden tot overmatige droogte en kroezen.

Ze kunnen de essentiële oliën en het vocht van je hoofdhuid verwijderen die je haar nodig heeft. De schade aan de haarschacht leidt tot gemakkelijk breken.

Tekenen van haaruitval bij vrouwen

vrouw die haaruitval vertoont
  • Algehele verdunning op de bovenkant van je hoofd. Mannen merken vaker kale plekken op, terwijl vrouwen een verschil in dichtheid zullen zien.
  • Kale plekken zijn in sommige gevallen te zien.
  • Als je in het recente verleden een emotioneel trauma hebt doorgemaakt, kun je merken dat je haar in bosjes valt tijdens het douchen of tijdens het borstelen.
  • Volledig haarverlies kan ook worden gezien na een paar medische behandelingen zoals chemotherapie.

Wat kan haaruitval bij vrouwen veroorzaken?

1. Medische aandoeningen

Verschillende medische aandoeningen kunnen haaruitval bij vrouwen veroorzaken, van de ziekte van Hodgkin tot Scelorama en de ziekte van Addison. De meest voorkomende aandoeningen staan hieronder vermeld:

A. Hypothyreoïdie

Hypothyreoïdie is een aandoening waarbij uw schildklieren niet genoeg schildklierhormonen produceren (1). Schildklierhormonen helpen reguleren hoeveel energie je lichaam gebruikt. Elke verandering in de niveaus van uw schildklierhormonen kan andere processen in het lichaam beïnvloeden, waaronder de groei van nieuwe follikels en haarlokken.

B. Hypopituïtarisme

De hypofyse bevindt zich in de hersenen en reguleert bijna alle hormonen die je lichaam produceert. Elke verstoring in de secretie kan verschillende processen van het lichaam beïnvloeden, waaronder haargroei (2).

Ziekte van C. Hashimoto

Deze ziekte wordt gekenmerkt door een aanval op de schildklier door het immuunsysteem. Het kan de afscheiding van het schildklierhormoon beïnvloeden, wat resulteert in haaruitval.

D. Systemische Lupus Erythematosus

Dit is een andere auto-immuunziekte waarbij het lichaam reacties van het immuunsysteem veroorzaakt en gezonde cellen aanvalt die het als vreemd waarneemt.

E. Korstmos Planus

Dit is een auto-immuunziekte die resulteert in verhoogde bulten, meestal rond wonden. Het kan soms zelfs de mond beïnvloeden (3). Lichen planus kan behoorlijk jeuken en kan leiden tot haaruitval en littekens als gevolg van constante jeuk.

F. Tinea Capitis

Een schimmelinfectie die de hoofdhuid aantast, veroorzaakt cirkelvormige, jeukende plekken die zelfs besmettelijk zijn (4). De infectie kan haaruitval veroorzaken als er in de vroege stadia geen aandacht aan wordt besteed.

G. Coeliakie

Gluten is een eiwit dat in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Coeliakie is een aandoening waarbij gluten darmschade veroorzaakt (5). Dit kan leiden tot ondervoeding, wat de groei van uw haar beïnvloedt zoals wijLl.

Esse Organic Skincare Tip:

Het is altijd beter om de onderliggende oorzaak aan te pakken voordat u een symptoom behandelt. Als u haaruitval ervaart vanwege een van deze aandoeningen, behandel dan eerst de aandoening.

2. Hormonale onevenwichtigheden

vrouw met hormonale onbalans haaruitval

Hormonen spelen een grote rol bij het bepalen van de groei van je haar. Vrouwen gaan door een reeks hormonale veranderingen gedurende hun leven. Een fluctuatie in deze hormonen kan leiden tot haaruitval.

Testosteron is een mannelijk geslachtshormoon dat ook in vrouwelijke lichamen wordt aangetroffen. Hoge niveaus van dit hormoon wordt geassocieerd met haaruitval. Dihydrotestosteron is een derivaat van testosteron en is grotendeels verantwoordelijk voor haaruitval. Het bindt zich aan receptoren in uw haarzakjes en verstoort het haargroeiproces (6).

A. Postpartum Haaruitval

Dit gebeurt als gevolg van een vermindering van vrouwelijke hormonen – oestrogeen en progesteron – na de bevalling. Een daling van deze hormonen treedt op omdat het lichaam zich voorbereidt om weer normaal te worden. Dit is wanneer u een plotseling verlies van haarlokken in grote mate kunt opmerken.

B. Menopauze

Haaruitval treedt op bij vrouwen in de menopauze als gevolg van een vermindering van oestrogeen- en progesteronhormonen. Je vruchtbare jaren lopen ten einde, daarom heeft het lichaam deze hormonen niet op zulke hoge niveaus nodig.

C. PCOS

PCOS is een aandoening waarbij androgeenniveaus de neiging hebben om hoog te zijn bij vrouwen. Dit kan ook de oorzaak zijn van je haaruitval.

3. Stress

Stress kan zelfs haaruitval veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Alles wat je lichaam mentaal of fysiek kan belasten, kan bepaalde processen vertragen, zoals de productie van haarzakjes.

Telogeen Effluvium:

Dit is een tijdelijke toestand van haaruitval die optreedt wanneer het lichaam door iets getraumatiseerd is. Het kan een stressvolle gebeurtenis zijn zoals een verlies in iemands leven of een prominente verandering zoals de bevalling.

Dit kan de levenscyclus van het haar verstoren en vertragen, waardoor u haaruitval ervaart (7). Als je merkt dat je haar dunner wordt, is het waarschijnlijk dat je te veel stress hebt gehad. U kunt zelfs een vertraging van 3 maanden opmerken in de stijgende niveaus van haaruitval na een stressvolle gebeurtenis.

Hoge koorts, stress, infecties en voeding kunnen ook telogeen effluvium veroorzaken. Sommige medicijnen kunnen ook bijdragen aan telogeen effluvium haaruitval. Deze omvatten retinoïden, antidepressiva, bètablokkers en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s).

4. Vitaminetekort

Gebrek aan sommige vitamines en mineralen kan bijdragen aan haaruitval bij vrouwen (8). Onderzoek suggereert dat lage vitamine D-spiegels verband houden met alopecia areata bij mannen en vrouwen. Sommige studies suggereren ook dat als u weinig ijzer en vitamine B gebruikt, u haaruitval kunt ervaren.

Als u denkt dat uw haaruitval geassocieerd is met een van deze tekorten, kunt u proberen voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan deze vitamines en mineralen of uw arts bezoeken voor supplementen.

Behandelingen voor vrouwen haaruitval

1. Minoxidil

Minoxidil komt in de vorm van schuimen en andere vloeistoffen. Het moet rechtstreeks op de hoofdhuid worden aangebracht. Minoxidil wordt meestal voorgeschreven aan patiënten met alopecia (9) (10). Het kan zijn dat het maandenlang samen moet worden gebruikt om een verbetering te kunnen opmerken.

2. Hormoonvervangingstherapie

Hormoonvervanging is een optie voor mensen die androgene alopecia ervaren. Deze methode richt zich op het leveren van vrouwelijke geslachtshormonen en het verhogen van hun niveaus in het lichaam van een vrouw. Dit kan helpen om de haargroei bij vrouwen te stimuleren.

3. Topische Tretinoïne

Dit kan worden aanbevolen in combinatie met minoxidil door uw arts (11). Topische tretinoïne kan soms verergeren haaruitval. Het is dus belangrijk om contact op te nemen met uw arts als hij / zij hetzelfde heeft aanbevolen.

4. Corticosteroïden

Deze geneesmiddelen kunnen ook topisch worden aangebracht of oraal worden geconsumeerd. De meest effectieve behandeling is echter om ze in verschillende delen van de hoofdhuid te laten injecteren. U kunt binnen een paar weken haargroei opmerken. De behandeling kan elke 4 tot 6 weken worden herhaald.

Corticosteroïden kunnen soms leiden tot huidatrofie en dunner worden van de hoofdhuid. Als u een van deze bijwerkingen opmerkt, raadpleeg dan uw arts voor een alternatief.

5. Anthralin

Anthralin wordt gebruikt voor de behandeling van alopecia areata en wordt als veilig en effectief beschouwd bij de behandeling van haaruitval (12). Je kunt het eenmaal per dag op je hoofdhuid aanbrengen. Beginnend met een paar minuten, kunt u het geleidelijk tot een paar uur werken.

Notitie:

Maak er na het aanbrengen een punt van om het af te spoelen met koud water en zeep.

6. Operatie

In het geval dat u geen verbetering ziet na actuele en orale vormen van medicatie voor uw haaruitval, kunt u zelfs met uw arts praten over de verschillende invasieve methoden die beschikbaar zijn. Haartransplantatie en haarherstel kunnen ook voor u een optie zijn.

Haartransplantaties komen echter vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Dit komt omdat haaruitval bij vrouwen niet zo opvallend en prominent is als bij mannen. Praat met uw arts over de risico’s voordat u naar binnen gaat voor chirurgische methoden.

Inpakken

Een verandering in hormonen, stress en genen dragen bij aan haaruitval bij vrouwen. Bepaalde medische aandoeningen die de verstoring van hormonen met zich meebrengen, kunnen ook haaruitval veroorzaken. Er zijn echter actuele, orale en invasieve behandelingen beschikbaar om de haargroei te stimuleren en dergelijke aandoeningen te helpen verbeteren. Het wordt altijd aanbevolen om de onderliggende oorzaak aan te pakken voordat de symptomen worden behandeld. Als u te maken heeft met medische problemen, kan het aanpakken ervan zelfs helpen bij het verminderen van uw haaruitval.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen