Haargroei is een nooit eindigende zorg, ongeacht leeftijd of geslacht. Hoewel de groeisnelheid van het haar van persoon tot persoon varieert, kunnen ingrediënten zoals Biotine het stimuleren.

Een onderdeel van de B-vitamine familie, Biotine is bekend om vele voordelen, en het stimuleren van de haargroei is een van hen.

Laten we eens kijken naar een gedetailleerde weergave van hoe biotine helpt bij de haargroei en hoe de voordelen ervan kunnen worden gemaximaliseerd.

Hoogtepunten:

 • Wat is biotine?
 • Wat doet biotine voor je haar?
 • Hoeveel biotine is nodig voor haargroei?
 • Hoe biotine te gebruiken voor haargroei?
 • Voordelen van biotine
 • Bijwerkingen &risico’s van biotine
 • Hoe lang duurt het voordat biotine op haar werkt?
 • Kun je biotine rechtstreeks op je haar aanbrengen?
 • Biotine versus foliumzuur – Wat is beter voor de haargroei?

Wat is biotine?

Biotine, ook bekend als vitamine H, behoort tot de zeer gunstige vitamine B-familie. [1] Het is een in water oplosbare vitamine en helpt je lichaam om bepaalde soorten voedingsstoffen om te zetten in energie. Het is vrij populair vanwege de voordelen voor haar en huid. Biotine is ook goed voor je nagels.

Als uw lichaam biotine mist, kunt u te maken krijgen met haaruitval en problemen zoals rode huiduitslag op de huid, gebroken nagels, enz. Hoewel de hoeveelheid biotine die u uit uw dagelijkse voeding krijgt voldoende is voor uw gezondheidsbehoeften, nemen veel mensen biotinesupplementen voor extra voordelen. Dit kan al dan niet goed zijn voor uw algehele gezondheid. Daarom moet u weten wanneer of hoe u biotine moet gebruiken.

Wat doet biotine voor je haar?

Keratine is een eiwit dat de basis vormt van je haar, nagels en huid. Biotine onderhoudt en beïnvloedt de keratinestructuur in je lichaam. Ondanks het overvloedige onderzoek dat is gedaan om te begrijpen hoe biotine precies de haargroei stimuleert, is er beperkt bewijs gevonden.

Een dubbelblind onderzoek [2] werd in 2015 uitgevoerd op vrouwen met dunner wordende haarproblemen. Een oraal marien eiwitsupplement (met biotine) werd hen twee keer per dag gedurende 90 dagen gegeven. Afbeeldingen van de hoofdhuid voor en na de MPS-dosering werden genomen. Significante haargroei en verminderde haaruitval werd waargenomen.

Nog een dubbelblinde placebo-gecontroleerde studie [3] suggereerde dezelfde resultaten. Deelnemers aan de studie hebben haargroei gezien na het consumeren van een oraal supplement (met biotine).

Wist je dat?

Lage hoeveelheid biotine, die kan worden veroorzaakt door onvoldoende dieet kan droge hoofdhuidaandoeningen of dermatitis veroorzaken. Een gebrek aan biotine in het lichaam kan je haar broos maken.

Hoeveel biotine is nodig voor haargroei?

Hoewel biotinedeficiëntie haaruitval en andere huidproblemen veroorzaakt, komt het tekort niet vaak voor. Dat is de reden waarom de Amerikaanse Food and Drugs Administration geen dagelijkse dosering voor biotine heeft aangegeven. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is afhankelijk van uw leeftijd, geslacht en algehele gezondheidstoestand. Maar haarexperts hebben een biotinedosis voor haargroei voorgesteld, zoals hieronder vermeld:

Leeftijd

Dosering

Tot 3 jaar

10 tot 20 mcg

4 tot 6 jaar

25 mcg

7 tot 10 jaar

30 mcg

Boven de 10 jaar

30-100 mcg

Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, wordt een hogere dosering biotine aanbevolen. U moet uw arts raadplegen om een suggestie te krijgen over uw dagelijkse inname van biotine. Uw dagelijkse biotine dosering kan komen van uw voedselinname of u kunt biotine supplementen.

behandeling van alopecia vitamines haar biotine seborrhea

Hoe biotine te gebruiken voor haargroei?

Biotine uit voedselinname

U krijgt normaal gesproken uw gebruikelijke dosis biotine van regelmatige voedselinname. Als u de hoeveelheid biotine in uw lichaam wilt verhogen, kunt u voedingsmiddelen toevoegen die er rijk aan zijn.

Deze omvatten:

 • Eigeel
 • Noten zoals walnoten, pinda’s en amandelen.
 • Vlees vooral lever en nieren
 • Volle granen
 • Bloemkool
 • Paddenstoelen
 • Bananen
 • Zoete aardappelen
 • Broccoli
 • Avocado’s
 • Gist

Biotine supplementen

U kunt biotine supplementen over de toonbank krijgen van elke medische winkel. Deze zijn verkrijgbaar in zowel capsule- als tabletvorm. Raadpleeg uw arts voordat u supplementen inneemt.

Voordelen van biotine

Naast dat het goed is voor het haar, bevat Biotine ook vele andere voordelen. Dit zijn,

1. Goed voor zwangere vrouwen

Biotine beïnvloedt de embryonale groei tijdens de zwangerschap. Velen beweren dat biotine-inname baby’s doet genezenHy. De meeste zwangere vrouwen lijden aan een biotinetekort [4], wat vaak leidt tot haaruitval na de bevalling. Het nemen van een prenataal supplement met biotine en foliumzuur, kan helpen bij de ontwikkeling van de foetus.

2. Controleert diabetessymptomen

Onderzoek suggereert dat de combinatie van biotine en chroom de symptomen van diabetes kan verbeteren. Inname van biotine kan de zenuwpijn veroorzaakt door diabetes onder controle houden en de bloedsuikerspiegel onder controle houden. Ook verbetert biotine het glycemische beheer. [5]

3. Verbetert de gezondheid van uw hart

Biotine beïnvloedt de dikte van uw slagaders, wat kan leiden tot een lagere bloeddruk. Een combinatie van biotine en chroom regelt uw cholesterolgehalte in het bloed, wat het risico op hart- en vaatziekten verlaagt.

4. Helpt om gewicht te verliezen

Een combinatie van biotine en chroom heeft tal van voordelen. Het helpt je om met obesitas om te gaan. Omdat obesitas geassocieerd is met triglyceriden, vermindert de combinatie de triglycerideniveaus.

5. Verhoogt de immuniteit

Biotine helpt uw lichaam witte bloedcellen te produceren die een robuust immuunsysteem vormen. Als u een laag biotinegehalte heeft, kan dit het aantal antilichamen in uw lichaam verminderen, wat leidt tot een slechte immuniteit.

Bijwerkingen &risico’s van biotine

Hoewel biotinerijk voedsel geen risico’s heeft, zijn er kleine bijwerkingen van biotinesupplementen. Deze omvatten misselijkheid, krampen en diarree. U kunt ze echter laten verdwijnen als u biotinesupplementen met voedsel consumeert. Men kan ook nierproblemen en problemen met insulineafgifte ervaren.

Neem altijd contact op met uw arts voordat u een biotinesupplement inneemt. Ook, als u op een andere medicatie, vraag uw arts of het veilig is om een biotine supplement samen met die specifieke medicatie te nemen.

Omdat het een in water oplosbare vitamine is, zal elke extra biotine in je lichaam door je urine spoelen. Er is dus minder kans op een overdosis biotine. Toch, als u een plotselinge huiduitslag opmerkt na het verhogen van uw inname van biotine, neem dan onmiddellijk contact op met uw arts.

Symptomen van een overdosis biotine

 • Lager niveau van vitamine C en vitamine B-6
 • Hoge bloedsuikerspiegel
 • Verminderde insulineproductie

Hoe lang duurt het voordat biotine op haar werkt?

Volgens studies duurt het minimaal 90 dagen. Maar het hangt volledig af van uw huidige haarconditie en uw biotine dosering. Als u een hogere dosering biotine neemt, kunt u het resultaat eerder zien. Omdat deze vitamine niet door het lichaam wordt opgeslagen, moet deze elke dag via uw dieet worden aangevuld om resultaten te zien.

Kun je biotine rechtstreeks op je haar aanbrengen?

Biotine-bevattende haarproducten zoals shampoo, haarolie en haarspray, zijn verkrijgbaar over de toonbank. Deze kun je direct op je haar aanbrengen. Je kunt ook natuurlijke ingrediënten toepassen die rijk zijn aan biotine zoals amandelolie, avocado-olie etc.

Biotine versus foliumzuur – Wat is beter voor de haargroei?

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar biotine met gunstige resultaten. Hoewel de exacte rol in de haargroei nog steeds een kwestie is om te onderzoeken, hebben studies aangetoond dat biotine de haargroei beïnvloedt.

Aan de andere kant suggereren onderzoekers dat foliumzuur niet veel biedt om de haargroei te stimuleren. Een prospectieve analytische gecontroleerde studie [6] werd gedaan bij 52 mannen met voortijdig grijs haar en foliumzuurtekort. Er is niet genoeg bewijs om het verband tussen foliumzuur en haargroei te ondersteunen.

Inpakken

Als je haaruitvalproblemen hebt, kan biotinetekort een reden zijn. Een goede inname van biotine kan je haar helpen terug te groeien. Hoewel uw dagelijkse voeding voldoende zou moeten zijn, kunt u de hoeveelheid biotine-inname verhogen, hoewel biotinerijke voedingsmiddelen of supplementen. Onderzoek suggereert dat verhoogde biotine je haar dik en glanzend kan maken. Maar voordat dat, begrijp uw haartype en raadpleeg uw arts voor geïndividualiseerde aandacht.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen