Schaam je je voor je zwarte nek? Het is geen ongebruikelijke toestand. De huid in de nek is gevoelig voor donkerder worden, hetzij als gevolg van blootstelling aan de zon, hormonen en huidgerelateerde aandoeningen.

De zwarte nek heeft de neiging om de huid dikker te maken. Gelukkig is dit meestal geen alarmerende situatie, maar in een paar gevallen kan het een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Dit artikel onderzoekt de symptomen, mogelijke oorzaken en behandelingsopties voor een zwarte nek. Blijf lezen voor meer informatie.

Wat expert zegt

“Wanneer de huid van je nek aanzienlijk donkerder is dan de omgeving, wordt de aandoening de zwarte nek genoemd. Medische hulp is nodig om er volledig vanaf te komen. Populaire huismiddeltjes zijn misschien niet nuttig voor een langdurige donkere huid.”

Dr. Harish Koutam, hoofd dermatoloog, Esse Organic Skincare

Hoogtepunten:

 • Wat betekent het hebben van een zwarte hals?
 • Symptomen van zwarte nek
 • Wat zijn de oorzaken zwarte nek?
 • Hoe zwarte nek te behandelen?
 • Hoe wordt de diagnose zwarte nek gesteld?
 • Preventietips

Wat betekent het hebben van een zwarte hals?

Zwarte nek, ook bekend als donkere nek of acanthosis nigricans, is een aandoening waarbij de huid rond je nek merkbaar donkerder is dan de omliggende huid.

Meestal beïnvloedt acanthosis nigricans de nek, lies en oksels. De donkere gebieden worden meestal fluweelachtig en kunnen verdikt raken. Het kan ook verschijnen in lichaamsplooien zoals de knokkels, knieën en ellebogen.

Symptomen van zwarte nek

De belangrijkste symptomen van een zwarte nek zijn:

 • Hyperpigmentatie – de huid wordt donkerder

 • Hyperkeratose – huid wordt dikker
 • Fluweelzachte patches

Andere symptomen zijn:

 • Jeuk
 • Droogte
 • Een ongewone geur
 • Overmatige ruwheid
 • Een geleidelijke verandering van kleur
 • Roodheid, zwelling of warmte

Meestal gezien in de oksels, lies of nek, kan het ook verschijnen in de voetzolen, knokkels, handpalmen, lippen en andere gebieden.

Als u te maken krijgt met ernstige symptomen zoals de volgende, moet u een arts raadplegen.

 • Depressie
 • Constipatie
 • Vermoeidheid
 • Hoge bloeddruk
 • Verlies van eetlust
 • Gemiste periodes
 • Pijn in de buikstreek

Wat zijn de oorzaken zwarte nek?

Zwarte nek of acanthosis nigricans kunnen zowel gezonde personen als mensen met bepaalde medische aandoeningen treffen. Soms is het aangeboren, wat betekent dat een persoon ermee wordt geboren. Hoewel sommigen aannemen dat een zwarte nek optreedt als gevolg van een gebrek aan hygiëne of herhaalde wrijving als gevolg van nekstukken, is dit niet waar. In werkelijkheid is een donkere nek een teken van te veel insuline in je bloed. Als u symptomen opmerkt, is het essentieel om uw bloedsuikerspiegel te testen en onmiddellijk advies in te winnen bij een diabetoloog.

Obesitas is een andere reden voor een zwarte nek. Bovendien lopen kinderen die deze aandoening ontwikkelen een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. In zeldzame gevallen kan acanthosis nigricans een waarschuwingssignaal zijn van een kankergezwel in uw inwendige organen zoals de lever of maag. Andere waarschijnlijke oorzaken zijn:

 • Sommige cholesterolmedicijnen, waaronder nicotinezuur
 • Orale anticonceptiva
 • Hypothyreoïdie (lage niveaus van het schildklierhormoon als gevolg van lage activiteitsniveaus van de schildklier)
 • Groeihormoon therapie
 • Aandoeningen van de hypofyse
 • De ziekte van Addison, een tekort aan hormonen uit de bijnier

Degenen met acanthosis nigricans hebben hogere niveaus van insuline dan degenen zonder de aandoening. Een onevenwichtig dieet bestaande uit suikers, zetmeel en andere verkeerde voedingsmiddelen kan de insulinespiegel verhogen en obesitas veroorzaken. [1]

Hoe zwarte nek te behandelen?

De sleutel tot het elimineren en voorkomen van een zwarte nek is het behandelen van de onderliggende aandoening die het veroorzaakt. In sommige gevallen kunt u de verkleuring volledig oplossen zodra u de aandoening hebt beheerd.

Als de pigmentatie door geneesmiddelen wordt geïnduceerd, kunt u deze verbeteren of laten verdwijnen wanneer u stopt met het gebruik van de specifieke medicatie. Wanneer een zwarte nek bijvoorbeeld het gevolg is van insulineresistentie, kunt u dit oplossen met gewichtsverlies.

Soms, zelfs wanneer u de onderliggende aandoening behandelt, kunt u langdurige of permanente verkleuring blijven opmerken, die blijft hangen. Hoewel je niet anders kunt dan je verlegen of beschaamd voelen, kunnen tal van alternatieven helpen om je huid in zijn oorspronkelijke kleur te veranderen.

Onze hoofddermatoloog, Dr. Harish Koutam zegt: “Wanneer de skin van uw nek is aanzienlijk donkerder dan de omgeving, de aandoening wordt de zwarte nek genoemd. Medische hulp is nodig om er volledig vanaf te komen. Populaire huismiddeltjes zijn misschien niet nuttig voor een langdurige donkere huid.”

Daarom moet u uw dermatoloog raadplegen om te bepalen welke behandeling het meest effectief is voor u, uw huidtype en uw aandoening. Hier zijn een paar behandelingsopties:[2]

Medische behandelingen

1. Medicijnen

U kunt medicijnen gebruiken die tretinoïne, melkzuur of glycolzuur bevatten om pigmentatie kwijt te raken. Een combinatie van medicijnen, samen met behandelingen werkt het beste. Uw dermatoloog kan u in de juiste richting begeleiden.

2. Chemische peelings

Chemische peelings helpen dode huid te exfoliëren om een frissere, nieuwere huid te onthullen. Hoewel het als cosmetisch wordt beschouwd, zijn het effectieve medische behandelingen, vooral als u zich wilt ontdoen van een donkere huid.

Een ervaren dermatoloog zal u helpen bij het kiezen van de juiste peeling om het gewenste resultaat te bereiken zonder risico’s. De resultaten duren acht weken of langer om te laten zien, dus je moet geduld hebben.

3. Microdermabrasie

Degenen die het uiterlijk van de gepigmenteerde huid willen verbeteren, kunnen zich wenden tot microdermabrasie. [3] Het is een pijnloze, niet-invasieve exfoliatiebehandeling uitgevoerd door een getrainde professional die het huidoppervlak verjongt en verbetert.

U moet de procedure om de twee tot vier weken herhalen of zoals voorgesteld door uw dermatoloog voor betere resultaten.

4. Lasers

Laserbehandeling maakt gebruik van gerichte lichtstralen om hyperpigmentatie te verminderen. De nieuwe huidcellen die zich vormen geven de huid een strakker, jonger uitziend oppervlak. Als u van plan bent om naar binnen te gaan met een laserbehandeling, kan een dermatoloog u goed begeleiden.

5. Crèmes en zalven

Een van de eerstelijnsbehandelingsopties voor een zwarte nek zijn actuele retinoïden. Andere verhelderende behandelingen werken goed voor de huid rond de nek, waardoor het gemakkelijker wordt om de huid te penetreren. Zoek naar producten die alfa-hydroxyzuren of AHA’s bevatten, zoals glycolzuur en melkzuren, antioxidanten en vitamine C.

Huismiddeltjes

1. Appelciderazijn voor zwarte hals

Appelciderazijn helpt de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen. De aanwezigheid van appelzuur helpt dode huidcellen te verwijderen, waardoor je huid een natuurlijke gloed krijgt.

Breng een combinatie van vier eetlepels water en twee eetlepels appelciderazijn aan met een watje in je nek. Laat het tien minuten intrekken voordat je het afspoelt met water. Voor het beste resultaat, doe dit elke dag.

Notitie:

ACV kan uw huid droog maken, dus zorg ervoor dat u na deze procedure grondig hydrateert.

2. Zuiveringszout voor zwarte hals

Zuiveringszout is uitstekend voor het verwijderen van dode huidcellen, het verwijderen van vuil en het voeden van je huid van binnenuit. Meng wat water en twee tot drie eetlepels zuiveringszout tot een gladde pasta. Breng het aan op het getroffen gebied en laat het een paar minuten intrekken. Zodra het droogt, gebruik je natte vingers om het af te schrobben en spoel je het vervolgens af met water.

U kunt dit elke dag herhalen om de gewenste resultaten te zien. Net als bij de appelciderazijnmethode, moet je grondig hydrateren na het gebruik van zuiveringszout.

3. Aardappelsap voor zwarte hals

Aardappelen bezitten kwaliteiten waarvan bekend is dat ze de schil aanzienlijk lichter maken. Het helpt ook donkere vlekken te elimineren en egaliseert je huidskleur.

Rasp een kleine aardappel en pers het sap eruit. Breng dit mengsel aan op de getroffen gebieden. Laat het volledig drogen en zodra het dat doet, spoel het af met water. Herhaal dit een of twee keer per dag.

4. Ubtan voor zwarte nek

Een van de beste huismiddeltjes voor een zwarte nek is om een traditionele ubtan op te kloppen met kruiden en poeders. Een ubtan kan helpen je huid lichter en helderder te maken terwijl je een zachte gloed toevoegt.

Combineer twee eetlepels besan (gram bloem), halve theelepel citroensap, een scheutje kurkuma en wat rozenwater om een pasta met gemiddelde consistentie te vormen. Verdeel het mengsel in je nek, laat het ongeveer een kwartier intrekken en spoel het af met water. Dit kun je twee keer per week doen.

5. Amandelolie voor zwarte hals

Amandelolie is rijk aan vitamine E, die helpt de huid te verjongen en glad te maken en tegelijkertijd de teint te verbeteren.

Om pigmentatie te verminderen, hoeft u alleen maar amandelolie te mengen met tea tree olie of kokosolie en masseer het in het getroffen gebied gedurende ongeveer 10-15 minuten. Doe dit regelmatig om resultaten op te merken.

Hoe wordt de diagnose zwarte nek gesteld?

Als u donkerderheid rond uw nek opmerkt, moet u een arts bezoeken. Een zwarte nek is soms een teken van schildklier en pre-diabetes. [4] Artsen kunnen de oorzaak ervan diagnosticeren door het getroffen gebied te onderzoeken. Ze kunnen uw bloedsuikerspiegel controleren en indien nodig andere tests aanbevelen, zoals röntgenfoto’s en bloedonderzoek.

Preventietips

Als een zwarte nek gerelateerd is aan obesitas, zal afvallen een essentieel onderdeel zijn van preventie. U kunt het volgende doen:

 • Vervang geraffineerde koolhydraten door volkoren voedingsmiddelen
 • Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels zoals vers fruit en groenten
 • Verminder snacken op voedingsmiddelen met veel verzadigde vetten zoals samosa’s, gebak, chips en koekjes
 • Drink magere melk of magere melk in plaats van volle melk. Evenzo tarwebrood in plaats van melkbrood
 • Consumeer maaltijden met weinig vet
 • Drink veel water
 • Regelmatig bewegen
 • Omgaan met stress

Andere preventieve strategieën omvatten de behandeling van onderliggende problemen geassocieerd met een zwarte nek zoals diabetes of hypothyreoïdie en wegblijven van medicijnen die de aandoening verergeren of verergeren.

Inpakken

Het is essentieel om de vroege tekenen van acanthosis nigricans te herkennen. Aandacht besteden aan de symptomen geeft je een kans om vroeg in te grijpen, je levensstijl te veranderen en onnodige te voorkomen. Omdat een zwarte nek ook een waarschuwing kan zijn voor een ernstiger aandoening, is het belangrijk om uw dermatoloog te ontmoeten om het probleem te diagnosticeren en de juiste behandeling te zoeken.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen