Heb je jeukende, fragmentarische delen van de huid opgemerkt wanneer je je gestrest voelt? Dan kun je last krijgen van een “stress rash”. Hoewel stress meestal wordt geassocieerd met psychologie en mentaal welzijn, kan het ook uw fysieke gezondheid beïnvloeden.

Stress kan verschillende reacties in je lichaam veroorzaken, meestal de huid. Waarom gebeurt dit en wat kan er worden gedaan om een stressuitslag te behandelen? Lees verder om er alles over te weten.

Hoogtepunten:

 • Wat is een stressuitslag?
 • Wat veroorzaakt een stressuitslag?
 • Wat zijn de effecten van stressuitslag?
 • Hoe kunt u een stressuitslag behandelen
 • Hoe lang duren stressuitslagen?
 • Hoe kun je stressuitslag voorkomen?

Wat is een stressuitslag?

Een stressuitslag is een rode, ontstoken en jeukende huid die optreedt nadat iemand een stressvolle of emotioneel uitputtende gebeurtenis heeft doorgemaakt. Hoewel het niet iedereen overkomt, zijn stressuitslagen niet ongewoon en zijn ze meestal geen grote reden tot bezorgdheid [1].

De uitslag lijkt erg op normale huiduitslag of kan de vorm aannemen van netelroos. Hoewel er geen specifiek gebied in het lichaam is, waar het voorkomt, hebben door uitslag aangetaste gebieden de neiging om rood, verhoogd en jeukend te zijn. Netelroos kan extreem groot of klein van formaat zijn. Ze nemen meestal in omvang toe wanneer ze zich met elkaar verbinden om een enkele striem te vormen.

Wat veroorzaakt een stressuitslag?

Een stressuitslag wordt veroorzaakt door emotionele stress of een traumatische ervaring waar je lichaam doorheen gaat. Stress heeft de neiging om bepaalde chemicaliën in het lichaam vrij te geven, zoals neuropeptiden of neurotransmitters die kunnen bijdragen aan een verandering in hoe uw lichaam reageert op zijn andere functies. Dit veroorzaakt ontsteking, roodheid of zwelling die de huid kan beïnvloeden.

Huiduitslag is ook gekoppeld aan omgevingsfactoren die bijdragen aan de ontwikkeling van netelroos op de huid. De aanwezigheid van emotionele stress kan ook opflakkeringen van andere huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem veroorzaken.

De reactie van het lichaam op allergenen, veranderingen in het weer, stuifmeel, vacht van huisdieren, bepaalde medicijnen, ziekte of voedselallergieën, kan ook bijdragen en leiden tot de ontwikkeling van netelroos. Een paar voedingsmiddelen die fungeren als allergenen zijn noten, pinda’s, koemelk, soja, tarwe, eieren en zeevruchten.

Wat zijn de effecten van stressuitslag?

Ontstoken en rode plekken op de huid zijn niet ongewoon wanneer je lichaam emotionele stress ondergaat. Het kan leiden tot effecten zoals die hieronder worden onderstreept.

1. Netelroos

vrouwen met symptomen van jeukende urticaria

Netelroos zijn gezwollen, ontstoken, rode vlekken op de huid die variëren in grootte. Ze kunnen overal op de huid voorkomen. Symptomen zijn zwelling, branderig gevoel, roodheid en jeuk. Netelroos heeft de neiging om op te treden als gevolg van allergenen die het lichaam binnendringen en een chemische reactie veroorzaken. Andere factoren zijn een blootstelling aan extreme temperaturen, infecties of bepaalde medicijnen.

Stress draagt bij aan chemische reacties in het lichaam die de ontwikkeling van netelroos kunnen veroorzaken. Dit gebeurt als gevolg van de veranderingen die uw lichaam ondergaat waardoor bloedvaten uitzetten en uiteindelijk lekken. Dit veroorzaakt de rode vlekken van de huid die verschijnen als huiduitslag.

2. Verergering van bestaande huidaandoeningen

Als u eczeem of psoriasis heeft, kan stress opflakkeringen veroorzaken [2] [3].

3. Infecties

Krabben aan een stressuitslag, kan leiden tot schrapen van de huid. Dit kan er op zijn beurt voor zorgen dat bacteriën je huid binnendringen en leiden tot een huidinfectie.

Notitie:

Hoewel stressuitslag meestal onschadelijk is, neem dan onmiddellijk contact op met een arts als uw uitslag ervoor zorgt dat uw keel opzwelt en het moeilijk wordt om te ademen.

Hoe kunt u een stressuitslag behandelen

Stressuitslag verdwijnt meestal vanzelf. U kunt ervoor kiezen om ze te behandelen met vrij verkrijgbare medicatie of met natuurlijke huismiddeltjes. U kunt zelfs uw dermatoloog bezoeken als u geen verbetering ziet, zelfs na het proberen van huismiddeltjes.

1. Vrij verkrijgbare medicatie

A. Antihistaminica

Histamines triggeren reacties van uw immuunsysteem, die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een stressuitslag. Antihistaminica zijn geneesmiddelen die pijn en ontsteking geassocieerd met stressuitslag helpen verminderen [4].

U kunt zoeken naar Diphenhydramine (Benadryl) of Fexofenadine (Allegra), over-the-counter of raadpleeg een arts. Loratadine (Claritin), Timeton of Zyrtec kan door uw arts worden voorgeschreven om pijn, jeuk en ontsteking te verminderen.

Notitie:

Benadryl kan je slaperig maken.

B. Topische steroïden

Topische steroïden zijn crèmes, lotions of gels die op uw huid worden aangebracht om ontstekingen, roodheid en zwelling geassocieerd met verschillende huidaandoeningen te verminderen [5]. Ze bootsen de corticosteroïde hormonen na die in het lichaam worden geproduceerd door je bijnieren. Dit helpt om uw huid te verlichten van symptomen die ook verband houden met een stressuitslag.

U kunt op zoek gaan naar hydrocortisoncrème om stressuitslag te behandelen. Het komt in 1% concentraties OTC.

C. Reguliere medicatie

Als u al te maken heeft met andere huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem of rosacea, kan stress bijdragen aan opflakkeringen. Ga in een dergelijk geval door met het innemen van de geneesmiddelen die door uw arts zijn voorgeschreven om de symptomen van uw huidaandoening te helpen verminderen.

D. Behandeling voor chronische netelroos

Chronische netelroos heeft de neiging om langer dan een paar weken mee te gaan en kan weigeren om tot een jaar weg te gaan. Raadpleeg in zo’n geval uw arts. Uw arts kan antihistaminica op recept, corticosteroïden zoals prednison (Deltason), antibiotica zoals dapson (Aczone) of injecties zoals omalizumab (Xolair) aanbevelen. Alle andere geneesmiddelen die helpen verlichten van uw huid van roodheid en andere symptomen kunnen ook worden aanbevolen.

2. Natuurlijke remedies

Een paar natuurlijke remedies die comfort kunnen bieden en uw stressuitslag kunnen verlichten, staan hieronder vermeld.

A. Koel kompres

Dit is een geweldige manier om je huid te verlichten van ontstekingen en zwellingen. Omdat kou het circuleren van bloed in het lichaam beperkt, helpt het om de pijn te verdoven. Het helpt ook om ontstekingen te verminderen.

B. Tea Tree Olie

Essentiële oliën zoals tea tree olie hebben ontstekingsremmende eigenschappen die roodheid en ontstekingen kunnen helpen verminderen die verband houden met stressuitslag. Zorg ervoor dat u uw essentiële olie verdunt met behulp van een dragerolie zoals kokosnoot- of jojoba-olie, omdat pure tea tree-olie uw huid kan irriteren.

Hoe te gebruiken:

 • Meng een kleine hoeveelheid van je etherische olie met een dragerolie. Enkele druppels van je etherische olie zouden moeten doen.
 • Breng het mengsel aan op het getroffen gebied.
 • Laat het 15-20 minuten intrekken.
 • Afspoelen met koud water.

C. Appelciderazijn

Appelciderazijn is effectief in het verlichten van huidontsteking en jeuk. Het moet echter worden verdund in water voordat u het op uw huid aanbrengt, omdat het sterk is en uw huid kan irriteren.

Hoe te gebruiken:

 • Verdun een deel van de appelciderazijn in water.
 • Breng aan op uw huid terwijl u het zachtjes op het getroffen gebied wrijft.
 • Je kunt ook een watje gebruiken om hetzelfde te deppen.
 • Herhaal dit ’s nachts nogmaals.

D. Kokosolie

kokosolie met verse noot

Dit is een dragerolie maar kan zeer effectief zijn in het verzachten van de geïrriteerde huid. Kokosolie is een natuurlijk verzachtend middel en kan worden gebruikt om symptomen geassocieerd met stressuitslag te verminderen [6].

Hoe te gebruiken:

 • Breng de olie voorzichtig aan op het getroffen gebied.
 • Wrijf in voor ongeveer 3-4 minuten.
 • Spoel af met koud water na ongeveer 1 uur.

E. Aloë Vera

plakje aloë vera barbadensis millstar cactus

Dit wonderingrediënt wordt door velen gebruikt om een aantal huidgerelateerde problemen aan te pakken. Het bezit ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen [7]. De ontstekingsremmende eigenschappen van aloë vera kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en roodheid geassocieerd met netelroos.

Hoe te gebruiken:

 • Haal de gel van een aloë vera blad eruit.
 • Breng aan op het getroffen gebied.
 • Na 30 minuten afspoelen met koud water.

Hoe lang duren stressuitslagen?

Stressuitslag, in de vorm van netelroos, duurt meestal tot 6 weken. Een enkele korf kan tot ongeveer een paar uur duren, maar u kunt de constante ontwikkeling van anderen tot 6 weken opmerken. Als het daarna niet vermindert, kunt u uw dermatoloog bezoeken, omdat de oorzaak hiervan iets anders kan zijn.

Hoe kun je stressuitslag voorkomen?

Het wordt altijd aanbevolen dat u de onderliggende reden tot bezorgdheid aanpakt om een stressuitslag te behandelen. Om dit te doen, probeer de redenen achter je stress te begrijpen en manieren te vinden om de problemen aan te pakken. Het is echter niet eenvoudig om constant een stressvolle situatie te vermijden.

Het volgen van een gezonde levensstijl en het zich overgeven aan stressverlichtende activiteiten zoals meditatie kan uw kwaliteit van leven verbeteren en stress verminderen. Cultiveer een gezond dieet en een ontspannende hobby zoals lezen of naar muziek luisteren.

Als er echter een stressuitslag optreedt, moet u de nodige medicatie nemen om hetzelfde te behandelen.

Inpakken

Stressuitslag is het gevolg van chemische reacties in het lichaam wanneer het emotionele nood ondergaat. Dese zijn meestal niet ernstig of permanent. Ze kunnen echter vervelend zijn en ongemak veroorzaken. Stressuitslag verschijnt meestal in de vorm van netelroos. Deze kunnen thuis worden behandeld met natuurlijke ingrediënten of met geneesmiddelen op recept.

Het voorkomen van stressuitslag is misschien niet erg eenvoudig vanwege psychologische triggers. Je overgeven aan gezonde activiteiten zoals meditatie en gezond eten kan echter helpen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen