Wil je die mooie, gelijkmatige, gouden huidskleur krijgen voor een strandvakantie? Zeg hallo tegen spray tans. Niet alleen zijn ze veiliger dan zonnebanken, spray tans zijn ook beter dan in de zon blijven, gewoon om een kleurtje te krijgen.

Maar heeft spray tanning verborgen gevolgen en bijwerkingen? Is het gemakkelijk verwijderbaar en hypo-allergisch? Wij vertellen u alles over deze cosmetische oplossing. Leer hoe je je kunt voorbereiden op een kleurtje, samen met voorzorgsmaatregelen die je moet nemen.

Hoogtepunten:

 • Wat is een Spray Tan?
 • Voordelen van Spray Tanning
 • Hoe kies je de beste Spray Tan voor jouw huidtype?
 • Zijn Spray Tans slecht voor je huid?
 • Hoe lang gaat een spray tan mee?
 • Hoe bereid je je voor op een spray tan?
 • Hoeveel kost een Spray Tan?
 • Do’s &Don’ts na een Spray Tan Sessie
 • Hoe verwijder je Spray Tan van je huid?

Wat is een Spray Tan?

Een spray tan is een kunstmatige methode om je huid te bruinen zonder in de zon te zijn. Ook wel een nepbruine kleur genoemd, het is een veiligere manier om een egale kleur over je hele lichaam te krijgen, in een kleur die je leuk vindt. Het wordt gedaan door een product te gebruiken dat het beste bij uw huidtype past.

Spray tans bevatten Dihydroxyaceton [DHA] [1], een koolhydraat, dat een derivaat is van suikerriet en suikerbieten. Bij contact met de huid reageert het met de aminozuren die aanwezig zijn in de huidcellen en verandert de kleur van de huid, waardoor deze donkerder wordt.

Sommige spray tans bevatten ook Erythrulose [2], een derivaat van rode frambozen. Het wordt gebruikt in combinatie met DHA in bruiningsproducten, om de bruine kleur effectiever en langduriger te maken. Ook wanneer het vervaagt, doet het dit geleidelijk, waardoor je een gelijkmatige huidskleur krijgt. Afhankelijk van de concentratie DHA in de spray tan kan de tan wel vijf tot tien dagen op je lichaam blijven zitten.

Voordelen van Spray Tanning

 • Spray tanning geeft je een egale bruine kleur over je hele lichaam, wanneer je het in een salon doet.
 • U kunt niet alleen de juiste kleur voor uw huidtype kiezen, maar ook het juiste product. Een salon met een bepaald niveau van expertise kan je zelfs begeleiden bij het voorbereiden van jezelf op de spray tan, hoe je het kunt behouden en hoe je de juiste keuzes kunt maken.
 • Een spray tan droogt snel op zonder dat er vlekken van ongebruinde huid achterblijven.
 • Het is kosteneffectief.
 • Het is veiliger dan een echt kleurtje krijgen in de zon. Dit laatste kan permanente schade aan uw huid veroorzaken en leiden tot vroegtijdige veroudering.

Hoe kies je de beste Spray Tan voor jouw huidtype?

Als u een nepbruin kleurtje wilt hebben en uw huid wat schade door de zon wilt besparen, moet u uw huidtype kennen en het product kiezen dat geschikt is voor uw huid. U kunt zelfs uw dermatoloog of salonprofessional vragen om een goed merk aan te bevelen. Houd rekening met de volgende tips:

1. Ken je huidtype

Als je huid vettig is of gevoelig voor puistjes en acne, werkt een spray tan-oplossing die ingrediënten zoals vitamine E en aloë vera bevat het beste. Ze zijn lichter en verstoppen je poriën niet. Je kunt kiezen voor een DIY tan mousse of een spray tan omdat deze niet dik zijn en meer geschikt voor de vette huid.

Voor de gevoelige of droge huid zal een spray tan die hydraterende ingrediënten bevat zoals kokoswater en arganolie werken omdat het de huid niet verder zal verergeren. Om meer te weten te komen over uw huidtype, neemt u de SkinID-test van Esse Organic Skincare voor een persoonlijk overzicht.

2. Kies de juiste kleur

Je moet ook kiezen voor de juiste kleurbasis, die je huidskleur aanvult. Het is belangrijk om te weten of je huid een gele of roze ondertoon heeft, voordat je een kleur kiest. Praat met bruiningsprofessionals en kijk welke kleur voor jou het beste werkt.

Als het gaat om het kiezen van de tint, is de gouden regel donkerdere kleuren voor de zomer en lichtere voor de winter. Als u niet in staat bent om de exacte tint te bepalen, neem er dan een die iets lichter is dan uw huidskleur. Het is altijd gemakkelijker om nog een kleurlaag toe te voegen dan een donkerdere tint te verwijderen die niet bij je huid past.

3.Kies het juiste product

Producten die huidverhelderende ingrediënten bevatten, helpen om een gloed op je huid te brengen. Het product dat u kiest, moet een bronzer hebben [3] ingebouwd, dus je hoeft het niet apart toe te passen. Het moet ook getint zijn, zodat je een egaal kleurtje kunt krijgen.

Zorg ervoor dat je spray tan Dihydroxyaceton bevat [DHA], die kleurloos is. Kies voor een alcoholvrij merk spray tan. Dit komt omdat terwijl de op alcohol gebaseerde degenen werken als verdunners en de bruine kleur helpen zich te verspreiden, ze ook je huid droog maken. Controleer reviews van zelfbruinende producten voordat u koopt.

4. Kies de juiste salon

Ga naar een salon waar daglicht binnenkomt en helder verlicht en goed geventileerd is. Als de muren van de kamers tan lotion bevatten, moet je een andere salon vinden. Controleer de kwaliteit van de service en de reputatie van de salon waar je naartoe wilt gaan.

Zijn Spray Tans slecht voor je huid?

Gezien hoe populair spray tanning is, wordt het door de FDA als veilig beschouwd voor cosmetisch gebruik [4]. DHA is goedgekeurd voor cosmetisch gebruik en spray tanning door de American Medical Association en de Skin Cancer Foundation [5]. Er zijn echter enkele niet-overtuigende rapporten die zeggen dat het niet veilig is om DHA in te ademen. Terwijl je een spray tan krijgt, is het onvermijdelijk dat je een beetje inademt.

Er is ook de zorg over hoe DHA de huid beïnvloedt. De meeste formuleringen die worden gebruikt voor het maken van een spray tan bevatten DHA van 3% -5% en de concentratie bepaalt de kleur van de tan. DHA wordt echter slechts minimaal in de huid opgenomen omdat het vrij snel reageert. Ook is de reactie beperkt tot de opperhuid of de bovenste laag van de huid. Dus hoewel spray tans niet slecht zijn voor je huid, is het het beste om het met mate te doen.

Hoe lang gaat een spray tan mee?

Salons beweren dat een kleurtje tot tien dagen kan duren, maar de duur hangt af van de gekozen schaduw. Donkere tinten duren maximaal tien dagen, medium tinten 5-8 dagen en lichtere tinten ongeveer vijf dagen. Dit komt omdat het belangrijkste actieve ingrediënt van Dihydroxyaceton (DHA) bepaalt hoe lang de spray tan duurt, en donkere kleuren hebben meer DHA. Je huidverzorgingsregime voor en na spray tan maakt ook een verschil.

Hoe bereid je je voor op een spray tan?

1. Plan je tan

Voor een natuurlijk ogend kleurtje, heb je minstens twee dagen voor je grote evenement een sessie. Een frisse kleur ziet er meer oranje dan echt uit en heeft ongeveer 48 uur nodig om de werkelijke kleur te laten zien.

2. Kleed je goed aan

Draag losse schoenen en kleding voor de sessie, zodat er geen zichtbare tan lines zijn, die kunnen worden veroorzaakt door een strakke bh of strakke kleding. Draag altijd oude kleding voor een sessie, omdat je ze kunt bevlekken wanneer de oplossing wordt aangebracht.

Je kunt je salon ook vragen naar wegwerpondergoed. Deze zijn nuttig omdat ze de vorming van inlegkruisjes voorkomen en uw gewone ondergoed beschermen tegen vlekken als gevolg van de bruiningsoplossing.

3. Harsen/Scheren

Als je fuzz op je ledematen hebt, scheer of wax het dan minstens 24 uur voor je bruiningssessie. Een kortere opening, zoals 2 uur tussen harsen en bruinen, kan poriën openen en de huid irriteren. Voor mensen met een gevoelige huid kan een korte opening je zelfs achterlaten met een vlekkerige huid of roodheid die ongemak veroorzaakt.

4. Douchen

Neem een douche 8 uur voordat je van plan bent om het kleurtje te krijgen. Als je wilt dat je kleurtje langer meegaat, douche dan met lauw water voor en na het krijgen van een spray tan.

Dit geeft de huid voldoende tijd om terug te keren naar de natuurlijke pH-waarden en is nog steeds schoon genoeg voor de zonnebrandlotion.

5. Scrub

Schrob de dode huidcellen van je lichaam voor het bruin worden. Nieuwe huid maakt het makkelijker voor de tanning lotion om te plakken. Het elke dag scrubben van je huid gedurende drie dagen voorafgaand aan de bruiningssessie, kan een opmerkelijk verschil maken. In plaats van te scrubben, wrijf je je huid in met een loofah of een droge borstel.

De olie in een exfoliërende scrub kan een film op je huid achterlaten, waardoor het kleurtje niet lang blijft hangen. Vermijd het gebruik van exfoliators met chemische ingrediënten zoals glycolzuur of retinol gedurende ten minste één dag vóór uw bruiningssessie. Deze laten het kleurtje niet goed plakken.

6. Hydrateer en hydrateer

Gebruik een vochtinbrengende crème op waterbasis en breng deze over je hele lichaam aan voordat je voor een spray tan gaat. Vermijd zware bodylotions of body butters. Houd jezelf gehydrateerd van binnenuit, voor en nadat je een spray tan krijgt, om de tan langer te laten duren.

7. Ga make-upvrij

Houd je huid vrij van make-up en deodorant wanneer je voor de sessie gaat.

8. Patch test

Vraag altijd om een pleistertest over een kleiner deel van je huid voordat je gaat bruinen. Het maakt niet uit wat je huidtype is, dit is vooral belangrijk als je een gevoelige huid hebt.

Hoeveel kost een Spray Tan?

De kosten variëren afhankelijk van factoren zoals de stad waarin je woont, het merk spray tan en de salon die je bezoekt. Hoewel het gebruikelijke bereik tussen Rs 1800 en Rs 4000 ligt, kunnen de prijzen hoger worden.

Zelfbruinende producten die online verkrijgbaar zijn, beginnen vanaf Rs 500. Deze zijn goedkoper, maar tenzij je iemand hebt om je te helpen het te doen, kun je misschien geen uniform kleurtje over je lichaam krijgen. Je kunt ook kiezen voor bruiningsoliën of bruiningsgels die gemakkelijker aan te brengen zijn. Hoe lang ze meegaan of hoe natuurlijk ze eruit zien, hangt echter af van het merk en de kleur.

Do’s &Don’ts na een Spray Tan Sessie

Hoewel salonprofessionals u zullen adviseren over hoe u zich kunt voorbereiden op een spray tan die langer blijft, zijn hier enkele do’s en don’ts om in gedachten te houden.

Do’s

 • Draag losse schoenen of ga 24 uur na je bruiningssessie op blote voeten. Vermijd strakke bh’s en ondergoed, omdat dit lijnen in het bruin kan veroorzaken en het ongelijk kan maken.
 • Douche na ongeveer 8 uur met lauw water en houd de douche kort. Te lang in het water zijn kan de schaduw lichter maken. Vermijd het gebruik van douchegels, zeep en lichaamswassingen de eerste keer dat je doucht na een spray tan.
 • Doe het bij het wassen en conditioneren van je haar met je hoofd naar voren gebogen, zodat deze producten niet in contact komen met de huid waar de spray tan is aangebracht.
 • Als je lichaamshaar snel teruggroeit en je moet scheren, doe dit dan met lichte en langzame vegen van je scheermes en minimale druk om exfoliatie te minimaliseren.
 • Als je kleurtje te donker is of als je niet tevreden bent met het eindresultaat, breng dan royaal bodylotion over jezelf aan en week een half uur in een badkuip met warm water. Het water maakt de bruine kleur lichter van kleur.
 • Vraag de professional om een tan finishing spray aan te brengen op gebieden zoals de schouders, omdat de bruine kleur hier sneller vervaagt dan elders op het lichaam.
 • Het gebruik van een highlighter om je kleurtje te verbeteren kan het een mooie gloed geven. De glanzende ingrediënten in highlighters kunnen je kleurtje goed laten zien, vooral op gebieden zoals je wangen, nek en schouders.

Don’ts

 • Train of zwem niet gedurende minimaal 12 uur na uw bruiningssessie.
 • Gebruik geen babypoeder over je hele huid, omdat dit ongelijke strepen op de bruine kleur kan veroorzaken. Gebruik het alleen op gebieden waar je meer zweet, zoals je oksels, en elders.
 • Gebruik deodorant in geen enkele vorm gedurende een dag, omdat dit plekken kan veroorzaken waar het kleurtje loskomt.
 • Was de oplossing niet af gedurende ten minste zes uur en maximaal 12 uur. Het heeft een behoorlijke hoeveelheid tijd nodig om door de huid te worden opgenomen en het een gelijkmatige toon te geven.
 • Vermijd producten op oliebasis. Ze laten de bruiningsoplossing niet goed absorberen en kunnen zelfs de tijd dat het op je huid blijft zitten verminderen.
 • Je kunt exfoliëren uitstellen totdat het kleurtje vervaagt. Gebruik bij het scrubben slechts één keer in de twee of drie dagen een droge borstel of een loofah na een spray tan. Vermijd exfoliëren gedurende 24 uur onmiddellijk na een sessie.

Hoe verwijder je Spray Tan van je huid?

Als je je kleurtje om welke reden dan ook wilt verwijderen, is het belangrijkste om in gedachten te houden niet om het af te schrobben. Dit kan resulteren in ongelijke verwijdering van de spray tan. Ook als je regelmatig een spray tan krijgt, zorg er dan altijd voor dat je restanten van je oudere kleur verwijdert voordat je een nieuwe krijgt. Een paar manieren om spray tan van je huid te verwijderen, worden hier vermeld:

1. Body Polish en olie

Een body polish gemengd met een massageolie die over het hele lichaam wordt aangebracht, kan helpen bij het verwijderen van bruinen. Dit kan indien nodig worden herhaald en kan helpen om de bruine kleur op een gelijkmatige manier te verwijderen. Hier breekt de olie de DHA-component in de spray tan af. Een tip om in gedachten te houden als je een spray tan hebt gehad en deze langer wilt bewaren, is om je lichaam niet te hydrateren met een vochtinbrengende crème op oliebasis.

2. Zwemmen

Zwemmen in een zwembad kan ook helpen om de bruine kleur te vervagen, omdat het chloor in water zal helpen het af te breken. Volg dit met een douche en wat scrubben. Naar een sauna of stoombad gaan kan ook helpen om de bruine kleur te verzwakken. Het helpt om te bedenken dat zwemmen je kan achterlaten met een fragmentarische bruine fadeover vanwege het kostuum.

3. Home Remedies voor tan verwijdering

Er zijn enkele effectieve keukenremedies die ook effectief kunnen zijn.

 • Maak een pasta van twee eetlepels zuiveringszout en water. Wrijf de pasta over je handen en voeten of een ander gebied waar je de kleur wilt verwijderen. Laat het een paar minuten intrekken en was af.
 • Vul een emmer of bad met warm water en een badolie en neem een bad met dat water. Het gebruik van een exfoliërende handschoen in een cirkelvormige beweging zorgt ervoor dat eventuele overgebleven tan patches ook loskomen.
 • Een citroen- en suikerscrub die op elke bruine plek wordt gebruikt, zal ook helpen bij het vervagen ervan.

Inpakken

Als je een spray tan wilt hebben, zorg er dan voor dat je je onderzoek goed doet. Van het merk en de formule die geschikt zijn voor uw huidtype, tot de salon en zijn expertise in spray tan-diensten, alles kan een verschil maken. Je moet ook weten hoe lang het meegaat en manieren om het gelijkmatig af te doen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen