Is je piepende schone gezicht en make-up bedekt met glans en vet tegen de middag? Als u nieuwsgierig bent om te weten waarom uw boosdoener talg is – de overtollige olie die wordt afgescheiden door de talgklieren die in de huid aanwezig zijn. Waarom bestaan deze klieren en is het mogelijk om hun activiteit te beheersen? Zoek uit.

Hoogtepunten:

 • Wat zijn talgklieren?
 • Wat is Talg?
 • Functies van talgklieren
 • Ontwikkeling van talgklieren
 • Associatie met puistjes
 • Andere huidaandoening gerelateerd aan talgklieren
 • Hoe de talgproductie te beheersen?
 • Hoe de talgproductie te verhogen?

Wat zijn talgklieren?

Talgklieren [1] zijn kleine olieproducerende klieren aanwezig over het hele lichaam, behalve de handpalmen en voetzolen. Ze zijn in overvloed te vinden op het gezicht en de hoofdhuid. Er kunnen er 2.500 tot 6.000 per vierkante inch van zijn.

Wat is Talg?

De talgklieren zijn bevestigd aan de haarzakjes en geven natuurlijke oliën vrij die talg worden genoemd. Het is samengesteld uit vetten (triglyceriden, wasesters, squaleen en cholesterol) [2] en cellulair puin.

Wanneer je huid te veel talg aanmaakt door overactieve talgklieren, heb je een vette huid. Wanneer er te weinig talg is door onderactieve talgklieren, heb je een droge huid.

De olie die we op het oppervlak van onze huid zien, is meer dan alleen talg. Het bevat ook dode huidcellen, zweet en vuil.

Functies van talgklieren

 • Talgklieren samen met zweetklieren helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur.
 • De samenstelling van talg helpt de binnenkomst van bacteriën, schimmels en andere microben in de diepere lagen te voorkomen.
 • Talg houdt de huid gesmeerd en voorkomt waterverlies.
 • Talgklieren maken zuren die een zuurmantel vormen [3] op de huid. De pH van deze dunne beschermlaag is 4,5 en 6,2 (zuur). Het helpt tegen de alkalische vreemde stoffen.

Ontwikkeling van talgklieren

Talgklieren zijn te zien tussen de 13e en 15e week van de foetale ontwikkeling [4]. Ze ontwikkelen zich uit dezelfde stamcellen die epidermis vormen (buitenste laag van de huid). De productie van talg is het hoogst in de puberteit, omdat er in deze tijd een plotselinge toename van hormonen is. Deze overtollige olie samen met verstopte poriën kan acne veroorzaken, variërend van mee-eters tot whiteheads tot puistjes en cystische acne.

De talgproductie neemt af naarmate je ouder wordt en stopt bijna na een punt. Dit wordt sebostase genoemd. Ondertussen verliest je huid elasticiteit en heeft de neiging om droger te worden.

Associatie met puistjes

Overtollig talg uit talgklieren, vuil, dode huidcellen en bacteriën kan de poriën verstoppen en infecteren [5]. Deze aandoening wordt acne vulgaris genoemd. Het is verder onderverdeeld in inflammatoire (puisten, papels, knobbeltjes, cystische acne) en niet-inflammatoire (mee-eters en whiteheads) acne.

1. Seborrheic Dermatitis

Het veroorzaakt jeukende uitslag, roodheid, schilferige huid [6] en roos op de hoofdhuid.

2. Fymateuze Rosacea

Overgroei van talgklieren die leidt tot onregelmatigheden op de neus, kin, oogleden of oren [7].

3. Naevus Sebaceous

Lijkt op een moedervlek op het gezicht of de nek van de hoofdhuid. Hoewel dit een goedaardige aandoening is, kan het kankerachtig worden [8].

4. Rosacea

Het is een inflammatoire huidaandoening die roodheid en zichtbare bloedvaten in de huid veroorzaakt.

5. Talgcarcinoom

Het is een vorm van kanker die begint in de talgklieren [9]. Hoewel het zeldzaam is, kan het levensbedreigend zijn.

Hoe de talgproductie te beheersen?

Je kunt huidverzorgingsproducten zoals reinigingsmiddelen, moisturizers en serums gebruiken die de hoeveelheid talg die je huid maakt reguleren. Esse Organic Skincare talgcontrole gezichtsreiniger is een must om te proberen als je moeite hebt gehad om een zachte reiniger te vinden die bij je vette huid past. Een van de belangrijkste ingrediënten is niacinamide dat de overactieve talgklieren regelt en de talgproductie minimaliseert.

Uw dieet kan een reden zijn waarom er een overproductie van talg in uw huid is. Het vermijden van voedingsmiddelen met veel vetten en suikers kan helpen. Er is echter weinig bewijs met betrekking tot de associatie van dieet met talgklieren. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over overtollig talg op uw huid.

Uw arts kan anticonceptiepillen voorstellen als u een extreem vette huid heeft. Hij kan ook acne onderzoeken en medicijnen voorschrijven zoals isotretinoïne die de productie van talg kunnen verminderen.

Hoe de talgproductie te verhogen?

Als u te maken heeft met een droge huid en van plan bent om het talggehalte in uw huid te verhogen, kunt u dit als volgt doen:

 • Vermijd warmwaterbaden en schakel over op lauw water, omdat extreem heet water de talg van je huid kan verwijderen.
 • Gebruik een goede vochtinbrengende crème die niet alleen het vocht in je huid kan vasthouden, maar ook de natuurlijke barrière van je huid (stratum corneum) kan herstellen.
 • Vermijd huidverzorgingsproducten die geurstoffen, zuren, kleurstoffen, alcohol en agressieve chemicaliën bevatten, omdat deze je huid verder kunnen uitdrogen.
 • Drink veel water en eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega 3-vetzuren die de hydratatie van de huid bevorderen.

Het maakt niet uit hoeveel je haat om olie of vettigheid op je gezicht te zien, talgklieren kunnen gunstig zijn voor je huid. Als je vragen hebt over talgklieren of hun activiteit, schiet ze dan in de onderstaande opmerkingen en we zullen onze dermatoloog ze voor je laten beantwoorden.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen