Ervaar je een plotselinge ontwikkeling van met vloeistof gevulde kleine bultjes op je huid? Produceren ze soms vieze geur? Dit kan waarschijnlijk wijzen op een talgcyste.

Talgcysten zijn meestal zelfdiagnoseerbaar en te genezen met medicijnen. U moet echter goed op de hoogte zijn van de symptomen om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen.

Scroll naar beneden om te weten wat talgcysten veroorzaakt en hoe je ze al vroeg kunt voorkomen.

Hoogtepunten:

  • Wat is een talgcyste?
  • Symptomen van een talgcyste
  • Wat veroorzaakt een talgcyste?
  • Behandelingsopties van een talgcyste
  • Talgcyste chirurgie
  • Gaan talgcysten vanzelf weg?
  • Hoe lang duurt een talgcyste?
  • Wat is het verschil tussen een acne en een talgcyste?
  • Kun je een talgcyste uitknijpen?
  • Hoe worden talgcysten gediagnosticeerd?

Wat is een talgcyste?

Een talgcyste is een langzaam groeiende ronde of koepelvormige knobbel die zich onder je huid ontwikkelt. Het kan overal in het lichaam voorkomen, behalve je handpalmen en voetzolen. [1] Ze ontwikkelen zich echter vaker op je gezicht, romp, bovenrug en nek.

Talgcysten zien er geelachtig of witachtig uit. Dergelijke cysten kunnen een kleine donkergekleurde vlek hebben. Ze kunnen pus produceren bij het knijpen en kunnen vieze geur veroorzaken in geval van infectie. Talgcysten zijn niet pijnlijk, zacht om aan te raken en veroorzaken meestal geen ongemak. Maar ze kunnen uiteindelijk ernstig worden, als er niet naar wordt gehandeld nadat er geen tekenen van genezing vertonen. Dergelijke met vloeistof gevulde cysten zijn niet-kankerachtig en niet-consistent [2]. Uw arts kan echter uw cyste onderzoeken om te bevestigen, indien nodig.

De grootte van de cyste kan variëren van klein tot groot in grootte. Het kan jarenlang klein blijven of het kan blijven groeien [3]. Als het groter wordt dan 5 centimeter in diameter, is het raadzaam om onmiddellijk uw arts te raadplegen.

Symptomen van een talgcyste

Het meest voorkomende symptoom van een talgcyste is de vorming van een knobbeltje onder je huid. Als de cyste echter ontstoken of geïnfecteerd raakt, kan deze gevoeligheid, roodheid van uw huid veroorzaken en in sommige gevallen kan het stank- en afvoervloeistof produceren [4]. Wanneer de cyste groeit, kan dit pijn en druk veroorzaken.

Wat veroorzaakt een talgcyste?

We hebben talgklieren (olieproducerende klieren) in onze huid die talg afscheiden. De talg bedekt je haar en huid om hun gezondheid te behouden. Een talgcyste vormt zich als de talgklier wordt geblokkeerd of beschadigd als gevolg van een trauma veroorzaakt aan de klier of het kanaal dat de talg draagt. De talg komt erin vast te zitten en zwelt geleidelijk op.

Een trauma zoals een kras, een huidaandoening of een chirurgische wond kan leiden tot de vorming van een talgcyste. Het kan ook voorkomen wanneer het talgkanaal wordt vervormd, de cellen beschadigd zijn na de operatie of als gevolg van genetische aandoeningen zoals basaalcel-naevussyndroom of het syndroom van Gardner.

Behandelingsopties van een talgcyste

Een talgcyste verdwijnt meestal vanzelf. Als het geen ernstig probleem vormt, kunt u er thuis voor zorgen. Zorg ervoor dat je het schoon houdt. Gebruik een schone doek, watten, verbandmateriaal en warm water om de cyste voorzichtig schoon te maken. Dep het droog. Zorg voor een goede hygiëne als u onlangs een cyste hebt laten verwijderen om ervoor te zorgen dat deze niet terugkeert.

In het geval dat de cyste geïnfecteerd raakt, tekenen van ontsteking en afscheidingspus vertoont of een cosmetisch probleem wordt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts om medisch advies in te winnen. Uw arts zal u waarschijnlijk twee opties geven om uw cyste te genezen – het verwijderen van de cystewand [5] met een operatie of het afvoeren van de opgesloten vloeistof. Dit hangt natuurlijk af van de ernst.

U kunt antibiotica krijgen voorgeschreven om ontstekingen te helpen verminderen. In sommige gevallen kan uw arts ook steroïde injecties aanbevelen om de cyste te verkleinen.

Talgcyste chirurgie

Talgcysten kunnen soms groot worden en het dagelijks leven verstoren. Als het te groot wordt en geïnfecteerd raakt, kan uw arts een operatie voorstellen. Sommigen van u voelen zich misschien niet op hun gemak bij het ondergaan van een operatie, omdat er kans is dat u na uw operatie littekens op uw huid krijgt. Maar tegelijkertijd, als u op zoek bent naar een permanente oplossing, zijn operaties de beste.

De operatie is meestal een kleine, maar kan pijnlijk zijn als de cyste ontstoken is. Uw arts zal een verdovingsmiddel rond de cyste injecteren om het gebied te verdoven.

Er zijn meestal drie soorten chirurgische methoden. Deze omvatten:

1. Bijeenroepentional Wide Excision

In deze procedure vernietigt de arts de cyste met chirurgische ingreep. Het kan echter een litteken achterlaten.

2. Minimale excisie

Zoals de naam al doet vermoeden, wordt in deze procedure een kleine excisie uitgevoerd. Dit maakt de kans op littekens minimaal. De cyste kan echter in de toekomst terugkeren.

3. Laser met pons en biopsie excisie

Bij deze procedure gebruikt de arts een laserstraal om een klein gaatje te maken en de opgesloten vloeistof van de cyste af te voeren. De cystewand wordt later verwijderd. [6]

Na de operatie kan uw arts zalven voorschrijven om de kans op infectie te minimaliseren. In het geval dat er littekens zijn, kunt u littekenverwijderingscrème gebruiken, voorgesteld door uw arts.

schematische illustratie van een segment van de huid met talgcyste

Gaan talgcysten vanzelf weg?

De meeste talgcysten gaan vanzelf en hebben geen interventie nodig. Als het problemen veroorzaakt of blijft terugkeren, zal uw arts het operatief laten verwijderen. Het is een kleine operatie en heeft meestal geen bijwerkingen.

Wist je dat?

Talgcysten worden vaak gevonden bij volwassenen en zelden bij kinderen.

Hoe lang duurt een talgcyste?

Een talgcyste wordt meestal vanzelf genezen. U hoeft geen medische behandeling te zoeken, tenzij dit cosmetische problemen veroorzaakt of uw dagelijks leven verstoort. Sommige cysten kunnen echter geïnfecteerd of ontstoken raken. Wanneer de cyste ontstoken raakt, heeft u mogelijk medische interventie nodig om het te laten behandelen.

fibroom op de mannelijke rug

Wat is het verschil tussen een acne en een talgcyste?

Hoewel ze hetzelfde lijken te zijn, zijn acne en talgcysten heel verschillend. Terwijl acne oppervlakkig optreedt op de bovenste laag van de huid, treedt een talgcyste diep in de huid op, in de olieklier. De behandelingsopties zijn ook verschillend voor acne en talgcysten. Acne wordt behandeld met actuele medicijnen als niet zeer ernstig, maar cyste kan chirurgische interventie nodig hebben.

Kun je een talgcyste uitknijpen?

Je kunt in de verleiding komen om je cyste te laten knallen, maar beperk jezelf om dit te doen. Het knijpen in een cyste kan de haarzakjes blootstellen aan bacteriën. U kunt de infectie verspreiden en meer cysten veroorzaken als u probeert de vloeistof in de cyste uit te persen. Het kan ook pijn en tederheid veroorzaken.

Hoe worden talgcysten gediagnosticeerd?

Talgcysten kunnen worden gediagnosticeerd met een eenvoudig lichamelijk onderzoek in de kamer van uw arts. Als uw cyste een chirurgische verwijdering nodig heeft of ongebruikelijk is, kan uw arts voorstellen om een paar tests uit te voeren, zoals CT-scans en echografie. CT-scan helpt bepalen of er afwijkingen zijn, terwijl echografieën helpen bij het identificeren van de vloeistofinhoud van de cyste. Een ponsbiopsie kan nodig zijn (omvat het verwijderen van een klein deel van het weefsel uit de cyste) om de kans op kanker uit te sluiten.

arts diagnose van de talg op de rug van de vrouw

Inpakken

Gescheurde of geblokkeerde talgklieren veroorzaken talgcysten op uw huid, vooral op uw gezicht, nek, enz. Ze zijn meestal niet besmettelijk en niet-kankerverwekkend. Ze verdwijnen vanzelf, maar wanneer het ontstoken, geïnfecteerd of gevoelig wordt, worden chirurgische ingrepen aanbevolen. Zorg ervoor dat u de cysten schoon houdt en vermijd knijpen om verdere verspreiding van de infectie te voorkomen. Als het lang aanhoudt en pijn veroorzaakt, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen