Inmiddels moeten de meesten van jullie een toner of samentrekkend middel in je huidverzorgingsroutine hebben opgenomen. Dankzij de hype eromheen in de schoonheidsindustrie. Vette huid mensen, je moet vooral door experts zijn geadviseerd om een toner of een samentrekkend middel te gebruiken. Maar vraag je je vaak af wat het verschil tussen hen is?

Welnu, het is mogelijk dat u het verkeerde product van de twee gebruikt, omdat elk zijn eigen functies heeft voor verschillende huidtypen. Laten we eens kijken wat ze zijn, om ervoor te zorgen dat u voortaan de juiste aankoopbeslissing neemt.

Hoogtepunten:

 • Wat is een toner?
 • Wat is een samentrekkend middel?
 • Hoe gebruik je een toner / samentrekkend middel?
 • Verschil tussen een toner en een samentrekkend middel
 • Zijn toners en samentrekkende middelen nodig?
 • Welke is geschikt voor u?
 • Kun je beide gebruiken (toner en samentrekkend)?
 • Pro Tips voor het juiste gebruik van toners &samentrekkende middelen

Wat is een toner?

Een toner wordt in wezen gebruikt om eventuele resten make-up of reinigingsmiddelen op je huid te reinigen nadat je je gezicht hebt gewassen. Het is meestal een product op waterbasis met ingrediënten zoals bevochtigingsmiddelen [1] en glycerine die helpen om de huid te hydrateren en geschikt zijn voor de droge of gevoelige huid.

Natuurlijke toners kunnen bloem- en kruidenextracten bevatten en zijn vrij van chemicaliën. Van anderen is bekend dat ze antioxidanten en anti-aging elementen bevatten, zoals nicotinezuur of niacinamide [2]. Al deze factoren samen maken een toner effectiever. Naast het reinigen, kan het de huid gladder maken en zachter maken.

Wat is een samentrekkend middel?

Samentrekkende middelen vervullen dezelfde functie als toners – die van het reinigen van overblijfselen van make-up en reinigingsmiddelen. Ze zijn ook op waterbasis. Maar samentrekkende middelen zijn ook effectief in het verwijderen van overtollige olie van de huid vanwege hun samenstelling en zijn geschikt voor een vette en acnegevoelige huid.

Samentrekkende middelen bevatten meestal ingrediënten zoals salicylzuur en alcohol. Deze ingrediënten helpen bij het verminderen van puistjes en mee-eters. Samentrekkende middelen kunnen ook alcoholvrij zijn, maar die zijn milder dan degenen die alcohol bevatten. Beide helpen bij het verwijderen van overtollige olie van de huid.

Hoe gebruik je een toner / samentrekkend middel?

Er zijn overeenkomsten in de manier waarop beide producten kunnen worden gebruikt. Deze staan hieronder vermeld:

 • Gebruik een samentrekkend middel of een toner alleen na het reinigen van je huid en voordat je een vochtinbrengende crème gebruikt.
 • Giet wat samentrekkend of toner op een watje en breng het aan over je hele gezicht en hals. Als u een samentrekkend middel gebruikt, vermijd dan de ogen en het deel onder de ogen van uw gezicht.
 • Was niet af na het aanbrengen en laat het drogen op je huid, omdat beide producten bedoeld zijn om op de huid te blijven.
 • Als je toner in een spritzer zit, spray dan als een mist op je gezicht en laat aan.
 • Je kunt je vochtinbrengende crème zelfs aanbrengen als je huid licht vochtig is van de toner of samentrekkend.
 • Alle andere huidverzorgingsproducten zoals anti-acnebehandelingen of actuele retinoïde crèmes, zonnebrandcrème, gels of crèmes onder de ogen, en eventuele anti-aging serums mogen alleen worden aangebracht nadat de huid volledig droog is.

Verschil tussen een toner en een samentrekkend middel

Toners

Samentrekkende stoffen

 • Op waterbasis
 • Milder dan samentrekkende middelen
 • Vaak bloemeninfusies en kruidenextracten
 • Natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera-extract, rozenwater en kamille worden gebruikt
 • Ideaal voor de gevoelige huid
 • Goed voor de droge en gevoelige huid vanwege hun hydraterende effecten
 • Op basis van alcohol of chemicaliën
 • Sterker dan toners
 • Kan producten op basis van alcohol bevatten
 • Toverhazelaar en salicylzuur worden gebruikt
 • Ideaal voor een vette, normale huid die niet gevoelig is voor producten
 • Niet goed voor de droge huid omdat de alcohol de huid verder kan uitdrogen

Zijn toners en samentrekkende middelen nodig?

Eigenlijk niet. Toners en samentrekkende middelen zijn geen producten die in de categorie ‘must-use’ vallen. In de huidige tijd zijn toners en samentrekkende middelen bedoeld voor degenen die vaak concealers en foundation gebruiken. Of toners en samentrekkende middelen werken en hun effectiviteit zijn nog niet bewezen.

Je hebt misschien gehoord van de reinigings-, toning- en hydraterende routine, maar dat was voor wanneer gezichtsreinigingsopties beperkt waren tot een badzeep of een crème. Beide producten lieten een residu achter op de huid. Samentrekkende middelen en toners werden uitgevonden om dit residu te verwijderen.

Welke is geschikt voor u?

Als u een toner moet gebruiken, is het ceen zijn verwarrend om de juiste te kiezen voor uw huidtype. Vergeet niet om naar de ingrediënten te zoeken en houd rekening met je huidtype. We hebben enkele van de aanwijzingen en ingrediënten vermeld waarnaar u moet zoeken:

1. Vette huid

Gebruik een samentrekkend middel dat overtollige olie van het oppervlak van je huid verwijdert. Het moet isopropylalcohol bevatten [3] of ontsmettingsalcohol. Toverhazelaar en groene thee kunnen worden gebruikt in samentrekkende stoffen met een natuurlijke basis. Sommige bevatten zelfs salicylzuur. Maar als het je huid uitdroogt, verander dan het merk.

2. Droge huid

Als je een droge huid hebt, kies dan voor een toner met bevochtigingsmiddelen (ingrediënten die watermoleculen aantrekken) die de huid hydrateren. Je toner kan ingrediënten bevatten zoals aloë, hyaluronzuur [4], glycerine [5], propyleenglycol [6], natriumlactaat [7], butyleenglycol [8], rozenwater, kamille en andere bloem- en kruidenextracten.

3. Acne-gevoelige huid

Als je huid gevoelig is voor acne, zal het samentrekkende middel dat je gebruikt acne niet genezen. Maar het kan aanzienlijk helpen bij het verwijderen van overtollig vuil en olie van de huid en de poriën die de oorzaak zijn van acne. Het moet glycolzuur of salicylzuur bevatten dat acne helpt bestrijden.

4. Gevoelige huid

Als je een gevoelige huid hebt, kies dan voor een toner in plaats van een samentrekkend middel. Maar als je huid gevoelig en aan de vette kant is, kun je een alcoholvrij samentrekkend middel gebruiken. Voor de gevoelige huid mag de toner geen sterke geurstoffen, kunstmatige kleurstoffen, alcohol, natriumlaurylsulfaat bevatten [9] of menthol.

5. Normale huid/gecombineerde huid

Als je huid normaal is of als je een gecombineerde huid hebt waarbij je T-zone vettig is en de rest normaal, kies dan voor een toner en een mild samentrekkend middel. Gebruik het samentrekkende middel alleen op het olieachtige t-zonegebied.

Kun je beide gebruiken (toner en samentrekkend)?

Het gebruik van beide wordt niet aanbevolen voor alle huidtypen, omdat ze overmatige droogheid kunnen veroorzaken. Er zijn echter enkele omstandigheden waarin u beide kunt gebruiken. Ze staan hieronder vermeld:

 • Als je een zeer vette huid hebt, kun je een toner en een vochtinbrengende crème gebruiken.
 • Als je werk bestaat uit het gebruik van cosmetica zoals foundation en concealers en oogschaduws, kun je ’s ochtends een samentrekkend middel gebruiken, zodat je huid een matte look heeft voordat je make-up draagt. Je kunt ’s nachts toner aanbrengen om de make-up te verwijderen en je huid te hydrateren.
 • Als uw huid droog of gevoelig is, moet u voorkomen dat u beide samen gebruikt.
 • Je kunt zelfs toners en samentrekkende middelen gebruiken, afhankelijk van het weer waar je woont. Als je huis warme en vochtige zomers heeft en je huid vettig en bezweet wordt, kun je in de zomer een samentrekkend middel gebruiken. En als het droog wordt door een koude en droge winter, kun je in de winter een toner gebruiken.

Pro Tips voor het juiste gebruik van toners &samentrekkende middelen

 • Komkommers zijn natuurlijke samentrekkende stoffen. Wrijf gewoon een plakje over je hele gezicht om eventuele resten zeep of make-up te verwijderen.
 • Het aanbrengen van een oplossing van citroensap en water kan werken als een natuurlijk samentrekkend middel.
 • Als u een acnegevoelige huid heeft en u gebruikt een door een dermatoloog aanbevolen anti-acnecrème, hoeft u geen samentrekkend middel te gebruiken. Een milde toner is een betere optie.
 • Alcohol die wordt gebruikt in samentrekkende middelen kan een tintelend gevoel veroorzaken bij het aanbrengen. Als het gevoel irriteert of je huid droog wordt na het aanbrengen, gebruik dan in plaats daarvan een toner of een alcoholvrij samentrekkend middel.
 • Als een gebruikte toner of een samentrekkend middel een reactie veroorzaakt zoals roodheid of verstrakking van de huid, verander dan uw product of stop met het gebruik ervan.
 • Bevochtigingsmiddelen die in toners worden gebruikt, trekken water van de onderste lagen van de huid naar de bovenste laag en verhogen het vochtgehalte op het oppervlak.

Inpakken

Toners en samentrekkende middelen zijn verschillende producten en kunnen niet zonder onderscheid worden gebruikt. Als u het verkeerde product voor uw huidtype gebruikt, bestaat er kans op huidbeschadiging, irritatie en ontsteking. Het is dus belangrijk om te weten wat erin gaat en welke geschikt is voor uw huid.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen