Ben je je bewust van wat er in de producten zit die je op je gezicht smeert? Zijn de chemische ingrediënten veilig voor je huid en lichaam? Na het onderzoeken van de top 16 schadelijke ingrediënten in cosmetica en huidverzorging, wilden we het voor je korten. Daar ga je.

Hoogtepunten:

 • Schadelijke effecten van chemicaliën in cosmetica
 • Hoe weet ik of een product schadelijke chemicaliën bevat?
 • Wat zijn niet-toxische huidverzorging en make-up?

Schadelijke effecten van chemicaliën in cosmetica

1. Sulfaten

Sulfaten zijn zouten die worden gevormd wanneer zwavelzuur (H2SO4) reageert met een andere chemische stof. Ze worden ook geproduceerd uit aardolie en plantaardige bronnen zoals kokosnoot- en palmolie. Ze fungeren als oppervlakteactieve stoffen en worden gebruikt voor schuimdoeleinden.

Sulfaten kunnen je ogen en huid irriteren. Ze kunnen voortijdig kleurstof uit je haar verwijderen. Er is ook een voortdurend debat over het gebruik ervan vanwege potentiële bedreigingen voor het milieu [1]. Ze ontlenen aan natuurlijke bronnen zoals palmolie veroorzaakt de vernietiging van regenwouden. Wanneer ze worden weggespoeld, kunnen ze giftig zijn voor de aquatische soorten.

Wist je dat?

De meeste Mascara’s die op de markt verkrijgbaar zijn, bevatten Sulfaten

2. Parabenen

Parabenen zijn de conserveermiddelen die worden gebruikt om je huidverzorging en make-up fris en kiemvrij te houden [2]. Ze zijn te vinden in een verscheidenheid aan producten, van zeep tot lotions en make-up. Onderzoek toont aan dat ze een verhoogde productie van het hormoon oestrogeen (vrouwelijk geslachtshormoon) veroorzaken en interfereren met de voortplantings- en hersenfunctie.

Sommige studies leggen uit dat parabenen je huid binnendringen en oestrogeen nabootsen dat overmatige celdeling in de borst veroorzaakt. Dit leidt uiteindelijk tot borstkanker.

3. Ftalaten

Ftalaten zijn zouten of plastificeerbare chemicaliën [3] gebruikt voor de smeerbaarheid van een product. Ze worden gebruikt in nagellakken, parfums en lotions om er maar een paar te noemen. Ook gebruikt als weekmakers in shampoos, het zijn reproductieve en ontwikkelingstoxines.

4. Synthetische kleuren

Synthetische kleuren zijn afgeleid van aardolie of koolteer [4]. Koolteer is gemaakt van koolwaterstoffen, koolstof en water. Het is een dikke, donkere en stroperige vloeistof met een karakteristieke geur. Ben je op zoek naar diep gepigmenteerde lipsticks? Dit is het moment om na te denken over wat er in deze pigmenten gaat. Hoe zwaarder het pigment, hoe groter de kans op verhoogde koolteerpercentages.

Koolteer is ook aanwezig in veel van de in de handel verkrijgbare oogschaduws. Synthetische kleuren kunnen huidirritaties, kankers, acne-puistjes en ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) veroorzaken.

5. Geur

Geuren zijn te vinden in huidverzorgingsproducten zoals parfums, moisturizers, shampoos, reinigingsmiddelen en conditioners. Ze zijn gemaakt met chemicaliën die worden geassocieerd met ademhalingsstoornissen, huidallergieën [5], dermatitis en bijwerkingen in het voortplantingssysteem.

Er is geen organisatie die fabrikanten beperkt in het gebruik van geuren. Ze hoeven niet te onthullen wat er daadwerkelijk in hun geuren zit. Geurstoffen zijn potentiële carcinogenen (kankerverwekkende stoffen), irriterende stoffen en hormoonontregelaars. Tijd dus om over te stappen op ongeparfumeerde producten!

6. Triclosan

Triclosan is een veel voorkomende chemische stof die voorkomt in tubes tandpasta, antibacteriële zepen en deodorants. Het is effectief tegen microben [6] (antibacterieel van aard), maar het is ook een hormoonontregelaar en een huidirriterende stof. Sommige studies meldden dat triclosan kan leiden tot darmontsteking en tumorgroei bij zoogdieren.

Triclosan breekt langzaam af en wordt daarom beschouwd als een potentiële bedreiging voor het milieu. Net als sulfaten is ook triclosan gevaarlijk voor het waterleven.

7. Tolueen

Tolueen is een petrochemisch oplosmiddel dat in de meeste haarverf en nagellak voorkomt [7]. Ze kunnen gevaarlijk zijn voor uw immuunsysteem en kunnen het risico op geboorteafwijkingen en bloedkanker met zich meebrengen. Gebruik geen haarverf en nagellak als u een aanstaande moeder bent, omdat dit schade kan toebrengen aan de zich ontwikkelende foetus.

Tolueen kan het menselijke centrale zenuwstelsel aantasten en kan leiden tot vermoeidheid, hoofdpijn, misselijkheid en slaperigheid.

8. Talk

Weet je nog hoe zacht talkpoeder aanvoelt? Dit komt omdat talk het zachtste mineraal is dat van nature voorkomt. Talk wordt gebruikt om vocht op te nemen en wordt voornamelijk aangetroffen in babypoeders, oogschaduws, blush, deodorants en sommige zepen.

Talk wordt echter direct geassocieerd met eierstokkanker [8]. Het eerste became een punt van zorg toen een vrouw die 35 jaar lang talk van Johnson &Johnson gebruikte, stierf aan eierstokkanker. Bij inademing kan talk longtumoren veroorzaken.

9. Lood

Lood zit in lipsticks [9], eyeliners, foundation en whitening tandpasta’s. Lood wordt niet direct toegevoegd aan lippenstiften, maar is een belangrijke verontreiniging in kleurstoffen die in lippenstiften worden gebruikt. Draag je elke dag lippenstift naar je werk? Wij ook! En we hadden deze reality check nodig!

Lood is een zwaar metaal dat van nature voorkomt in de aardkorst. We worden al blootgesteld aan voldoende lood in onze lucht, voedsel en water. De Amerikaanse FDA (food and drugs association) reguleert cosmetica en heeft lood in 0 tot 20 parts-per-million (ppm) toegestaan.

10. Chemicaliën in zonnebrandmiddelen

Chemicaliën zoals PABA, benzofenon, oxybenzone [10], ethoxycinnmaat en homosalaat worden gebruikt in zonnebrandmiddelen. Er wordt aangenomen dat ze licht absorberen, maar ze veroorzaken meer schade aan het lichaam in plaats van te beschermen. Deze zonnebrandmiddelen zijn hormoonontregelaars.

11. Polyethyleenglycol (PEG)

PEG wordt gebruikt als verdikkingsmiddel in huidverzorgingsproducten zoals lotions, zonnebrandcrème en shampoos. Het kan kanker en ademhalingsstoornissen veroorzaken. Het kan ook de natuurlijke oliën (talg) van je huid verwijderen en de talgklieren (olieproducerende klieren) activeren om meer talg te maken dat de huid vettig kan maken.

12. Formaldehyde

Formaldehyde wordt vaak gebruikt als conserveermiddel in huidverzorging. Het is een kleurloos gas en wordt gebruikt om de groei van bacteriën te voorkomen. Formaldehyde is te vinden in nagellakken, haar stijlbehandelingen, haargels, nagelverharders, shampoos, deodorants, lotions en make-up. Het wordt geassocieerd met ontwikkelingstoxines, haaruitval, hoofdhuidverbrandingen, astma en neurotoxiciteit.  Bij inademing kan formaldehyde duizeligheid en verstikking veroorzaken.

13. Diethanolamine

We houden van de schuimende reinigingsmiddelen, lichaamswassingen en shampoos. Doen we dat niet? Maar bent u zich bewust van het ingrediënt dat helpt bij het schuimen. Het is diethanolamine. Het is een schuimmiddel dat vaak wordt aangetroffen in lichaamswassingen, shampoos, reinigingsmiddelen en bubbelbaden. Het is een kankerverwekkende stof en een respiratoir toxine.

14. Alcohol

Alcohol is een veel voorkomend oplosmiddel in huidverzorgingsproducten. Het is nuttig om de producten beter te absorberen en daarom een geweldige pasvorm voor bepaalde crèmes en lotions. Maar alcohol is een giftig huidverzorgingsingrediënt.  Alcohol (drogende alcohol) in huidverzorging kan de huid droog en schilferig maken. Het verstoort het huidvernieuwingsproces. Niet alle alcoholen zijn echter slecht voor je huid. Vetalcoholen zijn afgeleid van natuurlijke vetten en oliën en zijn geweldige vochtinbrengende middelen.

15. Hydrochinon

Hydrochinon wordt gebruikt in huidverzorging voor het verlichten van de huid. Het wordt gebruikt voor de behandeling van pigmentatie gerelateerd aan acne littekens, sproeten, melasma, ouderdomsvlekken en post-inflammatoire hyperpigmentatie. Hydrochinon functioneert door het verminderen van de melanine pigmentproducerende cellen (melanocyten).

Hydrochinon is echter een bekende kankerverwekkende stof. Langdurig gebruik kan leiden tot het bleken van de huid, omdat het melanocyten in grote mate vermindert.

16. Vaseline

Vaseline heeft een verzachtend effect en wordt aanbevolen voor de droge huid. Lippenbalsems en moisturizers bevatten vaseline. Hoewel het een barrière creëert om te voorkomen dat water ontsnapt, voorkomt het ook de opname van vocht uit de lucht. Je huid droogt uiteindelijk uit en dit is de reden waarom je in de verleiding komt om je lippenbalsem opnieuw aan te brengen. Ook, als het niet goed wordt geraffineerd, kunnen schadelijke chemicaliën zoals polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s) erin worden vastgehouden.

Hoe weet ik of een product schadelijke chemicaliën bevat?

 • Lees de etiketten op je huidverzorgingsproducten voordat je ze koopt.
 • SLS (natriumlaurylsulfaat) en SLES (natriumlaurethsulfaat) zijn de veel voorkomende sulfaten die u op de etiketten van uw shampoos en andere persoonlijke verzorging ziet.
 • Chemicaliën onder methyl-, butyl- en propylklassen vallen onder parabenen.
 • Tolueen wordt vaak aangeduid als benzeen, fenylmethaan, toluol en methylbenzeen.
 • PEG’s kunnen worden gezien als nummers zoals 100, 120, 14M, 30, 32, 40, 75 enzovoort.
 • Formaline, formaldehyde, glyoxal en bronopol op de etiketten van huidverzorgingsproducten duiden op formaldehyde.
 • Diethanolamine wordt afgekort als DEA op huidverzorgingsproducten.
 • Ethanol, methanol, gedenatureerde alcohol, ethylalcohol zijn allemaal drogende alcoholen.
 • Minerale olie, benzeen, paraffine en verbindingen die eindigen op -eth zijn ook vaseline ingrediënten.
 • FD&C of D&C vertegenwoordigen kunstmatige kleuren. F betekent voedsel en D&C betekent drugs en cosmetica.
 • Zoek naar schoonheidsmerken die transparant zijn en al hun ingrediënten onthullen.
 • Overweeg natuurlijke merken die niet alleen veilig, maar bevatten ook krachtige ingrediënten.
 • Wees niet snel in het beoordelen van een natuurlijk merk, want sommige van de natuurlijke, plantaardige ingrediënten kunnen ook irriterend voor je blijken te zijn.

Wat zijn niet-toxische huidverzorging en make-up?

Niet-toxische huidverzorgingsingrediënten bevatten alles wat geen rode vlag ingrediënt is. Deze ingrediënten zijn geen hormoonverstoorders, carcinogenen of allergenen. Ze zijn veilig te gebruiken en worden niet als giftig vermeld door milieuagentschappen. De meeste natuurlijke ingrediënten uit plantaardige bronnen vallen onder de categorie niet-toxische huidverzorgings- en cosmetische ingrediënten.

De make-up- en huidverzorgingsindustrie zal er geen prioriteit van maken om ons bewust te maken van wat er in hun producten zit. Maar we moeten wel. Doe je eigen onderzoek, schakel over naar veiligere ingrediënten voor een gezonde huid en lichaam. Heb je vragen over je huidige make-up of huidverzorging? Schrijf ons in de reacties hieronder.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen