Heb je je ooit afgevraagd hoe Franse vrouwen er moeiteloos prachtig uitzien? Een van hun belangrijkste schoonheidsgeheimen is micellair water, een oplossing die wordt gebruikt om make-up te verwijderen, je gezicht te reinigen en als toner.

Lees dit artikel om te leren hoe micellair water je huid ten goede komt en de beste manieren om het te gebruiken.

Hoogtepunten:

 • Wat is micellair water en wat doet het met je gezicht?
 • Wat zijn de voordelen van micellair water?
 • Hoe micellair water te gebruiken?
 • Verschil tussen micellair water &toner
 • Zijn er bijwerkingen van het gebruik van micellair water?

Wat is micellair water en wat doet het met je gezicht?

Micellair water is een multifunctionele reinigingsoplossing die je huid zowel kan reinigen als versterken. Het is echt zacht voor je huid en beschermt je huidbarrière. Het is gemaakt met gezuiverd water, micellen en enkele milde oppervlakteactieve stoffen.

Micellen zijn een soort bolvormige chemische verbinding. Ze hebben een olieminnende ‘staart’ die vuil, olie en make-up opvangt en een waterminnende ‘kop’ waarmee de micellen onzuiverheden kunnen oplossen. Dat is hoe micellair water gemakkelijk de onzuiverheden van je gezicht wegveegt.[1]

Een ander groot voordeel van micellair water is dat het vrij is van alcohol. Het hydrateert je huid en vermindert huidirritatie. Experts zeggen dat micellair water ook gunstig kan zijn voor het beheersen van huidontsteking. Regelmatig gebruik van micellair water maakt je huid zacht en glad.

Wat zijn de voordelen van micellair water?

1. Verwijdert overmatige olie &vuil

Zoals hierboven vermeld, is micellair water een prachtige huidreiniger. Het kan je helpen om je make-up zonder gedoe te verwijderen. De micellen in dit water vangen de extra talgolie en vuil op en reinigen je huid diep. Micellair water verhoogt de doorlaatbaarheid van de huid zodat de reiniger kan doordringen in de diepere lagen van je huid. [2]

2. Voorkomt acne uitbraak

Micellair water houdt je huid schoon en vrij van alle onzuiverheden. Het verwijdert het vuil en de talgolie uit je huidporiën, zodat ze schoon en niet verstopt blijven. Verstopte huidporiën zijn het meest verantwoordelijk voor acne-uitbraak, huidontsteking en irritatie.[3]

Aan de andere kant houden niet-verstopte huidporiën en een perfect schone huid acne op afstand. In het geval dat u acneproblemen heeft, kunt u ook proberen een milde gezichtsreiniger samen met micellair water te gebruiken. Studies tonen aan dat een milde gezichtsreiniger en moisturizers nuttig kunnen zijn tegen acne-vulgaris.[4]

3. Hydrateert je huid

Meestal heeft micellair water de neiging om glycerine erin te bevatten. Glycerine is een zeer hydraterende verbinding voor de huid. In feite onthult een onderzoek naar de effecten van glycerine op een beschadigde huid dat topische toepassing van glycerine de hydratatie van de geïrriteerde huid kan herstellen.

Bovendien heeft glycerine het vermogen om wonden te genezen en geïrriteerde en ontstoken huid te kalmeren als het topisch wordt aangebracht. [5] Ook zijn de oppervlakteactieve stoffen die in micellair water worden gebruikt extreem zacht voor de huid. Het maakt je huid niet droog of ruw.

4. Past bij alle huidtypes

Micellair water is veelzijdig van aard. Het betekent dat het water geschikt is voor alle huidtypes. Volgens huidverzorgingsexperts is micellair water zelfs geschikt voor mensen met een gevoelige huid.[6] Mensen met huidaandoeningen zoals rosacea kunnen het ook zonder zorgen gebruiken. Het is vrij van schadelijke chemicaliën en irriterende stoffen die meestal worden aangetroffen in zepen en andere oppervlakteactieve stoffen. [7]

5. Alles-in-één product

Micellair water is niet slechts één product in je huidverzorgingsroutine. Het kan in principe je hele huidverzorgingsroutine dienen. Het kan werken als een reiniger, make-up remover, en kan ook worden gebruikt als een toner. Stel je voor dat je niet hoeft te reizen met heel veel huidverzorgingsproducten omdat je deze allrounder in je tas hebt.

Hoe micellair water te gebruiken?

1. Als make-up remover

Omdat micellair water super zacht is voor de huid, is het het beste voor het verwijderen van make-up. Als je zware make-up draagt en je huid heeft een beetje frisheid nodig, moet je het zeker gebruiken. Het beste deel van het gebruik van micellair water als make-up remover is dat je je gezicht daarna niet eens hoeft te spoelen.

Te volgen stappen

 • Giet een kleine hoeveelheid micellair water in een watje.
 • Veeg de make-up voorzichtig van je gezicht af.
 • In het geval van het verwijderen van oogmake-up, houd je het watje een paar seconden vast voordat je het afveegt.
 • Je gezicht wassen met een face wash achteraf is optioneel.
 • Breng een moisturizer aan nadat je klaar bent met het verwijderen van de make-up van je gezicht.

2. Als toner

Micellair water kan worden gebruikt als toner. Het kan je huid beter kalmeren en hydrateren dan elke gewone toner die je over de toonbank krijgt. Volg gewoon de onderstaande stappen om het op de juiste manier te gebruiken.

Te volgen stappen

 • Reinig je gezicht met een milde reiniger.
 • Dep je huid droog.
 • Giet wat micellair water in je handpalm.
 • Dep het micellaire water in je huid.
 • Laat je huid de hele toner absorberen.

3. Als Cleanser

Voor degenen die niet de voorkeur geven aan gezichtswassingen, werkt micellair water als een geweldige reiniger. Het kan elke gezichtsreiniger of gezichtsreiniger in uw dagelijkse huidverzorgingsroutine vervangen.

Te volgen stappen

 • Giet voldoende micellair water in een watje.
 • Zorg ervoor dat het watje voldoende doorweekt is om je hele gezicht schoon te maken.
 • Veeg je gezicht af met het watje.
 • Breng een moisturizer aan nadat je klaar bent met reinigen.

Wist je dat?

Je kunt zelfs micellair water gebruiken om je make-upborstels schoon te maken. Het water verwijdert gemakkelijk het vuil en de make-up vlek van de borstels.

Verschil tussen micellair water &toner

Typisch, micellair water is geformuleerd met gezuiverd water, milde oppervlakteactieve stoffen, glycerine en micellen. Micellair water is multifunctioneel, wat betekent dat je het kunt gebruiken als gezichtsreiniger, make-up remover en ook toner. Het heeft hydraterende eigenschappen die je huid gehydrateerd en zacht houden.

Toner daarentegen is gemaakt van ingrediënten zoals antioxidanten, glycerine en zuren. Het wordt gebruikt om de pH-waarde van uw huid te handhaven en om uw huidporiën strakker te maken. De toner wordt gebruikt nadat je klaar bent met het wassen van je gezicht met een milde reiniger. Over de toonbank krijg je toners gemaakt voor verschillende huidproblemen, zoals hydraterende toner, acnebestrijdende toner, poriënverstrakkende toner, enz.

Zijn er bijwerkingen van het gebruik van micellair water?

Er zijn geen belangrijke bijwerkingen van micellair water. Je moet echter voorzichtig zijn bij het afvegen van zware oogmake-up met alleen micellair water. Je moet ervoor zorgen dat je make-up goed is verwijderd, anders kan de resterende make-up op je ogen ernstige problemen veroorzaken. Onderzoek heeft aangetoond dat cosmetische make-upproducten het risico op het ontwikkelen van een aandoening genaamd Meibomian Gland Dysfunction (MGD) kunnen verhogen. Het kan ernstig oogongemakken en pijn veroorzaken. [8]

Ook kan niet elke make-up gemakkelijk worden verwijderd met alleen micellair water. Veel mensen gebruiken sterke waterdichte make-up die mogelijk meer nodig heeft dan alleen micellair water. Je kunt je gezicht dan wassen met een face wash om je make-up goed te verwijderen.

Inpakken

Micellair water is een allrounder product dat je moet toevoegen aan je dagelijkse huidverzorgingsroutine. Het bevordert de hydratatie van de huid, beschermt je huid tegen acne-uitbraak en het belangrijkste is dat het geschikt is voor iedereen. Als u micellair water gebruikt, kunt u veel andere producten van uw huidverzorgingslijst weggooien, omdat dit water verschillende doeleinden dient.

Als u echter lijdt aan een ernstige huidaandoening, raadpleeg dan een dermatoloog voordat u micellair water gebruikt.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen