Kaal worden naarmate je ouder wordt, is een natuurlijk fenomeen. Hoewel er niets is om je voor te schamen, maakt het je van streek omdat je te jong bent voor een terugtrekkende haarlijn? Heeft het een tol geëist van je zelfvertrouwen? Wij zijn er om u te helpen.

De meeste mannen vertonen zichtbare tekenen van een terugtrekkende haarlijn in hun 30s. Er zijn echter manieren om het effectief te bestrijden of te vertragen. Lees verder om meer te weten te komen over alle beschikbare OTC-medicijnen, shampoos, serums en huismiddeltjes voor een terugtrekkende haarlijn.

Hoogtepunten:

 • Wat is een terugtrekkende haarlijn?
 • Terugtrekkende haarlijnstadia
 • Wat zijn de oorzaken terugtrekkende haarlijn?
 • Hoe een terugtrekkende haarlijn te vertragen?

Wat is een terugtrekkende haarlijn?

Terugtrekkende haarlijn [1] is haaruitval boven het voorhoofd, wat gebruikelijk is bij mannen en voornamelijk leeftijdsgebonden is. Vrouwen kunnen ook een terugtrekkende haarlijn ervaren.

Een terugtrekkende haarlijn begint eerst bij de slapen (het gebied tussen het oog en het oor aan de zijkant van het hoofd). Omdat er nog steeds haar aanwezig is bij het voorhoofd, wordt een V-vormige haarvlek gevormd die de ‘weduwepiek’ wordt genoemd.

Bij vrouwen worden de slapen meestal niet aangetast en begint het dunner worden van het haar vanaf het voorhoofd. Ze hebben misschien ook niet noodzakelijkerwijs terugtrekkende haarlijnen, maar kunnen een afname van de haardichtheid ervaren. Er kan haar dunner worden door de hoofdhuid.

Terugtrekkende haarlijnstadia

Terugtrekkende haarlijn bij mannen kan al beginnen als ze klaar zijn met de puberteit. Het komt echter het meest voor in de late jaren 20 en 30. Bij vrouwen begint de terugtrekkende haarlijn meestal veel later.

Dr. Zeel Gandhi, een van de artsen bij Esse Organic Skincare, legt uit dat de terugtrekkende haarlijn niet echt eindigt. Het blijft zich terugtrekken totdat het versmelt met de kale plek op de kruin en totdat het haar alleen boven de oren en nek overblijft.

Terugtrekkende haarlijn is het eerste teken van mannelijke kaalheid. De norwood schaal [2] classificeert het mannelijke kaalheidspatroon op een schaal van 1-7.

 • Fase 1 – Het heeft weinig tot geen tekenen. Het meest voorkomende teken is een terugtrekkende haarlijn die net is begonnen.
 • Fase 2 – Terugtrekkende haarlijn vindt plaats bij de slapen.
 • Fase 3 – Terugtrekkende haarlijn beweegt naar achteren waardoor een ‘M’-vorm ontstaat en is nu vrij duidelijk.
 • Fase 4 vertex – Tijdens deze fase ervaren sommige mensen kaalheid aan de bovenkant van het hoofd op een kleine plek.
 • Fase 5 – Haaruitval is aanzienlijk en lijkt misschien op een ‘U’-formatie wanneer het van bovenaf wordt gezien.
 • Fase 6 – De terugtrekkende haarlijn gaat naar de achterkant van het hoofd.
 • Stage 7 – Het voorste deel en het kroondeel is volledig kaal door deze fase.
 • Fase 8 – Haaruitval wordt ook aan de zijkanten van het hoofd gezien.

Wat zijn de oorzaken terugtrekkende haarlijn?

1. Hormonen

Een hormoon genaamd DHT (Dihydrotestosteron) [3] wordt geproduceerd als een bijproduct van mannelijk geslachtshormoon testosteron. Het is verantwoordelijk voor mannelijke secundaire geslachtskenmerken zoals het lichaamshaar. Dit hormoon kan je haarzakjes maken [4] krimpen zodanig dat ze geen haar meer kunnen laten groeien. Mannelijke kaalheid is direct gerelateerd aan de activiteit van DHT.

2. Familiegeschiedenis

Terugtrekkende haarlijn kan ook worden toegeschreven aan familiegeschiedenis. Als je ouders of grootouders het hebben gehad, is de kans groot dat jij het ook hebt.

3. Stress

Stress stuurt signalen naar de hoofdhuidcellen om de haargroeicyclus te verpesten. Angst en stress dragen bij aan een terugtrekkende haarlijn. Wend je tot yoga, meditatie of iets dat je geest kan kalmeren. Zie hoe je haar opnieuw begint te groeien als je er eenmaal in geslaagd bent om je geest gerust te houden.

4. Roken

Roken op zich is een gevaar voor de gezondheid. Wat je waarschijnlijk niet wist, was dat roken een terugtrekkende haarlijn kan veroorzaken. Ja, de gifstoffen in rook kunnen uw haarzakjes verstoren en het haar doen uitvallen [5].

5. Kapsels

Hard zijn op je haar met de hittestyling, kleurchemicaliën, bleken en strakke kapsels kunnen allemaal bijdragen aan een terugtrekkende haarlijn. Het waterstofperoxide [6] in je bleekmiddel vervaagt niet alleen melaninepigment, maar laat het haar ook sneller verharen.

6. Roos

Roos [7] presenteert zich in de vorm van witte of gele schilfers op de hoofdhuid die op de schouders kunnen vallen. Het wordt veroorzaakt door een droge huid, schimmels, gevoeligheid voor haarverzorgingsproducten, psoriasis of eczeem. Hoewel roos direct geen terugtrekkende haarlijn veroorzaakt, kunnen de jeuk en het krabben de haarzakjes verzwakken en ervoor zorgen dat het haar uitvalt.

7. Telogeen Effluvium

Telogeen effluvium [8] is een hoofdhuidaandoening waarbij het haar voortijdig de rustfase van de telogene fase ingaat als gevolg van factoren zoals stress, shock, hormonale veranderingen of voedingstekorten.

Over het algemeen bevindt 5-10% van het haar op de hoofdhuid zich op een bepaalde dag in de rustfase. Dat is de reden waarom we haaruitval ervaren (50-100 strengen), wat als normaal wordt beschouwd. Maar in telogeen effluvium bevindt ongeveer 30% van het haar zich in de rustfase. Deze aandoening kan bijdragen aan een terugtrekkende haarlijn.

Hoe een terugtrekkende haarlijn te vertragen?

1. Vrij verkrijgbare medicatie

Minoxidil [9] of rogaine is het meest voorkomende vrij verkrijgbare (OTC) geneesmiddel voor een terugtrekkende haarlijn. Raadpleeg uw arts voor het percentage minoxidil dat u moet kiezen. Het wordt topisch op de hoofdhuid aangebracht tijdens het slapengaan. Studies hebben haargroei aangetoond binnen een paar weken na het aanbrengen.

Finasteride [10] of propecia is een voorgeschreven medicijn dat de hormonen verlaagt die terugtrekkende haarlijn veroorzaken. Orale vorm van finasteride heeft haargroei op de hoofdhuid aangetoond.

Anthralin [11] is een ander voorgeschreven medicijn dat de haargroei kan stimuleren. Het wordt vaak gebruikt om het haar terug te laten groeien dat verloren is gegaan door psoriasis.

Corticosteroïden zijn een andere klasse van medicijnen die kunnen helpen de ontsteking rond de haarzakjes te verminderen en de haargroei te stimuleren. Corticosteroïden kunnen echter bijwerkingen hebben. Neem contact op met uw arts voordat u ze overweegt voor uw terugtrekkende haarlijn.

2. Haartransplantatie

Haartransplantatie houdt in dat het haar aan de achterkant van je hoofd naar voren wordt verplaatst. Het geïmplanteerde haar geeft een voller uiterlijk. Praat met uw dermatoloog om de eventuele risico’s af te wegen. Hoewel haartransplantatie een gat in je zak kan branden, lijkt het een langetermijnoplossing voor een terugtrekkende haarlijn.

3. Laserbehandeling

De laser of licht in lasertherapie signaleert uw cellen om de anagene fase (groeifase) van haar te starten. Lasertherapie is niet-invasief en pijnloos. Mogelijk hebt u verschillende sessies nodig om getuige te zijn van haargroei.

4. Hoofdhuidmassage

Hoofdhuidmassage zorgt voor bloedcirculatie naar de hoofdhuid en stimuleert de haarzakjes om haar te produceren. Gebruik je vingertoppen om je hoofdhuid elke dag 10 minuten zachtjes te masseren. Je kunt dit doen tijdens het aanbrengen van olie of tijdens het wassen van je haar.

5. Cosmetische shampoos

De DHT (dihydrotestosteron) bindt zich aan de receptoren op je hoofdhuid en veroorzaakt haaruitval. Gebruik een DHT-blokkershampoo om de activiteit van DHT te voorkomen.

Zoek naar shampoos die ketoconazol bevatten – een ingrediënt dat de haargroei stimuleert.

Chemicaliën zoals alcohol, geuren, kleurstoffen en sulfaten in je shampoos verwijderen de natuurlijke olie of talg van je hoofdhuid. Het is dus cruciaal om shampoos en conditioners te gebruiken die je hoofdhuid en haarzakjes niet verpesten.

6. Etherische oliën

Essentiële oliën zoals rozemarijn, lavendel en pepermuntolie worden verondersteld te helpen bij de hergroei van het haar op het voorhoofd. Omdat deze geneeskrachtige eigenschappen hebben, breng ze nooit rechtstreeks op de hoofdhuid aan. Meng eerst met een dragerolie zoals kokos- of olijfolie.

7. Huismiddeltjes

Er bestaan veel kruidenremedies voor een terugtrekkende haarlijn. Ingrediënten zoals kruisbes, ginseng, aloë vera en Chinese hibiscus zijn allemaal effectief tegen haaruitval.

Meng een van deze kruiden in een dragerolie zoals kokos- of olijfolie en breng het aan op je hoofdhuid. Ga hier een paar keer per week mee door totdat je zichtbare resultaten ziet. Castorolie is ook een effectieve remedie tegen terugtrekkende haarlijn omdat het de bloedcirculatie verbetert en de haargroei bevordert.

8. Dieet

Het eten van een dieet rijk aan antioxidanten, vitaminen, mineralen en eiwitten kan ervoor zorgen dat je haar er gezonder en voller uitziet.

Antioxidanten [12] zijn verbindingen die oxidatieve stress bestrijden. Oxidatieve stress wordt veroorzaakt door factoren zoals zonlicht, vervuiling, stress en roken. Het produceert vrije radicalen (atomen of moleculen die ongepaarde elektronen bevatten) die schade aan uw lichaam veroorzaken, inclusief uw haarzakjes op de hoofdhuid.

Neem veel groenten, noten, eieren, vlees, omega 3-vetzuren, bessen en bonen op in uw dieet voor gezond haar. Cashewnoten en amandelen kunnen helpen het dihydrotestosteron (DHT) hormoon in uw lichaam te verminderen dat een terugtrekkende haarlijn veroorzaakt.

Inpakken

Terugtrekkende haarlijn kan niet volledig worden teruggedraaid. Maar met alle bovenstaande behandelingen kan het worden vertraagd. Als u extreme haaruitval, kale plekken, vlekkerigheid en andere ongewone hoofdhuid- en haarsymptomen ervaart, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts. Plotseling haarverlies, waarbij haar in bosjes uitvalt, kan wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen