Heb je je ooit afgevraagd wat je huid beschermt tegen externe ziekteverwekkers? Het is het microbioom van de huid. Dit is het ecosysteem van bacteriën die aanwezig zijn op het oppervlak van je huid. Het beschermt u tegen alle externe componenten, verontreinigende stoffen en allergenen die de gezondheid van uw huid kunnen bedreigen.

Er zijn echter veel factoren die het microbioom van uw huid kunnen beïnvloeden. Daarom is het essentieel om te leren wat uw huidmicrobioom kan schaden en hoe u het veilig kunt houden. Dus hier is alles wat je erover moet weten.

Hoogtepunten:

 • Wat is het microbioom van de huid? Hoe werkt het?
 • Welke micro-organismen worden vaak aangetroffen in het microbioom van de huid?
 • Waarom is het microbioom van je huid belangrijk?
 • Wat beïnvloedt het microbioom van uw huid?
 • Hoe herstel je je huid microbioom?
 • Verandert het microbioom van de huid naarmate je ouder wordt?

Wat is het microbioom van de huid? Hoe werkt het?

De huid is het grootste orgaan van je lichaam. Een ontelbaar aantal micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen zijn aanwezig in de buitenste laag van je huid. Ze worden microbioom of microbiota genoemd. Hoewel ze niet zichtbaar zijn voor het blote oog, spelen deze micro-organismen een cruciale rol bij het beschermen van uw huid en het handhaven van uw gezondheid. [1] In feite is het veilig om te zeggen dat het microbioom het afweersysteem van je huid is.

Het microbioom ontwikkelt zich direct na je geboorte zodra je huid in contact komt met de buitenwereld. Stafylokoccae, corynebacteriën en cutibacteria zijn enkele van de bacteriën die zich in uw huid bevinden. Deze helpen voornamelijk om je immuunsysteem te creëren en je huid voor te bereiden op het bestrijden van ziekteverwekkers van buitenaf. Wanneer de bacteriën van buitenaf of schadelijke ziektekiemen je huid aanvallen, vechten de aanwezige bacteriën in je huid terug.

Welke micro-organismen worden vaak aangetroffen in het microbioom van de huid?

Huidexperts hebben uw huid verdeeld in drie anatomische plaatsen om meer te begrijpen over de micro-organismen van uw huid. Ze zijn droog, vochtig en vettig of talgachtig. Deze regio’s zijn de thuisbasis van verschillende micro-organismen.[2]

1. Droge site

Onderarmen, handen, benen en voeten worden beschouwd als de droge plaats van uw lichaam. Deze delen van je lichaam worden het meest blootgesteld aan de buitenwereld. Daarom bevindt zich een verscheidenheid aan bacteriën in deze lichaamsdelen om ze te beschermen. Staphylococcus is een van de verblijvende micro-organismen op de droge site.

2. Vochtige plaats

De vochtige gebieden in je lichaam verwijzen meestal naar de gebieden waar je huidplooit. Dit omvat gebieden zoals ellebogen, onder de borsten, tussen de tenen en de lies. Corynebacterium is meestal aanwezig op de vochtige plaats.

3. Talg Site

Talgplaatsen van je lichaam zijn het hoofd, de nek en de romp. De micro-organismen die hier gedijen, zijn cutibacteria, demodexmijten en schimmel malasezzia.

Waarom is het microbioom van je huid belangrijk?

Het huidmicrobioom werkt als de beschermende laag van je huid. Het werkt op vele manieren om te vechten tegen verontreinigende stoffen, allergenen en schadelijke bacteriën. Hier is een lijst van wat het microbioom doet voor uw huid.

1. Voorkomt infecties

Het microbioom van de huid heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen. Ook ontwikkelen de micro-organismen op de huid zich in een zure omgeving. Omdat de infectieuze pathogenen niet dol zijn op zure atmosferen, kunnen ze uw huid niet beïnvloeden zolang het microbioom intact is. De voorkeur pH-waarde voor het microbioom is ongeveer 5.

2. Stimuleert het immuunsysteem

Wanneer een kind wordt geboren, begint het microbioom in de huid het lichaam te helpen bij het opbouwen van het immuunsysteem. Geleidelijk aan wordt het microbioom een waarschuwingsalarm voor het immuunsysteem. Dus wanneer het lichaam in contact komt met schadelijke stoffen of virussen, communiceert het microbioom met het immuunsysteem en waarschuwt het om tegen de ziekteverwekkers te vechten.

3. Behandelt ontstekingen

Wanneer er enige vorm van ontsteking optreedt, sturen de microben een bericht naar het immuunsysteem om het te genezen. Het immuunsysteem geeft dan antimicrobiële peptiden af om de ontsteking onder controle te houden. Cathelicidin is zo’n antimicrobiële stof die uw huid geneest van ontstekingen.[3]

Wat beïnvloedt het microbioom van uw huid?

Algemene factoren die van invloed zijn op het microbioom van uw huid

1. Genetica

2. Ongezonde voeding

3. Vervuiling

4. Te veel blootstelling aan zonlicht

5. Roken

6. Chronisch alcoholisme

Huidaandoeningen die uw huidmicrobioom beïnvloeden

1. Atopische dermatitis

2. Niet-genezen wonden

3. Acne

4. Eczeem

5. Vitiligo

6. Wratten

Hoe herstel je je huid microbioom?

 • In veel gevallen kan te veel wassen of te veel ontsmetten de microben van je huid beïnvloeden. Beteugel de gewoonte onmiddellijk. Minimaliseer ook het gebruik van antibacteriële producten om uw huid de hele tijd te wassen.
 • Het hydrateren van je huid kan je huidmicrobioom een boost geven. Het houdt je huid soepel en gezond. Ook vermindert hydratatie de kans op huidaandoeningen zoals psoriasis, allergieën en eczeem. Sheaboter, petroleumgel, cacaoboter zijn goede opties voor hydratatie van de huid.
 • Studies suggereren dat de microbe van je darm ook de huid beïnvloedt. Hoewel de correlatie nog steeds niet duidelijk is, suggereren experts dat een gezond dieet het microbioom kan helpen. Voeg veel bladgroenten toe aan je maaltijden. Zorg ervoor dat je de juiste hoeveelheid vitamines, eiwitten en mineralen binnenkrijgt. Vermijd gluten en zuivelproducten.
 • Betrek jezelf met fysieke activiteit zoals sporten, joggen, dansen, fietsen, enz.
 • Als u een huidaandoening heeft die niet geneest, neem dan onmiddellijk medisch advies in.
 • Begrijp uw huidtype en volg een goed huidverzorgingsregime.

Verandert het microbioom van de huid naarmate je ouder wordt?

De samenstelling van je huidmicrobioom verandert veel als je ouder wordt. Microbiële veranderingen in de volwassen huid zijn sterk gerelateerd aan fysiologische veranderingen als gevolg van veroudering. Ook hebben verouderingsgerelateerde ziekten invloed op het microbioom van de huid. Gezondheidsproblemen zoals diabetes, onregelmatige darm syndroom etc kunnen de microben beïnvloeden. Een studie uitgevoerd tussen twee leeftijdsgroepen van 25-35 jaar en 56-63 jaar toonde duidelijk aan dat het microbioom van de huid verandert met de leeftijd.

Inpakken

Het microbioom is de beschermer van je huid. Maar het is uiterst delicaat en heeft veel verzorging nodig. Om ervoor te zorgen dat uw microbioom niet wordt aangetast en perfect functioneert, moet u een goed dieet volgen, ongezonde levensstijlgewoonten vermijden en voor uw huid zorgen.

In het geval dat uw huidmicrobioom niet wordt hersteld, zelfs niet na uw inspanningen, is het zoeken naar medische hulp het beste om te doen. De dermatoloog kan sommige orale geneesmiddelen, huidzalven en supplementen voorschrijven om de microben terug te brengen.

Begin met het kennen van je huid

Verwijzingen